fbpx

Időgazdálkodás gyerek mellett

idogazdalkodas gyerek mellett

Vajon milyen a jó időgazdálkodás gyerek mellett? Mások vajon hogyan csinálják, hogy jut mindenre idejük anyakként is??? Most egy beszámoló következik egy anyaklub találkozóról, ahol mindenki megosztotta saját tapsztalatait. A fő konklúziónk: mindenre bizosan nem jut idő, mármint tökéletesen biztosan nem, csak ha elengedünk bizonyos igényeket, kívülről jövő elvárásokat, olyan felesleges köröket, tevékenységeket, amiket egyébként egyszerűbben is meg lehet oldani. Dióhéjban ez a veleje annak, amiről beszélgettünk az anyaklubban a Manóbirodalomban.

IDŐGAZDÁLKODÁS GYEREK MELLETT

Mi segíthet vajon nekünk anyukaként abban, hogy kiegyensúlyozottan élhessük a mindennapokat otthon, tervezett teendőink végére jussunk, ne szaladjon örökké a lakás, legyen meleg étel az asztalon és maradjon energiánk a nap végén még két kedves szóra párunkhoz is?

A LEGNAGYOBB KIHÍVÁSOK

A klubon ezeket említették az anyukák:

  • a gyermek nem alvása, a napirend megcsúszása, amikor emiatt nem tudjuk tervezni a napokat, mi erre a megoldás?
  • mikor takarítsunk, főzzünk gyermekünk mellett?
  • hogyan borul minden, ha jön a tesó?
  • bezavar a már kialakult napirendbe a munkába visszatérés, a bölcsibe szoktatás-újra kell tervezni mindent!

Az anyaklubban, mint mindig a beszélgetés során az édesanyák megosztották egymással saját jól bevált megoldásaikat. időgazdálkodás gyerek mellettJól látszik ilyenkor, mennyire nem vagyunk egyformák és ezáltal az igényeink sem. Hiszen ha valaki alapból tisztaságmániásnak mondja magát, akkor nyilván számára szinte megfelelési kényszerből jön a pakolászás, a patikatisztaság, ami valljuk meg őszintén, szinte lehetetlen küldetés kisgyermek mellett. Közben meg „égnek áll a hajam attól, hogy minden étkezés után söpörni-takarítani kell a gyerek után”-mondja egy másik anyuka.

Van, akinek az válik be, hogy heti egy napot rászán, akár párjára bízva a lurkót, amíg kivikszolja a lakást. Van, aki oda kap, ahol már ég a ház. Ám lehet módszeresen, helyiségekre beosztva is csinálni. És igen, nem tilos gyermekkel együtt, sőt, amibe lehet bevonhatjuk Őt, s így nem az alvásideje megy el azzal, hogy rendet kell raknunk!

Többen kiemelték, hogy a gyermek alvásideje szent és sérthetetlen, az az anyaidő, ami kell a feltöltődésre, a kikapcsolódása, hogy bírják aztán szuflával a nap végéig a gyerekzsivajt! Nincsenek könnyű helyzetben azok a szülők sem, akiknek a gyermekük este sokáig ébren van…  Mondjuk legalább reggel tovább alszik.. És Te felkelsz korábban, hogy legyen időd magadra, a saját dolgaidra? -kérdem én. „Nem, inkább este vagyok fent, akár éjfélig is”. A biológiai óránk is másképp ketyeg: van aki így, van aki úgy hasít ki magának egy szeletet a 24 órából!

JÖN A TESÓ?

Gyakorlatilag abban a pillanatban borul a korábbi időbeosztás gyerek mellett, mihelyst megékezk a kistestvér. „Eleve káoszra készülök, így nem érhet meglepetés”- mondja az egyik anyuka. Két pocakos kismama is volt a klubban, a másik anyuka attól tart, hogyan alszik majd el a nagyobb gyerkőc apával, ha megérkezik a kicsi. Márpedig jobb a szoktatást időben elkezdeni, hogy az elsőszülött ne érezze majd, hogy a kicsi miatt nincs már neki anyája… Anyájának nincs ideje rá.

A napirend Egy beszélgetés során előbb vagy utóbb mindig megfogalmazódnak az egyéni helyes utak, a belátható célok is, ami egy nehéz helyzetben segítséget jelenthetne.  „Tudom, hogy előrébb kéne hozni az esti fektetést….”

Szóba került az is, hogy az időbeosztási kihívásokat csökkenti az, ha egyszerűsítünk ott, ahol lehet, bevásárlás helyett pl. online rendelünk, postán ácsorgás helyett neten fizetjük be a csekkeket Ez is időmegtakarítás! Mások szinte programnak fogják fel a vásárlást. „Ez egyfajta átkeretezése a kötelező dolognak. Úgy állok hozzá, hogy ez egy jó közös program is nekünk. Megállunk a zöldséges pultnál, a lányom megfogja, megszagolja a zöldségeket, van, hogy kiszáll a kocsiból.”

Van, akinek nyűg a bevásárlás, másnak a vasalás, vagy a főzés- mindenki mást nem szeret… de mindenki igyekszik megtalálni azt, ami működőképes rendszerré épülhet a kisgyerekes mindennapokban.

Az anyaklubokon szeretném azt az üzenetet átadni az anyukáknak, hogy ez az időszak azért a sokfelé szakadás mellett azért arról is jó, ha szól, hogy igenis jól érezzük magunkat a bőrükben és nem csak örökké a TO DO listáink után rohangálunk! Vonatkozik ez arra is, hogyan alakul az időgazdálkodás gyerek mellett. 

GYEREKKEL EGYÜTT? 

Például remek trükk túltervezés ellen (mert erre is hajlamosak vagyunk anyaként ugyebár, hogy bele akarunk minden egy napba sűríteni, aztán meg frusztrál, ha nem sikerül),  hogy már reggel kiválasztjuk azt a három dolgot, amivel aznap mindenképpen szeretnénk végezni. Csak hármat, nem többet! 

Megnézzük, ezek közül mi az, amit a gyerkőccel együtt is lehet intézni (vásárlás, posta, mosógép ki-bepakolás, főzés részben. És amit nem tudunk vele, csak azt időzítjük alvásidőre, vagy estére, ha megjön a párunk. Apropó főzés. Nem jár fővesztéssel az sem, ha gyermekünk az etetőszékben falatozik közben, vagy végignéz egy-két Bogyó és Babócát vagy ritkán elővett játékot adunk neki, vagy az sem égbekiáltó bűn, ha mellettünk pakolássza a műanyag edényeket és fakanalakat, hogy tudjunk mellette-tőle. A klubon ezek az egyéni megoldások merültek fel.

Mindegy, mi a te megoldásod, ha működik nálatok, akkor oké! Cél a  jobb időgazdálkodás gyerek mellett!  S mit lehet azért tenni, hogy a párkapcsolatunkban se aludjon ki a láng? időgazdálkodás gyerek mellettBizony, időt kell szánni arra is, hogy egymásra is figyeljünk a hétköznapi rohanásban.

Sokaknál ez mégis csak hétvégén megy igazán, közös család program kapcsán, akár a babakocsit tolva, sétálva beszélgetve. De fontos is az, hogy egymás társai legyünk a mindennapokban, ki miben és hogyan veszi ki a részét az otthoni teendőkből. „

A párom imád vásárolni. Komolyan. Akár három órát is képes lenne nézelődni, mert nagyon figyel arra, hogy mik az összetevői mondjuk egy kolbásznak. Szakmai ártalom, mondjuk” – meséli az egyik anyuka. „Nekem azt is meg kell mondanom a férjemnek, hogy mit melyik sorban talál a Rossmannban…” – mondja egy másik anyuka.

Ahogy mi anyák, úgy bizony az apukák sem egyformák. Meg kell nézni, ki miben jó, hogyan működhetünk egymást kiegészítve a kapcsolatban. Lehet, hogy például utál vásárolni, cserébe viszont jól elvan a kicsivel, amikor hazajön munkából. „Este elviszem a kutyáinkat sétálni és addig a kislányom a férjemmel van.. sőt, szinte ahogy hazajön a párom, azóta együtt vannak már.” – árulja el egyikük.

Szeretem az anyaklubokat, hiszen rálátunk kicsit mások életére, látjuk, hogy nagyjából mindenki ugyanazokkal a nehézségekkel, kihívásokkal küzd. Közben formálódik a saját szemléletünk is bizonyos kérdésekben, felismerjük azt, hogy jé, lehet másképp is csinálni! És úgy is jó, úgy is működhet! 

TÖLTSD LE INGYENES ÚTMUTATÓMAT A HATÉKONY IDŐGAZDÁLKODÁSRÓL ITT, hogy jobban szervezd a napod gyerekek mellett is,  mindenre jusson időd, aki és ami fontos számodra és te is elérd a vágyott egyensúlyt  

Mentés

A szerzőről

Domokos Kata vagyok, Life,- business és karriercoachként, üzleti mentorként  2016 óta segítem női ügyfeleimet abban, hogy megteremtsék azt az életet, amire vágynak.

Hiszem, hogy lehetséges kiteljesedni, felszabadultan élni elfoglalt nőként – család, munka mellett is!

Abban támogatom ügyfeleimet, hogy megteremtsék az egyensúlyt az életszerepeik között és ne kelljen választaniuk aközött, hogy jó anyák, jó társak vagy épp jó munkaerők legyenek. Hiszen mind arra vágyunk, hogy teljes életet élhessünk!

Szívügyemnek tekintem, hogy ezen az úton segítsem a hozzám fordulókat:  online tanfolyamokon, előfizetői klubomban, egyéni konzultációk, csoportos workshopok és elóadások keretében támogatom a tudatos nőket abban, hogy elérjék a vágyott céljaikat és kiteljesedhessenek életükben.

LETÖLTHETŐ ÚTMUTATÓ 15 LÉPÉS A LELKI EGYENSÚLYÉRT

Milyen témák érdekelnek? Válassz kategóriát!

MARADJ VELEM!

LÉGY NAPRAKÉSZ! Vállalkozásfejlesztési módszerek, működő megoldások a hírlevélben
%d bloggers like this: