fbpx

Vissza a munkába babázás után!

Vissza a munkába babázás után

Vannak, akik rövidebb otthonlét után térnek vissza a munkába babázás után, vannak, akik 2-3 gyerekkel is otthon maradnak akár 6-8 évet, s csak utána kezdenek újra dolgozni.

Vannak, akiket a szakmájuk, a munkájuk szeretete hajt, s vannak, akiket az anyagiak kényszerítenek vissza a munkaerő-piacra.

Mindegy is, hogy te melyik csoportba tartozol, a munkába való visszatérésnél jogi szempontból szinte mindig ugyanazokra a dolgokra kell figyelned.

Repka Ágnes (Dolgozómami) vendégposztja!

Vissza a munkába babázás után – mire figyeljünk?

Ha ezeket a kérdéseket végiggondolod, már jó eséllyel egyenlő tárgyalófélként ülhetsz le a főnököddel egy asztalhoz.

HATÁLYOS JOGSZABÁLYOK

Az első kérdés, mi a hatályos jogszabály, melyik törvény hatálya alá tartozol? Alkalmazottként dolgozol, azaz az Mt. hatálya alá tartozol, vagy a Kjt., esetleg a Kttv. vonatkozik rád?

Azért fontos ezt az elején tisztázni, mert bizony ettől függően más-más lehet a szabályozás, s az egyes határidők is! Csak hogy a legfontosabbat említsem, a köztisztviselő anyukák a gyermekük 3 éves koráig abszolút felmondási védelmet élveznek akkor is, ha visszatérnek munkába, a többiek azonban nem!

Vissza kell, hogy vegyenek, vagy fel is mondhatnak neked? Ha nem élvezel abszolút védelmet, akkor bizony azt a kellemetlen szituációt is el kell képzelned, s fel kell készülnöd rá, hogy felmondanak.

S ha felmondanak, mi jár neked pontosan? Mivel jársz jobban, ha most mondanak fel, vagy ha kivárod a GYES végét, és ezáltal talán több pénzt kapsz? Mielőtt jelzed a visszatérést, ezt is mérlegelned kell, mert lehet, hogy a felmondást “kikényszeríteni” rossz döntés lenne, pláne, ha még egy babát szeretnétek rövid időn belül. Ilyenkor, ha bizonytalan a visszatérés esélye, inkább maradj otthon, hogy megfelelő összegű ellátást kapj a következő babára is.

 

ÉS HA MÁR JÖN A KISTESÓ…

Ha már pocakban van a kistesó, az is más helyzetet eredményez, hiszen ezzel védett leszel, s vissza kell, hogy vegyenek. Ilyenkor azt gondold végig, hogy meddig szeretnél dolgozni, van-e esélye, hogy tudnak értelmes munkát adni neked erre az időre, vagy neked is jobb, ha inkább otthon maradsz? Egyeztess a munkáltatóddal, s találjátok meg a mindenkinek megfelelő megoldást!

Ha vissza tudnak venni, de nem a régi munkakörödbe, el kell fogadnod egy másik állást? És mi lesz a béreddel? Legtöbbször nem vár az édesanyára a régi munkaköre éveket, így a visszatérésnél azt is át kell gondolni, hogy vajon amit kínálnak helyette, megfelel-e neked, illik-e a karrierterveidbe, megéri-e a kínált béren visszatérni, vagy inkább köszönettel visszautasítod, s új állást keresel… a béremelést is „szereti” sok cég elfelejteni, holott a törvény egyértelműen rendelkezik erről is.

 

IDŐZÍTÉS

Ha szerencséd van, s visszavárnak, fontos a jó időzítés, hiszen nem mindegy, mikor térsz vissza a cég életébe. Ha a kicsid fiatalabb, mint 4 év, még jogod van részmunkaidős foglalkoztatást kérni napi 4 órában, ám 4 éves kor urán ez már nem adott számodra (kivéve, ha 3, vagy több gyermeket nevelsz, mert akkor 6 éves korig jár a kötelező részmunkaidő).

Nagyon sokan szeretnének részmunkaidőben dolgozni, mert így könnyebb a munkát és a családi teendőket Vissza a munkába babázás utánösszeegyeztetni, de csalódottak, amikor rájönnek, hogy a gyermekük 4 éves kora után ezt már nem garantálja nekik a törvény, vagy, hogy bizony eme időpont előtt is csak a 4 óra a garantált, a 6 óra már a munkáltató jóindulatán múlik.


Vissza a munkába babázás után

SZABADSÁGOK

És még egy tipp: alaposan számold ki, hogy hány nap szabadság illet meg az otthonlét alatti időszakra, mert bizony a jogszabály az elmúlt években nagyon sokszor változott ebben a kérdésben!

Nem mindegy, hogy mennyi időd van a bölcsis, ovis beszoktatásra, és sok ügyfelemnél több tízezer forintot is elért volna a hiány, ha nem számolunk utána alaposan, s nem reklamálunk a munkáltatónál.

Repka Ágnes vállalatoknak, alapítványok részére végez HR és munkajogi tanácsadást, magánszemélyek részére pedig jogi és karrier-tanácsadást.
Szabadidejében munkajogi és karrier-tanácsadó blogot vezet (http://www.dolgozomami.hu/) kismamáknak, édesanyáknak; két könyve jelent meg a kismamákat, kisgyermekes édesanyákat a munkahelyen megillető jogokról.

A Dolgozó mami Facebook oldalát itt találod!

ANYA-FELESÉG-DOLGOZÓ NŐ?

Számodra is kemény diónak tűnik az egyensúly megteremtése?

Ebben az összefoglalóban megmutatom azokat a módszereket, amelyek segítenek abban, hogy életszerepeidet egyensúlyban tudd tartani azután is, hogy visszatérsz a munka világába! AJÁNDÉK CHECKLISTÁT is küldök az öszefoglaló mellé!

A szerzőről

Domokos Kata vagyok, Life,- business és karriercoachként, üzleti mentorként  2016 óta segítem női ügyfeleimet abban, hogy megteremtsék azt az életet, amire vágynak.

Hiszem, hogy lehetséges kiteljesedni, felszabadultan élni elfoglalt nőként – család, munka mellett is!

Abban támogatom ügyfeleimet, hogy megteremtsék az egyensúlyt az életszerepeik között és ne kelljen választaniuk aközött, hogy jó anyák, jó társak vagy épp jó munkaerők legyenek. Hiszen mind arra vágyunk, hogy teljes életet élhessünk!

Szívügyemnek tekintem, hogy ezen az úton segítsem a hozzám fordulókat:  online tanfolyamokon, előfizetői klubomban, egyéni konzultációk, csoportos workshopok és elóadások keretében támogatom a tudatos nőket abban, hogy elérjék a vágyott céljaikat és kiteljesedhessenek életükben.

LETÖLTHETŐ ÚTMUTATÓ 15 LÉPÉS A LELKI EGYENSÚLYÉRT

Milyen témák érdekelnek? Válassz kategóriát!

MARADJ VELEM!

LÉGY NAPRAKÉSZ! Vállalkozásfejlesztési módszerek, működő megoldások a hírlevélben
%d bloggers like this: