fbpx

Te mit viszel magaddal a nyaralásról?

mit viszel magaddal a nyaralásól?

Nyár- pihenés, vakáció. Vajon te mit viszel magaddal a nyaralásról, ha letelik a szabadság? Nyaralás alatt kiszakadhatunk a mindennapok mókuskerekéből, együtt a család, ott a lehetőség, hogy gondtalanul, felszabadultan lehessünk együtt és töltsünk minőségi időt egymással. Elméletben. 🙂

Gyakorlatban azonban sok édesanyától hallom, hogy bizonyos esetekben még nehezebb is a dolguk, mint amikor otthon vannak. Pláne kisebb gyermekek esetében, akik érzékenyek a napirend borulására, a nem megszokott környezetre és sokszor bizony magára az utazásra is.

No de induljunk ki mégis inkább abból, hogy megpróbáljuk a dolgok ideális alakulását előre vetíteni! Nézzük meg, mi a legtöbb, ami kihozható a családi nyaralásból. S vajon mi az, amit utána szívesen hazavinnénk magunkkal a nyaralás után is?

1. ALVÁS

Noha a szó szoros értelmében valóban nem feltétlenül pihentető egy családi nyaralás, mégis, jut idő ebéd után ledőlni a srácokkal, mivel nem vár ránk a mosni, mosogatnivaló.

Sőt, reggel is tovább lehet szunyókálni, persze csak ha kellően lemerítjük előző nap az elemeiket és tovább durmolnak reggelente.

Na, ez az, ami nálunk pl. nem mindig jött össze, de be lehet azt is osztani, ki kel reggel a gyerekekkel és felváltva pihenhetsz így a pároddal.

2. KÉPERNYŐ- ÉS NETMENTESSÉG

Volt olyan évünk, amikor nem kértünk wi-fit a szállásra (direkt), így mindketten a mobilnettel gazdálkodtunk, ami persze takarékosabb felhasználást is jelentett: gyors e-mail csekkolást, hírek átfutását.

Mesét a gyerekek is maximum reggel néztek kicsit a tévében, hogy ne keltsék fel az egész szomszédságot már hét-fél nyolckor (a szokásos fél hat-hatos kelésekhez szokva mi már ennek a „későn”kelésnek is örültünk!).

Este pedig mi sem igényeltük a párommal a tévéképernyőt, inkább kiültünk a teraszra fröccsözni, beszélgetni. Jó néha TUDATOSAN kikapcsolni a képernyő-zombi üzemmódot, és digitális detoxot tartani.

3. TÖBB ÖNFELEDT JÁTÉK, MOZGÁS

Noha csomagoltunk néhány otthoni játékot is, ezek közül csak az UNO került elő rendszeresen és egy-két társasjáték. Volt viszont bőven biciklizés, homokozás, játszótéren hintázás és csúszdázás, vízben labdázás, pancsolás, iszapozás, homokvár építés.

A srácok megismerkedtek más nyaraló gyerekekkel, élvezték a közös horgászatot apával.

Érdekes módon ezen tevékenységek alatt sosem vesztek össze, ámde ha véletlenül leültek egymás mellé csak úgy és „megpihentek”, máris kínálkozott a lehetőség csak hogy kicsit megbökjék egymást. A folytatást gondolom kitaláljátok…

4. KIZÁRÓLAGOS IDŐ MINDEN GYERMEKRE

Ketten három gyerekre: máris jobb felállás, mint mikor egyedül van az ember otthon három gyerekkel… Így mi pl. meg tudtuk oldani, hogy Mátét valamint az egyik nagyot magához csapta valamelyikünk, s így Gergőnek és Bencének is külön-külön volt lehetősége csak apával vagy anyával lenni fél-egy órákat is akár.

Ez az igazi minőségi idő szülő-gyermek részére, és ugye mily ritka kincs az átlagos hétköznapokon?! Nyaralás alatt ezt is könnyebben tudtuk kivitelezni és nagyon élvezték a gyerekek. Legyen szó akár csak egy kacsaetetésről vagy egy sétáról kettesben valamelyikükkel a kisboltig beszélgetéssel közben.

Koncentrált figyelem -ez az ami hiányzik nekik, s amit nehéz megvalósítani, ha az ember egyedül van otthon több gyermekkel.

5. KEVESEBB HÁZIMUNKA

Ahhoz persze, hogy több időnk legyen a gyerekekre, kellett, hogy ne a lakás suvickolásával, mosással-vasalással, pakolászással teljen az a néhány nap. Cserébe most nonstop megy  a mosógép, mióta hazaértünk és elönt a vasalnivaló….

Na de valamit valamiért, hát ez már csak így megy! Jó hír, azért bőven van olyan házimunka, amit azért persze együtt is tudunk csinálni és nem kell választani, hogy gyerek vagy rendezett otthon.

6. KEVESEBB FŐZÉS

Bár mi jelenleg az apartmanos-önellátós nyaralásokat preferáljuk a gyerekekkel, ezt egyáltalán nem úgy kell elképzelni, hogy annyi időt töltök a  konyhában, mint mondjuk otthon.

Kétféle húst szoktam fagyasztva elvinni, a helyszínen max. egy lecsót, bolognait/carbonarát dobok össze, (van, hogy nem is én, hanem a párom készíti), pizzát eszünk, lángosozunk a parton és bizony van virsli-vacsi is (hotdog). Kit érdekel? A gyerekeknek az evés nem olyan nagy durranás, többre értékelik az együtt töltött időt. S milyen igazuk van!

7. VÁLTOZATOS PROGRAMOK

Bevallom, ez speciel az én nagy igényem, mert nagyon nem vagyok a parton 0-24-ben fetrengős fajta… két nap strandolás után már halálra unom magam. Bár talán már egy nap után is!  És úgy látom,  a gyerekeim is szeretik a változatosságot, így aztán elmentünk fagyizni, sétálni, bicikliztek a srácok, standard program  volt a wakeboardosok nézése, találkoztunk ismerősökkel, ebédmeghívásnak tettünk eleget.

Azért is olyan élvezetes a nyaralás az emberek életében, mert megszakítja a hétköznapok monoton ritmusát, kiszakít minket a mindennapi darálóból. Az „azt csinálunk, amihez épp kedvünk van”- érzete.. milyen kár, hogy csak pár napig tart! Lehetne spontánabbul élni vajon a hétköznapokban is?

8. FELADATMEGOSZTÁS

Amikor végre egy hétig együtt van a család, abbana néhány napban mindent közösen csináltunk. Mekkora könnyebbség, ha nem mindent egyedül kell elvégezni, mint amikor otthon egyedül vagyok napközben a gyerekekkel a nyári szünetben. Mondjuk teljesen home-office-ban dolgozó vállalkozóként az tényleg nagy szívás.  

A feladatmegosztással eldönthető, ki mosogat, pakol el és közben ki szórakoztatja a gyerekeket.  A családi munkamegosztásról már itt írtam a blogon.

9. MINŐSÉGI IDŐ KETTESBEN IS

Erre az egy hétre mindketten letettük a lantot a munka frontján. Nekem is jól esett egy kis elszakadás, megpihenés, pedig alapjáraton állandóan ötletelek, dolgozom valamin, szinte minden egyes gyerekmentes percemben. 

Mondjuk alapból nem vagyok egy tévézős típus, de nem is akartuk zavarni este a szomszéd szobában alvó gyerekeket, így inkább a teraszon ücsörögtünk, ahogy írtam is fentebb. Néha minden pár életében kellenek ezek az egy pillanatra megállós- tervezgetős-merengős beszélgetések: hogy hol is tartunk, hova szeretnénk eljutni, mi kerül bele a következő  ötéves tervünkbe!

Mivel mi szülők alapból kisimultabbak vagyunk ezekben a napokban, könnyebben megy talán a kommunikáció is, lazábbak vagyunk, kilátunk a mindennapok terhei alatt és észreveszünk távlatokat is. És ilyenkor van rá idő is…  persze csak ha nem akartunk este kilenckor holtfáradtan ágyba zuhanni, mint általában az év nagy részében!

10. A MOSTBAN LÉTEZÉS ÖRÖME

Amikor tudja az ember, hogy a nyaralás véges, mert már csak három-kettő-egy nap van hátra, akkor még inkább próbál minden jót kisajtolni a szürke valóságtól elszakadásból. Próbálja maximálisan kiélvezni a naplemente utolsó fényeit, elmerülni a lágy balatoni hullám látványában, a napfény és naptej illatában (némi olajos lángos illattal keveredve persze).

Tudja, hogy ezek az élmények raktározódnak, emlékekké szelídülnek, ott lesznek a családi fényképalbumban évről évre, ahogy nőnek a gyerekek. Hamarosan már ciki lesz velünk nyaralni nekik, egy napon kirepülnek majd a családi fészekből is, , de most még élvezik a velünk töltött időt! Ezt kell kihasználni megélni, átélni és elraktározni.

A nehezebb napokra főként, amikor anyaként azt érezzük, életünk talán legnagyobb kihívása a gyermeknevelés! Amikor Bencém „szeretleeeeek, anya!” – csatakiáltással vetette le magát a csúszdáról – remélem eszembe jut majd itthon is, amikor épp sértődős hangulatában lesz és a fejemhez vágja, hogy undok anyuka vagyok…

Nyaralásaink előtt megy a lázas készülődés: mit kell elrakni, becsomagolni, mit ne hagyjunk otthon. Idén a hazaútra is igyekeztem ilyen alapossággal felkészülni és feltettem magamnak a kérdést: mit viszünk magunkkal haza a nyaralásról? 

Terveim szerint több minőségi időt az igazán fontos dolgokra és kevesebbet a lényegtelenekre!
Lazaságot, rugalmasságot.
Az apró, örömteli pillanatok értékelését a napi hajtásban is.

És Te mit viszel magaddal haza a nyaralásról?

A nyugodtabb hétköznapokhoz töltsd le itt a 14 lépés a lelki egyensúlyért útmutatómat! Mentés

A szerzőről

Domokos Kata vagyok, Life,- business és karriercoachként, üzleti mentorként  2016 óta segítem női ügyfeleimet abban, hogy megteremtsék azt az életet, amire vágynak.

Hiszem, hogy lehetséges kiteljesedni, felszabadultan élni elfoglalt nőként – család, munka mellett is!

Abban támogatom ügyfeleimet, hogy megteremtsék az egyensúlyt az életszerepeik között és ne kelljen választaniuk aközött, hogy jó anyák, jó társak vagy épp jó munkaerők legyenek. Hiszen mind arra vágyunk, hogy teljes életet élhessünk!

Szívügyemnek tekintem, hogy ezen az úton segítsem a hozzám fordulókat:  online tanfolyamokon, előfizetői klubomban, egyéni konzultációk, csoportos workshopok és elóadások keretében támogatom a tudatos nőket abban, hogy elérjék a vágyott céljaikat és kiteljesedhessenek életükben.

LETÖLTHETŐ ÚTMUTATÓ 15 LÉPÉS A LELKI EGYENSÚLYÉRT

Milyen témák érdekelnek? Válassz kategóriát!

MARADJ VELEM!

LÉGY NAPRAKÉSZ! Vállalkozásfejlesztési módszerek, működő megoldások a hírlevélben
%d bloggers like this: