fbpx

Engedd a régit, fogadd az újat!

engedd a régit fogadd az újat

Engedd a régit, fogadd az újat! Hú, ez a mondás mennyi mindenre igaz az életünkben! Legyen szó költözésről, munkahely-váltásról, a gyermekeink születéséről.

Kimondva pofonegyszerűnek tűnik, ám a változások lelki menedzselése épp úgy része ennek a folyamatnak, mint a bútorok fizikai átpakolása vagy épp a gyermekszoba berendezése. Ezekről a belső  lelki folyamatokról szeretnék írni ebben a blogbejegyzésben.

ENGEDD A RÉGIT, FOGADD AZ ÚJAT!

Vajon milyen mélyebb mondanivalója van ennek a gondolatnak?

Miért kell az új? Miért kell a változás? Gondolj csak bele, ha mindig minden ugyanaz körülötted, meglehet, unalmassá, sivárrá válik az életed. A „mindig jó”-hoz is hozzászokik az ember.

A komfortzóna ezért is tud veszélyes hellyé válni egy idő után, mert szép lassan átalakul egy állóvízzé, majd pocsolyává, amiben már nincs igazán élet, lendület, tenni akarás, csak a napi rutinok és megszokás. Ha jó, ha nem jó, benne vagyunk, benne maradunk. 

Pedig az élet számtalan fejlődési lehetőséget tartogathat. 

Hiszem, hogy kellenek a változások, kellenek az újítások az életben. Kell, ami feldobja a mindennapokat, ami kimozdít a napi rutinból – különösen akkor, ha elfoglalt nőként valójában csak a család-munka-háztartás háromszögben telnek a napjaink. Az élet tényleg ez lenne, ennyi lenne?  

Testnek és léleknek egyaránt szükséges és energetizáló hatású, ha új impulzusok, élmények érik! 

 

KELL A MEGÚJULÁS!

Mit is jelent ez a mindennapokban, a szürke hétköznapokban? Mit próbálhatsz ki, hogy változást generálj? Ehhez hoztam pár kezdő ötletet:

  • Engedj el régi rossz beidegződéseket és találj új szokásokat, melyek gazdagabbá teszik az életedet.
  • Szabadulj meg az ártó, romboló kapcsolatoktól (vagy legalábbis ne vedd fel a gáncsoskodást, ne halld meg a rosszindulatú embereket).
  • Olyan emberekkel vedd körbe magadat, akikkel öröm együtt lenni, mert több lehetsz általuk és te is gazdagítod az ő életüket. 
  • Próbálj ki új ételeket, új útvonalakat, ismerkedj légy nyitott új emberekre! 
  • S jó az újítás bizony abban a prózai értelemben is, hogy kidobod mindazt a lakásodból, ami már felesleges, kacat és nem szolgál téged.

 

VÁLTOZNI JÓ!

Bevallom, nagy gyűjtögető vagyok (voltam..), mert én is a „majd jó lesz az még valamire” – elv alapján működtem. De ahogy  gyarapszik a család, nőnek a gyerekek, én is egyre könnyebben válok meg régi kacatoktól, nem ragasztgatok törött játékokat. Egész egyszerűen azért, mert már így sem férünk el…

Másrészt rájöttem, vannak dolgok, amik csodálatosak, hasznunkra vannak, kedvünket leljük bennük. Egy adott időszakban. De aztán elmúlik és túl kell lépnünk rajtuk, mert a jelen és a jövő valami egészen mást hoz majd.

És ahogy „öregszem” egyre kevésbé ragaszkodom már pl. tárgyakhoz. Azok cserélhetők, pótolhatók. Nem úgy azok az emberek, akik fontosak számunkra, s akiknek elvesztését talán sosem heverjük ki igazán, ha eltűnnek az életünkből.  Ám kevesen tartoznak igazából ebbe a belső körbe, ha belegondolsz. 

Kik azok, akikkel életed végéig együtt akarsz lenni? 

Fordítsd le magadnak a fenti sorokat az emberi kapcsolatokra, régi hiedelmeidre vagy akár a szokásaidra! 

Ahhoz, hogy helyet csinálj valami újnak, ahhoz bizony el kell engedned a régit. Minden értelemben. 

 

ADJ IDŐT MAGADNAK!

Úgy látom, sokkal könnyebb fizikai síkon véghezvinni a változásokat. Könnyebben is kérünk segítséget a bútortologatáshoz, karnis felrakáshoz.

A belső utazás már más tészta.

De vajon miért olyan nehéz nem magunkban őrlődni, nem egyedül megküzdeni belső kételyeinkkel és gondolatainkkal, amikor vannak emberek,akikkel igenis megoszthatnánk a gondolatainkat? Gyengének tűnünk talán? Mire gondolsz, amikor eltitkolod, hogy mi zajlik benned? Lehet ebben is támogatást kérni? Vagy te is mindig mindent egyedül akarsz megoldani? 

Figyeld magadat és ha belső igényed támad valami újra, valaminek a megváltoztatására, amivel nem vagy teljesen elégedett az életedben, vágj is bele.

Adj időt magadnak a változásokra. Lehet, készen van a gyermekszoba, de még nem érzed magad otthonosan az anyaszerepben. Meg kell érni erre is. Lehet, hogy dolgozó nő vagy már, de sokszor elfacsarodik a szíved, milyen gyorsan nőnek a gyerekek. 

Erre szokták mondani: a lelkünknek is utol kell érnie a külvilágban megjelenő változásokat. 

 

Tartsd szem előtt, hogy nem vagy egyedül a nehézségekkel, kihívásokkal, mások is végigmentek már előtted az úton. Keress valakit, akinek elmondhatod, mi zajlik benned, ne hordozd magadban a kérdéseidet és kétségeidet. Aki ott áll melletted. 

Egy ilyen támogató csapatra közösségre számíthatsz női önismereti-önfejlesztő klubomban is, tarts velem a Női Egyensúly Klubban személyes támogatásért! 

MentésMentésMentés

A szerzőről

Domokos Kata vagyok, Life,- business és karriercoachként, üzleti mentorként  2016 óta segítem női ügyfeleimet abban, hogy megteremtsék azt az életet, amire vágynak.

Hiszem, hogy lehetséges kiteljesedni, felszabadultan élni elfoglalt nőként – család, munka mellett is!

Abban támogatom ügyfeleimet, hogy megteremtsék az egyensúlyt az életszerepeik között és ne kelljen választaniuk aközött, hogy jó anyák, jó társak vagy épp jó munkaerők legyenek. Hiszen mind arra vágyunk, hogy teljes életet élhessünk!

Szívügyemnek tekintem, hogy ezen az úton segítsem a hozzám fordulókat:  online tanfolyamokon, előfizetői klubomban, egyéni konzultációk, csoportos workshopok és elóadások keretében támogatom a tudatos nőket abban, hogy elérjék a vágyott céljaikat és kiteljesedhessenek életükben.

LETÖLTHETŐ ÚTMUTATÓ 15 LÉPÉS A LELKI EGYENSÚLYÉRT

Milyen témák érdekelnek? Válassz kategóriát!

MARADJ VELEM!

LÉGY NAPRAKÉSZ! Vállalkozásfejlesztési módszerek, működő megoldások a hírlevélben
%d bloggers like this: