fbpx

Legyen zökkenőmentes az ovikezdés!

zökkenőmentes ovikezdés

Az ovikezdés minden családban egy izgalmas időszak. Ősszel sok család változások elé néz: az édesanya visszatér a munka világába, a gyerekek pedig óvodába mennek. A napi logisztikai feladatokon és újragondolt időbeosztási kérdéseken túl elengedhetetlen foglalkozni az új életszakasz hozta érzelmi kihívásokkal is. A kisgyermekek életében hatalmas változás elszakadni édesanyjuk mellől és közösségbe szokni! Könnyítsük meg számukra ezt! A zökkenőmentes ovikezdéshez hoztam 9 tippet.

ZÖKKENŐMENTES OVIKEZDÉS – 9 TIPP, HOGY KÖNNYEBBEN MENJEN!

 

1. A VÁLTOZÁS JÓ!

Számtalan édesanya úgy érzi, lezárul élete egy fontos időszaka, amikor gyermeke közösségbe kezd járni és ez így is van. Látjuk önállósodni, tőlünk kicsit elszakadni a szemünk fényét, ami nem könnyű nekünk, édesanyáknak sem. Büszkék vagyunk, ugyanakkor tele vagyunk félelemmel, aggodalommal is, hogy hogyan fog beszokni a gyermekünk, hogyan fog helyt állni a közösségben. Hogyan fogja érezni magát, lesznek-e barátai, mi történik vele, ha sírdogál utánunk?

Próbálj ne a veszteségedre gondolni, hogy minek van vége, mi múlik el, mi nem lesz többször, hanem arra figyelj, milyen új élményeket tartogat számotokra ez az időszak. A változás az élet természetes része, a gyermekeink is felnőnek, kirepülnek egyszer. Az idő múlását nem tudod megállítani, de megteheted, hogy minden életszakaszból kihozod a lehető legtöbbet.

Ehhez kell az, hogy megéld az örömteli pillanatokat, hogy raktározz belőlük későbbre, amikor már csak szép emlékként gondolsz vissza rájuk. Szokták mondani, hogy minden életszakasznak megvan a maga szépsége (ahogy a nehézségei is). Rajtunk múlik, meglátjuk-e az előttünk álló eseményekben mint pl. egy ovikezdés, a munkahelyre visszatérés a lehetőségeket, vagy csak kesergünk, hogy lezárul egy fejezete az életünknek. A zökkenőmentes ovikezdés egyik kulcsa, hogy készen állunk-e elengedni egy számunkra kedves időszakot és izgalommal várni egy új kezdetét! 

 

2. POZITÍV SZEMLÉLETTEL

A gyermekeinknek tükrök vagyunk, érzik rajtunk, ha rossz a hangulatunk, ha dühesek vagyunk. Velünk örülnek, ha örülünk. Gyermekeink velünk együtt rezegnek. Az ovikezdéssel kapcsolatos aggódást ugyanígy megneszelik, s ha esetleg ők maguk nem is fogják még fel, hogy mi vár rájuk, ezzel az átadott rossz érzéssel bennük is elültetheted a szorongást.

Anya fél valamitől, valami rossz vár rám, én is félek akkor!” – ez zajlik le bennük. Teljesen természetes, hogy aggódsz, de erről beszélgess a társaddal, a barátnőddel, más sorstárs anyukákkal, a gyermeked ne lássa a kétségeidet. Amikor az ovikezdésről esik szó, mindig pozitívan nyilatkozz gyermeked előtt, hiszen csuda jó kalandok várnak rá, nem igaz? 

 

3. BÍZZ GYERMEKEDBEN!

Sok anyukának mondtam már: bízz gyermekedben! Számtalanszor meglepnek minket ezek a csepp emberek, ugye te is tapasztaltad már? Hányszor fordult elő veled is korábban, hogy előre aggódtál valamin és amikor odakerült a sor, jól alakultak a dolgok.? Miért lenne ez másként az ovikezdéssel?

A problémát majd akkor kell megoldani, ha felmerül! Ha felmerül egyáltalán. A gyermekeink sokkal erősebbek, ügyesebbek, mint mi hisszük róluk. És ne feledd, ez az egész most róla szól. Neked kell őt bíztatni, támogatni, hogy az ovikezdés zökkenőmentes lehessen számára. 

 

4. KÉSZÍTSD FEL A GYERMEKEDET MESÉKKEL!

ovikezdésHa korábban nem járt közösségbe (bölcsibe, családi napközi) a gyermeked és a játszóréten, más gyermekek társaságában inkább visszahúzódónak látod, a mesék erejét is bevetheted, hogy felkészítsd őt a változásokra. Nekünk is van két ovikezdést segítő mesekönyvünk itthon, amit a fiúk nagyon szerettek, de megkérdeztem közösségünkben az anyukákat is, hogy milyen oviba szoktatós könyveket ismernek.

A zökkenőmentes ovikezdés érdekében ezeket ajánlották pl.:

  • Kormos István: Mese Vackorról, egy pisze kölyökmackóról
  • Hermann Marika: Teknőc Ernő nem akart óvodába menni
  • Janikovszky Éva: Már óvodás vagyok
  • Finy Petra: Óvodások kézikönyve
  • Farkas Nóra: Összeköt a szeretet
  • Liane Schneider – Eva-Wencel Bürger: Bori óvodába megy
  • A Tulipán csoport könyvecskék

 

Játékos foglalkoztatókönyvek: 

  • Óvodás lettem (Scolar mini)
  • Keress, találj, mesélj – Óvodai nagy böngésző (Scolar)
  • Kirakó óvodásoknak: Az oviban (Napraforgó)

Menjetek el együtt egy könyvesboltba, vagy könyvtárba, lapozgassatok és vegyetek olyan olvasnivalót, ami felkelti a gyermeked érdeklődését!

5. BESZÉLGESSETEK AZ OVIKEZDÉSRŐL!

Nem erőltetve, de azért lehet otthon beszélgetni a témáról: mi fog történni az óvodában, kik lesznek ott, hogyan fog ott telni egy nap, mi lesz a menete, miket fognak csinálni, miket fognak játszani a gyerekek.

Sétáljatok el az épülethez, ismerkedjetek a környékkel.

Ha vannak ismerős gyerekek, akikkel egy csoportba fog járni a gyerkőc, lehet már nyáron összefutni néhányszor, hogy legalább egy-két ismert arc legyen számára a sok ismeretlen között. Nem csak a gyerekeknek, de a szülőtársaknak is kapcsolódniuk kell egymáshoz. Nekem van pár közeli barátnőm, akiket a gyerekek ovis időszakából ismerek. A barátságon túl hasznos összefogásokat is eredményezhet az új ismeretség: elhozhatjátok egymás gyerekeit délutánonként, a szünetekben átvihetitek játszani egymáshoz a gyerekeket. 

 

6. RÁHANGOLÓDÁS AZ ÓVODÁRA

A nyári időszámítás a gyermekek számára lazább, mint a feszes munkahetek alatt: nyaralás, utazás, később fekvés. A kötetlen időtöltésről a gyermekeknek is át kell állniuk a feszesebb menetredre, jó erre már a nyár utolsó heteiben fokozatosan felkészíteni őket. Korábban feküdni este, hogy tudjanak korábban kelni, hiszen a legtöbb óvodába időre be kell érni. Itt olvashatsz arról, hogyan teheted zökkenőmentessé a reggeli készülődést, hogy az elindulás ne egy örökös huzavona legyen.  

Válogassátok ki együtt a benti ovis ruhákat, mi kerül a tornazsákba, milyen alvós állatkát fog bevinni magával. 

7. FOKOZATOSSÁG 

Szerencsére ma már a legtöbb óvodában lehetőség van a gyerekek fokozatos beszoktatására. Adj időt a gyerkőcnek! Ha vissza kell menned dolgozni, beszéld meg előre a munkáltatóddal, hogy lesz egy átmeneti időszak, amikor nem tudsz még maximálisan rendelkezésre állni, hiszen nem tudhatod előre, a gyermeked mikor áll készen pl. arra, hogy ott is aludjon az óvodában. Érdemes ezt a plusz terhet levenni a saját válladról, hogy ne érezz sürgetést a munkahely részéről. Ha megteheted, egyáltalán ne menj vissza még pár hétig dolgozni, amíg biztosan nem látod, hogy a gyermeked megszokik az új környezetben. 

A kicsinek segíthetsz azzal is, ha egy kedvenc plüssjátékot vagy amihez ragaszkodik bevihet magával az óvodába. Játszhattok olyan játékot is – ha a gyermek szűkszavú és nem szívesen mesél a napi élményeiről – hogy a plüssállatkát kérdezed meg, hogy érezte magát aznap az óvodában, kivel, mit játszott. 

Nagyon fontos, hogy a gyermekért mindig pontosan érkezzen, aki megy érte. Ha azt ígéritek neki, hogy ebéd előtt mentek érte, vagy közvetlenül ébredés után, legyetek is ott időben. Főleg az első időben lehetséges, hogy még gyakran kérdezgeti az óvónőt, mikor mehet haza, mikor mennek érte, de hidd el, ha már jól érzi magát az ovistársakkal, akkor azt fogja szóvá tenni, hogy miért mész érte olyan korán, amikor ő még szeretne játszani a barátaival. 

 

8. CSALÁDI LOGISZTIKA

Érdemes már előre tájékozódni az óvoda pontos nyitvatartásáról, meddig van ügyelet és mikortól vannak a gyerekek a saját óvónénijükkel. Ez alapján tudjátok megbeszélni otthon, hogy ki viszi reggel a gyermeket az oviba és ki hozza el délután. 

Amikor kiadják a programot az ovikezdés utáni első szülői értekezleten, már akkor be lehet vésni ezeket a programokat a családi naptárba, hogy tudjatok vele számolni. Szülői értekezletek, nevelés nélküli napok, szünetek, kirándulások, családi sportnap – írj be mindent a naptárba!

Ha dolgozol te is, a pároddal beszélned kell arról is, hogy ha beteg lesz a gyermeketek, ő is otthon tud-e maradni vele néha, hogy ne az legyen az alap elvárás, hogy mindig neked kell kiesni a munkából.

 

9. TÁMOGATÓ HÁLÓZAT KIALAKÍTÁSA

Ha olyan szerencsés helyzetben vagytok, hogy nagyszülői segítség is rendelkezésetekre áll a hétköznapok menedzseléséhez, lesz segítségetek, aki tudja hozni-vinni legalább  alkalmanként a gyermeket az oviba. Sajnos a legtöbb családban nem ez a helyzet manapság, a munkahelyen pedig sokszor nem nézik jó szemmel, ha korábban kell elmenni a programok miatt vagy ha beteg a gyerek és otthon kell vele maradni. 

Mindenképpen érdemes átgondolni, feltérképzeni, ki jöhet még szóba akire rá lehet bízni a kis óvodást. A környéken lakó szülőkkel összefogva lehet szállítani egymás gyerekeit adott napokon, beosztani az egy napos nevelés néküli napokon melyiküknél játszanak otthon a gyerekek. Lehet egy idősebb szomszéd néni is tudja vállalni olykor, hogy vigyáz pár órára a gyerkőcre, ha munkahelyi elfoglaltság miatt nem tudtok időben menni érte.  A támogató hálózat építéséről itt írtam már a blogon. 

Az ovis társak szüleivel mindenképpen érdemes összefogni: közösen megvenni, rendelni olyan eszközöket, amik kellenek az óvodába, így nem kell mindenkinek külön időt fordítania a beszerzésekre.  

Te már túl vagy a beszoktatáson, nagyobb gyermekeid vannak? Nektek mi vált be? Hogyan könnyítetted meg gyermekednek a közösségbe szokást, az ovikezdést? Oszd meg tapasztalataidat olyan édesanyákkal, akiknek gyermeke most megy először óvodába, segítsünk egymásnak!  És köszönöm, ha segítségképpen megosztod ezt az írást is ismerőseiddel, hogy minél több családban zökkenőmentesebb lehessen ez az időszak!

15 LÉPÉS A LELKI EGYENSÚLYÉRT – LETÖLTHETŐ INGYENES ÚTMUTATÓ ITT! 

A szerzőről

Domokos Kata vagyok, Life,- business és karriercoachként, üzleti mentorként  2016 óta segítem női ügyfeleimet abban, hogy megteremtsék azt az életet, amire vágynak.

Hiszem, hogy lehetséges kiteljesedni, felszabadultan élni elfoglalt nőként – család, munka mellett is!

Abban támogatom ügyfeleimet, hogy megteremtsék az egyensúlyt az életszerepeik között és ne kelljen választaniuk aközött, hogy jó anyák, jó társak vagy épp jó munkaerők legyenek. Hiszen mind arra vágyunk, hogy teljes életet élhessünk!

Szívügyemnek tekintem, hogy ezen az úton segítsem a hozzám fordulókat:  online tanfolyamokon, előfizetői klubomban, egyéni konzultációk, csoportos workshopok és elóadások keretében támogatom a tudatos nőket abban, hogy elérjék a vágyott céljaikat és kiteljesedhessenek életükben.

LETÖLTHETŐ ÚTMUTATÓ 15 LÉPÉS A LELKI EGYENSÚLYÉRT

Milyen témák érdekelnek? Válassz kategóriát!

MARADJ VELEM!

LÉGY NAPRAKÉSZ! Vállalkozásfejlesztési módszerek, működő megoldások a hírlevélben
%d bloggers like this: