fbpx

Így szervezem én a napom!

így szervezem én a napom

Sokan kérdeztétek már, ezért elárulom: így szervezem én a napom! 😀

Már meg sem tudom számolni a két kezemen, hányszor érdeklődtetek a blogon, a Facebookon, hogy hogyan is tervezem-szervezem én a napokat a saját kis három srácos gyerekzsivajomban úgy, hogy mindenre jut időm.

Ismerősök, ha rám köszönnek az utcán, gyakran megjegyzik: te aztán nagyon pörögsz!

Na igen, persze, mert alapvetően tényleg egy buldózer vagyok, de azért nem csak erről van itt szó! 🙂

Most elárulom, hogyan is varázsolom az időt én a mindennapokban!

Így szervezem én a napom!

 

 

 

 

 

 

1. A MA MÁR TEGNAP ELKEZDŐDIK 

A Nr. 1. tipp, hogy engem sosem úgy ér a reggel,hogy hosszan mélázgatok azon, vajon mi is vár aznap rám. Mind a családi programokkal, mind az intéznivalókkal, mind a háztartási teendőkkel, és természetesen a rám váró munkafolyamatokkal is tisztában vagyok, mit is szeretnék aznap megvalósítani. Minden le van írva, be van tervezve. Egy kész ütemterv alapján indulok neki a napnak.

A színkódolós módszerről már ITT is írtam nemrég.

 

2. ÉN IS SZERETEM A GTD-T…

Getting Things Done, így hívják azt a módszert, ami egy logikus rendszer alapján engedi át meghatározott szűrőkön a beérkező feladatokat. Olyan elemeket tartalmaz mint pl. hogy egyáltalán nekem kell-e elvégezni egy bejövő feladatot. Most kell-e elvégezni? A 2 perces szabály – ha ennyi idő is elég rá, meg kell csinálni azonnal, minek halogatni.

(Ha ez a módszer érdekel részletesebben, ajánlom szeretettel David Allen: Hatékonyságnövelés stresszmentesen – GTD Az időmenedzsment új módszertana című könyvét! 

 

 

3. EGYÜTT KÖNNYEBB!

így szervezem én a napomÉn erre esküszöm, szerintem csak így működik. A család egy csapat, ahol mindenki korának és képességeinek megfelelően beleteszi a maga részét a közös élet viteléhez szükséges alapvető teendőkbe.

Egész egyszerűen több lehetőségünk van a minőségi közös idő eltöltésére, ha a feladatokat is megosztjuk a párunkkal, a gyerekeinkkel.

Ez tudom sok helyen nem alapvetés a család férfi tagjai számára… Ha ez a helyzet nálatok is, talán EZ A CIKK hasznos lehet, hogyan is jelezd a párod felé, hogy vállaljon nagyobb részt az otthoni teendőkből. Arról pedig, hogy hogyan is vond be játékosan (!) a gyerkőcöket a házimunkába, ITT ÍRTAM. A ManóMenü családi naptárát itt találod.

4. MINDENNEK MEGVAN A MAGA IDEJE! 

Hidd el, a gyerekek is érzik, ha nem vagy fejben teljesen ott, amikor játszol velük. Tudják, hogy le akarod tudni a velük való foglalkozást, amikor arra gondolsz, hogy most legózás helyett főznöd kéne, vagy nyomaszt a mosatlan edénykupac. A párod is észreveszi az ühüm mögött, ha nem rá figyelsz. Otthonról dolgozó anyukáknak különösen nehéz elhatárolniuk a munkaidőt a családi időtől, azt, hogy fejben is „hazaérjenek”. Ám ha az előző pont szemléletmódját követed, és együtt végeztek azokkal a teendőkkel amikbe a gyerekek is bevonhatók, nem kell az elmaradt feladatokon agyalnod.

Ha pontosan tudod, hogy mindennek megvan a dedikált ideje egy napban és sorra fog kerülni minden, amire időt szeretnél fordítani, akkor nem kell párhuzamosan jelen lenned több szerepedben.

Persze nem lesz annyi időd, mint amennyit szeretnél, ez valószínű, de valamennyi biztosan lesz, ha okosan szervezed a napodat.

Nekem ez egy fontos lépés volt afelé, hogy azt érezzem, igenis lehet teljes életet élni anyaként is. A felismerés, amikor rájöttem, hogy meg is kell élni a pillanatokat, értékessé kell tenni őket és ehhez tényleg csak annyi kell, hogy arra figyeljek, amivel éppen foglalkozom!

http://domokoskata.hu/gazdalkodj-okosan-az-idoddel/

 

5. NAPI ZÁRÁS- ÉRTÉKELÉS 

Néha annyira összefolynak a napok, hogy nem is gondolunk vissza azokra a dolgokra, amiken már túl vagyunk, amit már kipipáltunk a teendő listánkon. Pedig kellene, szokj rá te is!

Egyrészt jó ha látod, hogy bármennyire is azt érzed és szajkózod, hogy gyerek mellett, anyaként már nem lehet úgy haladni, mint korábban, ha megnézed, látni fogod, hogy mi mindent is elvégeztél egy nap. Erre (is) jó a napi/heti tervezés, leírva-feketén-fehéren.

Én minden este fordítok arra néhány percet, hogy átgondoljam és értékeljem a mögöttem álló napot. 

Ez egy jó visszajelzés arra is, megfelelő volt-e egyáltalán a tervezés. Lehet, túl sok mindent akartam csak besűríteni egy napba? Lehet, hogy nem várt dolgok jöttek közbe? Lehet, én voltam lazább és nem csináltam meg, amit kellett volna? Vagy elszaladt a idő valamire, ami nem volt betervezne?

Jó látni, hogy a tervekhez képest hogyan is alakult a megvalósítás és miért alakult esetleg másképp!

A szerzőről

Domokos Kata vagyok, Life,- business és karriercoachként, üzleti mentorként  2016 óta segítem női ügyfeleimet abban, hogy megteremtsék azt az életet, amire vágynak.

Hiszem, hogy lehetséges kiteljesedni, felszabadultan élni elfoglalt nőként – család, munka mellett is!

Abban támogatom ügyfeleimet, hogy megteremtsék az egyensúlyt az életszerepeik között és ne kelljen választaniuk aközött, hogy jó anyák, jó társak vagy épp jó munkaerők legyenek. Hiszen mind arra vágyunk, hogy teljes életet élhessünk!

Szívügyemnek tekintem, hogy ezen az úton segítsem a hozzám fordulókat:  online tanfolyamokon, előfizetői klubomban, egyéni konzultációk, csoportos workshopok és elóadások keretében támogatom a tudatos nőket abban, hogy elérjék a vágyott céljaikat és kiteljesedhessenek életükben.

LETÖLTHETŐ ÚTMUTATÓ 15 LÉPÉS A LELKI EGYENSÚLYÉRT

Milyen témák érdekelnek? Válassz kategóriát!

MARADJ VELEM!

LÉGY NAPRAKÉSZ! Vállalkozásfejlesztési módszerek, működő megoldások a hírlevélben
%d bloggers like this: