fbpx

Hogyan légy pozitív anya?

pozitív anya

Pozitív anya szeretnél lenni? Optimista, előretekintő, bizakodó szemlélettel szeretnél hozzáállni a körülötted zajló történésekhez? Ebben a bejegyzésben egy egyszerű, de nagyszerű feladatot szeretnék mutatni, amit coaching során szoktunk alkalmazni. Érdemes kipróbálnod!

Azt mindannyian tudjuk, hogy az élet otthon a gyerkőcökkel bizony nem csak móka és kacagás, ám ha igyekszel pozitív szemüvegen át nézni a dolgokat és egy másfajta szemléletet elsajátítani,  mint eddig, akkor sokkal könnyebben, gördülékenyebben lendülhetsz át a nehezebb élethelyzeteken, egy-egy kellemetlen szituáción is! 🙂

ÍGY LEGYÉL POZITÍV ANYA! 

TEGYÉL RENDET A FEJEDBEN!

A feladat lényege, hogy vegyél észre a fejedben megjelenő minden negatív gondolatot, ami megjelenik bizonyos események, történések kapcsán és cseréld ki őket pozitívra (vagy legalábbis semlegesre).

Hoztam néhány példát egy teljesen hétköznapi anyuka gondolatmenetéből. 🙂 Nézzük meg, hogyan lehetsz pozitív anya!

HA ROSSZ A KEDVED…

 • amit gondolsz: „bal lábbal keltem, nincs ma semmihez keddem, embert nem akarok látni, ne szóljon senki hozzám!”
 • helyette: „bal lábbal keltem, lássuk csak, mit tehetnék, hogy jobb kedvem legyen!”(Nekem pl. bevált  módszerem a terápiás gyorstakarítás!)

 

HA MEGINT BUKTAD A TERVEZETT ÉNIDŐT…

 • amit gondolsz: „annyira Murphy, hogy akkor betegszik le a gyerek, amikor időpontom van masszázsra és fodrászhoz. Kb. fél éve voltam utoljára… sose jutok el sehova, ez az én formám..”
 • helyette: „banyek, már megint nem jutottam el masszázsra meg a fodrászhoz, de ha este lefekszenek a gyerekek, tuti bezárkózom a fürdőbe, lazítok egyet és rendbe hozom magam” (Próbáltad már a 45 perces nagygenerált? )

 

HA NEM MEGY JÓL A MUNKAMEGOSZTÁS A PÁRODDAL…

 • amit gondolsz: „nem hiszem el, hogy a férjem már megint nem vitte le  a szemetet, mindig nekem kell itt csinálni mindent”
 • helyette: „na, a párom jól elfelejtette megint a szemetet.. de ha este hazaér és nyugi lesz végre, szóba hozom, hogy kicsit jobban is figyelhetne rám, arra, amit mondok” (Korábbi bejegyzés: Hogyan kérd meg a férjed, hogy segítsen otthon?)

HA NEM BÍROD A TÜKÖRKÉPED…

 • amit gondolsz: „jól elhíztam a szülés után, nem hogy fogynék, de egyre kövérebb vagyok..”
 • erre cseréld: „odafigyelek arra, hogy mit eszek, többet fogok mozogni, mert szeretnék beleférni a régi farmerembe.” (Ne a kifogásokat keresd, hanem kapd fel a futócipőd, vagy keress a YouTb-on videókat és kezdj el mozogni MÉG MA!) Ne halogasd tovább, az első lépést (is) Neked kell megtenned!)

 

HA HIÁNYZIK A RÉGI ÉLETED VAGY A BARÁTAID….

 • amit gondolsz: „már ezer éve nem találkoztam a barátnőmmel, kezdek befordulni…!”
 • helyette: „néma gyereknek anyja se érti a szavát… legjobb lesz, ha megkérdezem a  a férjemet (anyukámat, anyósomat), melyik nap tudna vigyázni a lurkóra, hogy kicsit kimozdulhassak végre itthonról!” 

 

HA KÁOSZNAK ÉRZED A MINDENNAPOKAT…

 • amit gondolsz: állandóan elúszom, nem végzem a teendőimmel
 • helyette: oké, most leülök, megnyugszom, listát fogok írni, prioritásokat állítok és a magam tempójában haladok. (Nézd meg itt a nyomtatható tervezőket és kezd el jobban szervezni az idődet).

 

GYAKORLAT!

Ugye te is tudnád folytatni a sort? Ha tudod, akkor hajrá! Gyűjts ki minél több olyan gondolatot, melyek lehúzóak, negatív töltetűek és keresd az előremutató megoldásokat! Légy pozitív anya! 

Vegyél elő papírt és írj össze pár olyan  gátló mondatot,  melyek nem visznek előre, sőt inkább benne hagynak a csávában. Cseréld őket pozitív gondolatokra.

Mert ez egy nagyon fontos alapelve a megoldásfókuszú szemléletnek: ne azt nézd, miért nem lehet, hanem keresd a választ, hogyan lehetne mégis!

Ugye nem is lesz olyan nehéz? De csak akkor fog működni, ha meg is csinálod, ha tudatosan figyelsz önmagadra, a gondolataidra.

Ugye menni fog? 🙂

Mentés

A szerzőről

Domokos Kata vagyok, Life,- business és karriercoachként, üzleti mentorként  2016 óta segítem női ügyfeleimet abban, hogy megteremtsék azt az életet, amire vágynak.

Hiszem, hogy lehetséges kiteljesedni, felszabadultan élni elfoglalt nőként – család, munka mellett is!

Abban támogatom ügyfeleimet, hogy megteremtsék az egyensúlyt az életszerepeik között és ne kelljen választaniuk aközött, hogy jó anyák, jó társak vagy épp jó munkaerők legyenek. Hiszen mind arra vágyunk, hogy teljes életet élhessünk!

Szívügyemnek tekintem, hogy ezen az úton segítsem a hozzám fordulókat:  online tanfolyamokon, előfizetői klubomban, egyéni konzultációk, csoportos workshopok és elóadások keretében támogatom a tudatos nőket abban, hogy elérjék a vágyott céljaikat és kiteljesedhessenek életükben.

LETÖLTHETŐ ÚTMUTATÓ 15 LÉPÉS A LELKI EGYENSÚLYÉRT

Milyen témák érdekelnek? Válassz kategóriát!

MARADJ VELEM!

LÉGY NAPRAKÉSZ! Vállalkozásfejlesztési módszerek, működő megoldások a hírlevélben
%d bloggers like this: