A legtöbb édesanya számára igazi kihívás az időbeosztás gyermek mellett.

A mai bejegyzésben megmutatom, hogy ha jól tervezel, átáthatóbbak és kiszámíthatóbbak lesznek a napok és elárulok néhány módszert, amelyek segítenek jó napi terveket gyártani!

IDŐBEOSZTÁS GYERMEK MELLETT: TERVEZÉS!

 

MIÉRT TERVEZZ ELŐRE?

idobeosztas gyerek mellett

A napi rohanásban a legfrusztálóbb jelenet az, hogy amikor már cselekedni kellene és akkor kezdesz el kapkodni (és bepánkolni), hogy mihez s kapj.

 

 

 

Azonban :

  • Ha jól tervezel, akkor nem felejtesz el határidőket.

  • Ki tudod használni a hirtelen ajándékba kapott időt is, amikor a gyermeked véltlenül tovább alszik, mint szokott, vagy előbb elalszik.

  • Kiszámíthatóbb az élet, nem csak neked, hanem az egész családodnak. Hiszen mindenki pontsan tudja, hogy kinek, mikor hova kell mennie, mivel kell foglalkoznia.

  • Nem felejtődnek el, nem maradnak el fontos teendők.

  • Nem halogatod a végtelenségig a nemszeretem a teendőidet.

  • Sokkal fókuszáltabban és ezáltal hatékonyabban tudod beosztani az idődet.

 

HOGYAN TERVEZZ? 

Ugye nem kell tovább sorolnom a tervezés előnyeit? Nézzük néhány módszer, ami segíthet!

1.Tehát a legjobb, amit tehetsz azért, hogy egy adott napod szervezettebb legyen az az, hogy felkészülsz rá. Előre. Mondjuk előző este.

2. Vagy kijelölsz egy napot a héten (tipikusan a hétindítást megelőző vasárnap talán a legalkalmasabb erre) és megtervezed, hogy mit kell elintézned, mivel szeretnél foglalkozni az adott héten, estnként pedig átnézed a következőnapodat.

Sokan mondják, “azt sem tudom, mi történik velem a következő órában, hogy tervezzek egy hétre előre???”

Elárulom a titkot, tervezz rugalmasan! Ez azt jelenti, hogy mivel tudod azt, hogy kisgyermek mellett bármikor borulhat a napirend, akadnak nyűgösebb időszakok, vannak olyan periódusok amikor nem alszik jól a gyermeked és ezáltal te sem, tudatosan nem fogod teleírni a napot és nagyobb mozgásteret/idősávot hagysz az egyes teendők között.

3. Megteheted, hogy azt mondod, hogy csak 3 dolgot végzel el aznap. Sok édesanya végtelen to do listákat ír, mert nem mérik fel a teljesítőképességük határait és persze kiborulnak a nap végére, hogy megint elúsznak. Ha  arealitások talaján maradsz és nem vállalod túl magad, nagyon sikerrel járhatsz! 

4. Megteheted, hogy reggel, amikor felkelsz, felméred az ébredéskori energiaszintedet. és ha úgy érzed, nem aludtál eleget, fáradt vagy, akkor nem aznap tervezed megváltani a világot.

 

MIBE TERVEZZ? 

Azt szoktam mondani, hogy teljesen mindegy, hogy papíron tervezel (BuJo, asztali naptár, filofax, sia A4-es papír ( 😉 ) vagy a telefonodon használsz valami appot , a lényeg, hogy használd. Minden nap. Én is készítettem néhány tervezőt, kattints a képre és töltsd le őket! 

 

Hidd el nekem, hogy a jó időbeosztás gyermek mellett nem ördöngősség, ha tudatosan állsz hozzá. Én abban hiszek, hogy amire akarsz, arra lesz időd. Ha jól tervezel, akkor mindenképpen! 

%d bloggers like this: