fbpx

Multitasking helyett….

Amikor egyszerre több dologgal foglalkozol és a tevékenységek között meg kell osztanod a figyelmedet, akkor csökken a hatékonyságod is. Ez a multitasking.

Becsapós helyzet, hiszen azt gondolnád, egységnyi idő alatt multistaskinggal akár jóval több tételt ki tudsz pipálni egyszerre a teendő listádon, ám mindig ott a kérdés: milyen áron teheted meg ezt?

Nézd csak meg egy átlagos reggeledet! Mennyi mindennel foglalkozol egyszerre?

Ruhát készítesz ki, közben fő a kávé, bedobod a pirítóst, de valaki hív, hogy nem találja a tornacipőjét (nálunk is van erre egy fix emberke a családban..), közben odaég a pirítós. Elvonulnál két percre felöltözni, de a másik szobából már hallod a gyerekek vitáját, így félbemarad a készülődés, elfelejted felvenni az órádat… ez mind-mind multitasking!

Csip-csup példák és valljuk meg őszintén, teljesen igazolható az az érvelés, hogy gyerekek mellett nagyon nehéz nem osztott figyelemmel végezni a teendőket: ide kapunk-oda kapunk.

Itt a magyarázat, hogy miért van az, hogy oly gyakran elmarad valami, hogy azt érezzük, semmi sem tökéletes, mikor pedig annyi mindennel foglalkozunk!

Tudnod kell, hogy a multitasking kutatások szerint is kevésbé hatékony, mintha a tevékenységeket egymás után végeznéd. Az időtényező, mint nyereség ugyanis csak egy faktor a képletben.

Azonban mivel az egyes teendők között az agyadnak át kell kapcsolnia, váltania kell a tevékenységek között, a folyamatos megszakítások stresszt okoznak az agyban.

Éppen ezért ideje abbahagyni a multitaskingozást(mindannyiunknak, nekem is!!) és rászokni a single-taskingra, vagyis hogy teljes figyelmünkkel csak egy dolgot csináljunk egyszerre, mert ezáltal

  • csökkenthető a stressz, az idegeskedés
  • ha nem csak „darálsz”, jobban meg tudod élni a pillanatot, láthatod, mennyire érzed magadénak az adott szituációt
  • csökken a hibázási lehetőség
  • nő a hatékonyság, ha koncentráltabban tudsz haladni
  • minőségi időként élhetsz meg olyan tevékenységeket, melyek felett eddig csak átsiklottál
  • rádöbbensz, hogy a teljesen hétköznapi tevékenységek is okozhatnak FLOW-élményt

Milyen technikák vannak a multitasking elhagyására és a single-tasking gyakorlására?

  1.  Biztosan hallottál már a mindfulnessről: aminek az a lényegre, hogy minden egyes érzékszerveddel átéled az adott helyzeteket azáltal, hogy egyszerre csak egy dologra fókuszálsz
  2.  Ha a TO DO (teendő) listádat megfelelően kezeled, azaz félbeszakítás nélkül haladsz végig rajta
  3. Figyelsz arra, hogy minden tevékenységet  a legjobb tudásod szerint próbálsz elvégezni, s ehhez van egy belső mércéd

Megéri tehát fejleszteni önmagunkat ás átállni a single taskingra, hiszen sokkal produktívabbak lehetünk anyaként is a mindennapokban!

Nem  mellesleg a folyamattal türelmet és kitartást tanulunk, amivel szintén csak nyerhetünk!

Ha szeretnél még több technikát megismerni, mellyel jobban tudsz gazdálkodni az idősödő anyaként is, nézd meg a Gazdálkodj okosan az időddel! 66 idővarázs módszer anyáknak című könyvet ITT!

 

A szerzőről

Domokos Kata vagyok, Life,- business és karriercoachként, üzleti mentorként  2016 óta segítem női ügyfeleimet abban, hogy megteremtsék azt az életet, amire vágynak.

Hiszem, hogy lehetséges kiteljesedni, felszabadultan élni elfoglalt nőként – család, munka mellett is!

Abban támogatom ügyfeleimet, hogy megteremtsék az egyensúlyt az életszerepeik között és ne kelljen választaniuk aközött, hogy jó anyák, jó társak vagy épp jó munkaerők legyenek. Hiszen mind arra vágyunk, hogy teljes életet élhessünk!

Szívügyemnek tekintem, hogy ezen az úton segítsem a hozzám fordulókat:  online tanfolyamokon, előfizetői klubomban, egyéni konzultációk, csoportos workshopok és elóadások keretében támogatom a tudatos nőket abban, hogy elérjék a vágyott céljaikat és kiteljesedhessenek életükben.

LETÖLTHETŐ ÚTMUTATÓ 15 LÉPÉS A LELKI EGYENSÚLYÉRT

Milyen témák érdekelnek? Válassz kategóriát!

MARADJ VELEM!

LÉGY NAPRAKÉSZ! Vállalkozásfejlesztési módszerek, működő megoldások a hírlevélben
%d bloggers like this: