fbpx

Tervezd meg, hogy mikor tervezel!

tervezd meg

Ahhoz, hogy szervezettebbek, kiszámíthatóbbak legyenek a mindennapok, elengedhetetlen, hogy előre tervezz. Tudom én, hogy sok a váratlan és előre nem látható faktor, ha család és munka mellett próbálsz lavírozni, mégis azt mondom, amennyire csak lehet, légy tudatos és tervezd meg a mindennapokat!

Hogy miért?

  • A családban mindenki számára tudható, hogy „ki, mikor, merre”, ha le is vannak írva a programok.
  • Látható, mely idősávokba lehet bevállalni még valamit és hol nem érsz rá mással foglalkozni.
  • Be tudod osztani az elintéznivalókat.

Ez csak néhány előnye a rendszeres tervezésnek.

A mai bejegyzés lényege az,hogy ha eddig nem volt szokásod, akkor bizony magát a tervezést is be kell építened a napi/heti rutinok közé. Vagyis tervezd meg, hogy mikor tervezel!  😀 

Hogyan csináld?

1. JELÖLJ KI A HÉTEN EGY NAPOT

Jellemzően a viszonylag kevésbé kaotikus vasárnap erre talán a legideálisabb, amikor megtervezed a következő hetet.

tervezd megGondold el, melyik az az időpont, ami a legalkalmasabb erre nem hosszú (mondjuk 10 perc), de koncentrációt igénylő tevékenységre. A délutáni pihenés? Vagy este, amikor elcsendesedik a ház? A lényeg, hogy amit kijelölsz , az legyen fixen a tervezésre dedikált időpontod minden héten. 

2. ELŐ A NAPTÁRAT! 

Asztalit vagy elektronikusat, melyiket szereted jobban? Írj bele mindent, ami előzetesen még nem került bele, amikor tudomást szereztél egy-egy programról, intézni valóról. 

Ha mindegy mikor foglalkozol az adott dologgal, rögzítsd úgy, hogy ne téveszd azért szem elől. Érdemes ezeknek a terveknek is azért egy végső határidőt adni, különben biztos csak halogatni fogod a végtelenségig őket.

Lehetne persze kifogás, hogy semmire sincs időnk… hát ez valóban így van, egészen addig, amíg nem tervezel időt rá! 😉 

Gyakori kérdés, lehet-e duplán vezetni a naptárat? Mondjuk a telefonban és asztalit is mellette. Ez attól függ, hogy valóban használod-e és mire használod őket, mit hova írsz be. Ha ennek is kialakul egy rendszere és valóban ránézel mindkettőre akkor oké.

Így nem fordul elő, hogy a telefonba írsz valamit miközben rutinszerűen csak az asztalit ellenőrzöd esténként, mert ez esetben bizony elmaradhat a telefonba rögzített teendő… 

3. HASZNÁLD IS A NAPTÁRAT!

A heti tervezés mellett persze fontos, hogy használd is a naptárat, azaz minden este érdemes rápillantani a másnapi tervekre. Ez már a napi tervezés szintje.

Érdemes úgy számolni, hogy ne pakold teljesen tele a napokat, legyen benne azért annyi mozgástér, hogyha hirtelen beesik valami, akkor se dőljön össze a rendszer!

4. SZABD A TI CSALÁDOTOKRA! 

Több hozzám forduló elfoglalt nő vallja, hogy hullámzó a teljesítménye, ami az időbeosztást illeti. Ha tudod magadról, hogy a hét elején nagy lendülettel vágsz neki az elintézendőknek, ám a hét közepe felé rendszerint van egy mélypontod, akkor ennek ismeretében tudod kialakítani a számodra követhető heti beosztást.

Ne légy önmagad ellensége, figyelj a saját működési sémáidra!

Mivel a tervezés célja egy család életének, mindennapjainak a menedzselése, ezért nyilván a teendők, intéznivalók  teljesítése sem egy emberes feladat. Gondolkodj csapatban, munkamegosztásban! Legyen mindenkinek meg a saját feladata a rendszerben. Segítsétek egymást, szerintem ez csak így működik! 

Ha szeretnél kialakítani egy rendszert, amivel gyerekek mellett is tartható időbeosztást érsz el és amelyben mindenre és mindenkire lesz időd  a mindennapokban, aki és ami fontos számodra, akkor nézd meg ITT, hogyan tervezem én a napokat a gyermekeim mellett. Tervezd meg te is a napjaidat, gondolkozz előre! 

 

 

 

 

A szerzőről

Domokos Kata vagyok, Life,- business és karriercoachként, üzleti mentorként  2016 óta segítem női ügyfeleimet abban, hogy megteremtsék azt az életet, amire vágynak.

Hiszem, hogy lehetséges kiteljesedni, felszabadultan élni elfoglalt nőként – család, munka mellett is!

Abban támogatom ügyfeleimet, hogy megteremtsék az egyensúlyt az életszerepeik között és ne kelljen választaniuk aközött, hogy jó anyák, jó társak vagy épp jó munkaerők legyenek. Hiszen mind arra vágyunk, hogy teljes életet élhessünk!

Szívügyemnek tekintem, hogy ezen az úton segítsem a hozzám fordulókat:  online tanfolyamokon, előfizetői klubomban, egyéni konzultációk, csoportos workshopok és elóadások keretében támogatom a tudatos nőket abban, hogy elérjék a vágyott céljaikat és kiteljesedhessenek életükben.

LETÖLTHETŐ ÚTMUTATÓ 15 LÉPÉS A LELKI EGYENSÚLYÉRT

Milyen témák érdekelnek? Válassz kategóriát!

MARADJ VELEM!

LÉGY NAPRAKÉSZ! Vállalkozásfejlesztési módszerek, működő megoldások a hírlevélben
%d bloggers like this: