A mottónk: ÉNIDŐ ANYÁNAK! Olyan nincs, hogy nincs! Ne mondd nekem, hogy amióta édesanya lettél, mindent hátrahagytál gyermektelen éveidből: lemondtál a  fodrászról, az olvasásról, az önálló gondolatokról, a fürdőszoba intimitásáról, a régen imádott hobbidról! Tudod, mi kell neked? Énidő! Rendszeres énidő. Neked és minden édesanyának. 

Az énidő nem önzés, hanem a kiegyensúlyozottság biztosítéka! Különben hogy is bírnánk energiával a gyerekzsivajos mindennapokat?

Miért is öngondoskodás? Miért kell az énidő anyának?

Mert ha Te nem szentelsz rá figyelmet, más biztosan nem fog!

Ja de, lehet mégis! Ám lehet, hogy nem olyan formában, ahogy azt várnád. 🙄

Talán neked is mondta már a párod egy-egy félresikerült napon, hogy most van itt az ideje, hogy sétálj egyet vagy mozdulj ki, bárhova, találkozz bárkivel, csinálj bármit csak csináld, mert sok lesz ez a bezártság, sok lesz az önfeláldozás és persze mártíromság. Ők a jó fej és gondoskodó társak.

A többiek pedig (talán mert nem látják a dráma mögött a valós okokat)  ezt úgy fejezik ki, hogy nemes egyszerűséggel házisárkánynak, morgósnak, zsémbesnek titulálnak. Rosszul esik ugye? Betalált? Van benne igazság? Ugye, hogy ugye?

Szóval ha ilyesmi előfordult már veled is, akkor Te tuti, hogy keveset foglalkozol a saját töltődéseddel, a lelki egyensúlyoddal, az energiaraktárad újratöltésével!

A képlet ugyanis pofonegyszerű: csak az tud kedves, türelmes, higgadt maradni az embert próbáló helyzetekben is, aki jól érzi magát a bőrében, aki megtalálta az egyensúlyát. Illetve aki törődik azzal, hogyidőről időre visszabillentse azt, ami már kizökkenni látszik. És nem várja meg, hogy kiboruljon a bili!

Nem gépek vagyunk, hanem emberek. Nehéz időszakok mindannyiunk életében vannak, el is fáradunk. Jogos, hogy olykor egyedül szeretnénk lenni, kell, hogy néha senki ne szóljon hozzánk és a saját gondolatainkba merüljünk (intrók). Vagy épp gondtalanul csacsoghassunk bármi másról, mint az anyaság, a számunkra fontos emberekkel (extovertáltak). Esetleg szeretnénk kifutni a világból (sport testmozgás, rulez!)

Erre mindenkinek szüksége van! Neked is és igen, a párodnak is kell a kikapcs néha. Pusztán csak azért mert emberek vagyunk és nem egy robotok!

Igenis meg kell adni a testünknek és a lelküknek is a folyamatos öngondoskodás és regeneráció lehetőséget.

Meg kell ezt tennünk, mielőtt elszakadna cérna és olyan viselkedésformák ütköznének ki rajtunk, aminek eddig csíráját sem nem ismertük fel magunkban!

Ha pedig már érzed-látod, hogy valami nem jó irányba megy, akkor hidd el, most van itt a perc, hogy azt mondd, “STOP!” és változtass!

És meglehet, hogy ez most furán hangzik, de tartozol a gyerekeidnek, a párkapcsolatodnak is azzal, hogy gondoskodsz magadról, mert csak így tudunk hosszú távon őszinte szeretetet, teljes figyelmet adni szeretteinknek.

De kiszipolyozva, agyongyötörve, enerváltan és fásultan nem lehet!

Ehhez viszont kell, hogy túllépj a jelenlegi kifogásaidon!

Mert ha nincs rendszeres énidőd, akkor szerintem kifogások mögé bújsz! 

A gyermekeidnek például egyáltalán nem ártasz vele és nem lesz lelki sérült, ha néhanapján más vigyáz rájuk délutánonként. Ha alkalmanként néha egyedül apa fekteti le őket.

Amióta édesanya vagyok, én is végigmentem ezen a lelkiismereti úton… és mivel tudom, hogy a szoptatási időszak jóóóóó hosssssszzzzúúúú ideig  a lakásban (max köpésnyi távolságra az otthontól) tart, bizton állíthatom, hogy nem feltétlenül csak a kimozdulás jelentheti az értékes énidőt. Tehát ez a kifogás sem helytálló szerintem.

Énidő anyának? Mégis hogyan szervezd meg?

“Nekem nincsenek nagyszülők a közelben, a párom is sokáig dolgozik este!”-mondod most.

De sok anyukától hallom ezt, az anyaklubokon, a konzultációkon! Hidd el, ezzel sem vagy egyedül!

Ám tudod mit? Én abban hiszek, hogy ha valóban felismered az öngondoskodásodnak a fontosságát, akkor nem a kifogásokat keresed, hogy miért nem tudod ezt megszervezni, miért nem jut rá időd vagy miért is érzed rossz anyának magad, ha néha egyedüllétre vágysz!

 

Keresd a lehetőséget!

Inkább keresed a lehetőséget a rendszeres újratöltődésre és továbbmegyek, ha már tudod, mit szeretnél csinálni ebben az önmagadnak dedikált időben, akkor figyelsz arra, hogy rendszeresen meg is szervezed az énidődet!

Persze a töltekezés is más-mást jelent  mindannyiunknak! Intróknak a befelé fordulós, olvasgatós, kádban lazulós fél órák jelenhetik a megkönnyebbülést egy-egy nehéz napon. Az extrovertált típusok barátnőkkel találkoznak, moziba mennek, vásárolni mennek..

Bármi legyen is számodra az, ami tudod, hogy fel fogja tölteni az energiatartalékokat, ne habozz és még ma foglalkozz vele, szervezd meg, alakítsd úgy a napod, hogy legyen lehetőséged szusszanni egyet a gyerekzsivajban is!

Ajánlok számodra néhány gyerekzsivajos megoldást. 🙂

 

GYEREKZSIVAJ TIPPEK: ÉNIDŐ ANYÁNAK

enido anyanak1. Kérd meg  párod, hogy néha váltson fel, gondolkozzatok barterban. ha neki jár a focinap, neked is jár heti egy jóga. Hétvégén egyk nap aludjon ő tovább reggel és kelj te a gyerekekhez, másnap cseréljetek. Így mindektten tudtok kicsit pihenni. Bővebben arról, hogyan kérd meg a párod, hogy segítsen!

2. Építs támogató hálózatot! Sok édesanyának nincs a közelben nagyszülői segítség. Ezért más anyukákkal (akár szomszédok akár ovistársak szüleivel, barátnőkkel így vagy-úgy megoldják a dolgot. Ez is működhet barter alapon. Kölcsönöen vigyáztok egymás gyerekeire és akkor mindketten tudtok szusszani egyet. enido anyanak

3. Néha muszáj mindekinek kicsit ellazulni, kizárni a napi stresszt. Anya jó barátja a magnézium, a citromfű és még egyéb praktikákról írtam itt. 

4. Csatlakozz anyatöltő közösségünkhöz az anyatöltő zárt csoporthoz a Facebookon és beszélgess más édesanyákkal. Látni fogod, nem vag egyedül a napi kihíváskkal nehézségekkel. Néha az is erőt ad, ha látjuk, másnak sem egyszerűbb.

Tudom, hogy néha nagyon nehéz megszervezni, hogy eljuss otthonról akár csak fodrászhoz, vagy kozmetikushoz. Nézd meg ezt a 45 perces nagygenerált, amellyel időhatékonyan tudsz szépítkezni otthon is! 

 

TÉGED IS VÁR AZ ONLINE ANYAKLUB- a rendszeres énidő minden anyának!

Csatlakozz Online Anyaklubunkhoz, és indulj el a teljes életet élő édesanyák útján, akik egy 12 hónapos program során minden életszerepüket tekintve támogatást kapnak, hogy fejlődni tudjanak, hogy megtalálják az egyensúlyt a gyerekzsivajos mindennapjaikban.

 

30 napos kihívás a kiegyensúlyozott anyaságért!

Végezd el a 30 napos kihívást és légy kiegyensúlyozottabb édesanya: Önfejlesztő gyakorlatsor kisgyerekes anyáknakTégy egy lépést kiegyensúlyozottabb önmagad felé!  

 

 

 

Énidő anyának? KATTINTS A BLOGRA TOVÁBBI “ÉNIDŐ” TÉMÁJÚ POSZTOKÉRT!

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Köszönöm!

%d blogger ezt szereti: