fbpx

Éld meg a pillanatot!

éld meg a pillanatot

Rohanás, mókuskerék – erről szólnak a mindennapok. Tudom, te is sokszor stresszes, frusztrált vagy, miközben szeretnél helyt állni mindig mindenhol. Hogyan tudod megélni a pillanatot, ha sosem állsz meg elmélyülni, mert nincs rá időd igazán? Hogyan csináld? Ehhez hoztam egy egyperces gyakorlatot! 

ÉLD MEG A PILLANATOT – 4 LÉPÉSES GYAKORLAT

 

Sok ügyfelem panaszkodik arról, hogy milyen nehéz megteremtenie az egyensúlyt a napi rohanásban. Sokan érzik, hogy nincs idő a csalájukra: gyermekükre, párjukra, önmagukra.

Egy valamit fontos tisztázni!

A körülményeink sok esetben adottak, amire azonban befolyásunk van, az a hozzáállásunk, a szemléletmódunk. És ezek formálhatók!

Az órák száma adott, mindenkinek 24 óra áll rendelkezésére, rajtad múlik, mit hozol ki belőle!

 

MINDFUL SZEMLÉLET

Divatos lett manapság a mindfulness, ami segít az elmélyülésben, a bennünk zajló folyamatok tudatosításában. 

Mégis, az emberek többsége csak rohan előre: darálnak, sodródnak az árral, észre sem veszik, hogy mi zajlik körülöttük és legfőképpen, hogy mi zajlik bennük! Ez pedig ahhoz vezet, hogy csak nő bennük a  belső feszültség, szorongás, frusztráció.

Segítségképpen hoztam egy  gyakorlatot, ami négy lépésben segíthet neked abban, hogy jobban tudj befelé figyelni.

 

1. LÉPÉS – STOP: MEGÁLLÁS

Állj meg egy pillanatra (fizikailag is), hagyd abba amit csinálsz. Ha most arra gondolsz,, hogy ez neked nem fog magadtól eszedbe jutni a napi rohanásban, akkor állíts be egy időzítőt, ami óránként-kétóránként figyelmeztet, hogy végezd el ezt a feladatot.

A lényeg a rendszeresség: ne egyszeri fellángolás legyen, hiszen ez a technika is csak akkor eredményes, ha rendszeresen használod!

 

2. LÉPÉS – HALLGASS!

Tedd fel magadnak a kérdés:

  • Mit hallok most?
  • Milyen hangok, zajok vesznek körül (beszéd, zene, madárcsicsergés, autózúgás, fúr a szomszéd) ebben a pillanatban?
  • Milyen a hangerő? 

 

3. LÉPÉS – LÁSS!

Állj meg és láss! Ne csak nézz, lásd is, mi zajlik körülötted!

  • Kik vesznek körül?
  • Mit csinálnak?
  • Milyen események zajlanak éppen? 

 

4. LÉPÉS – ÉREZZ!

Tedd fel magadnak a kérdést! Milyen érzéseket kelt bennem, amit hallok?

Teljesen más hatása van ránk, a lelkünkre pl  a gyermekünk éneke, mint amikor a gyerekeink veszekszenek igaz? A téged körülvevő hangok tudatosítása segít, hogy éld meg a pillanatot!

Milyen érzéseket kelt benned, amit látsz?

Békésen játszanak a gyermekeid körülötted és túlcsordul a szíved a látványtól?

Vagy a mosatlant veszed észre a konyhában és rögtön ideges leszel, mert tudod, hogy azzal még foglalkoznod kell?

Ha az órára nézel és pl. fél ötöt mutat, akkor mi ugrik be? De jó, már fél 6 van, mindjárt kezdődik az esti műszak (vacsora-fürdés..), aztán hamarosan elcsendesednek a gyerekek és végre lesz egy kis nyugi, hogy le tudjak ülni? Vagy azt gondolod:  de jó, ma is milyen tartalmasan telt a napunk, sok élményt szeretünk ma is együtt?

Érdemes mindig tudatosítani, milyen érzések, gondolatok támadnak benned a külső világ érzékelése a kapcsán! Ez 4. lépés jelenti az elmélyülést, a befelé figyelést. Segít, hogy meg is éld a pillanatot, amelynek része vagy. 

 

LÉPJ TOVÁBB!

Végezd el naponta többször ezt a gyakorlatot és figyelj arra, hogy ha tudatosítod magadban a pillanatot, akkor tegyél is azért, hogy ne maradjanak benned negatív érzések, gondolatok. 

Ha valami nem tetszik: feszültséget,, frusztrációt, félelmet kelt benned, lépj tovább és gondolkodj el azon, mi tudnál tenni azért, hogy csökkentsd ezeket negatív energiákat! Gyakorlással meg tudod változtatni a személetmódodat. Tedd fel magadnak a kérdést olykor, ma minek tudok örülni 

Én azt szeretem ebben a gyakorlatban, hogy bárhol, bármikor elvégezhető, semmi különleges „hozzávaló” nem szükséges, hogy gyakorold. Próbáld ki te is!

Tarts velem a Lelki egyensúly online kurzuson és tanulj stresszkezelő/dühkezelő technikákat a kiegyensúlyozottabb, békésebb mindennapokért! 

 

A szerzőről

Domokos Kata vagyok, Life,- business és karriercoachként, üzleti mentorként  2016 óta segítem női ügyfeleimet abban, hogy megteremtsék azt az életet, amire vágynak.

Hiszem, hogy lehetséges kiteljesedni, felszabadultan élni elfoglalt nőként – család, munka mellett is!

Abban támogatom ügyfeleimet, hogy megteremtsék az egyensúlyt az életszerepeik között és ne kelljen választaniuk aközött, hogy jó anyák, jó társak vagy épp jó munkaerők legyenek. Hiszen mind arra vágyunk, hogy teljes életet élhessünk!

Szívügyemnek tekintem, hogy ezen az úton segítsem a hozzám fordulókat:  online tanfolyamokon, előfizetői klubomban, egyéni konzultációk, csoportos workshopok és elóadások keretében támogatom a tudatos nőket abban, hogy elérjék a vágyott céljaikat és kiteljesedhessenek életükben.

LETÖLTHETŐ ÚTMUTATÓ 15 LÉPÉS A LELKI EGYENSÚLYÉRT

Milyen témák érdekelnek? Válassz kategóriát!

MARADJ VELEM!

LÉGY NAPRAKÉSZ! Vállalkozásfejlesztési módszerek, működő megoldások a hírlevélben
%d bloggers like this: