Vannak, akik rövidebb otthonlét után térnek vissza a munkába babázás után, vannak, akik 2-3 gyerekkel is otthon maradnak akár 6-8 évet, s csak utána kezdenek újra dolgozni.

Vannak, akiket a szakmájuk, a munkájuk szeretete hajt, s vannak, akiket az anyagiak kényszerítenek vissza a munkaerő-piacra.

Mindegy is, hogy te melyik csoportba tartozol, a munkába való visszatérésnél jogi szempontból szinte mindig ugyanazokra a dolgokra kell figyelned.

Repka Ágnes (Dolgozómami) vendégposztja!

Vissza a munkába babázás után – mire figyeljünk?

Ha ezeket a kérdéseket végiggondolod, már jó eséllyel egyenlő tárgyalófélként ülhetsz le a főnököddel egy asztalhoz.

HATÁLYOS JOGSZABÁLYOK

Az első kérdés, mi a hatályos jogszabály, melyik törvény hatálya alá tartozol? Alkalmazottként dolgozol, azaz az Mt. hatálya alá tartozol, vagy a Kjt., esetleg a Kttv. vonatkozik rád?

Azért fontos ezt az elején tisztázni, mert bizony ettől függően más-más lehet a szabályozás, s az egyes határidők is! Csak hogy a legfontosabbat említsem, a köztisztviselő anyukák a gyermekük 3 éves koráig abszolút felmondási védelmet élveznek akkor is, ha visszatérnek munkába, a többiek azonban nem!

Vissza kell, hogy vegyenek, vagy fel is mondhatnak neked? Ha nem élvezel abszolút védelmet, akkor bizony azt a kellemetlen szituációt is el kell képzelned, s fel kell készülnöd rá, hogy felmondanak.

S ha felmondanak, mi jár neked pontosan? Mivel jársz jobban, ha most mondanak fel, vagy ha kivárod a GYES végét, és ezáltal talán több pénzt kapsz? Mielőtt jelzed a visszatérést, ezt is mérlegelned kell, mert lehet, hogy a felmondást “kikényszeríteni” rossz döntés lenne, pláne, ha még egy babát szeretnétek rövid időn belül. Ilyenkor, ha bizonytalan a visszatérés esélye, inkább maradj otthon, hogy megfelelő összegű ellátást kapj a következő babára is.

Ha már pocakban van a kistesó, az is más helyzetet eredményez, hiszen ezzel védett leszel, s vissza kell, hogy vegyenek. Ilyenkor azt gondold végig, hogy meddig szeretnél dolgozni, van-e esélye, hogy tudnak értelmes munkát adni neked erre az időre, vagy neked is jobb, ha inkább otthon maradsz? Egyeztess a munkáltatóddal, s találjátok meg a mindenkinek megfelelő megoldást!

Ha vissza tudnak venni, de nem a régi munkakörödbe, el kell fogadnod egy másik állást? És mi lesz a béreddel? Legtöbbször nem vár az édesanyára a régi munkaköre éveket, így a visszatérésnél azt is át kell gondolni, hogy vajon amit kínálnak helyette, megfelel-e neked, illik-e a karrierterveidbe, megéri-e a kínált béren visszatérni, vagy inkább köszönettel visszautasítod, s új állást keresel… a béremelést is „szereti” sok cég elfelejteni, holott a törvény egyértelműen rendelkezik erről is.

IDŐZÍTÉS

Ha szerencséd van, s visszavárnak, fontos a jó időzítés, hiszen nem mindegy, mikor térsz vissza a cég életébe. Ha a kicsid fiatalabb, mint 3 év, még jogod van részmunkaidős foglalkoztatást kérni napi 4 órában, ám 3 éves kor urán ez már nem adott számodra (kivéve, ha 3, vagy több gyermeket nevelsz, mert akkor 5 éves korig jár a kötelező részmunkaidő).

Nagyon sokan szeretnének részmunkaidőben dolgozni, mert így könnyebb a munkát és a családi teendőket Vissza a munkába babázás utánösszeegyeztetni, de csalódottak, amikor rájönnek, hogy a gyermekük 3 éves kora után ezt már nem garantálja nekik a törvény, vagy, hogy bizony eme időpont előtt is csak a 4 óra a garantált, a 6 óra már a munkáltató jóindulatán múlik.

Mennyi idővel előbb jelentsd be a visszatérést? A törvény szerint 30 napja van a munkáltatódnak, hogy a jelzésed után foglalkoztasson, de ha későbbi dátumot adtál meg a nyilatkozatodban, akkor ez lesz a mérvadó.

SZABADSÁGOK

És még egy tipp: alaposan számold ki, hogy hány nap szabadság illet meg az otthonlét alatti időszakra, mert bizony a jogszabály az elmúlt 6 évben nagyon sokszor változott ebben a kérdésben! Nem mindegy, hogy mennyi időd van a bölcsis, ovis beszoktatásra, és sok ügyfelemnél több tízezer forintot is elért volna a hiány, ha nem számolunk utána alaposan, s nem reklamálunk a munkáltatónál.

Repka Ágnes vállalatoknak, alapítványok részére végez HR és munkajogi tanácsadást, magánszemélyek részére pedig jogi és karrier-tanácsadást.
Szabadidejében munkajogi és karrier-tanácsadó blogot vezet (http://www.dolgozomami.hu/) kismamáknak, édesanyáknak; két könyve jelent meg a kismamákat, kisgyermekes édesanyákat a munkahelyen megillető jogokról.

A Dolgozó mami Facebook oldalát itt találod!

Számodra is kemény diónak tűnik az egyensúly megteremtése?

Ebben az összefoglalóban megmutatom azokat a módszereket, amelyek már számos édesanyának segítettek abban, hogy életszerepeiket egyensúlyban tudják tartani azután is, hogy anyaként  visszatértek a munka világába!

KÉRD ITT A LETÖLTHETŐ ANYAGOT AJÁNDÉK CHECKLISTÁVAL!

%d blogger ezt szereti: