fbpx

Home office pro és kontra

home office pro és kontra

A home office pro és kontra érvei sok munkába visszatérni készülő édesanyát foglalkoztatnak. Gyermekvállalás után, visszatérve a munka világába az igazán ideális állás egy anya számára vélhetően olyan lenne, ami részmunkaidős, kötetlen időbeosztású és rugalmas. Mindannyian hallunk sajnos horror sztorikat arról, milyen nehéz a (több)gyermekes anyáknak az elhelyezkedés, a munkáltatók sem várják tárt karokkal a „megbízhatatlan” munkaerőt, aki kiszámíthatatlanul dolgozik, sosem lehet tudni, „mikor melyik gyereke lesz beteg”. És most direkt fogalmazok sarkosan. 

A jelenlegi munkaerőpiaci viszonyokat és lehetőségeket tekintve talán nem véletlen, hogy egyre több édesanya kacérkodik a rugalmasabb(nak tűnő) vállalkozás indításának gondolatán, vagy kérelmezi munkáltatójától az otthoni munkavégzés engedélyezését. 

Tapasztalatom szerint a home office-nak is megvan a maga előnye és hátránya. Erről kérdeztem más otthon/otthonról dolgozó édesanyákat a zárt csoportomban, ők hogyan látják, tapasztalják saját bőrükön. Jöjjön egy kis összeállítás a home office pro és kontra érveiről.

HOME OFFICE PRO ÉS KONTRA

 

HOME OFFICE – ELŐNYÖK

 

1. Utazási idő megspórolása

Számomra az otthoni munkavégzés legnagyobb előnye, hogy nincs a bejárással járó hajszoltság, stressz, dugóban ülés. Ebből adódóan sok időt is megspórolok. (Tóth Mariann)

Ha pl. 8-ra viszem a gyereket bölcsibe, akkor utána el tudok még szaladni gyorsan elintézni 1-2 dolgot 9 előtt. Régen hajlamos voltam halogatni a nem életbevágó teendőket, nem mozdultam ki pl. reggelente ha nem volt muszáj. Most pedig úgy érzem ez ad egy jó kis lendületet a napomnak. (Budai Zsuzsanna)

A home office előnye mindenképpen a rugalmasság, és hogy nem kell ingázni. A korábbi munkahelyemre 6-kor indultam, ezt a gyerekek mellett már nem is tudnám kivitelezni. (Imre-Szabó Kata)

 

2. Rugalmas munkaidő

Az otthoni munkavégzés előnye a saját időbeosztás, nem kell külön irodát bérelni, könnyebb mellette a családot eligazgatni, amit mindenképpen én csinálnék. (Mohilla-Makó Zsuzsanna)

A kislányom ovis lett és nagy előny, hogy bármikor tudom vinni es hozni, nem kell kora reggel beadnom és késő délután érte mennem. (Ivancsó Regina)

Én mikor itthonról dolgozom,beiktatok közbe egy-két apró feladatot (pl. mosás berakása,teregetés,max 10 percesek) és ez remek pihenés a szellemi feladatok között. (Kovács Zsófia, jogász)

 

3. A munkakörülmények szabadon alakíthatók

A home office előnye, hogy olyan a hőmérséklet, amilyet te akarsz (ez régen közös irodában állandó vitatéma volt), azt hallgatsz, nézel, amit akarsz közben, ha nem zavar és kényelmes ruhában lehetsz, nincs feszengés. (Horváthné Kobela Éva, építészmérnök)

Én bent is hallgattam a zenét fülessel, de nekem sokszor kényszerből kellett, mert egy hatalmas nyitott irodában ültünk, és nem tudtam koncentrálni a munkára. Ezért is „költöztem” inkább haza. Itthon jobban tudtam koncentrálni mert kevesebb volt a zavaró tényező (mind a hangzavar, mind pedig a kollégák nagyon fontos, és halaszthatatlan problémái amivel rendszeresen zavarták meg én munkámat) + egy konferenciahívást is nyugodtan meg lehetett végre csinálni. (Budai Zsuzsanna)

Ha úgy veszed, hogy az íróasztalod a munkahelyed ilyenkor és megszervezed a napodat, mint bent is, akkor nagyon jól lehet haladni, nincsenek irodába bejövő emberek, zavaró beszélgetések körülötted stb. (Kovács Zsófia)

 

 

HOME OFFICE – HÁTRÁNYOK

 

1. Keveredik a munka és a magánélet

Nagy fegyelmezettség kell, hogy ne forgácsolódjon szét a nap. Nekem az segített, hogy kialakitottunk egy külön bejáratú irodát, így nem az ágyból pizsiben kávézgatva dolgoztam, hanem felöltözve elmentem dolgozni, mégha csak 1 méterre is, de el volt különítve a magánélet rész és a munka a fizikai térben is. (Tóth Mariann)

Ha nincs külön dolgozószoba, muszáj szemet hunyni a lakásban uralkodó rendetlenség felett, mert akkor nem halad a munka, szintén ez a helyzet a nem munka miatti cseteléssel, közösségi médiahasználattal, telefonálással, nagyon oda kell figyelni, hogy csak minimálisan vegye el az időt, gyakorlatilag a saját főnököd vagy. (Horváthné Kobela Éva)

Néha 1-1 gyors mosógép / szárítógép v. mosogatógép kör belefér napközben. Vagy amíg melegítem az ebédet (amit rendelek, mert a főzés most nem fér bele) elpakolok gyorsan a konyhában. Itt viszont fontos számomra, hogy a házimunka vagy egyéb teendők elintézése kapcsán nagyon tudatosan meg kell húzni valahol a határt, hogy mennyi fér bele, különben ez is a munka ill. teljesítmény rovására mehet. (Budai Zsuzsanna)

A család nem tartja úgy tiszteletben a munkádat, és a munkaidőt, mintha elmennél otthonról – csak egy kis vásárlás útközben, beteszemamosást, átveszemacsomagot stb.  (Mohilla-Makó Zsuzsanna)

Eleinte én is elapróztam magam, nem volt meg az a bizonyos határ munka/háztartás-családi élet között. Erre tudatosan odafigyelek már. Nekem még egy mumusom van ebben a témában: a férjem és az ő munkabeosztása. Ezt még nehezen kezelem. Sokszor hétvégén is dolgozik, és ha pl. szerda-csütörtökre jön ki a szabadnapja, nagyon nehéz intenzíven dolgozni mellette. Ezen még javítanom kell). (Imre-Szabó Kata)

Simonek Zsófi (könyvelő): túl lógós vagyok. Amit nem kell azonnal megcsinálni, azt addig halogatom, amíg sürgőssé nem válik. Kicsit úgy érzem, mintha a szabadidőmből venném el azt az időt, amit a munkára fordítok. Míg egy irodában fix ott töltendő idő van, azalatt megcsinálja az ember, amit kell, már csak azért is, hogy ne unatkozzon bent. Otthon viszont… Csak amit nagyon muszáj 🙂

 

2. Magány érzése

Az otthoni munkába be lehet savanyodni hosszútávon.Ez ellen csak a kimozdulás a gyógyir. Nekem volt lehetőség a belvárosi irodába is bemenni, heti egyszer jólesett. Ha nincs ilyen, akkor vannak jó kis coworking irodák. (Tóth Mariann)

Könnyen becsavarodhat az ember, hiszen nem találkozik emberekkel. Egy ideig élvezhető, én 4 éve csinálom és már nagyon nem élvezem… (Ivancsó Regina)

A home office hátránya, hogy ki vagy éhezve a felnőtt társaságra, társalgásra, nekem nagyon hiányoznak a reggeli munkahelyi pletyizések kávézással egybekötve és a közös ebéd is, meg a viccelődések és még a több napnyi, éjszakányi túlórázás fáradtságában előjövő hülyéskedések is, tudom ez nagyon bizarul hangzik, de ez hozzátartozik a szakmánkhoz. (Horváthné Kobela Éva)

 

3. Amikor a gyerekek is otthon vannak…

Csergőffy Noémi mondja: Én adminisztratív munkát, pénzügyi asszisztensi teendőket (számlákat kiállít, rendszerez, táblázatba ír) csináltam home officeban gyermek(ek) mellett. Hasznosnak éreztem magam, de nem tudtam úgy haladni, mint irodai körülmények között. Amit irodában gyerek nélkül 2 nap 8 órában összeraktam, azzal otthon napi 3-4 órában egész hónapban küzdöttem és még így sem voltam pontos, precíz. Pedig amúgy nagyon figyelek a minőségre. 

A gyerekek betegsége és a nyári szünet esetén borul minden. Ezt nagyon nehezen kezeltem eleinte. Teljesen rágörcsöltem, ha nem ment minden, amit aznapra elterveztem és ideges, feszült, mérges voltam magamra és a kialakult helyzetre. Ezen a nyáron ezt is megtanultam kezelni. (Imre-Szabó Kata)

 

Remélem, ezek a home offfice pro és kontra érvek neked is segítenek átgondolni, érdemes-e otthon munkavégzésre váltanod édesanyaként, hogyan viseled a nagy szabadságot, függetlenséget, sikerül-e egyensúlyt teremteni a munkád és a család között. Köszönöm ezúton is a cikken szereplő édesanyáknak, hogy megosztották velem gondolataikat és hogy hozzájárultak tapasztalataik megosztásához a blogon.

Szeretnél egyensúlyt teremteni a munka és a magánélet között? Kattints a letölthető összefoglalóért, ajándék checklistával. 

A szerzőről

Domokos Kata vagyok, Life,- business és karriercoachként, üzleti mentorként  2016 óta segítem női ügyfeleimet abban, hogy megteremtsék azt az életet, amire vágynak.

Hiszem, hogy lehetséges kiteljesedni, felszabadultan élni elfoglalt nőként – család, munka mellett is!

Abban támogatom ügyfeleimet, hogy megteremtsék az egyensúlyt az életszerepeik között és ne kelljen választaniuk aközött, hogy jó anyák, jó társak vagy épp jó munkaerők legyenek. Hiszen mind arra vágyunk, hogy teljes életet élhessünk!

Szívügyemnek tekintem, hogy ezen az úton segítsem a hozzám fordulókat:  online tanfolyamokon, előfizetői klubomban, egyéni konzultációk, csoportos workshopok és elóadások keretében támogatom a tudatos nőket abban, hogy elérjék a vágyott céljaikat és kiteljesedhessenek életükben.

LETÖLTHETŐ ÚTMUTATÓ 15 LÉPÉS A LELKI EGYENSÚLYÉRT

Milyen témák érdekelnek? Válassz kategóriát!

MARADJ VELEM!

LÉGY NAPRAKÉSZ! Vállalkozásfejlesztési módszerek, működő megoldások a hírlevélben
%d bloggers like this: