fbpx

Munka-magánélet egyensúly: létezik egyáltalán?

munka-magánélet egyensúly

Munka-magánélet egyensúly: létezik egyáltalán? Vagy mindig csak oda kapunk, ahol ég a ház? Családanyaként ez örök dilemma sokunk számára. Ebben a bejegyzésben arról írok, mit is tehetünk azért, hogy kereknek érezzük az életünket úgy otthon, mint a munkában. 

MUNKA-MAGÁNÉLET EGYENSÚLY

– ÍGY TEREMTSD MEG!  

 

A KULCSSZÓ: IDŐSÁVOK

Nem egy munkába visszatérő ügyfelem mélázott már hangosan és tette fel a költői kérdést: „vajon miért panaszkodtam az elmúlt években, amikor itthon voltam a gyerekeimmel, hogy semmire nincs időm? Na most aztán tényleg ezer felé szakadok! „ Dolgozó anyaként okkal és joggal érezzük ezt. Hiszen eggyel több terület lett a mindannapjaink része, s valljuk meg őszintén, időd jelentős részét leköti a munka, akár 4-6 vagy 8 órában térsz is vissza a munka világába a kisgyermekes időszak után.

Kérlek, ne ess kétségbe. Tudom, most azon agyalsz, hogyan is fogsz időt varázsolni mindenre, de elárulom a kulcsszót, ami ügyfeleimnek és nekem is segített: idősávok.

Gondolkodj idősávokban. Megvan az ideje a munkának, megvan a családnak, lesz idő a párodra és önmagadra is. Elárulom, hogyan.

 

AZ ELSŐ LÉPÉS A MUNKA-MAGÁNÉLET EGYENSÚLYA FELÉ

Kérlek, először is, gondold át, mi az, ami igazán számít neked, ami fontos az életedben. Kik azok az emberek, akik töltenek, akikre időt, energiát szeretnél fordítani? Erre szükség van, hiszen súlyoznod kell. 

Nem ígérem, hogy mindenkire és mindenre annyi időd lesz, amennyit szeretnél, hiszen a napi 24 óra a felső határ. És aludni is kellene azért valamikor…

De gondolj arra, hogy igazából a közös családi időnek nem a mennyisége számít, hanem a minősége. S akkor tudsz minőségi időt tölteni szeretteiddel, ha nem csak testben, de lélekben is jelen vagy, amikor együtt vagytok.

 

AZ IDŐSÁVOK SZEREPE

Egy tudatos időbeosztás támogat abban, hogy jelen legyél minden tevékenységedben, hiszen pontosan tudod, lesz idő minden fontos kapcsolatra dologra is az életedben. Az idősávok garantálják az egyensúlyt. Ilyenkor nincs multistasking, nincs osztott figyelem. Ha családanya vagy, akkor nem a munkádon agyalsz (tudom, nem egyszerű…). Ha dolgozol, nem az esti vacsorán töprengsz (ilyen is van, elismerem…) 

 

ÁTZSILIPELÉS

Átzsilipelésnek hívjuk azt az idősávot, amikor reggel a gyerekeket az oviba/iskolába beadva a munkába megyünk, illetve a munkaidő végén, amikor elindulunk összeszedni a gyerekeket. Ez az utazási idő ad teret az átállásra. Fejben átállásra. Ez segít letenni a munkát vagy épp a családanya szerepet. Pl. hazafele a munkából, már hangolódunk és elgondoljuk, mit kell megcsinálni otthon, mit fogunk játszani a gyerekekkel.

 

A DÖNTÉS

Ilyenkor mindig döntést hozunk. Az idő véges és bizony választanunk kell, mi is a fontos (már megint ez a kérdés). El tudod-e engedni a mindennapos meleg vacsorát azért, hogy még tudjatok egy kört tenni a játszótér felé vagy hogy otthon társasozzatok egyet közösen? Vagy számodra a jó anyaság mércéje a meleg vacsora minden esetben?  

Nem vagyunk egyformák, nem egy módon súlyozunk. Csak azért hozom ezt a példát, mert neked kell eldöntened, mi a fontos, mire fordítod az idődet pl. munkából hazatérve. Köztes megoldás lehet az is, ha közösen készítitek el a gyerekekkel a vacsorát és közben lehet beszélgetni. 

A munka-magánélet egyensúly megteremtése érdekében tehát nem csak amellett kell elkötelezned magad, hogy mi a fontos, hanem határt kell szabnod abban is, hogy mi nem az! 

 

ESTI MŰSZAK

Hogyan jut vajon idő magadra, a párodra még a napi teendők és a gyerekekkel foglalkozás mellett? Konzultáción sokszor előjön ez a kérdés is. A munka-magánélet egyensúlyához ugyanis a magánéletünk több szelete tartozik, és remélem neked is fent van a „listádon” az énidő és a pároddal töltött közös idő is. 

A kérdés ilyenkor a legtöbb esetben az, hogy mikor ér véget nálatok az esti műszak: azaz a vacsora, fürdés, mese, fektetés (sorrend persze nem kötelező, ahogy  nálatok bevált). Ha sikerül a gyerekeket időben ágyba dugni (sok esetben bizony ezen kell igazából dolgozni), akkor még este másfél-két óra szabadidő rendelkezésetekre állhat kicsit lazítani együtt. 

Érdemes tehát folyamatosan vizsgálni, mire is megy el az idő, egyes tevékenységek mennyi időt igényelnek most. Hogyan lehetne vajon hatékonyabban beosztani a rendelkezésünkre álló szűkös időkeretünket?

 

SOK KICSI…

Ha megtanulsz olyan idősávokat kialakítani, amiben mindennek megvan a maga ideje és sikerül ezt tartani a mindennapokban, akkor érezni fogod, hogy kezd kerekebb lenni az életed. Számomra nagy felismerés volt ehhez, hogy akkor tudom mindezt megvalósítani, ha elfogadom, hogy egyszerre nem lesz rengeteg időm semmire, de mindenre lesz valamennyi, ami számomra fontos. Elfogadtam, hogy az idő minősége számít, és ha valóban jelen vagyok a családi pillanatokban és tudok produktívan dolgozni is, akkor egyik területről sem kell lemondanom és nem érzem azt, hogy csak futok magam után.

 

SZEMLÉLETVÁLTÁS

Ahogy látod, a munka-magánélet egyensúly megteremtése szemléletváltást is igényel, nem csupán időbeosztási praktikákról van szó. 

Ha valami valahol nagyon elcsúszik, érdemes felkutatni az okokat. Sok ügyfelemre jellemző a szétforgácsolás, kiégés okozta kimerültség, folytonos energiavesztés. A tervezés hiánya, a hatékonyságot romboló tényezők jelenléte mind gátak lehetnek abban, hogy működjön a munka-magánélet egyensúlya. Fel kell ismerni az okot, ami az elakadás mögött rejtőzik és azon kell dolgozni. 

 

ANYAKÉNT HOME OFFFICE-BAN

A helyzet persze fokozódik, ha a munkahelyed egyben az otthonod is. A home office-os munkavégzésről már itt és itt írtam korábban. 

A munka-magánélet egyesúly megteremtésével kapcsolatban ajánlom figyelmedbe egy korábbi videómat is. 

 

 

A szerzőről

Domokos Kata vagyok, Life,- business és karriercoachként, üzleti mentorként  2016 óta segítem női ügyfeleimet abban, hogy megteremtsék azt az életet, amire vágynak.

Hiszem, hogy lehetséges kiteljesedni, felszabadultan élni elfoglalt nőként – család, munka mellett is!

Abban támogatom ügyfeleimet, hogy megteremtsék az egyensúlyt az életszerepeik között és ne kelljen választaniuk aközött, hogy jó anyák, jó társak vagy épp jó munkaerők legyenek. Hiszen mind arra vágyunk, hogy teljes életet élhessünk!

Szívügyemnek tekintem, hogy ezen az úton segítsem a hozzám fordulókat:  online tanfolyamokon, előfizetői klubomban, egyéni konzultációk, csoportos workshopok és elóadások keretében támogatom a tudatos nőket abban, hogy elérjék a vágyott céljaikat és kiteljesedhessenek életükben.

LETÖLTHETŐ ÚTMUTATÓ 15 LÉPÉS A LELKI EGYENSÚLYÉRT

Milyen témák érdekelnek? Válassz kategóriát!

MARADJ VELEM!

LÉGY NAPRAKÉSZ! Vállalkozásfejlesztési módszerek, működő megoldások a hírlevélben
%d bloggers like this: