fbpx

Introvertált anya vagyok!

introvertált anya

Bevallom, én introvertált anya vagyok. Nemrég megosztottam egy képet a Facebookon arról, hogy a nyaralásunk alatt hajnalban leszöktem a kikötőbe. Szerettem volna kicsit egyedül lenni, töltekezni, köszönteni a felkelő napot. Mivel egyedül nagyjából csak akkor lehetek, amikor mindenki más alszik a családban, ezért esett a választásom a hajnali időpontra. A posztot itt találod.

Nagyon sok kedvelés érkezett a bejegyzéshez és jópár édesanya megosztotta gondolatait arról, mennyire szükségét érzi anyaként is, hogy néha önmagunkban, a saját gondolataikkal lehessen. Ők – akárcsak én is – introvertált személyiségűek, ami annyit tesz, hogy ők önmagukből, az egyedüllétből töltekeznek.

„Nehezen élem meg, ha nincs „befordulós” énidőm. Olyan, mintha fojtogatnának. Ha több egymást követő nap sincs lehetőségem az elvonulásra (otthon, csendben), hajlamosabb vagyok zsörtölődni, türelmetlen lenni a gyerekeimmel. írta például Évi.

introvertált anyaMostanában több olyan ügyfelem is volt aki arról számolt be, hogy számára a tökéletes énidő az lenne, ha ki sem kellene mozdulnia otthonról és inkább a többiek menjenek el (pl. az apukával a játszótérre), hogy magában molyolhasson otthon.

„Türelmetlen, morgós banya leszek, ha nincs meg az énidőm, amit egyedül töltök. Ha csak 3-4 havonta mozdulunk ki picit a férjemmel kettesben, és néha napján eljutok valahova gyerek nélkül 1-1 órára,  az nekem bőven elég. A napi nyugim viszont már-már életbevágóan fontos ” – mondja Ágnes. 

Ha te is közénk tartozol, azaz te is introvertált anya vagy, akkor olvass tovább! 🙂 Ebben a bejegyzésben megosztom veled is, hogyan is élhetjük meg könnyebben a gyerekzsivajos mindennapokat introvertáltként.

Introvertált anya vagyok!

Valljuk meg őszintén, anyának lenni nehezített pálya egy introvertált személyiség számára.

Hiszen a gyermekünk születése azt jelenti, hogy érkezett hozzánk egy kis emberke, aki teljesen ránk van utalva, tőlünk függ mindenben. Nem hagyhatjuk egy percre sem magára. Kisebb korban azért, hogy le ne guruljon az ágyról, nagyobb korban pedig azért, hogy ne locsolja meg öblítővel a szobanövényeket. Például.

Vagyis anyaként sosem vagyunk egyedül.

Ugye számodra sem ismeretlen, hogy még a mosdóba sem tudsz elmenni úgy, hogy ne kússzon-másszon utánad legalább egy gyerek?

Na igen, ha több gyermeked van, még nehezebb megoldani, hogy egyedül tölthess némi zavartalan időt a nap folyamán.

Este pedig otthon van a párunk, aki bár lehet, hogy szintén fáradt, mégis igényli, hogy vele is foglalkozzunk, meghallgassuk, amit mond. Jó esetben ez az igény kölcsönös.  😉

Ha gondoltad már magadról, hogy talán antiszociális vagy társaságkerülő vagy, mert introvertált anyaként inkább maradsz otthon, mint hogy emberek közé menj, akkor tudod, miről beszélek.

Külön kihívás az introvertált anyáknak az is, amikor a gyermekük (vagy gyermekeik) extrovertáltak és élnek-halnak azért, hogy társaságban legyenek.

Arról beszélek, amikor még a nap sem kelt fel, de a gyerek már ott toporog az ajtóban, hogy „anya, ki, oda!”. Amikor a legkisebbnek élmény az, hogy berohanhat az oviba, iskolába amikor a nagyokért megyünk. Elvegyül a gyerekek között két perc alatt, fenn terem az ovis csúszda tetején… Nos, igen, a gyerekeim úgy tűnik extrovertáltak. Mind. És három van. 🙂

Hogy oldom meg akkor, hogy néha egyedül is legyek? Nekem mi segít, hogy visszataláljak magamhoz egy-egy különösen mozgalmas, gyerekzsivajos nap után? Vajon mi azoknak az anyukáknak a megoldása, akikkel már dolgoztam együtt ezen a területen?

Ezek a módszerek remélem neked is segíteni fognak!

1. Lopott percek 

Olyan sosem lesz, hogy egyszerre sooooook időm lesz arra, hogy egyedül legyek. Éppen ezért használom ki azokat a rövidke időszakokat is a nap folyamán, amikor a legkisebbem alszik napközben (a többiek pedig oviban, iskolában vannak). Bevallom, sosem végzek házimunkát az alvásidejében, pusztán olyan dolgokkal foglalkozom, amihez nekem kedvem van. Legtöbbször ez a munka, nekem most ez kell  belső integritásom megteremtéséhez, hiszen egy vállalkozást építek. Fontos, hogy lássam a befektetett energiám, munkám eredményét.

De ez a tervezés időszaka is nálam.  Hiszen új ötleteket kidolgozni, előre tervezni csak nyugodt pillanatokban lehet. Ugye milyen jó leülni egy bögre teával/csésze kávéval, bekuckózni a kanapén és pl. naplót írni?

Én nem hallgatok ilyenkor zenét, nem szól a rádió, naná, hogy sosem nézek tévét. Csak legyen csend!!!!

Lopott idő az is, ha véletlenül egyedül mehetek a nagyokért az óvodába, iskolába, mert a kicsi hajlandó otthon maradni a nagyszülőkkel. Erre mostanában kb. 1% az esély…, mert mint mondtam, nagyon nagy a menőkéje.

És valljuk meg őszintén, szerencsés, akinek sikerül egyedül eljutnia a mosdóba. Nos ezek is a nyugalom percei lehetnek. Itt látszik, mennyire nincs intim szféránk nekünk, anyáknak. Érzed a helyzet iróniáját??

 

2. Tudatos tervezés

Tudod, hogy ami nincs benne  a naptáradban, az igazából nincs is!  Ha nem tervezed be az énidőt, senki nem számol vele. És hidd el,

más nem fogja megszervezni helyetted. Ha introvertált anya vagy, különösen fontos, hogy gondoskodj önmagad számára olyan idősávokról, amikor egyedül lehetsz!

introvertált anyaPersze én is találkoztam már olyan anyukával, akinek a párja maga mondta, hogy MOST van itt az ideje, hogy kicsit elmenjen otthonról és kiszellőztesse a fejét!  De azt gondolom, ez mindig csak a jéghegy csúscsa és hosszú távon jobb megoldás az, ha nem várod meg, hogy kiboruljon a bili.

Éppen ezért nagyon lényeges, hogy legyen betervezve, váljon szokássá az énidő! A szerda esti jóga, a heti kettő futás, vagy hogy szombat délelőtt a párod viszi ki levegőre, vagy ugrik el a boltba a gyerekekkel, amíg te otthon teszed a dolgod.

Mert ugye mi, intovertált anyák gyakran nem is  nem vágyunk ám nagy dolgokra. Csak legyen nyugi és csend. Már az is feltölt, ha a szokásos napi teendőket, úgy mint főzés, takarítás végezhetjük a magunk ütemében úgy, hogy közben nem kell másra figyelni, kérdésekre válaszolni. Vagy épp félpercenként megszakítani a tevékenységet egy popsitörlés, vagy vízöntés kedvéért.

Persze azt javaslom, ne pusztán házimunkára fordítsd a gyerekmentes idődet. Kivéve, ha neked ez jelenti a lelazultást, mert azért ilyen anyukákba is bele szoktam botlani elég gyakran.. 🙂

Egy ügyfelem a felnőtt színezőket választotta kikapcsolódásul, ez számára igazi FLOW élményt jelent, gondold át te is, mivel foglalkoznál szívesen, ha lenne valamennyi háborítatlan időd önmagadra.

 

3. Kompromisszum

Gyakran hallom azt is, hogy mennyire nehéz megszervezni a hétvégét, hiszen a pár egyik fele otthon lenne, a másik meg inkább kimozdulna.

Ez patthelyzetet és persze sok vitát tud eredményezni. Le kell ülni és megbeszélni, hogyan is lehetne úgy szervezni a hétvégéket, hogy az intovertált és az extrovertált tagok is megtalálják a számukra testhezálló kikapcsolódási formát.

Logikusan, mivel a hétvége két napból áll, megegyezhettek, hogy egyik nap az otthon pihenős, a másik pedig a kimenős nap lesz.

Egy ügyfelem mesélte, hogy a férje szülei minden hétvégén ebéddel várják őket, ám neki ez sokszor teher. Hiszen ő is egy introvertált anya. Ő nem az a csevegős típus és egyébként sincs kedve fél napokat máshol ülni. Dolgoztunk a békés önérvényesítés kapcsán azon, hogyan tudná ezt az igényét az érzését az érintettek tudomására hozni úgy, hogy ne legyen belőle sértődés. Végül a férje megértette, hogy nem szeretne minden vasárnap a nagyszülőknél ücsörögni.

A megoldás végül az lett, hogy szerveznek olyan hétvégét, amikor csak a férj megy át a kislánnyal pár órára a nagyszülőkhöz, addig pedig az ügyfelem egyedül lehet otthon. Introvertált anyaként az az ő saját ideje, amikor egyedül lehet! Aztán persze vannak olyan hétvégék is, amikor ő is csatlakozik a többiekhez.

 

4. Csapatmunka

Ó igen, tudom, sokat hangoztatom az oldalon, pedig csak így fog menni: ha az egy csónak -elvet követitek!  Amikor esténként vagy hétvégén együtt vagytok a gyerekekkel, osszátok meg, mikor ki foglalkozik velük. És ne mindig mindent te csinálj egyedül!

introvertált anya

Szuper persze, amikor együtt a család és mindenki körbeüli az asztalt vagy beszélgettek, társasoztok, de nagyon fárasztó is egyben az örökös pörgés, ha te inkább introvertált anya vagy.

Egyezzetek meg, hogy a párod fürdet és akkor te addig egyedül lehetsz, cserébe te altatsz és akkor ő tud leülni hamarabb. Ez mindkettőtöknek segíthet szusszani egyet, visszatalálni önmagához. Érdemes erre odafigyelni, ha mindketten introvertált személyiségek vagytok!

 

5. Kérni kell!

Gondold végig, ha te is introvertált anya vagy, hogy mire is vágysz igazán! És ezt kommunikáld is.

Nemrég egy ügyfelem mesélte, hogy ő érzi, hogy a párja támogatja abban, hogy néha gyerekek nélkül lehessen, hisz mindig mondja neki, hogy mozduljon ki otthonról. Csakhogy ő nem szeretne kimozdulni, sokkal inkább lenne otthon egyedül.

Amíg a valós igényeket nem tisztázzátok nyíltan, addig lehet, hogy minden segítő szándék ellenére nem éred el azt, amire valóban vágysz.

És kérlek figyelj az intő jelekre! Te is tudod, mikor vagy már azon a ponton, hogy sok-sok-sok az inger és már nagyon kellene 5 perc kikapcs. Szólj a párodnak. Ha nincs más opció pillanatnyilag, akkor legalább a fürdőszobába vonulj el pár percre, hogy helyrebillentsd a felborulni készülő egyensúlyt, mielőtt kiborul a bili.

Feszültségoldáshoz olvasd el ezt a cikket , ebben leírom,szerintem mik az anyák legjobb barátait a stresszes mindennapokban:  Anya barátai.

 

6. Engedd el a bűntudatot!

Ha éreztél már bűntudatot amiatt, mert a gyerekzsivaj helyett arra vágytál, hogy csend és nyugalom vegyen körül, akkor hagy kérdezzek vissza. Ugye nem azt kívántad, hogy örökké egyedül lehess és ember soha többé ne szóljon hozzád? (Na jó, tudom, hogy feldúlt állapotban azért nem nehéz túlzásokba esni… 😉 ).  De érted a lényeget! Nyilvánvalóan szereted a gyerekeidet, a családodat. De azzal, hogy önmagaddal,a saját feltöltődéseddel, erőgyűjtéseddel is foglalkozol, nem teszel önző dolgot! Sőt, ellenkezőleg! Épp a család egyensúlyát próbálod megteremteni.

Azért, mert introvertált anya vagy, még ugyanúgy szereted a gyerekeidet és természetesen a legjobbat akarod nekik. Elviszed őket játszóházba, játszótérre, szülinapi bulikba, csevegsz más emberekkel, ha kell felületes dolgokról. Még akkor is, ha legszívesebben a négy fal között lennél egyedül.

Ha te is introvertált anya vagy, oszd meg ezt a bejegyzést másokkal is! Nagyon fontos, hogy ne érezzünk bűntudatot amiatt, hogy olykor gyerekek mellett is vágyunk az egyedüllétre! Ez nem bűn! 

A szerzőről

Domokos Kata vagyok, Life,- business és karriercoachként, üzleti mentorként  2016 óta segítem női ügyfeleimet abban, hogy megteremtsék azt az életet, amire vágynak.

Hiszem, hogy lehetséges kiteljesedni, felszabadultan élni elfoglalt nőként – család, munka mellett is!

Abban támogatom ügyfeleimet, hogy megteremtsék az egyensúlyt az életszerepeik között és ne kelljen választaniuk aközött, hogy jó anyák, jó társak vagy épp jó munkaerők legyenek. Hiszen mind arra vágyunk, hogy teljes életet élhessünk!

Szívügyemnek tekintem, hogy ezen az úton segítsem a hozzám fordulókat:  online tanfolyamokon, előfizetői klubomban, egyéni konzultációk, csoportos workshopok és elóadások keretében támogatom a tudatos nőket abban, hogy elérjék a vágyott céljaikat és kiteljesedhessenek életükben.

LETÖLTHETŐ ÚTMUTATÓ 15 LÉPÉS A LELKI EGYENSÚLYÉRT

Milyen témák érdekelnek? Válassz kategóriát!

MARADJ VELEM!

LÉGY NAPRAKÉSZ! Vállalkozásfejlesztési módszerek, működő megoldások a hírlevélben
%d bloggers like this: