fbpx

Megküzdési stratégiák – szerezd vissza a kontrollt az életed felett!

megküzdési stratégiák

Megküzdési stratégiákról írok ebben a bejegyzésben, mert azt látom, hogy 2020 igencsak kihúzta a lábunk alól a talajt. Március 15-én még senki sem sejtette, hogy másnap fenekestől felfordul – pontosabban bezárul – a világunk. Tavasszal a Covid sokunknak kontrollvesztést, egyensúlyvesztést és sajnos nem ritkán reményvesztést hozzott. Mik azok a megküzdési stratégiák, amik működhetnek ebben a vég nélküli pandémiás helyzetben? Olvasd tovább az írást, remélem hasznos gondolatokat viszel magaddal belőle!

 

MEGKÜZDÉSI STRATÉGIÁK – SZEREZD VISSZA A KONTROLLT!

 

MI IS AZ A KONTROLLVESZTÉS?

Legtöbbünknek világos jövőképe van arról, hogyan szeretné élni a mindennapjait, tudjuk, mi felé tartunk és mit kell tennünk érte, hogy megvalósuljon. A gond mindig akkor jön, amikor tőlünk független erők tesznek keresztbe törekvéseinknek, mint ahogy ez történt tavasszal a járvány kitörésekor is. 

Rengeteg lehetőség bezárult, ami addig természetes volt és a komfortzónánktól jó messzire sodródtunk. Elég csak a karanténra, a szeretteinkkel való kapcsolódás nehézségeire, a félelemre gondolunk, amit pl. családunk egészségéért, vagy a munkahelyünk elvesztése miatti aggódás keltett bennünk. 

Eltelt 9 hónap és még mindig itt tartunk. Maszkot hordunk és fogalmunk sincs meddig tart még ez az egész… 

Sokan tervezni sem mernek, mert minek is, ha nem tudják irányítani az életüket. Picit helyesbítsünk akkor!

 

MIRE VAN RÁHATÁSOD? 

Megoldásfókuszú coachként mindig arra buzdítom ügyfeleimet, hogy a problémák, nehézségek helyett arra összpontosítsanak, amire van ráhatásuk. Ha jobban belegondolunk, mindig is voltak és lesznek olyan körülmények az életünkben, amiket nem tudunk befolyásolni:

  • az időjárás
  • a gyermekünk/társunk milyen lábbal kel fel
  • mások véleménye, előítéletei, elvárásai
  • a poltikai, gazdasági környezet stb. 

Mint egyén, mikro szinten egy csomó dolgot nem mi alakítunk. Ezért felelősséget sem vállalhatunk értük. Fontos viszont, hogy amit mi alakíthatunk, azért igenis vállaljuk a felelősséget és előhúzzuk a nehézségek közepette a megküzdési stratégiáinkat.

Mire gondolok? Amikor nehézségekkel, korlátokkal találkozunk, nézzük meg, mit tehetünk, hogyan juthatunk túl rajta.

  • Mit tehetünk, hogy csökkentsük a stresszt?
  • Mit tehetünk, hogy figyeljünk az egészségünkre, a prevencióra?
  • Mit tehetünk, hogy törődjünk szeretteinkkel?
  • Mit tehetünk, hogy home officeban vagy gyerekeket otthon tanítva megtaláljunk a munkánk és magánéletünk kööztt egyensúlyt (erről itt írtam korábban)?
  • Mit tehetünk, hogy olyan munkánk legyen, amit élvezünk és anyagilag biztonságot nyújt számunkra?

Ez csak néhány példa, és még ezer más dologra van ráhatásunk. Ezekre kell fókuszálnunk! Minden egyes lépés és megoldás a saját megküzdési stratégiánk és válaszunk a külvilág kontrollálhatatlan eseményeire! 

 

MEGKÜZDÉSI STRATÉGIA AZ EGYENSÚLY VISSZANYERÉSÉHEZ

A leginkább működő stratégia szerintem ebben a helyzetben az, ha számba vesszük mi is az, amit befolyásolni tudunk, ha kell újratervezünk és megtesszük a változtatásokhoz szükséges lépéseket. 

Pandémiától függetlenül lehetőségünk van életmódot váltani, javítani a szeretteinkkel való kapcsolatainkon, új szokásokat beépíteni. 

Világosan kell látunk, mik az első és az azt követő lépéseink ehhez. Világos célokat kell kitűznünk. 

Az egyensúlyt és kontrollt akkor érezzük az életünkben, ha azt tapasztaljuk, olyan irányban mennek a dolgaink, amerre mi szeretnénk.

Vizsgáld meg te is, mik azok a területek az életedben, amiket jobbítani vagy akár teljesen megváltoztatni szeretnél. Gondold át, milyen lépéseket kell tenned ehhez. És kezdd el. Ne agyalj sokat, ne várj, ne mondd, hogy majd jövő tavasszal, ha vége lesz a járványnak és szabadabbak leszünk és lesz több lehetőségünk.

Hidd el, a mostani körülmények között is vannak lehetőségek. Vedd észre és ragadd meg őket! 

Tarts velem a Megoldásfókusszal a kiegyensúlyozott anyaságért fókuszprogramban és találd meg az egyensúlyt ebben a nehéz időszakban is! Részletek a programról itt. 

 

 

 

A szerzőről

Domokos Kata vagyok, Life,- business és karriercoachként, üzleti mentorként  2016 óta segítem női ügyfeleimet abban, hogy megteremtsék azt az életet, amire vágynak.

Hiszem, hogy lehetséges kiteljesedni, felszabadultan élni elfoglalt nőként – család, munka mellett is!

Abban támogatom ügyfeleimet, hogy megteremtsék az egyensúlyt az életszerepeik között és ne kelljen választaniuk aközött, hogy jó anyák, jó társak vagy épp jó munkaerők legyenek. Hiszen mind arra vágyunk, hogy teljes életet élhessünk!

Szívügyemnek tekintem, hogy ezen az úton segítsem a hozzám fordulókat:  online tanfolyamokon, előfizetői klubomban, egyéni konzultációk, csoportos workshopok és elóadások keretében támogatom a tudatos nőket abban, hogy elérjék a vágyott céljaikat és kiteljesedhessenek életükben.

LETÖLTHETŐ ÚTMUTATÓ 15 LÉPÉS A LELKI EGYENSÚLYÉRT

Milyen témák érdekelnek? Válassz kategóriát!

MARADJ VELEM!

LÉGY NAPRAKÉSZ! Vállalkozásfejlesztési módszerek, működő megoldások a hírlevélben
%d bloggers like this: