fbpx

Gyerekkel az élet – hogyan könnyíthetsz kisgyerekes mindennapjaidon?

gyerekkel az élet

Gyerekkel az élet – a kihívások tengere. Hogyan legyen rend otthon? Mit főzz minden egyes nap? Hogyan jusson idő mindenre gyerek mellett?  Kisgyerekes anyaként néha bizony azt sem tudjuk, hol áll a fejünk. Ezer felé kell figyelni, szervezni kell, elmenni, elvinni, elhozni, megcsinálni, leadni, feladni, átadni… a nap végén csak úgy zsong az agyunk és mégis…. nincs megnyugvás, mert valahogy mindig az az érzésünk, hogy nem értünk a dolgaink végére, vagy épp elfelejtettünk valamit.

Ha te is érzel néha így, olvass tovább! Járjuk körbe azt, hogyan is könnyíthetsz a kisgyerekes mindennapjaidon! 

 

RUTINOK ÉS SZOKÁSOK

Hiszek abban és a hozzám forduló édesanyáknál is ezt látom, hogy a gyerekzsivajos napjainkat nagyban megkönnyíti, ha meg tudjuk szervezni-tervezni napjainkat, azzal, hogy olyan rutinokat, szokásokat alakítunk ki, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy gördülékenyebben teljenek a napok.

Azt direkt nem mondom, hogy gördülékenyen, hiszen gyerekek mellett, mint tudjuk semmi sem 100 %-ig kiszámítható (de egyáltalán van valami az életben ami az?!). Sokat-sokat-sokat dolgozunk az anyukákkal azon, hogy megoldást találjunk arra a fejtörőre, hogy gyerek mellett semmire sincs, idő, szétfolynak a napok, örökös időzavarban szenvedünk.

Feladat: próbáld körvonalazni, mik azok a napi rutinok, amik már most jól működnek és kiszámíthatóak. Amiket mindig ugyanúgy csináltok. Mikor keltek reggel? Hogy indul a reggel? Mi történik délelőtt általában? Mikor alszanak a gyerekek napközben? Mikor vannak gyerekmentes perceid (óráid??) Mi az esti menetrend? Ki fürdet? Mikor fekszenek a gyerekek? Ez az alap és erre lehet építkezni. Ha még nincsenek ilyen kiszámítható rutinok és szokások, érdemes bevezetni ilyeneket.

TERVEZZ ELŐRE!

Amit csak tudsz, tervezz meg előre.

  • Milyen intéznivalóid vannak az adott napon, héten?
  • Mikor hova kell menni?
  • Legyen bevásárlólistád, hogy tudd, mit kell venni/rendelni a boltban/webshopban.
  • Készíts menütervet (erről itt írtam korábban).

Akár kézi, akár digitális naptárba írod a tennivalókat, oszd meg a pároddal is, hiszen így tudjátok hatékonyan menedzselni a hétköznapok ügyes-bajos dolgait. 

 

SEGÍTSÉG VAGY EGYÜTT CSINÁLJUK?

És ha már munkamegosztás. Egyáltalán nem mindegy, hogyan álltok családilag ehhez a kérdéshez. Ami működő modell manapság, az az „egy csónak elve”, vagyis hogy mindkét fél úgy áll a családi ügyekhez, hogy az közös vállalás.

Tudom, az otthoni teendőknek sajnos nincs igazi értéke (ez a láthatatlan munka kategória), ugyanakkor mindenki nyer azáltal, hogy mindenki kiveszi a részét az otthoni teendőkből is. Nem mindegy, milyen példát mutatunk a gyermekeinknek. Ha szeretnéd, hogy a párod jobban kivegye a részét az otthoni teendőkből, olvasd el ezt a korábbi cikkemet is. 

 

ELENGEDÉS

Az elengedés valójában elfogadás. Ebbe belegondoltál már? Azaz elfogadom azt, hogy most ennyi fér bele, erre van lehetőségem és kapacitásom. Megteszek minden tőlem telhetőt, de csak két kezem van és az időm véges. Sok édesanyának dolgoznia kell magában ezen a típusú elfogadáson. 

Jól tudom, sokan megszoktuk azt (korábbi, gyermektelen életünkben), hogy amit eltervezünk, azt többnyire véghez is tudtuk vinni. Hát most már más időket élünk. És azt látom, akinek sikerül rugalmasabban, megengedőbben állni a napi kihívásokhoz, sokkal könnyedebben tudja venni az akadályokat is. Érdemes átgondolnod, van-e dolgod az elengedéssel és ha igen, miért is megy nehezen?

HOZZ EGY DÖNTÉST!

Minden pillanatban döntéseket hozunk. Hiszen amikor valamire igen mondunk, azzal nemet is mondunk valami másra. És fordítva. Ha nemet mondasz az időrablókra, azzal értékes időt nyersz. Ha nemet mondasz a tökéletes megoldásokra, akkor elég jó anya lehetsz. És hidd el, az is bőven elég.

Tedd fel magadnak a kérdést: most, itt, ebben a pillanatban mi az, ami igazán fontos? Mi az, amire most lehetőségem van, amit most megtehetek? Szokták mondani, hogy a mosogatás megvár és azt is, hogy a gyerekek gyorsan felnőnek. Ha ezt a két alapigazságot párhuzamba állítod, vajon hogyan fogsz dönteni? 

 

GYEREKKEL EGYÜTT IS LEHET?

Sok édesanyának gyakorlatilag nulla, azaz nulla segítsége van a hétköznapokban. A munkából hazatérő férjek beszállnak ugyan (jobb esetben…) a család körüli teendők végzésébe (sok családban pl. az apuka fürdeti a gyerekeket, ez az ő közös ideje a gyerekekkel), de valljuk meg őszintén, a tennivalók oroszlánrésze az otthon lévő édesanyákra hárul.

Több ügyfelemmel dolgoztunk már azon, hogyan tudná úgy beosztani az idejét és a napi intéznivalókat, hogy közben magára is maradjon valamennyi ideje. Ebben pedig fontos lépés az, ha megpróbálnak és megtanulnak egyre több mindent gyermekeikkel együtt (ha már nagyobbak a gyerekek) vagy az ő jelenlétükben (amikor még pici babák) elvégezni az otthon feladatok közül. Erről korábban már itt írtam a blogon. 

 

GYEREKKEL AZ ÉLET: KERETEZD ÁT!

Gyerekkel az élet nem mindig egyszerű, folyamatos kihívások és újratervezések tarkítják a napjainkat. És nagyon nem mindegy, hogyan állunk hozzá ezekhez a kihívásokhoz. Fontos a szemléletváltás, ha a házimunkáról van szó. Nem mindenki élvezi a 0-24 órás házi mindenesi szerepkört maradéktalanul. Sokunkban erős hiányérzet lép fel és vágyjuk a régi életünk által biztosított szabadságot, szellemi kihívásokat. 

Tényleg nem túl szórakoztató állandóan pakolászni, menüt tervezni, mosni-terigetni, ezt aláírom. Nekem régebben a vasalás volt a nagy mumusom. De átkereteztem, másképp tekintek rá. Gondolj te is arra a nemszeretem feladatoknál: milyen felsőbb célt szolgálnak ezek a tevékenységek?

A vasalás például azért kell, hogy gyermekeink ruháit szépen legyenek, ha felveszik, ne úgy nézzenek ki, mint valami kis ágról szakadtak. És persze lehet gondolkodni alternatív lehetőségekben is, ha valamit nagyon nem szeretünk csinálni. Nálunk mostanában inkább a férjem vasal, mondjuk tévénézés közben. Amikor én csinálom, én podcastot hallgatok, youtube videókat nézek pl. Aztán ott vannak azok az anyukák, akik nem is vasalnak, kevesebb ruhát tesznek a mosógépbe, azonnal kiszedik, ha lejárt a program, kirázva teregetik, simítgatva hajtogatják és teszik el. Sok megoldás létezik, meg kell találni, ki mivel tud kiegyezni. 

 

Gyerekekkel az élet tudom, sokszor embert próbáló. Néha kiborulunk, néha úgy érezzük, nem bírjuk a gyűrődést, néha sok a teher. Remélem ezek a gondolatok adnak neked is ötleteket ahhoz, hogy könnyebben menedzseld a napokat gyerekek mellett. 

HOGYAN SZERVEZD JOBBAN A NAPOD ELFOGLALT ANYAKÉNT – LETÖLTHETŐ INGYENES ÚTMUTATÓ ITT!

Mentés

A szerzőről

Domokos Kata vagyok, Life,- business és karriercoachként, üzleti mentorként  2016 óta segítem női ügyfeleimet abban, hogy megteremtsék azt az életet, amire vágynak.

Hiszem, hogy lehetséges kiteljesedni, felszabadultan élni elfoglalt nőként – család, munka mellett is!

Abban támogatom ügyfeleimet, hogy megteremtsék az egyensúlyt az életszerepeik között és ne kelljen választaniuk aközött, hogy jó anyák, jó társak vagy épp jó munkaerők legyenek. Hiszen mind arra vágyunk, hogy teljes életet élhessünk!

Szívügyemnek tekintem, hogy ezen az úton segítsem a hozzám fordulókat:  online tanfolyamokon, előfizetői klubomban, egyéni konzultációk, csoportos workshopok és elóadások keretében támogatom a tudatos nőket abban, hogy elérjék a vágyott céljaikat és kiteljesedhessenek életükben.

LETÖLTHETŐ ÚTMUTATÓ 15 LÉPÉS A LELKI EGYENSÚLYÉRT

Milyen témák érdekelnek? Válassz kategóriát!

MARADJ VELEM!

LÉGY NAPRAKÉSZ! Vállalkozásfejlesztési módszerek, működő megoldások a hírlevélben
%d bloggers like this: