fbpx

Hogyan legyél türelmes anya?

hogyan legyél türelmes anya

Egy gyors kérdés, te tudod hogyan legyél türelmes anya? Az egyik leggyakoribb, lelkünket marcangoló önvád oka ugyanis édesanyaként, hogy nem tudunk mindig minden pillanatban Buddha nyugalmával hozzáállni a rázós szituációkhoz.

Jó ha tudod, hogy nem vagy egyedül! Néha mindannyian azt érezzük, hogy nincs elég türelmünk a mindennapokhoz, a gyermekeinkhez, az előttünk álló feladatokhoz. 

Mégis milyen eszközökhöz nyúlhatsz akkor, ha változtatni akarsz? A blogbejegyzés abban segít, hogyan legyél türelmes anya. 

Hozz tollat és papírt, mert egy gyakorlatot is elvégzünk!

HOGYAN LEGYÉL TÜRELMES ANYA? 

Ne emészd magad, ha neked sem válik be  a 10-ig számolás, amikor már pattanásig feszültek az idegeid. Nekem sem működik és jól tudom, hogy vagyunk ezzel így még páran.  🙂

Az igazán fontos lépés az, amikor ezt felismered és elismered. Nem mindenkinek működik ugyanaz a technika.

A következő lépés pedig, hogy akkor nem állsz meg itt, ennél a pontnál széttárt karokkal. Állj neki és addig keress-kutass, amíg megleled azt a saját módszert, ami neked is segít majd abban, hogy hogyan legyél türelmes anya, hogyan kezeld könnyebben a rázós élethelyzeteket. 

ÍRJUNK 2 LISTÁT!

Úgy gondolom, a türelem titka elsősorban nem az, hogy milyen instant feszültség-levezető technikákat ismersz és használsz, hanem az, hogy mit teszel magadért, a lelki egyensúlyodért rendszeresen. 

Biztos ismerős neked is, hogy vannak napok, amikor jobb passzban vagy, kipihentebb vagy, s olyankor szinte fát lehet hasogatni a hátadon. S vannak persze alapvetően feszültebb napok-időszakok, amikor minden apró-cseprő hülyeségen felbosszantod magad és kiborul a bili. 

Mi a különség vajon a két reakció között? Úgy gondolom az, hogy te hogy vagy éppen abban a konkrét szituációban. 

Nézzük meg persze az azonnal bevethető, instant feszültség-levezető technikákat is, de ennél fontosabb a második listánk, hogy mit és hogyan építesz be rendszeresen a mindennapokba, hogy ne gyűjtögesd folyamatosan ( a kiborulásig…) a napi feszültséget, hanem megtaláld a módját, hogy úgy add ki magadból, hogy azzal másokat ne bánts meg! 

 

1. AZONNAL BEVETHETŐ ESZkÖZÖK

Első körben gyűjts össze minél több ötletet, amit megpróbálsz bevetni és adsz neki esélyt (magyarul szimpatikus számodra), hogy a te azonnal bevethető eszközöd legyen a rázós helyzetekben.

Csak néhány példa:

 • próbáld a 10-ig számolást
 • vegyél nagy levegőt, többször egymás után
 • ismételgess egy mantrát (oké, megoldom, minden ok, nézzük hogyan lehetne, nyugodt maradok, higgadt vagyok) 
 • végezz pár kar és vállkörzést
 • ugrálj helyben
 • énekelj
 • fütyülj
 • igyál meg egy pohár vizet, teát
 • mosd meg az arcod
 • lépj ki a szituációból (miután a gyermekedet biztonságba helyezted)
 • tépkedj papírt
 • püfölj bele a párnába

Tudod folytatni a sort? Mi jut még eszedbe?  A feladat pedig a következő: kezdd el ezeket a módszereket a gyakorlatban kipróbálni, letesztelni.

Mi az, ami neked működik, beválik és segít abban, hogyan legyél türelmes anya.

Egy technikát ismételj több napon át, tudod, egy próba-nem próba. Egy idő után kialakul, mi az, ami neked beválik, de ne legyints azonnal, ha elsőre nem működik! 

2. MIT TESZEL RENDSZERESEN A STRESSZ LEVEZETÉSÉRT?

hogyan legyél türelmes anyaA másik listába gyűjts össze olyan tevékenységeket, elfoglaltságokat amelyek segítenek megteremteni és szinten tartani a lelki egyensúlyodat. Pl.

 • felnőtt színező
 • olvasás
 • futás
 • jóga
 • forró fürdő a nap végén
 • felhívni a barátnődet
 • rendszeres masszázs

 

Szedj össze minél több olyan dolgot, amik kikapcsolnak, feltöltenek.

Figyelj arra, hogy minden egyes nap törődj magaddal és foglalkozz ezekkel a tevékenységekkel valamennyit.

Sokkal türelmesebb tudsz maradni feszült helyzetekben, ha te alapjáraton kiegyenesúlyzottt vagy és nem idegből mész bele az egyébként is embert próbáló helyzetekbe. 

Érdemes azt is átgondolni, vajon milyen nyomógombokat nyomnak meg nálad azok a szituációk, amiktől érzelmileg tűlfűtött állapotba kerülsz, kiborulsz, türelmetlenné válsz.

LETÖLTHETŐ ÚTMUTATÓ: 15 LÉPÉS A LELKI EGYENSÚLYÉRT ÉDESANYÁKNAK 

A szerzőről

Domokos Kata vagyok, Life,- business és karriercoachként, üzleti mentorként  2016 óta segítem női ügyfeleimet abban, hogy megteremtsék azt az életet, amire vágynak.

Hiszem, hogy lehetséges kiteljesedni, felszabadultan élni elfoglalt nőként – család, munka mellett is!

Abban támogatom ügyfeleimet, hogy megteremtsék az egyensúlyt az életszerepeik között és ne kelljen választaniuk aközött, hogy jó anyák, jó társak vagy épp jó munkaerők legyenek. Hiszen mind arra vágyunk, hogy teljes életet élhessünk!

Szívügyemnek tekintem, hogy ezen az úton segítsem a hozzám fordulókat:  online tanfolyamokon, előfizetői klubomban, egyéni konzultációk, csoportos workshopok és elóadások keretében támogatom a tudatos nőket abban, hogy elérjék a vágyott céljaikat és kiteljesedhessenek életükben.

LETÖLTHETŐ ÚTMUTATÓ 15 LÉPÉS A LELKI EGYENSÚLYÉRT

Milyen témák érdekelnek? Válassz kategóriát!

MARADJ VELEM!

LÉGY NAPRAKÉSZ! Vállalkozásfejlesztési módszerek, működő megoldások a hírlevélben
%d bloggers like this: