fbpx

HOME OFFICE nyáron a gyerekzsivajban 1. rész

dolgozo anya

 

A szimpla hétköznapokon sem könnyű menedzselni a családi életet, a háztartást és a munkát édesanyaként. Folyamatos a pengeélen táncolás és fejünkben ott dübörög a kérdés: most melyik kezem harapjam meg? Ha dolgozom, nincs időm a gyerekekre, ha nem dolgozom, akkor nincs bevétel. Ha dolgozom vagy a gyerekekkel vagyok, akkor meg ki csinálja meg a házimunkát?

Azt hiszem mindannyian szeretnénk azt a bizonyos „egészséges egyensúlyt” megteremteni az életünkben!

Nem egyszerű persze akkor sem, amikor a gyerekek bölcsiben vagy oviban (iskolában) vannak és napközben legalább tudunk dolgozni vagy haladni az otthoni teendőinkkel. 

Ám a helyzet fokozódik, ha kitör a nyári szünet (illetve bármilyen szünet vagy járvány…) és a home office-ban dolgozó anyukák hirtelen otthon találják az aprónépeket is. A munkahelyükön. Uhh. Nem kis kihívás!

Persze szokás mondani, hogy milyen szerencse, hogy anya egyébként is otthon van, így nem kell a fél nyarat táborban, meg nagyszülőnél töltenie a gyereknek (hiszen pont ezért is választottuk a szabadúszó létet, nemdebár?!). 

Ám ez csak az érem egyik oldala! 

A másik meg az, hogy ideális esetben a home office pont arról szól, hogy anya dolgozik. Mert ebből van a pénz. Ergo ha nem dolgozik, nincs pénz. Aki pedig nem dolgozik, ne is egyék.. igaz???

Egy szó mint száz, valahogy meg kell oldani a kecske és a káposzta problémakört… de hogyan? 

Íme 10 dolog, amire ha figyelsz, gördülékenyebben működik a home office nyáron is, amikor otthon vannak a gyerekek!

 

10 ÖTLET, HOGYAN MENEDZSELD

A HOME OFFICE-T NYÁRON

 

 

 

1. PACSIRTA VAGY ÉJJELI BAGOLY? 

Az időnyerés alapja, hogy ismerjük magunkat, az igényeinket és a lehetőségeinket. Ezeket kellene valahogy ötvözni.

Vannak, akik hajnalban tudnak dolgozni a gyerekek ébredése előtt, ám ez nem megoldható akkor, ha a kicsik is korán kelnek.

Akadnak, akik az éjszakai műszakra esküsznek (in memoriam azok a régi vizsgaidőszakok…).

Ha a gyerkőc napközben is alszik, szintén adott a lehetőség.

Ezek azok az idősávok, amelyekkel általában előre lehet kalkulálni!

 

2. FŐ A RUGALMASSÁG

Gyerekek mellett muszáj rugalmasnak lenni. Ez gondolom az első leckék között szerepelt, amit megtanultál, amikor édesanya lettél!

És azért írtam ezt kettes pontnak, mert egyébként lehet, hogy általában tényleg alszik reggel 8-ig a gyerek, de mégis lesznek majd olyan napok is, amikor meg nem fog és akkor borul minden.

És nem megy majd a munka akkor sem, ha belezöldülsz.

Szóval ekkor  jön az újratervezés: mi az, ami fontos, mi az, ami sürgős? És ennek mentén haladhatsz tovább. Ha rágörcsölsz sem leszel előrébb sajnos. 

 

3. MUNKA ÉS CSALÁDI IDŐ EGÉSZSÉGES ARÁNYA

Ez a két dolog igenis jól megférhet egymás mellett!

A kicsik ugyanis még többet alszanak, a nagyok meg könnyebben lefoglalják magukat/egymást. Ideális esetben, persze… És mindig vannak kivételek, tudom, tudom,

Úgy gondolom, ha a gyerekek szeretettankja (Gary Chapman után szabadon) rendszeresen fel van töltve, vannak összebújós, beszélgetős, élménymegosztós, önfeledten együtt játszós, gyerekenként külön-külön is nekik dedikált időszakok a nap folyamán, akkor egyébként nem igényelnek 0-24 órás animátorkodást. 

Ami fontos, a sorrend: először a gyerek  és az ő kis szeretettankja, aztán a munka!  😉

 

4. GYEREKEKKEL EGYÜTT? 

Valószínűleg a legtöbb munka során lehet találni olyan tevékenységeket, amelyekben a nagyobb gyerekek akár már segíteni is tudnak.

Még ha ez csak annyi is, hogy számlákat nyomtatunk és a gyerek odafuvarozza a dömperén nekünk a kinyomtatott dokumentumokat, akkor az. (Igen, saját példa…. 🙂 ) 

Nyilván nem az elmélyült figyelmet igénylő munkafázisokra gondolok itt, de akár a kreatív, akár az előkészítős vagy pakolós részekbe be lehet vonni a gyerekeket. És tudom, ez is gyerekfüggő!

De amúgy meg mutass nekem egy gyereket, aki nem akar ollóval vágni, tűzőgéppel tűzni, vagy lyukasztóval konfettit csinálni… 

A kihúzó filceket én már eldugtam, mert nagy Picassok vannak a családban… a férjem meg csak festegeti a falakat állandóan!

 

5. A HOZZÁÁLLÁSOD….

Nem ér mindent a gyerekekre fogni, ha akarsz valamit, megoldod! Te is tudod. Persze az is igaz, hogy semmi sincs ingyen, tehát valamiről akkor le kell mondani, de erről meg azt gondolom, hogy  szabadúszóként a magad ura vagy, te döntöd el, mi a fontos és mikor foglalkozol vele.

Én most pl. egy óra alvásról fogok lemondani a nyáron. Persze szerencsés vagyok, mert nekem már a legkisebb is átalussza az éjszakát, de azért csak úgy saját szórakoztatásomra persze nem kelnék fel hajnali ötkor. De most ezt fogom tenni, hogy itthon vannak a gyerekek, mert a vállalkozást vagy csinálja az ember vagy nem, átmenet nem nagyon van, vagy meg is látszik az eredményeken!

Valószínűleg Te is tudsz példát mondani arra, amikor valaki akár 5 gyerek mellett is megoldja a home office-t (spoiler-veszély, figyeld a cikk folytatását)! A gyerek tehát ne legyen kifogás! 

 

6. HOL TUDSZ EGYSZERŰSÍTENI? 

Az előbbi pontot folytatva, a „miről mondasz le?” kérdésköréhez jutottunk.

Találd meg azokat a megoldásokat, melyek segíthetnek egyszerűsíteni, gyorsítani a háztartás menedzselését, a főzést pl. (ételrendelés, tömbösített bevásárlás-főzés).

Mit tudsz kiszervezni, elhagyni?

Gondold át, mi az, amiben lejjebb tudsz engedni az igényeidből vagy elég a ritkább-kevesebb foglalkozás az adott dologgal.

Ha magasabb az óradíjad, mint egy takarítónőnek, akkor akár ki is szervezheted a takarítást! Ez szimpla matek! 

 

7. HÁZIMUNKA AKÁR GYEREKEKKEL EGYÜTT IS! 

Nálam alapszabály, hogy ha a kicsi alszik, akkor kapát-kaszát eldobok és ülök a géphez dolgozni. Sosem végzek házimunkát alvásidőben. Ez a Nr. 1 szabályom, amikor megkérdezik, hogy jut időm a blogra, az ügyfelekre és az új vállalkozásomra

Ha még nem e szerint az elv szerint élsz, vizsgáld meg te is, melyek azok a dolgok, amelyeket a gyerkőc jelenlétében, vagy nagyobb gyerekek esetén akár már velük együtt is el tudsz végezni.

Csak azokat a tevékenységeket hagyd alvásidőre, amelyekkel nem boldogulsz, ha ébren vannak. Pl. a vasalás.

B-verzió: Ne vasalj… 🙂 Vagy vasaljon más…, lásd még a 6. pontot

Olyan dolgokat, mint a mosógépből ki-bepakolás, főzőcske kis kuktákkal, viráglocsolás, porszívózás simán meg lehet oldani a segéderőkkel együtt is. Erről itt írtam korábban

 

8. EGY CSÓNAKBAN EVEZÜNK!

Örök vesszőparipám, hogy a családi élet történéseinek alapja bizony a csapatmunka. A gyerek bizony közös vállalás.  Ami annyit tesz, hogy nem csak te tudsz főzni, mosogatni, gyerekekkel játszani, hanem a párod is.

Világos, hogy a párod dolgozik egész nap és valószínűleg te is kiegyeznél ezzel, ha épp lenne rá lehetőséged, de ami a szülői szerepünket illeti, azt ugye sosem tudjuk igazán kikapcsolni. Ott nincsen szabadság, meg szünidő.

Az is nagyon fontos, hogy a gyermekek születése után is vigyázzunk a párkapcsolatunkra, de szerintem ez nem jelenti azt, hogy minden este kézenfogva kellene a kanapén ülve filmet nézni vagy épp az élet nagy kérdéseit megvitatni.

Ismét az egyensúlyra törekvés a lényeg.

Ha kampányod van, sok megrendelésed, könyvet írsz, vagy bármi olyan dolgod akad, amivel foglakoznod kell, igenis bele kell férnie a kapcsolatba annak, ha néha esténként is dolgozol. Mert napközben egyszerűen nem tudsz mindennel végezni, ha otthon vannak a gyerekek.

 

9. GYEREKVIGYÁZÁS BARTER ALAPON

Szuper megoldás, ha szövetkezel, összebeszélsz szintén dolgozó gyermekes anyukákkal (barátnők, környéken lakók, ovis-iskolatársak otthonról dolgozó szülei).

Így mindenki tud haladni és a gyerekek is jobban érzik magukat gyerektársaságban.

Az egyéb előnyökről nem is beszélve!

Mivel egy nyelvet beszéltek a szintén otthon dolgozó anyukákkal, hisz ők valószínűleg ugyanazokkal a kihívásokkal találják szembe magukat, mint te magad, ez szuper támogatást, inspirációt is jelenthet számodra.

Akár egy csésze habos kávé mellett… Csak nem átesni a ló túloldalára, hogy a co-working helyett traccspartivá fajuljanak a dolgok.  😀 

 

10. NE HÚZD MINDIG AZ IGÁT!

Pihenni, kikapcsolni neked is kell, végülis: NYÁR VAN!  😀 

Ha a végletekig hajtod, kizsigereled magad, az hosszú távon többet árt, mint amennyit nyerhetsz vele. Könnyen motivációvesztéshez, kiégéshez vezet, ha sosem pihensz. 

Persze akik olyan lelkesek, hogy a munkájukat csak teljes gőzzel, szenvedéllyel képesek végezni (kézfeltartás: jelen….) azoknak ez egy nagyon kemény feladat!

Mert én jelenleg nem is munkaként tekintek arra, amivel foglalkozom.

Ettől függetlenül tudom, hogy időről időre ki kell(ene, ooops, lebuktam!) kapcsolni nem csak a monitort, de az agyunkat is. 

Te hogyan oldod meg az otthoni munkát a szünidőben? Mennyire tudsz haladni gyermekeid mellett? 

A bejegyzés folytatásában  a Mompreneurs Vállalkozó Anyukák Facebook csoportban megkérdezett anyukák osztják meg tapasztalataikat, jól bevált módszereiket arról, ők hogyan lavíroznak a gyerekek-munka-házartás háromszögben nyáron.

A folytatást ITT olvashatod el! 

A szerzőről

Domokos Kata vagyok, Life,- business és karriercoachként, üzleti mentorként  2016 óta segítem női ügyfeleimet abban, hogy megteremtsék azt az életet, amire vágynak.

Hiszem, hogy lehetséges kiteljesedni, felszabadultan élni elfoglalt nőként – család, munka mellett is!

Abban támogatom ügyfeleimet, hogy megteremtsék az egyensúlyt az életszerepeik között és ne kelljen választaniuk aközött, hogy jó anyák, jó társak vagy épp jó munkaerők legyenek. Hiszen mind arra vágyunk, hogy teljes életet élhessünk!

Szívügyemnek tekintem, hogy ezen az úton segítsem a hozzám fordulókat:  online tanfolyamokon, előfizetői klubomban, egyéni konzultációk, csoportos workshopok és elóadások keretében támogatom a tudatos nőket abban, hogy elérjék a vágyott céljaikat és kiteljesedhessenek életükben.

LETÖLTHETŐ ÚTMUTATÓ 15 LÉPÉS A LELKI EGYENSÚLYÉRT

Milyen témák érdekelnek? Válassz kategóriát!

MARADJ VELEM!

LÉGY NAPRAKÉSZ! Vállalkozásfejlesztési módszerek, működő megoldások a hírlevélben
%d bloggers like this: