Menütervezés anyáknak? Miért is jó ez? Igazából értem én a mondást, hogy vacsorázz úgy, mint egy koldus, de azért mégis… Ha nem is főzöl minden egyes nap meleg ételt (vagy mégis?), meg hiába is “diétázol”, azért csak muszáj valamit rittyenteni az asztalra a munkából éhesen hazatérő családfő és a gyerekek számára. Nekem hiába vannak befizetve a gyerekek az oviban, suliban, kb mindenki éhen halni készül amikor hazaérnek. Nálunk hétközben a vacsora az egyetlen étkezés, amikor együtt a család,  körülüljük az asztalt, beszélgetünk, élvezzük az együttlétet. Ez sem elhanyagolható szempont a menütervezés mellett, sőt! 

És hogy ne álldogáljak késő délután tanácstalanul a hűtőszekrény előtt, hogy na, most mit főzzek vacsorára, van egy jó módszerem: ez a menütervezés. Ezt már több anyukánál bevezettük, akikkel együtt dolgozom és mindannyian elégedettek, hogy kipróbálták az új módszert!

MENÜTERVEZÉS ANYÁKNAK

 

 1. Először is, kell egy jó receptgyűjtemény.

Hogy legyen miből meríteni a menütervezéshez, szükséged lesz egy saját receptgyűjteményre. Nekem két nagy mappám van, az egyikben a már kipróbált receptek vannak csoportosítva (húsok, levesek, tészták, sütin belül aprósütik, kelt tészták, krémes sütik stb. Pöttyet édesszájú vagyok, na.). A másik mappában a kipróbálásra váró recepteket gyűjtöm, szintén kategóriánként. 

Ide jön minden: újságkivágások, netes letöltések nyomtatva, kézzel írt családi recepek, a szomszéd gyerek szülinapi tortareceptje, amit elkértél a zsúr után. 🙂

 

2. A menütervezéshez vegyél egy jegyzetfüzetet és írd össze, hogy miket szeret enni a család, miket szoktatok főzni.

Külön gyűjtsd a leveseket, húsételeket, húsmenteseket, főzelékeket stb., ahogy neked tetszik. 

Ennél a résznél vedd elő a receptgyűteményed és abból írogasd ki a listát, de akár ötletelhet is a család együtt (hiszen van, amiket már recept nélkül, saját kútfőből készítesz).

A lényeg, hogy legyen egy bőséges választék összegyűjtve egy helyen. Ezt a közös listaírást a visszajelzések szerint sokan szokták szeretni. 😀  Jó kis családi program lehet akár.

 

3. A következő lépés, hogy előveszed az ajándék menüterveződet és elkezded írogatni a heti menütervedet.

Töltsd le itt a 10 ajándék tervezőt, közte a menütervezővel. (Vagy készíthetsz persze sajátot is. 🙂 )

Nagyjából gondolom tudod, hogy hány nap kell/szeretnél főzni. Te tudod, hogy inkább nagyobb adagot készítesz-e, hogy kétszer is lehessen enni belőle, vagy esetleg úgy szereted, hogy kijelölsz két-három napot és többfélét főzöl egyszerre… Ha van egy kis időd, átlapozhatod az új recepteket is, hátha valamit kedved támad kipróbálni, és az majd persze bekerül a repertoárba.

 

4. Az elkészített menüterved alapján kiegészíted a bevásárlólistádat

Mi hetente egyszer tartunk nagy bevásárlást, (ami házhoz jön ;-), magánakciókkal ugrunk csak be boltba, ha lemarad valami, vagy “hirtelen és azonnal” kell. Egyébként is hasznos, ha van egy listád arról, mit kell venni a boltban.

Ha kifogy otthon valami, csak felvésed, így nem jársz pórul, ha benyúlsz a szekrénybe sütőporért és pont nincsen… Ha más szakácsok is tevékenykednek a konyhádban, ők is jegyezzék fel, ha valamit elhasználnak, nehogy egy laza vállrándítással elintézzék, hogy “ja, a só, azt a múltkor kiöntöttem a tartóba, ott sincs már?!”

 

5. Tervezd meg, hogy mikor tervezel! 🙂 

Ha ti is heti nagybevásárlást tartotok, akkor logikusan az előtt közvetlenül célszerű összeállítani a heti menütervet. Ha úgy kényelmes, csináld pénteken, hiszen hétvégén sok családnál több a főzőcskézés is, ha mindenki otthon vagy. Ha szimpatikusabb, akkor minden vasárnap, mikor tervezed a következő heti tennivalóidat, szánj 5-10 percet a menüterv összeállítására is! Egy a fontos, számolj a tervezéssel is, ne maradjon el! Mert enélkül bedől az egész “rendszer”. 

 

6. Szabd magadra! 

A menüterv persze nem egy kőbe vésett dolog, én pl. sosem osztom be naponként előre, hogy mit főzök, hanem a kész listáról választom ki, hogy épp melyiket fogom elkészíteni. Az is előfordul, hogy ad hoc jelleggel készül valami, ha a gyerekek nem kívánják a sült húst, sütök még pl. palacsintát, ők azt esznek, s marad nekünk is desszert gyanánt.

A menütervezés anyáknak csupán arra szolgál, hogy “gondos háziasszonyként” ( :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ) úgy intézd a bevásárlásaidat, hogy mindig legyen otthon alapanyag nagyjából egy heti menüsor elkészítéséhez.

Remélem tetszik az ötlet, talán már használsz is valamilyen menütervező módszert, ha van kedved írd meg, Neked mi vált be! 

Ha hasznosnak találtad az írást, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙏

%d blogger ezt szereti: