A reggeli készülődés gyerekekkel igazi feszültségforrás tud lenni egy-egy gyerekzsivajos reggelen. Az elmúlt hetekben az online anyaklubban is előjött a téma és az idővarázslással küzdő anyukák is többször kérdezték, vajon lehetséges egyáltalán stresszmentesen indítani a gyerekzsivajos reggeleket? Vagy el kell fogadni, hogy ez eleve egy Mission Impossible?

Mégis mit lehet tenni, hogy ne legyen minden reggel egy huzavona a gyerekekkel, hogy ne torkolljon olykor (sokszor?) nyávogásba, hisztibe (gyerekrészről) , türelmetlenségbe (részedről) az elindulás? “Siess máááááár! Elkésüüüünk!” – sürgeted  óvodásodat,  aki mindeközben persze haláli nyugalommal tologatja a kisautóját. Te meg azt érzed, mindjárt felrobbansz az idegtől,  a kabát is rád sült már, a kicsi meg közben visszalógott megint a nappaliba full beöltöztetve. Ismerős?

Akkor olvass tovább, mutatok most 5 bevált tippet ahhoz, hogy flottul menjen a reggeli készülődés a gyerekekkel!

Reggeli készülődés a gyerekekkel-így csináld, hogy stresszmentes legyen!

1. Esti előkészületek

A másnapot már jó előző este elkezdeni: kikészíteni az úszócuccot, a tornaruhát, a pénteki játéknapra a kedvenc játékot. Meg lehet együtt nézni az időjárásjelentést a gyerkőccel, majd közösen  kiválogatni a ruhát, amit másnap felvesz majd. Így legalább kiderül, hogy a kedvenc pólóját még vasalni kell és nem reggel megy miatta a hiszti. Jó, ha a gyerkőcöt már korán megtanítod, hogy a saját dolgait tartsa rendbe, és amennyire csak tud, segítsen összekészíteni a motyóját. Egy okos óvodás rém büszke tud ám lenni a saját kis feladataira, nyugodtan adj neki megbízást és dicsérd is meg, ha sikerrel teljesíti őket.

 

2. Ébredj korábban a gyerekeknél!

reggeli készülődés gyerekekkelHa Te is abba a típusba tartozol, aki a reggeli kávé előtt “jobbanjárszhanemszólszhozzám” kisugárzással kóvályog félkómásan a lakásban, akkor a reggeli készülődés zökkenőmentessége és  a feszültségek elkerülése érdekében a legjobb, amit tehetsz, ha Te hamarabb felkelsz és formába hozod magad még a gyerekek előtt. Ez lehet, hogy 15-30 perccel korábbi ébresztőt kíván, de hidd el, többet nyersz vele, ha Te már “frissen és üdén” (haha…)  fogadod ébredező gyermekeidet. Ha Ők esetleg bal lábbal kelnek, vagy extrém nyűgösek aznap reggel, legalább Te jobban bírod majd a gyűrődést. A Zen legyen veled! 🙂

 

3. A reggeli rutin fontossága!

Ezt sem lehet elégszer hangsúlyozni: kell az a napirend, s benne a reggeli és az esti rutin. Időzavaros anyukák legnagyobb barátja a megszokott és kiszámítható “menetrend”.  Most beszéljünk a reggeliről. Ha megvan a szokásos teendők egymásutániságának pontos menete, akkor ezt kb.  gondolkodás nélkül, akár félálomban is meg lehet már csinálni. Így sokkal zökkenőmentesebb lehet a reggeli készülődés gyerkekkel is! 

Mondok egy bevált módszert. Amióta felcseréltük a sorrendet és a fiúk megszokták, hogy csak akkor van játék, ha előbb felöltöznek és reggeliznek, azóta hamarabb is elkészülnek. Egész egyszerűen azért, mert fontos nekik a játék. 😉 De ha megengeded, hogy ébredezéshez tévét nézzenek pizsamában összekuporodva a kanapén, akkor mérget vehetsz rá, hogy nem lesz majd egyszerű onnan kirobbantani őket . Ezért inkább fordíts egyet a sorrenden. Legyen meg előbb az, ami kell, muszáj az elinduláshoz és ha még belefér az időbe, jöhet  a móka. Mióta így csináljuk, valahogy mindig jutott idő egy kis játékra is!

 

4. Tervezz elég időt, ha gyerekkel vagy!

Ugye azt már régóta tudod, hogy gyerekekkel  elindulni bárhova sokkal nagyobb macera, mint egyedül. Ezt tartsd észben a reggeli készülődésnél is. Ám ha eleve úgy kalkulálsz, hogy húsz percet ráhagysz a reggeli elindulásra, akkor bele fog férni egy alvós állat vagy egy lekakaózott póló cseréje meg a “jaj, szaladj vissza arcot mosni!” is. Hisz az a cél, hogy stresszmentes legyen a reggeli készülődés gyerekekkel! Reális időtervezéssel ez könnyebben megvalósítható…

reggeli készülődés gyerekekkelHa tudod, hogy fél nyolckor legkésőbb ki kell lépni a lakásból ahhoz, hogy odaérjetek az oviba/bölcsibe, akkor számolj úgy, hogy már negyedre kész legyetek mindennel, és menetkészek legyetek. Nálam ez az egy lépés olyan plusz időnyeréshez vezetett (igen, mert ez idő alatt a jóllakott és felöltözött gyerekek éppen játszanak…), hogy jut időm elmosogatni, berakni egy mosást (kimos a gép, mire hazaérek) vagy urambocsá’ görgetni egyet a Facebookon és kitenni Nektek egy posztot. 😉

 

5. Fontos a játékosság!

Végül is gyerekekről beszélünk…Nem árt, ha nem úgy hajtod őket végig a reggeli készülődésen, mint egy őrmester. Amit lehet játékosan próbáld megvalósítani.

Ha döcögősen megy az öltözés, rendezzetek versenyt, ki körözi le anyát? Használhatsz időzítőt. (Legalább nem Te leszel az a szívtelen, , aki csak öt percet hagyott mesenézésre, hanem az a fránya időzítő. Ha pozitív képet festesz a gyerekekre váró napról,  pl. “de jó lesz, folytathatod a tegnapi lovagos játékot Mirkóval”, “hú, ma lesz tornaóra, biztos megint játszotok tűz-víz -repülőset!”, akkor a lurkó nagyobb kedvvel megy  oviba. Mit szólnál, ha jutalomtáblát készítenél és így motiválnád a gyermeked a reggeli készülődésben. Nézd csak, itt találsz nyomtatható jutalomtáblákat, ami egy régebbi bejegyzéshez készítettem.

Íme néhány ötlet ahhoz, hogy könnyebben menjen a reggeli készülődés.  És ne feledd, egy rendszer sosem lehet merev, mindig tudni kell rugalmasan kezelni a naprendet és a rutinokat is. Én is sokat csiszoltam a reggeli rutinunkon azóta, hogy immár két óvodás is van a csapatban, plusz itt van ugye a fő hátráltató kis hercegem, aki most már  jön-megy-pakol-rámol-leránt-kiönt stb. szóval  egy szemem mindig rajta kell hogy legyen! Nem egyszerű három gyerekkel, de ha ésszel és jól szervezetten csinálja az ember, a reggeli készülődés is lehet stresszmentes.

Elárulod, nálatok hogyan zajlik a reggeli készülődés? Van valami bevált trükköd, amit bevetsz, hogy sikerüljön időben gatyába rázni a csapatot?

Oszd  meg velem és persze más gyerekzsivajos anyatársainkkal itt a blogon!  Várom hozzászólásodat! 🙂

Remélem ez a néhány ötlet segít neked is, hogy stresszmentesebb legyen a reggeli készülődés gyerekekkel! 

gazdalkodj okosan az idoddel

 

Még több időgazdálkodási technikát olvashatsz a Gazdálkodj okosan az időddel! 66 idővarázs módszer anyáknak című könyvben!

%d blogger ezt szereti: