fbpx

Reggeli készülődés gyerekekkel

A reggeli készülődés gyerekekkel igazi feszültségforrás tud lenni egy-egy gyerekzsivajos reggelen. Az elmúlt hetekben töbször előjött a téma a közösségemben és az örökös idővarázslással küzdő anyukák azt kérdezték, vajon lehetséges egyáltalán stresszmentesen indítani a reggeleket? Vagy el kell fogadni, hogy ez eleve egy Mission Impossible? 

Mégis mit lehet tenni, hogy ne legyen minden reggel egy huzavona a gyerekekkel, hogy ne torkolljon olykor (sokszor?) nyávogásba, hisztibe (gyerekrészről) , türelmetlenségbe (részedről) az elindulás? „Siess máááááár! Elkésüüüünk!” – sürgeted  óvodásodat,  aki mindeközben persze haláli nyugalommal tologatja a kisautóját. 

Te meg azt érzed, mindjárt felrobbansz az idegtől,  a kabát is rád sült már, a kicsi meg közben visszalógott megint a nappaliba full beöltöztetve. Ismerős? Akkor olvass tovább, mutatok most 5 bevált tippet ahhoz, hogy flottul menjen a reggeli készülődés a gyerekekkel!

 

 

REGGELI KÉSZÜLŐDÉS A GYEREKEKKEL – ÍGY CSINÁLD, HOGY STRESSZMENTES LEGYEN

 

 

1. ESTI ELŐKÉSZÜLETEK 

A másnapot már jó előző este elkezdeni: kikészíteni az úszócuccot, a tornaruhát, a játéknapra a kedvenc játékot. Meg lehet együtt nézni az időjárásjelentést a gyerkőccel, majd közösen  kiválogatni a ruhát, amit másnap felvesz majd. Így legalább kiderül, hogy a kedvenc pólóját még vasalni kell és nem reggel megy miatta a hiszti. 

Jó, ha a gyerkőcöt már korán megtanítod, hogy a saját dolgait tartsa rendbe, és amennyire csak tud, segítsen összekészíteni a motyóját. Egy okos óvodás rém büszke tud ám lenni a saját kis feladataira, nyugodtan adj neki megbízást és dicsérd is meg, ha sikerrel teljesíti őket.

 

2. ÉBREDJ KORÁBBAN A GYEREKEKNÉL

 

reggeli készülődés gyerekekkelHa Te is abba a típusba tartozol, aki a reggeli kávé előtt „jobbanjárszhanemszólszhozzám” kisugárzással kóvályog félkómásan a lakásban, akkor a reggeli készülődés zökkenőmentessége és  a feszültségek elkerülése érdekében a legjobb, amit tehetsz, ha Te hamarabb felkelsz és formába hozod magad még a gyerekek előtt. 

Ez lehet, hogy 15-30 perccel korábbi ébresztőt kíván, de hidd el, többet nyersz vele, ha Te már „frissen és üdén” (haha…)  fogadod ébredező gyermekeidet. Ha Ők esetleg bal lábbal kelnek, vagy extrém nyűgösek aznap reggel, legalább Te jobban bírod majd a gyűrődést. A Zen legyen veled! 🙂 

 

3. A REGGELI RUTIN FONTOSSÁGA

 

Ezt sem lehet elégszer hangsúlyozni: kell az a napirend, s benne a reggeli és az esti rutin. Időzavaros anyukák legnagyobb barátja a megszokott és kiszámítható „menetrend”.  Most beszéljünk a reggeliről. Ha megvan a szokásos teendők egymásutániságának pontos menete, akkor ezt kb.  gondolkodás nélkül, akár félálomban is meg lehet már csinálni. Így sokkal zökkenőmentesebb lehet a reggeli készülődés gyerekekkel is!  Mondok egy bevált módszert. 

Amióta felcseréltük a sorrendet és a fiúk megszokták, hogy csak akkor van játék, ha előbb felöltöznek és reggeliznek, azóta hamarabb is elkészülnek. Egész egyszerűen azért, mert fontos nekik a játék. 😉 De ha megengeded, hogy ébredezéshez tévét nézzenek pizsamában összekuporodva a kanapén, akkor mérget vehetsz rá, hogy nem lesz majd egyszerű onnan kirobbantani őket . Ezért inkább fordíts egyet a sorrenden. Legyen meg előbb az, ami kell, muszáj az elinduláshoz és ha még belefér az időbe, jöhet  a móka. Mióta így csináljuk, valahogy mindig jutott idő egy kis játékra is! 

 

4. TERVEZZ ELÉG IDŐT, HA GYEREKKEL VAGY! 

 

Ugye azt már régóta tudod, hogy gyerekekkel  elindulni bárhova sokkal nagyobb macera, mint egyedül. Ezt tartsd észben a reggeli készülődésnél is. Ám ha eleve úgy kalkulálsz, hogy húsz percet ráhagysz a reggeli elindulásra, akkor bele fog férni egy kis játék vagy egy lekakaózott póló cseréje meg a „jaj, szaladj vissza arcot mosni!” is. Hisz az a cél, hogy stresszmentes legyen a reggeli készülődés gyerekekkel! 

Reális időtervezéssel ez könnyebben megvalósítható… reggeli készülődés gyerekekkelHa tudod, hogy fél nyolckor legkésőbb ki kell lépni a lakásból ahhoz, hogy odaérjetek az oviba/bölcsibe, akkor számolj úgy, hogy már negyedre kész legyetek mindennel, és menetkészek legyetek. Nálam ez az egy lépés olyan plusz időnyeréshez vezetett (igen, mert ez idő alatt a jóllakott és felöltözött gyerekek éppen játszanak…), hogy jut időm elmosogatni, berakni egy mosást (kimos a gép, mire hazaérek) vagy urambocsá’ görgetni egyet a Facebookon és kitenni Nektek egy posztot. 😉

 

5. FONTOS A JÁTÉKOSSÁG 

Végül is gyerekekről beszélünk…Nem árt, ha nem úgy hajtod őket végig a reggeli készülődésen, mint egy őrmester. Amit lehet játékosan próbáld megvalósítani. Ha döcögősen megy az öltözés, rendezzetek versenyt, ki körözi le anyát? Használhatsz időzítőt. (Legalább nem Te leszel az a szívtelen, , aki csak öt percet hagyott mesenézésre, hanem az a fránya időzítő. 

Ha pozitív képet festesz a gyerekekre váró napról,  pl. „de jó lesz, folytathatod a tegnapi lovagos játékot Tomikával”, „hú, ma lesz tornaóra, biztos megint játszotok tűz-víz -repülőset!”, akkor a lurkó nagyobb kedvvel megy  oviba. 

Íme néhány ötlet ahhoz, hogy könnyebben menjen a reggeli készülődés.  És ne feledd, egy rendszer sosem lehet merev, mindig tudni kell rugalmasan kezelni a naprendet és a rutinokat is. 

Hidd el, is sokat csiszoltam a reggeli rutinunkon azóta, hogy 1-2 majd 3 gyermekünk van. A lényeg a rugalmasság, mert mindig vannak nehezebb időszakok, de aztán beletanulunk és kialakítunk egy élhető napi rendszert. Aztán ha fejlődési ugrások jönnek és változtatni kell rajta, azt is megoldjuk együtt. 😉  

Nem egyszerű három gyerekkel, de ha ésszel és jól szervezetten csinálja az ember, a reggeli készülődés is lehet stresszmentes. 

Remélem ez a néhány ötlet segít neked is, hogy gördülékenyebben menjen a reggeli készülődés gyerekekkel!   További ötleteket találsz a lelki egyensúlyod megőrzéséhez az alábbi útmutatóban: 15 lépés a lelki egyensúlyért. 

A szerzőről

Domokos Kata vagyok, Life,- business és karriercoachként, üzleti mentorként  2016 óta segítem női ügyfeleimet abban, hogy megteremtsék azt az életet, amire vágynak.

Hiszem, hogy lehetséges kiteljesedni, felszabadultan élni elfoglalt nőként – család, munka mellett is!

Abban támogatom ügyfeleimet, hogy megteremtsék az egyensúlyt az életszerepeik között és ne kelljen választaniuk aközött, hogy jó anyák, jó társak vagy épp jó munkaerők legyenek. Hiszen mind arra vágyunk, hogy teljes életet élhessünk!

Szívügyemnek tekintem, hogy ezen az úton segítsem a hozzám fordulókat:  online tanfolyamokon, előfizetői klubomban, egyéni konzultációk, csoportos workshopok és elóadások keretében támogatom a tudatos nőket abban, hogy elérjék a vágyott céljaikat és kiteljesedhessenek életükben.

LETÖLTHETŐ ÚTMUTATÓ 15 LÉPÉS A LELKI EGYENSÚLYÉRT

Milyen témák érdekelnek? Válassz kategóriát!

MARADJ VELEM!

LÉGY NAPRAKÉSZ! Vállalkozásfejlesztési módszerek, működő megoldások a hírlevélben
%d bloggers like this: