fbpx

Mi mindent együtt csinálunk!

mi mindent együtt csinálunk

Hogy hogy haladok az otthoni teendőkkel gyerek mellett? A titok: mi mindent együtt csinálunk! Sokszor hallom konzuláción anyukáktól, hogy az alvásidőben próbálják elintézni a főzést, a takarítást, bármilyen háztartási munkát. 

Tény, hogy a háztartási kihívások minden édesanyát érintenek, mert bizony ezeket a dolgokat meg kell csinálni, jobb híján „magad uram”-alapon. 

Úgy gondolom (és azt tapasztalom), hogy igazából szoktatás és szervezés kérdése, hogyan oldjuk meg „házi mindenesi” teendőinket a  gyermekeinkkel otthon töltött időszak alatt. Mi pl. mindent együtt csinálunk és nálunk működik így is. 

MI MINDENT EGYÜTT CSINÁLUNK!

mindent együtt csinálunkTöbbször, több helyen elmondtam már, mert tényleg hiszek ebben a  gondolatban: nem attól  jó anya valaki, ha egész nap a csörgőt rázza  gyermekének, a kisautót tologatja neki vagy babázik vele.

Nem, nem.

Persze, kell a közös játék, kell az együtt töltött minőségi idő!

De kell még más is!

Mert hiszem, hogy szülőként az is feladatunk, hogy az életre neveljük gyermekeinket, s nem mindegy, milyen példát mutatunk ebben.

Ha nem szeretnénk anyámasszonykatonája gyereket nevelni, aki egy csekk feladására is képtelen lesz zsenge felnőtt korában, mikor már önállósodni kezd, akkor a legjobb, amit tehetünk, ha már kisgyermekként bevonjuk mindazokba a mindennapi teendőinkbe, amikkel foglalkozunk. Szerintem. 

És ezt persze játékosan, korának megfelelően tesszük, s főleg időt hagyva neki az ismerkedésre, a kérdésekre, a saját próbálkozásokra.

Igen, már egész gyermekkorban, ismerje meg azt, hogy a tiszta ruha, az étel, az nem csak úgy van, hanem munkánkba telik „előállítani”.

 

ÉLETLECKÉK

Igen, tanítsuk meg, hogy mi a pénz, hogy az sem csak úgy lesz magától. Tudja meg, hogy mi az értéke, mi a szerepe.

A „Jaj, gyerek még, minek terhelni ezzel!”-típusú hozzáállás azt a mintát vési a gyermek fejébe, hogy a világ azért van, hogy őt körbezsongja, kiszolgálja, kegyeit keresse. Noha az igazság valójában az, hogy ő egy rendszer (kezdetben a szűk családunk) része, s abban megvan a pontos helye. Egy család tagjának lenni pedig azt is jelenti, hogy kivesszük a részünket a közösből. S ez az otthoni feladatokra is vonatkozik, a közösségi lét nem ott indul, hogy leülünk a terülj asztalhoz!

Ismétlem, mert nem szeretném, ha félreértenétek: nem „rabszolgamunkáról” van itt szó, hanem arról, hogy együtt csináljuk, megmutatjuk a gyermekünknek, amivel épp foglalatoskodunk, bevonjuk őt a hétköznapi életünk történéseibe.

Értem ezalatt, hogy szándékosan nem a napközbeni alvásidejére időzítjük az összes létező házimunkát, meg nem este robotolunk, mikor már elcsendesedett a ház.

 

NŐI MUNKA-FÉRFI MUNKA????

mindent együtt csinálunkÉs még valami, bár talán nem is kellene ezt külön kiemelni… igen, mindez a fiainkra is vonatkozik!

Sok anyuka még mindig panaszkodik arra, hogy a férje egy gyufát nem tesz keresztbe otthon, mert a „hagyományos családmodell híve”.

Éppen ezért azt hiszem, a mi felelősségünk most az, hogy a következő nemzedékek férfiúi milyen társak, milyen édesapák lesznek majdan. Hogy mennyire érzik magukat a családi élet aktív alakítójának, s hogy ne csak haszonélvezői legyenek mások munkájának!

Ha engem kérdeztek (ezt három fiúgyermek mellett tapasztalom nap mint nap) , a gyerekeket egyébként sokkal jobban érdekli az IGAZI fakanalak és műanyag edények világa, mint a hiper-szuper villogós, berregős, szirénázós, mittoménmilyen high-tech  játékok.

Jobban élvezik már egészen kicsiként is, hogy a konyhakövön letelepedve mellettünk kavargathatnak, miközben főzünk, mintha beküldjük őket a szobába játszani. VAJON MIÉRT?

 

EGYÜTT!

Azt hiszem a gyermekeinknek valójában teljesen mindegy, hogy mit csinálunk: autót tologatunk vagy épp tésztát gyúrunk, CSAK EGYÜTT CSINÁLJUK!

Nálunk például egész kiskoruktól kezdve, kiviszik a srácok a poharat ivás után a pultra. Nem lebiggyesztik, ahova gondolják, hanem a helyére teszik.

Megtanulják, hogy elpakolják azt a játékot, amit már nem használnak, mielőtt másfajtát kérnek. Ez mondjuk egy fokkal már keményebb menet… 😉 

S hogy ne csak a számat jártassam, mutatom képekben is, hogy mi tényleg mindent együtt csinálunk otthon. ÉS ÉLVEZZÜK! 😀 

A nagyok már érzik a felelősséget, megfürdenek a dicséretekben, tudják, hogy fontos tagjai egy csapatnak. A kicsi pedig egyszerűen utánoz mindenkit, aki nagyobb nála. Nem is tanítás ez valójában , hanem egy természetes folyamat!

Nézzétek csak, mi tényleg minden együtt csinálunk! !

Mentés

A szerzőről

Domokos Kata vagyok, Life,- business és karriercoachként, üzleti mentorként  2016 óta segítem női ügyfeleimet abban, hogy megteremtsék azt az életet, amire vágynak.

Hiszem, hogy lehetséges kiteljesedni, felszabadultan élni elfoglalt nőként – család, munka mellett is!

Abban támogatom ügyfeleimet, hogy megteremtsék az egyensúlyt az életszerepeik között és ne kelljen választaniuk aközött, hogy jó anyák, jó társak vagy épp jó munkaerők legyenek. Hiszen mind arra vágyunk, hogy teljes életet élhessünk!

Szívügyemnek tekintem, hogy ezen az úton segítsem a hozzám fordulókat:  online tanfolyamokon, előfizetői klubomban, egyéni konzultációk, csoportos workshopok és elóadások keretében támogatom a tudatos nőket abban, hogy elérjék a vágyott céljaikat és kiteljesedhessenek életükben.

LETÖLTHETŐ ÚTMUTATÓ 15 LÉPÉS A LELKI EGYENSÚLYÉRT

Milyen témák érdekelnek? Válassz kategóriát!

MARADJ VELEM!

LÉGY NAPRAKÉSZ! Vállalkozásfejlesztési módszerek, működő megoldások a hírlevélben
%d bloggers like this: