fbpx

Hogyan kérd meg a férjed, hogy segítsen otthon?

A mai bejegyzés témája: hogyan kérd meg a férjed, hogy segítsen otthon? Sok női ügyfelem panaszkodik arra, hogy a gyereknevelés és a ház körüli munkák gyakorlatilag kizárólag az ő „feladat- és hatáskörébe” tartoznak, mivel a párjuk nem igazán veszi ki a részét ezekből. Nemrég már írtam erről a témáról a blogon és arra gondoltam, jól jönne talán néhány kézzelfogható ötlet is ahhoz,  hogyan lehetne változtatni ezen a helyzeten azokban a családokban, ahol tényleg ez a nagy magyar valóság. 

Ugye mindannyiunk előtt ismerős az a kép, amikor a családapa hazatér a munkából és dolga-végezetten leveti magát  kanapéra, lábak pihenőállásban az asztalon, miközben a felesége/párja pedig sürög-forog tovább a konyhában, hogy legyen vacsora, plusz terelgeti csemetéket is, hogy hagyják apát pihenni. Ha nálatok is hasonló a helyzet, akkor kérdeznék most valamit. 

Te elfoglalt nőként mikor pihensz? Ja, hogy gyakorlatilag soha? Ennek nem kell így lennie! Szerintem ez lehet másképp is.

 

HOGYAN KÉRD MEG A FÉRJED, HOGY SEGÍTSEN TÖBBET?

 

LEHET VÁLTOZTATNI!

Hiszem, hogy a férfiak nem alapból ilyen „figyelmetlenek” hanem mondjuk ezt a hagyományos családmodellt látták otthon gyermekkorukban, így számukra ez a természetes. Sok ilyen párral találkoztam már a praxisomban.

Az is lehet, ogy egyszerűen csak elkényelmesedtek, természetesnek veszik jelenlétünket, a kiszolgálást.  Talán pont mi nők szoktattuk őket hozzá. Igen, ilyen is van… Sok oka lehet, hogy egy férfi JELENLEG miért nem segít otthon, de végül is ez mindegy, mert LEHET VÁLTOZTATNI RAJTA.

Igenis lehetséges az, hogy párunk változzon és jobb apává, jobb férjjé váljon azzal, hogy kiveszi a részét a családdal kapcsolatos teendőkből. Amibe bizony beletartozik pl. a mosogatás, a  közös játék a gyerkőccel. És még sok egyéb.

A mai modern felfogás szerint már a család közös öröm és közös teher is, nem igaz? A feladatok is épp úgy megoszthatók.

Nem arról van szó, hogy örökké főzzön, mosson, takarítson párunk, ha hazaér munkából. Mindössze arról beszélek, hogy vegye ki a részét az otthoni teendőkből és foglalkozzon a gyerekekkel ő is.  Esténként, hétvégén.

Nagyon sok női ügyfelem meséli, hogy nehéz volt egyedül helyt állnia akkor is, mikor nem dolgozott és GYED-en, GYES-en volt a gyerekekkel. Kérdem én, ha a család nőtagja is dolgozik már ugyanúgy 6-8 órában, mint a párja, akkor miért is kellene hazaérve egyedül végeznie amúgy ezeket a tipikus láthatatlan munkákat? 

 

MIBEN SEGÍTSEN?

  • Megfürdetni este a gyerekeket, amíg rendet raksz vacsora utána a konyhában.kerd meg a ferjed hogy segitsen
  • Este meséljen, fektessen ő.
  • Hétvégén vigye ki a játszóra a csapatot, amíg megfőzöl.
  • A vasárnapi ebéd után mosogasson el.

Ilyen apróságok. Nem a nagytakarítást kell egyedül megcsinálnia… csak a család részének lenni, ott lenni, kivenni a részét nemcsak az élvezetes részekből, hanem a feladatokból is!

S ha ez nem megy magától, akkor bizony kérni kell.

 

KÉRNI, DE HOGYAN?

1. Beszéljetek róla!

Tudod, néma gyereknek…. ezért ha valamit szeretnél és az nincs magától, akkor beszélj róla. Mondd el párodnak, hogy mit szeretnél tőle. Figyelj, fontos hogyan kommunikálsz, hogy ne „cseszegetésnek ” élje meg.  Nem beszólsz, meg utólag mondod, mikor már megcsináltál valamit, hogy „sosem segítesz”, meg „mindent egyedül kell csinálnom”… hanem azt mondod, szeretném, ha segítenél ezt vagy azt.

2. Időzíts jól!

Jó, ha a téma felvetésére nyugodt pillanatot választasz. Amikor mindketten normálisan, egymásra odafigyelve tudtok erről beszélni. Nem akkor, amikor ott nyüzsög körülöttetek a siserehad és nem akkor, mikor épp belép az ajtón 8-10 óra munka után és kb. leginkább arra vágyik, hogy fél óráig  ne szóljon hozzá senki (de ilyen luxussal ő sem élhet ugyebár,  hazaérve  azonnal át kell kapcsolnia otthoni üzemmódba). Mondjuk este, vagy hétvégén, mikor kettesben vagytok.

3. Légy konkrét!

Amikor elmondod, mit szeretnél, akkor fogalmazz egyértelműen, pontosan. Nem elég azt kérned, hogy segíts többet, hanem részletesen add elő, mire is gondoltál. „Légyszi, foglalkozz addig a gyerekekkel, amíg megmelegítem a vacsorát. ” Megteszed, hogy elmosogatsz, amíg lefektetem a lurkókat?” stb

4. Hallgattassék meg a másik fél is!

kerd meg a ferjed hogy segitsenKisgyerekes pároknál gyakran látom és lehet nálatok is az a helyzet, hogy a párod azért nem foglalkozik a kisbabával, mert nem tudja, mit kezdjen egy újszülöttel, hiszen még sohasem fogott a kezében előtte kicsit. Fél, hogy összetöri, leejti, hogy nem tudja megnyugtatni… sok újdonsült apuka érez ám így! Ha ezt Ő is őszintén elmondhatja neked anélkül, hogy elbagatellizálnád a kérdést vagy kinevetnéd („Jesszus, nekem is ez az első gyerekem….”), nézd meg, mit tehettek az ügy érdekében. 1. segíthetsz neki abban, hogyan kell fogni a kicsit, megtaníthatod a pelenkázást, megmutathatod a büfiztetést. Légy mellettük míg egyre magabiztosabban bánik a babával. 2. Megkéred, hogy ha nem akarja/meri átvenni a kicsit, akkor terítsen meg, melegítse meg a vacsorát, mosogasson el… Merthogy egyszerre két dolgot Te sem tudsz csinálni. Vagy fogod a babát, vagy terítesz. Kérdezd meg, melyiket vállalná inkább? 

5. Készítsetek listát!

Ha már szóba hoztad a témát és beszéltek róla.. jó, ha nem marad annyiban a dolog. „Jó-jó majd segítek”-dünnyögi a párod, és persze aztán szépen el is felejtődik a dolog. Egyezzetek meg inkább abban, hogy milyen feladatokat vállal, mit tud elképzelni, hogy átvegyen, hogy rendszeresen ő végezze.  Jó ötlet, ha ő választhat hisz nem a rásózott feladatot kapja, hanem amihez neki is nagyobb kedve van.  És váljon szokássá a gyerekek fürdetése, ha azt választotta, ne csak egyszeri alkalom legyen!

6. Dicséret és köszönöm!

Értékeld az igyekezetét. Köszönd meg.  Jó, ha tudja, nagyra becsülöd azért, mert odafigyel arra is, hogy  te ne egy leharcolt csataló legyél. Persze ennek van előnye is… Ha nem az esti altatás után kell még romeltakarítanod a konyhában, akkor hamarabb tudtok együtt lenni, megnézni a kedvenc sorozatotokból egy-két részt, vagy csak beszélgetni egy pohár bor mellett. Ez egy win-win helyzet! Hiszen  így Ő is többet kap belőled.

Ha ezt a pár apró lépést szem előtt tartva kéred meg párod, hogy vegyen részt az otthoni teendőkben és foglalkozzon a gyerekekkel, valószínűleg nagyobb haladást érhetsz el az ügy érdekében, mintha számonkérőn, vagy mártír szerepben tetszelegve és lelkiismeret-furdalást keltve tálalnád egyébként jogos igényeidet!

Sok sikert! 🙂

Ha hasznosnak találod az írást, megköszönöm, ha megosztod másokkal is! 🙂 

Ha szeretnél fejlődni nemet mondás, családi munkamegosztás, tisztább kommunikáció terén, várlak szeretettel a BÉKÉS ÖNÉRVÉNYESÍTÉS online kurzuson. 

A szerzőről

Domokos Kata vagyok, Life,- business és karriercoachként, üzleti mentorként  2016 óta segítem női ügyfeleimet abban, hogy megteremtsék azt az életet, amire vágynak.

Hiszem, hogy lehetséges kiteljesedni, felszabadultan élni elfoglalt nőként – család, munka mellett is!

Abban támogatom ügyfeleimet, hogy megteremtsék az egyensúlyt az életszerepeik között és ne kelljen választaniuk aközött, hogy jó anyák, jó társak vagy épp jó munkaerők legyenek. Hiszen mind arra vágyunk, hogy teljes életet élhessünk!

Szívügyemnek tekintem, hogy ezen az úton segítsem a hozzám fordulókat:  online tanfolyamokon, előfizetői klubomban, egyéni konzultációk, csoportos workshopok és elóadások keretében támogatom a tudatos nőket abban, hogy elérjék a vágyott céljaikat és kiteljesedhessenek életükben.

LETÖLTHETŐ ÚTMUTATÓ 15 LÉPÉS A LELKI EGYENSÚLYÉRT

Milyen témák érdekelnek? Válassz kategóriát!

MARADJ VELEM!

LÉGY NAPRAKÉSZ! Vállalkozásfejlesztési módszerek, működő megoldások a hírlevélben
%d bloggers like this: