fbpx

Gyerek mellett dolgozni?

gyerek mellett dolgozni

Vajon hogyan lehet gyerek mellett dolgozni? Hiszen amint egy édesanya visszatér a munka világába, azonnal még több felé kell osztódnia. Ezért örök fejtörés, hogyan is találjuk meg azt a bizonyos egyensúlyt a munka és a magánélet között, amit mindannyian keresünk. A kihívás még nagyobb a tanítási szünetekben  vagy azokon a napokon, amikor beteg a gyermekünk. A munkának ugyanis haladnia kell(ene), igen ám, de hogyan? 

Mit lehet tenni ilyenkor, hogyan lehet gyerek mellett dolgozni? Lehet-e egyáltalán?

A bejegyzésben megosztom veletek olyan otthon dolgozó, vállalkozó édesanyák tapasztalatait is, akik a Mompreneurs – magyar vállalkozó anyukák csoportban osztották meg velem gondolataikat, saját megoldásaikat a témával kapcsolatban.

 Gyerek mellett dolgozni?

 

Magam is ezzel a kihívással szembesültem az elmúlt időszakban. Nemrég egy héten keresztül háromból két gyerek biztosan mindig otthon volt köhögéssel, orrfolyással. Ezután egy tervezett kisebb műtét miatt már eleve toltam az ügyfeleket. Ám a műtét elmaradt, mert akkor meg a hányós-hasmenéses vírus söpört végig a családon. Ez így összefüggően már nagyjából három hét volt, amikor kiestem a rendes munkamenetből. Dolgozó anyaként ez pedig nem csak anyagi kérdés, de lelkileg is elég frusztráló tud lenni, gondolom ebben egyetértünk. 

Milyen megoldások jöhetnek szóba? 

 

ELŐRE FELKÉSZÜLNI…

gyerek mellett dolgozniHa gyereked van van, készülj fel a lehetetlenre is! – Szokták mondani. Nos, a szünetekkel elvileg lehet is számolni, ilyenkor szeretek is

  • előre tervezni és dolgozni,
  • tömbösítéssel,
  • time blockkinggal haladni,
  • ahol lehet időzíteni (Facebook oldalon és csoportokban, Instát Laterben, blogposztokat, Youtube-ot ütemezni).
  • kampányokat kifuttatni előtte

Persze a nyári szünet más tészta, ott mindent át kell strukturálni. Erről egy másik bejegyzésben már írtam. HOME OFFICE NYÁRON

 

A BETEGSÉG MÁS!

A betegségek azonban váratlanul csapnak le és oké, sosem jönnek jókor, de én inkább úgy látom, mindig a legrosszabb időpontban érkeznek. Pont tele a naptárad találkozókkal, a tévébe hívtak, fontos projektben vagy, határidős munkák sora vár rád. Tudod, miről beszélek. Ha pedig járványok ütik fel a fejüket, tuti képtelenség gyerek mellett dolgozni, jöhet a betegápolás időszaka, rosszabb esetben te is kidőlsz napokig! 

Nos, ha valamennyire előre dolgozol, akkor lesz egy kis előnyöd. De ez sem tart ki sajnos hetekig és utána persze megint csak futhatsz magad után.

Adrienn írja egy korábbi téli beteges időszak kapcsán: „A megbízások tolódtak (szerencsére van ekkora rugalmasság a munkámban), emiatt viszont a március-április lett nagyon sűrű, aminek az lett a következménye, hogy csúsztam a munkákkal. Szörnyű érzés, mert megbízhatatlannak éreztem magam, miközben próbáltam túlélni és lavírozni a fontos-sürgős zónában.”

Vivien beszámolója: „Nekem a kicsi még itthon, a nagy ovis lenne, ha nem lenne folyamatosan beteg. Férjem reggel elmegy és este hétkor látom újra max fél órát, vagy még ennyit se. Éppen tegnap volt egy kiborulásom, hogy nem bírok a rám szakadt dolgokkal. Egyébként is frusztrál,ha határidőket nem tudok tartani, de most ráadásul olyan határidőim vannak, amiket tologatni kizárt. Ha le is ülök dolgozni, a gondolatmenetemet 5 percenként megszakítja az „anyaaaaa”, de már önmagában a hangzavar ami jár velük is kizökkent. Sem a munka, sem a háztartás, de még a gyerekekkel foglalkozás sem megy így….jaaaa és hab a tortán,hogy 1-2 hetente én is lerobbanok a betegségtől….engem ez nagyon elkeserít és persze ingerültté is tesz.” 

Ahogy fentebb írtam, nemcsak pénzkérdés nekünk anyáknak, hogy tudunk-e dolgozni gyerek mellett, hanem bizony lelkileg is megterhelő egy ilyen rendkívüli időszak. Mi segíthet akkor? 

 

DOLGOZNI, AMIKOR CSAK LEHET

A legtöbben ilyenkor tűzoltást végzünk, oda kapunk, ahol már ég a ház. Csak a legsürgősebb teendőkkel tudunk foglalkozni, ahogy többen is írják. 

„Én bútorokat festek. Felviszem a lakásba a munkát, ha olyan a mérete és miközben festek beszélgetek a gyerekkel vagy mesét mondok neki/nekik. Újabban ha az egyik betegeskedik otthon marad a másik is. Ketten remekül elszórakoztatják magukat. Hála Istennek, csak taknyosság és hasonló kisebb gyengélkedés szokott előfordulni. Kikívánkozik belőlem, hogy engem, ami „megvisel” az a sok ‘elnézést kérek,de beteg lett a gyerek!’ A sok elnézést kéreket valahogy nem tudom megszokni. (Tímea)

„Éjjel dolgozok, már amit még lehet előre csinálni, az ügyfeleket tologatom… Ha türelmetlenek is, megvárnak, amiért hálás vagyok.” (Márta)

„Csakis úgy működik, hogy minden percet kihasználok. Mivel most itthon a két gyerek, és mindent egyedül kell megoldani, így ez az egyetlen lehetőség. Nincsen “munkaidő” az már maga a luxus. 1-2 gyors e-mail két szendvics készítés között. Ha épp eljátszanak 10 percig önállóan, akkor is gyorsan 1-1 rendelés teljesítése, csomagolása. Posztok előre írása, webshop kezelése szoptatás alatt. Ha épp a pici alszik 1 órát délután, akkor főzök, és közben telefonokat intézek.” (Flávia)

„Igyekszem kihasználni azokat az időket, amikor épp eszik, vagy épp 15 percig eljátszik egyedül. Néha pár órára elviszik a nagyszülők, de kb. ennyi. Pár hét után elengedem az idegeskedést emiatt, mert az is csak csökkenti a hatékonyságot.”(Kata)

Kata nagyon fontos dolgot pedzeget, az elengedést! És nem azért szeretném hangsúlyozni, mert az olyan menő, hanem mert muszáj, nincs más választásunk, ha gyerek mellett dolgozni szeretnénk, mivel egy betegség alapjaiban borítja fel minden tervünket, programunkat.

És sajnos az a helyzet, hogy sok édesanya magára hagyva érzi magát ezekben az időszakokban. Mert az valahogy egészen természetes, hogy mindig az édesanyák esnek ki a munkából, hiába dolgoznak ők is! 

 

EGYEDÜL VAGYOK

„Engem az szokott kiborítani, hogy a gyerekek betegsége csak az én napjaimat borítja fel, hiszen én dolgozok itthonról. Apa ugyanúgy megy és csinálja minden dolgát, mintha mi sem történt volna. 3. hete beteg valamelyik, napközben hol van segítség, hol nincs. Éjszaka lázat húztam, vagy köhögés mellett a gyerekágyban próbáltam aludni, minden tolódik, úgy, nézek ki mint egy zombi, és próbáljak jófej maradni. Sajnos én ennyire nem bírom jól az önfeláldozást, plusz ilyenkor mindig arra gondolok, hogy apa mire is van, ha mindent egyedül csinálok.” (Ágnes)

Adrienn írta: Szeretném kiemelni a téma azon aspektusát, amit ez a fajta rendelkezésre állás jelent. Szerencsésnek érzem magam, hogy megtehetem, hogy egész évben a gyermekeim rendelkezésére állok: Én vagyok velük az összes szünetben (beleértve a teljes nyári szünetet) és a betegségek esetén is, no meg az összes napközbeni ovis-sulis programnál. Ugyanakkor nagyon fáj és szomorúvá tesz, hogy a környezetem nem ismeri el ennek a rendelkezésre állásnak az áldozat-részét. Pedig ez a fajta függés / kötöttség / rugalmatlanság / arc-vesztés / anyagi kiesés megterhelő tud lenni éveken keresztül, a fizikai és lelki kimerültségen túl.”

Nem mehetünk el ezek mellett a gondolatok mellett, hiszen sokszor a megbecsülés, legalább a háttérből támogatás teljes hiányával találják szembe magukat azok a nők, akik gyerek mellett dolgozni szeretnének, teljesen mindegy, hogy otthon, vállalkozóként vagy éppen egy munkahelyre bejárva tennék ezt! 

Szerencsére pozitív példákkal is lehet találkozni!

 

KOMMUNIKÁCIÓ ÉS MUNKAMEGOSZTÁS

gyerek mellett dolgozni„Mi az egyenlőbb munkamegosztást találtuk ki megoldásként (középtávon), mert ha minden marad így annak vagy idegösszeroppanás, vagy válás lesz a vége (amivel valljuk be mindenki veszít, mert akkor még az a napi 1-2 óra „jófejség” sem lesz csak minden 2. hétvégén és oldhatsz meg mindent a hétköznapokban egyedül)”. (Edina)

„Minden hét elején tudom, hogy mikor vannak a „dedikált időim”, amikor tudok az óráimra készülni. Az órák fixek, azok gyerekbetegség miatt nem borultak még. A felkészülést megpróbálom fejben összerakni, telefonon jegyzetelni és közben hallom a fejemben a gpst: „újratervezés, újratervezés” Ha nem vagyok mozdítható, akkor apa másban segít be, hogy azzal ne kelljen törődnöm és amikor lesz szabad öt percem, egyből az irodába robbanhassak be.” (Zsuzsanna)

„7 és 3,5 évesem van és nálunk is a férjemmel oldjuk meg. Amikor ő hazaér, átveszi a gyerekeket, én felteszem a fülhallgatót, és dolgozom. Persze nem az igazi, de sikerül tartani a határidőket. Erősen limitálom, mit csinálok meg, és csak arra fordítok időt, amire mindenképp kell. Ilyenkor főleg a saját anyagaim csúsznak, de a lényeg, hogy az ügyfelek nem érzékelik, hogy fennforgás van.”  (Felícia)

 

AMIKOR ELEVE EGYEDÜL VAGY… MINDEN A TÚLÉLÉSRŐL SZÓL

„Egyedülálló anya vagyok és ez a rémálmom. Ilyenkor nemhogy a munka az, ami gond, hanem az olyan alapvető dolog is, hogy leugorjak a boltba alapanyagért. Ami nélkül ugye nehéz lenne sütni. És persze pont ilyenkor fogy el minden. Nem tudok dolgozni ilyenkor, rohangászok egyik gyerekemtől a másikig, lázcsillapítàs, hűtőfürdő, inhalálás ésatöbbi. Ilyenkor olyan kis elesettek, még jobban igénylik, hogy összebújjunk, úgy sajnàlom őket. Ilyenkor velem is alszanak. Általában egy ilyen betegség nekem a túlélésről szól…” (Edit)

„Egyedülálló anyaként nem engedhetem meg, hogy kiessek a munkából. Amíg csak a gyerekek betegek babysitterrel oldjuk meg  (szuper pótnagyink van) így a fotózásaimat nem kell lemondanom de az utómunkák jellemzően tolódnak, az elnézést kérések halmozódnak. Ha már én is beteg vagyok…nos ott a világvége.” (Beáta)

 

ÁTKERETEZÉS

Én alapvetően abban hiszek – coachként is, édesanyaként is – hogy a hozzáállásunkkal hatásfokokkal javíthatunk egy adott helyzet megítélésén. Persze, mindenki életében vannak rossz napok, nehezebb periódusok, amikor sokkal sötétebben látjuk az életünket. Ilyenkor rengeteget segíthet egy-egy szituáció átkeretezése. Ebben több vállalkozó édeanya megerősített visszajelzésével.

„Nekem két dolog tudott segíteni: a hitem, hogy ez csakis amiatt történhet, mert ezt is ki bírom/el bírom és megtanít valamire. A másik pedig az, hogy a megrendelőimet nem hagytam cserben. Nagyrészt éjszaka dolgoztam, ha lehetett. Napközben ölemben a gyerekkel ültem le géphez vagy pötyiztem telefonon, anyagot rendeltem, gondolkodtam, jegyzeteltem, ezzel próbálva enyhíteni az érzésen…..  És azt tanulom, tapasztalom, hogy előttünk, anyukák előtt nincs lehetetlen, mindig megoldjuk valahogy.” (Andrea)

Ahogy Krisztina mondja, ha a gyermek beteg és nem tudunk dolgozni, akkor valójában „nem önfeláldozunk, hanem építünk egy kapcsolatot. Egy kötődő kapcsolatot. Nem csak ma, hanem egy életre! Nekem ez szokott erőt adni és hogy beszélek helyettük. Elmondom az érzéseiket és így hamar meg is gyógyulnak.” 

„Nekem ilyenkor mindig az jut eszembe hogy azért lettem vállalkozó, hogy vele tudjak lenni amikor szüksége van rám. Ilyenkor összeteszem a két kezem és hálát adok az égnek, hogy itt lehetek vele. A munka megvár. ” (Diana)

 

GYEREK MELLETT DOLGOZNI- AMI MÉG SEGÍTHET

Az alábbiakban összegyűjtöttem még azokat az ötleteket, amelyeket a vállalkozó anyukák osztottak meg a Mompreneurs és a zárt csoportban a témával kapcsolatban: 

1. TARTALÉKKÉPZÉS

„Bár főállásban még alkalmazott vagyok, azért van egy havi fixem… így van némi tartalék…. De ha főállású vállalkozó lennék, hát akkor jelentősen raktaroznék az ilyen esetekre.” Anna

2. HELLO NAGYIK

Ha a nagyok betegek, akkor ők szerencsére elvannak addig, amíg nálam egy külön elszeparált szobában kliens van, a kicsi meg eleve nagyizik.” Mariann

„Ha nem lemondható találkozóm, vagy SOS intéznivaló van, akkor anyukám vagy a bébiszitterünk is be tud ugrani – ha éppen nem másik unokákkal vannak elfoglalva.” Zsuzsanna

„Persze van betegség és betegség közt különbség. Ha nonstop orrszívásos a dolog, az anya vagy apakompatibilis. Minden más esetben mama nagyon szuper!” Nikoletta 

3. ÁLLANDÓ SEGÍTSÉG BEVONÁSA

„Bébiszitter kell vagy alkalmazott. Egyszerűen be kell építeni az üzleti tervbe és a költségekbe. Nem megy másképp. Ugyanez vonatkozik a nem gyerekes vállalkozókra is. Csak látszat biztonság, ha valaki ügyes egyéni vállalkozó és egyedül visz mindent. Aztán jön egy baleset, egy betegség, egy hozzátartozó betegsége, stb és vagy idő és munka esik ki (ügyfelekkel együtt), ami ugye mind pénz vagy arra megy pénz, hogy ilyenkor legyen megoldás. Ez utóbbi csak részben kiadás, mert ha jól van szervezve, akkor pénzt is hoz. És itt nem a pár napos bajokról beszélek, azokban ellehet lavírozni. De vannak hetekig, hónapokig tartó állapotok sajnos. Persze segítség a megfelelő biztosítás is, de az csak pénzben tud segíteni, a kieső munka akkor se lesz megcsinálva és az ügyfél is elmegy. Szóval szerintem egy komoly újratervezés kell és ezeket is belekalkulálni.” (Évi)

4. SZÜKSÉG TÖRVÉNYT BONT…

…Ja, és persze ilyenkor kicsit többet néznek mesét, és a ház is az „ótejóég” állapotban van. De mindenki megérti, mert anyának is pénzt kell keresni – én pl. konkrétan meg szoktam nevezni, hogy amit éppen csinálok, azt mire fordítjuk – persze mindig valami olyasmit mondok, ami nekik jelent is valamit. Így könnyebben elfogadják. És ilyenkor bizony a konyhatündérség sem játszik: ami öt percnél több ideig készül, azt biztos, hogy a férjem főzi meg…” Felícia

gyerek mellett dolgozni„Lazítottam a TV nézős szabályokon, ebédet rendeltem, „elnéztem magamnak” a káoszt, koszt és persze mindemellett feléltem szinte az összes tartalék energiámat. Minden olyan tevékenységet halasztottam, ami nem volt muszáj és nem is jár saját magam feltöltésével.” Noémi

5.  ADD MEG MAGAD- FÉLRE A MUNKÁVAL, DE LEGALÁBB TELJEN HASZNOSAN

„Ha betegek és itthon kell maradni, akkor takarítok és teszem rendbe a házat. Többnyire csak pont annyira szottyosak hogy ne kelljen menni, de nem dőlnek ki. Aztán mikor újra dolgozhatok, van hogy hetekig porszívózni is alig szoktam.”(Anita)

6. MEGELŐZÉS

„Sokszor voltam hasonló helyzetben, most ott tartok, hogy ha látom rajtuk, hogy fáradtak, akkor igazolok a suliban pár napot és pihentetem őket, feltöltődnek, betegség megelőzés címmel. Így ma már, amikor csak lehet megelőzzük a betegséget. Plusz akkor teszem mindezt, amikor én is ráérek pár napra. Amúgy kb.minden nap dolgozom évek óta, így van egy kis pihi nekem is legalább.”  (Évi)

 

A TITKOS ÖSSZETEVŐK

Őszinte leszek, szerettem olvasni és feldolgozni a rutinos vállalkozó anyák megoldásait, hogyan tudnak otthon dolgozni gyerek mellett betegség idején. Ha megfigyeled, az esetek nagy részéből süt az a szemlélet ugyanis, amiről a coaching is szól, azaz nem a problémákon rugózunk, hanem a megoldásokat keressük. De mondd csak, van más választásunk? 

Mindannyian szeretnénk meglelni a vágyott egyensúlyt. Ebben az összefoglalóban bővebben írtam arról, mit tehetsz azért, hogy anyaként, feleségként, dolgozó nőként is helyt állj életszerepeidben. 

Végezetül, még egy gondolat! Nem árt egy csipet lazaság, egy cseppnyi önirónia sem az olykor embert próbáló helyzetek kezeléséhez. Mivel mi mind anyák vagyunk, ezek már szinte készségszinten ott vannak a túlélő eszköztárunkban, igaz? Építsünk ezekre az erősségeinkre a munkánk során is! Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod. Hátha más dolgozó édesanyának is hasznos lehet!  🙂  

A szerzőről

Domokos Kata vagyok, Life,- business és karriercoachként, üzleti mentorként  2016 óta segítem női ügyfeleimet abban, hogy megteremtsék azt az életet, amire vágynak.

Hiszem, hogy lehetséges kiteljesedni, felszabadultan élni elfoglalt nőként – család, munka mellett is!

Abban támogatom ügyfeleimet, hogy megteremtsék az egyensúlyt az életszerepeik között és ne kelljen választaniuk aközött, hogy jó anyák, jó társak vagy épp jó munkaerők legyenek. Hiszen mind arra vágyunk, hogy teljes életet élhessünk!

Szívügyemnek tekintem, hogy ezen az úton segítsem a hozzám fordulókat:  online tanfolyamokon, előfizetői klubomban, egyéni konzultációk, csoportos workshopok és elóadások keretében támogatom a tudatos nőket abban, hogy elérjék a vágyott céljaikat és kiteljesedhessenek életükben.

LETÖLTHETŐ ÚTMUTATÓ 15 LÉPÉS A LELKI EGYENSÚLYÉRT

Milyen témák érdekelnek? Válassz kategóriát!

MARADJ VELEM!

LÉGY NAPRAKÉSZ! Vállalkozásfejlesztési módszerek, működő megoldások a hírlevélben
%d bloggers like this: