fbpx

Családanyából dolgozó anya – kapcsolj át!

Számos női ügyfelem számol be arról a konzultációk során, hogy nehéz átkapcsolnia családanyából dolgozó anya „üzemmódba”. Vagyis a munkahelyén arra gondol, vajon mit csinálhat a gyermeke a bölcsiben/oviban, otthon pedig a családnak dedikált „minőségi idő” alatt megzavarják gondolatait a munkahelyi feladatok. Ismerős? Veled is előfordult már? Ebben a blogbejegyzésben abban szeretnék segíteni, hogyan mit tehetsz azért, hogy sikeres legyen a családanyából dolgozó anya szerepbe átkapcsolás.

CSALÁDANYÁBÓL DOLGOZÓ ANYA

– ÍGY KAPCSOLJ ÁT! 

 

ADJ IDŐ MAGADNAK AZ ÁTÁLLÁSRA!

Egy nő életében hatalmas változás az anyává válás, a munkában töltött napok után megszokni, hogy egy csecsemővel vagyunk otthon. Egész más tempó, kihívások,szerepek keretezik a mindennapokat. Anyának sem születünk, hosszú tanulási folyamat ez. S ugyanígy, a munkába visszatérés időszakában is időre van szükség ahhoz, hogy újra felvedd a fonalat és a tempót. Légy türelmes magaddal, adj időt a családanyából dolgozó anya üzemmódba átállásra.

Teljesen természetes, hogy a gyermeked közösségbe szoktatását és ezzel egyidejűleg a munka világába történő  visszatérésedet követő első hetekben gyakran eszedbe jut a a munkahelyeden, mit csinálhat éppen a gyermeked a bölcsiban/oviban. Vajon eszik-e rendesen, mi van, ha hiányzol neki, könnyen beilleszkedik-e egy számára eddig ismeretlen új közegbe.

Való igaz, hogy az otthonlét után éles váltás ismét dolgozó anyának lenni. Ezért is bőven benne van a pakliban, hogy a napi történések, új kollégák, új feladatok, új munkatempó hatása végigkíséri napod a munkaidőő letelte után is és miközben a gyermekeddel kirakózol a nappali szőnyegén délután, elő-előtör a fejedből az, mit, hogyan kell megoldanod másnap a munkahelyeden. Vagy épp az a feladat, amivel nem végeztél aznap. 

 

REGGELI ÁTÁLLÁS: CSALÁDANYÁBÓL DOLGOZÓ ANYA

A reggeli készülődés nem ritkán káoszos egy kisgyermekes családban. (Hogy mit tehetsz azért, hogy zökkenőmentesebben induljanak a reggelek, arról ITT írtam már a blogon. )

Az ébresztés- mosakodás- öltözés- reggelizés, elindulás kavalkádjából kikeveredés után az agyadnak is át kell kapcsolnia és fel kell készülnie a teljesen más jellegű és intenzitású igénybevételre.

Ha bekísérted a gyermekedet a bölcsibe/oviba és elindulsz a munkahelyedre, az utazási időt (ami egyébként gyakorlatilag üresjáratnak tekinthető) tudod felhasználni arra, hogy kicsit kiürítsd az agyadat, mielőtt beleveted magad a munkába. Ha vezetsz, hallgathatsz zenét az autóban, vagy ha szereted a podcastokat, akkor akár azt is. Ez ugyanígy működhet a metrón, buszon, villamoson is, illetve ebben az esetben, mivel nem kell a vezetésre figyelned, akár olvashatsz is. Néhány megálló is sokat számít, ha egyébként este már végképp nincs energiád olvasni, pedig szeretnél.

Az utazási időt persze fordíthatod is a napod, munkád megtervezésére (telefonon, vagy a tervező naptáradban), ez már tényleg ráhangol az előtted álló feladatokra.

 

HELYT ÁLLNI A MUNKAHELYEN DOLGOZÓ ANYAKÉNT

Amint beérsz a munkahelyedre, végezd el a reggeli rutinodat, ami a munkakezdést megelőzi nálad. Ez ugyanúgy működik, mint az otthoni reggeli rutin az öltözéssel, fogmosással stb.

Amíg bekapcsol a géped, készíts kávét/teát magadnak, hozz vizet a monitorod mellé, szellőztess ki. Ha nem egyedül vagy egy irodában, akkor nyilván belefér a reggelekbe, hogy pár szót válts a kollégákkal is. Készíts elő, gondold át a napi feladataidat. Mi a határidős, mi fér még bele a napba? Ha reálisan tervezel, nem érzed az állandó időnyomást magadon, hogy sietni kell, haladni kell, hogy még ez is meg az is beleférjen a munkaidőbe.

Lehet, időbe telik, még sikerül úgy belőni a teendőket, hogy tényleg normál tempóban haladj és végezz. Sokszor persze nem szabad választás kérdése, mi kerül az íróasztalra, ezért fontos, hogy időben jelezd a vezetőd számára, ha kezd túlnőni rajtad a munkamennyiség.

Megeshet, hogy az első időszakban kifejezetten nehéz egy helyben ülnöd és koncentrálni, hiszen valljuk meg őszintén, otthon lévő anyaként a figyelmedet teljesen más jellegű dolgokra kellett fókuszálnod. Tarts szünetet, frissíts fel magad pár nyújtógyakorlattal, szellőztess, járt egy kört. Ne mindig e-mailezz, telefonálj, hanem állj is fel az asztaltól és menj oda a kollégádhoz, akivel valamit meg kell beszélned.

Kezeld helyén az otthoni teendőkkel, gyermekeddel kapcsolatos gondolataidat. Nyugtázd magadban ezeket a gondolatokat és engedd tovább őket. Hisz a gondolatok csak jönnek mennek, több ezer van belőlük naponta. Mondd magadban: a gyermekem jó helyen van, én most dolgozom, délután találkozunk és újra együtt leszünk.

 

A MUNKAIDŐ LEZÁRÁSA

Elkerülendő, hogy otthon is a munkahelyeden félbemaradt feladataidon agyalj, jobb, ha még ott helyben mindent megteszel azért, hogy ténylegesen le is zárd és magad mögött hagyhasd a munkanapot. Amivel nem végeztél, jegyezd fel, hagyd az asztalon, hogy másnap tudd, honnan kell folytatnod. Tudod, ha leírod a teendőket, máris nem az agyadban foglalnak feleslegesen tárhelyet. Természetes, hogy sietsz, rohansz a gyermekedért, ám éppen ezért fontos, hogy tudatosan inkább fejezd be 10 perccel hamarabb a munkát és ne utolsó pillanatban nyomd ki a számítógépedet hogy tényleges vele tudj lenni, amikor újra találkoztok. Úgy értem nem csak testben, de lélekben is. 🙂 

Pakolj össze, zárd le a munkát, hagyj rendet az íróasztalon. Ez már egy átvezetés a délután további részéhez.

 

DOLGOZÓ ANYÁBÓL CSALÁDANYA – ÁTKAPCSOLÁS

Megint a munkahelyedről a bölcsibe/oviba eljutás idejét tudod kihasználni arra, hogy fejben is megérkezz a nap hátralévő részében előtted álló feladatokhoz. Használhatod mini énidőként is ezt az időtartamot, vagy ahogy reggel megtervezted a munkádat, úgy átgondolhatod, mit kell még megcsinálnod, ha hazaérsz.

 

ÚJRA EGYÜTT!

Valószínűleg nem csupán a gyermekednek, de neked is szükséged van arra, hogy az egész napos különlét után újra kapcsolódjatok egymáshoz. Sok édesanya, akikkel dolgoztam, lelkifurdalást érez, hogy a vacsorakészítés, otthoni feladatok mellett nincs elég ideje játszani délutánonként a gyermekével. Ha jó idő van, ne is hazafelé vegyétek az irányt, sétáljatok egyet, menjetek el egy játszótérre legalább egy húsz percre.

Az otthoni teendőket átkeretezve, akár közös tevékenyésgként is végezhetitek a gyermekeddel amiben már tud segíteni. Erről itt írtam már. 

Közben lehet beszélgetni, megvitatni, kivel mi történt a nap folyamán.

Azt is megteheted, hogy hazaérkezés után kijelöltök azonnal 20 perc közös játékidőt, amikor tényleg csak a gyermekeddel foglalkozol és azt játszotok, amit szeretne. Tapasztalatom szerint a gyerekek utána könnyebben „elengednek” házimunkát végezni, ha ők már részesültek az anyával töltött időből és kizárólagos figyelemből.

Ha otthon eszedbe jut a munkahelyed, gondolj arra, hogy a munka megvár. Amennyiben a munkaidő végén tényleg lezártad a napot és lejegyezted hol kell másnap felvenned a fonalat (ugye így tettél? ;-), akkor nem is érdemes tovább ezzel terhelni a gondolataidat. Élvezd az együttlétet a szeretteiddel!  

Remélem, ez a néhány ötlet neked is segít, hogy családanyából dolgozó anya üzemmódba (és vissza) tudj kapcsolni!

Töltsd le innen azt a összefoglalót, ami segít megteremteni az egyensúlyt életszerepeid között (ajándék checklistát is küldök hozzá!)

A szerzőről

Domokos Kata vagyok, Life,- business és karriercoachként, üzleti mentorként  2016 óta segítem női ügyfeleimet abban, hogy megteremtsék azt az életet, amire vágynak.

Hiszem, hogy lehetséges kiteljesedni, felszabadultan élni elfoglalt nőként – család, munka mellett is!

Abban támogatom ügyfeleimet, hogy megteremtsék az egyensúlyt az életszerepeik között és ne kelljen választaniuk aközött, hogy jó anyák, jó társak vagy épp jó munkaerők legyenek. Hiszen mind arra vágyunk, hogy teljes életet élhessünk!

Szívügyemnek tekintem, hogy ezen az úton segítsem a hozzám fordulókat:  online tanfolyamokon, előfizetői klubomban, egyéni konzultációk, csoportos workshopok és elóadások keretében támogatom a tudatos nőket abban, hogy elérjék a vágyott céljaikat és kiteljesedhessenek életükben.

LETÖLTHETŐ ÚTMUTATÓ 15 LÉPÉS A LELKI EGYENSÚLYÉRT

Milyen témák érdekelnek? Válassz kategóriát!

MARADJ VELEM!

LÉGY NAPRAKÉSZ! Vállalkozásfejlesztési módszerek, működő megoldások a hírlevélben
%d bloggers like this: