fbpx

Mi lesz velem GYES után?

Mi lesz velem GYES után? Erről a témáról beszélgettünk az anyukákkal az évindító élő anyaklubban! Mit nekünk hó, mit nekünk fagy, ha anyaklub van! 🙂

Ismét összegyűlt a csipet-csapat a Tűsarok és Tornacipő Anyastúdióban  januári  (évindító) találkozó kapcsán.

A  találkozón olyan társaság gyűlt össze, akik valahogy mind a munkába visszatéréssel, karrier-kérdésekkel foglalkoznak az év ezen időszakában. Merre tovább? Hogyan tovább? Mi lesz velem GYES tán? Erre keresték a válaszokat a januári anyaklub résztvevői.

Nézzük meg, milyen dilemmákkal érkeztek az anyukák.

 

 

 

ÚTON A NYELVVIZSGÁHOZ…

Kéne az a fránya nyelvvizsga a diplomához… nem mintha nem lenne rá idő, pl. már rég meglenne, ha tényleg arra menne a szabad idő. De valahogy mindig van más, ami érdekesebb, amihez nagyobb kedve van az embernek. Mondjuk ki, ez a nyelvvizsga dolog amolyan igazi nemszeretem feladat egyeseknél. Valami olyasmi,  amin túl kell lenni, amit meg kell csinálni egy másik feladat miatt,  muszájból, kényszerből, kb. nulla lelkesedéssel.  Igazi kihívás.

Az érintett anyuka azonban az újévi lendületet meglovagolva megtette az első lépést az ügy érdekében – és itt a lényeg, csak egy lépést, egy dolgot kell megtenni, hogy beinduljon a gépezet a nemszeretem dolgaink elvégésében – . beiratkozott arra a nyelvtanfolyamra, amellyel gyerekfelügyelet biztosítása mellett (fontos szempont, hisz kisgyerekes anyákról beszélünk!) fel tud készülni majd a nyár eleji nyelvvizsgára.

Még egy fontos dolog: kisgyerek mellett nyilván nem fog tudni senki szuperintenzív tanfolyamokat lenyomni. Ezért egy nagyjából féléves időszak erre a projektre reálisnak tűnik, ami szintén alapvető kritérium a célmeghatározásainknál. Kell ugyanis, hogy megvalósítható célokat jelöljünk ki magunknak.   És van ám motivációs elem is  történetben. 🙂 Az egész ügylet le lesz bonyolítva nyárra, amikor aztán végre félretehető a tanulás és már „csak” a pihenésre, nyaralásra lehet koncentrálni.

 

 

 

VÁLLALKOZNI ANYAKÉNT!

Egy másik anyuka kész tervekkel érkezett az anyaklubba. Szeretne vállalkozást indítani, valami olyasmibe fogni, ami más, mint amivel addig foglalkozott. Mindig nagy lépés az az ember életében, amikor úgy dönt, hogy átnyergel egy teljesen új területre akár pl. a munkájában, mint amiben korábban mozgott.

Izgalmas és néha bizony kétségekkel és félelmekkel teli is tud lenni az első időszak: hogy fog alakulni, jó döntés volt-e a váltás, vajon mi lesz belőle? Vannak persze „későn érő típusok”, akik nem elsőre horgonyoznak le valahol és kipróbálnak néhány szakmát, munkahelyet, mielőtt meglelik a saját útjukat. Akkor aztán hatalmas energiával és lendülettel vágnak bele, felhasználva addig élet- és munkatapasztalatukat, amelyek bizony így vagy úgy mindig egy jó alapot jelentenek majd az új munkában is.

Érdekes megfigyelés, hogy többeknél pont maga az anyaság az, ami a változást, a váltást előremozdítja. Hisz más úgy dolgozni egy multinál akár napi 10 órákat, hogy otthon max. egy árva kaktusz vár otthon,  de ugyanez nagyjából lehetetlen, ha délután négyre-ötre vinni kell a gyereket edzésre, vagy szülői értekezletre kell menni, és persze illendő a karácsonyi ünnepségeken is megjelenni. Sokan a GYED-GYES időszaka alatt kezdenek el éppen ezért  gondolkodni a váltáson.

 

 

 

MARADJAK ALKALMAZOTT?

Persze olyan anyuka is van, aki meg annyira szereti a munkáját, amit a gyerekvállalás miatt otthagyott, hogy mindenképpen arra a munkahelyre szeretne visszamenni és éppen ezért Ő azokat a megoldásokat keresi jelenleg, hogy hogyan is tudná azt összeegyeztetni a gyerekes léttel.

Nyilván beszélnie kell a vezetőséggel, puhatolózni, mik a lehetőségek. Lehetne-e otthonról is végezhető munkát találni, vagy kevesebb felelősséget, esetleg átmenetileg feladni a vezetői ambíciókat, legalább addig, amíg a gyermek nagyobb lesz és akkor újra több energiát és időt lehet belefektetni a karrierbe is.

Ha a teljes munkaidős állás mellett dönt valaki, akkor azt is fel kell térképezni, hogy milyen segítséget tud igénybe venni az illető anyuka az  otthoni ügyekben? Ki fog pl. négyre-ötre odamenni az oviba a gyerekért, ha az anyuka hat körül végez leghamarabb?

Nem  hajt a tatár, mondják egyesek, még idén nem sürgős a dolog, ráérek még ezzel a foglalkozni, tervezni. De azért valami legbelül mégis ott motoszkál sokunkban. Talán mégis jó lenne kidolgozni  a „haditervet” mire eljön az idő és lépni kell. Mert bizony a jogszabályok változnak ,a  protokollok változnak, a belső szabályozások változnak, a vezetőség fele és sokszor a munkatársak nagy része is lecserélődött.

Bizony nagyon valószínű, hogy helyileg talán igen, más vonatkozásban azonban mégsem ugyanoda megyünk vissza dolgozni, ahonnan eljöttünk.  Hogyan is készüljünk fel a visszatérésre? Mit kell tennie azért, hogy naprakészek legyünk és használható munkaerőként jelentkezzünk x év gyerekkel otthon töltött idő után is? Arra a megállapításra jutottunk, hogy nyilván a gyerekágyas időszakban ezek a gondolatok még nem aktuálisak, de azért a GYES környékén már jó gondolkodni ezeken a kérdéseken és ha szükségét látjuk bizonyos lépéseknek, továbbképzésnek, tanulásnak esetleg egy teljes munkahelyváltást tervezünk, akkor bizony el kell kezdeni ezzel is érdemben foglalkozni.

BESZÉLGESSÜNK BIZTONSÁGOS, TÁMOGATÓ KÖZEGBEN!

Ezúton is köszönöm azoknak az anyukáknak (és persze a picuroknak is) akik velem tartottak az évindító anyaklubban és beszálltak a közös gondolkodásba, tapasztalat-megosztásba. Sokakat foglalkoztat a mi lesz velem GYES után kérdése, ezúttal is több szemszögből vizsgáltuk meg a témát!

Mindig jó érzés úgy megérkezni az Anyastúdióba, hogy tudom, igazi feltöltő és inspiráló beszélgetést fogunk folytatni mi, gyerekzsivajos anyukák, kicsit kiszakadva a hétköznapok mókuskerekéből. És igen, az a másfél-két óra mindig rólunk, anyukákról szól!

Ha nem tudsz részt venni az élő találkozókon, akkor szeretettel várlak a Balanced Life Clubban, mely szintén egy remek fórum a felnőtt témákhoz, az önfejlesztéshez hasonszőrű tudatos anyukák társaságában. Részletek itt..

Mentés

Mentés

A szerzőről

Domokos Kata vagyok, Life,- business és karriercoachként, üzleti mentorként  2016 óta segítem női ügyfeleimet abban, hogy megteremtsék azt az életet, amire vágynak.

Hiszem, hogy lehetséges kiteljesedni, felszabadultan élni elfoglalt nőként – család, munka mellett is!

Abban támogatom ügyfeleimet, hogy megteremtsék az egyensúlyt az életszerepeik között és ne kelljen választaniuk aközött, hogy jó anyák, jó társak vagy épp jó munkaerők legyenek. Hiszen mind arra vágyunk, hogy teljes életet élhessünk!

Szívügyemnek tekintem, hogy ezen az úton segítsem a hozzám fordulókat:  online tanfolyamokon, előfizetői klubomban, egyéni konzultációk, csoportos workshopok és elóadások keretében támogatom a tudatos nőket abban, hogy elérjék a vágyott céljaikat és kiteljesedhessenek életükben.

LETÖLTHETŐ ÚTMUTATÓ 15 LÉPÉS A LELKI EGYENSÚLYÉRT

Milyen témák érdekelnek? Válassz kategóriát!

MARADJ VELEM!

LÉGY NAPRAKÉSZ! Vállalkozásfejlesztési módszerek, működő megoldások a hírlevélben
%d bloggers like this: