fbpx

Elég jó anya vagyok!

elég jó anya

Elég jó anya vagyok! Mondom ezt három fiúgyermek mellett úgy, hogy viszonylagos egyensúlyban telnek a napjaink. Nem, soha nem fogom azt állítani, hogy nálunk minden tökéletes. Hazudnék. S ha bárki ilyet állít, te se hidd el, kérlek.  Tökéletes élet, tökéletes anyák, tökéletes gyermekek – sajnos, vagy nem sajnos – nem léteznek! Egy valamit azonban bizton állíthatok. Elég jó szülő, elég jó anya vagyok. Mit is takar ez? Ebben a bejegyzésben a  D. W. Winnicott által kidolgozott elég jó szülő elméletet járom picit körbe.

Ki is az elég jó anya?

D. W. Winnicott: Kisgyermek, család, külvilág című könyvében is rámutat, hogy „az elég jó anya nem egy tökéletes gépezet, hanem olyan valaki, aki alkalmazkodik a gyerek szükségleteihez.”

Az elmélet szerint a szülői gondoskodás ideális mértéke a biztonság és a szabadság biztosítása között valahol félúton található. Az édesanyák már az anyaméhben lévő gyermekükre is rá tudnak hangolódni, így természetesen, könnyedén élhetik meg az anyaságot, ha bíznak magukban, ösztöneikben és abban, hogy legjobb tudásuk szerint fogják óvni, nevelni, szeretni gyermeküket. 

A témában ismert még Bruno Bettelheim: Az elég jó szülő című könyve és ajánlom Vekerdy Tamástól a Belső szabadság – Elég jó szülő – elég jó gyerek című könyvét is.

Na de miről is van szó? 

Az elég jó anya  ismeri gyermeke rezdüléseit, tudja, mikor van szükség van rá, ezért ott van, kéznél van és beavatkozik, ha kell. A gyakorlatban pedig úgy működik, hogy ha a baba sír, akkor természetesen megnyugtatja, ha a nagyobb gyerkőc elesik a bringával akkor természetesen felsegíti és megvigasztalja. Ugyanakkor nem telepszik rá a gyermekre. Hagyja, hogy a gyerkőc maga fedezze fel a világot. A homokozóban engedi szabadon játszani, felfedezni, kitalálni, melyik játék mire való, engedi, hogy  a kicsi saját megoldásokat találjon ki. 

Az elég jó anya tehát nem old meg mindent a gyermeke helyett, hanem hagyja próbálkozni és igen hagyja küzdeni is. A kúszni-mászni tanuló baba elé odatesz egy érdekes tárgyat és vár. Nálunk ez a tárgy általában a távirányító volt, mert úgy tapasztaltuk, hogy arra minden gyerek rámozdul, mert bizony sokkal érdekesebb, mint a plüss figurák. Ugye ismerős? 🙂 

Szóval az anya ott van, rendelkezésre áll, biztonságot ad. És egyúttal szabadságot is!

 

Mit tanít egy elég jó anya?

S mit is tesz ilyenkor valójában az édesanya? Az életre tanítja a gyermekét. Mert a nagybetűsben ugyebár senkinek sem hullik semmi csak ügy az ölébe. Mindenért meg kell küzdeni. És ugyan állhat az ember a sült galambot várva, de nagy valószínűség szerint semmi sem fog történni.

Éppen ezért, úgy gondolom, hogy te is segíted gyermeked fejlődését azzal, ha nem vagy túlbuzgó, túlaggódó. Ez persze alap beállítottság kérdése is, valamint saját gyermekkori élményeink is meghatározóak, mégis úgy látom, tudatos lépésekkel lehet fejlődni ezen a téren. 

A biztonsági hálón belüli szabadság engedése segíti abban a gyerekeket, hogy életrevaló, talpraesett, kezdeményező felnőtté váljanak. 

Az elég jó anya megtanítja azt is a gyermekének, hogy bizony nem csak a tökéletes megoldások jók, hogy igenis lehet hibázni és újrapróbálni. Lehet gyengének lenni. Szabad célt téveszteni, majd visszatérni az útra. Hisz mi felnőttek is ezt tesszük, nem igaz? 

És most jön a lényeg, mert ezt az elég jó szülő elméletet bizony érdemes megvizsgálni a másik oldalról is!

 

Az elég jó anyáról…

Ha eszerint az elmélet szerint élsz, akkor hamar rájössz arra is, hogy ha nem jársz minden pillanatban gyermeked nyomában, ha tágabb teret engedsz neki, akkor ezáltal te is tágabb térhez juthatsz! 

Így az elég jó anyaságba bele fog férni, hogy a 0-24 órás szolgálatod során legyen néha zavartalan öt perced, hogy megigyál egy kávét lelkiismeret-furdalás nélkül, és belefér az is, hogy a baba elnézelődjön a kiságyban néhány percig és ne lógjon rajtad állandóan. 

Gyorsan el tudsz mosogatni pár tányért étkezés után, amíg ő az etetőszékben matat egy műanyag szűrővel vagy tölcsérrel. Így nem csak abból áll az egész napod, hogy állandóan a kicsit szórakoztatod és majd akkor kezdesz hozzá a konyhai romeltakarításhoz, amikor az aprónépek már elcsendesedtek. Elég sok házimunkát el lehet végezni gyermekek mellett is, ha hiszel benne, hogy ez is egy járható út.

 

Egyensúly

Az elég jó szülőség alapelvét továbbgondolva könnyen rájön az ember, hogy ez egy win-win kombináció, mivel minden érintett – a gyermek és a szülő is – nyer vele.

A gyermek – természetesen érettségi szintjének megfelelően – lehetőséget kap a világ megismerésére önállóan is, az édesanya pedig teljes életet élhet és esélye lehet más életszerepében is helyt állni. Nem csupán a nonstop anya üzemmód létezik számára akár hosszú éveken keresztül.

Mert valljuk meg őszintén, nagyon nehéz is lenne mindig százszázalékos anyának lenni, csak a gyermekre koncentrálni és miatta feladni minden más fontos szereplőjét és területét az életünknek.

Találd ki, hogy ki nyer még az elég jó szülőség elméletével? Igen, igen, az apukák is, hiszen egy egészséges egyensúly a szülő-gyermek kapcsolatban megengedi azt is, hogy a szülők egymásra is koncentráljanak, és ne csak anyaként és apaként létezzenek egymás számára!

 

Legyél te is elég jó anya! 

Az elég jó szülőség elveit több szempontból is megvizsgálva, én úgy hiszem, hogy az elmélet nem csupán a gyermeknevelést támogatja pozitív oldalról, hanem az édesanyák szerepére is pozitív hatással van, valamint a szülők egymáshoz fűződő kapcsolatát is szem előtt tartja.

Így azt kívánom, legyünk mindannyian elég jó szülők és ez szerintem bőven több, mint elég! smiley 

A szerzőről

Domokos Kata vagyok, Life,- business és karriercoachként, üzleti mentorként  2016 óta segítem női ügyfeleimet abban, hogy megteremtsék azt az életet, amire vágynak.

Hiszem, hogy lehetséges kiteljesedni, felszabadultan élni elfoglalt nőként – család, munka mellett is!

Abban támogatom ügyfeleimet, hogy megteremtsék az egyensúlyt az életszerepeik között és ne kelljen választaniuk aközött, hogy jó anyák, jó társak vagy épp jó munkaerők legyenek. Hiszen mind arra vágyunk, hogy teljes életet élhessünk!

Szívügyemnek tekintem, hogy ezen az úton segítsem a hozzám fordulókat:  online tanfolyamokon, előfizetői klubomban, egyéni konzultációk, csoportos workshopok és elóadások keretében támogatom a tudatos nőket abban, hogy elérjék a vágyott céljaikat és kiteljesedhessenek életükben.

LETÖLTHETŐ ÚTMUTATÓ 15 LÉPÉS A LELKI EGYENSÚLYÉRT

Milyen témák érdekelnek? Válassz kategóriát!

MARADJ VELEM!

LÉGY NAPRAKÉSZ! Vállalkozásfejlesztési módszerek, működő megoldások a hírlevélben
%d bloggers like this: