fbpx

Hogyan alhatnék többet anyaként?

hogyan alhatnék többet anyaként

Biztosan hallottál már a Maslow-féle szükségletpiramisról. A fiziológiai szükségletek a piramis legalját (alapkövét!) jelentik az elmélet szerint. Ezek közé tartozik pl. a lélegzés, az evés,  az ivás, az alvás. Tehát aludni kell, muszáj. Csak így létezhet az ember. Alvás nélkül nem megy! Talán benned is felmerült már a kérdés: hogyan alhatnék többet anyaként?

A kérdésfeltevés nem véletlen!  Hiszen, mi édesanyák akár hosszú-hosszú éveket élünk le az életünkből  k i a l v a t  l a n u l …. Embertelen, igaz? 

Az alvásmegvonást mint kínzási eszközt már az ókori Rómában is ismerték. Gondolom nem is kell hosszan magyarázni, miért fekteti ki az embert, mint fizikailag, mind mentálisan, ha huzamosabb időn keresztül nem tudja kipihenni magát.

Egy kialvatlan ember harap. Csíp, rúg. Na persze muszáj társadalmilag elfogadott módon viselkednünk, szóval nem, mégsem.

De tény, hogy sokkal ingerültebbek, türelmetlenebbek, figyelmetlenebbek vagyunk és a kedélyállapotunkra is nagy mértékben kihat az alváshiány.

Márpedig gyerek mellett ez benne van az alapcsomagban.

Léteznek elvileg olyan mintababák, akik már a kórházból hazatérés/hat hét/ három hónap után átalusszák az éjszakát, igen, vannak erről szóló városi legendák. Érdekes, hogy hozzánk egy ilyen baba nem érkezett a családba…

Ha hozzátok sem, akkor viszont nagyon fontos, hogy tudatosan figyelj arra, hogy  – már amennyire lehet – igenis pihenj, amikor tudsz!

 

HOGYAN ALHATNÉK TÖBBET ANYAKÉNT? EZ ITT A KÉRDÉS!

Mi a fontos? Ezt döntsd el! Szokták mondani, hogy a házimunka megvár. A tapasztalataim is ezt mutatják. Egyszer nem fordult még elő, hogy úgy ébredtem, hogy közben valaki kisuvickolta helyettem a kádat vagy elmosogatott, neadjisten’ kivasalt volna! Pedig ó bárcsak!

Szóval nem maradsz le semmiről… viszont sokkal gyorsabban és hatékonyabban tudsz végezni az otthoni teendőiddel is, ha nem félkómásan vonszolod magad végig a lakáson.

Sok anyuka vallja, egész egyszerűen muszáj valamennyi időt úgy ÉBREN eltöltenie, hogy nem lóg rajta gyerek és ez bizony a legtöbb esetben csak este, olykor késő este adatik meg, attól függően, mikor kerülnek ágyba a csemeték. Egyébként ez teljesen jogos igény!

És még ha csak olyan extra fontosságú tevékenységekre megy is el ez a falatnyi idő, mint a Facebook vagy Instagram fiók csekkolása, legyen ez bocsánatos bűn, hisz mindössze ennyi énidő, kikapcs jut nekünk a gyerekzsivajos napokon-mondják sokan.

Pedig érdemes egy próbát tenni!

 

PRÓBÁLD KI!

Íme néhány módszer, amit kipróbálhatsz, ha nagyon alváshiányos vagy:

hogyan alhatnek tobbet anyakent1. Ha nem is minden egyes nap, de legalább heti egyszer-kétszer korábban feküdj le, mint szoktál, vagy napközben dőlj le, ha alszik a gyermeked, hidd el,  sokkal jobban bírod majd  a gyűrődést.  Ilyenkor pl. szerencsések az egy gyermekesek! Két kicsinél sajnos a legritkább esetben fordul elő, hogy egyszerre alszanak napközben… Ebben az esetben nagyobb kihívás megoldani a napközbeni pihenést, ám így sem lehetetlen azért. 

2. Az is ér, ha hétvégén ebéd után toltok egy naaaagy közös családi sziesztát.. de jó is az!

3. Mivel a hétvége két napból áll, egyik nap kelj korábban te a gyerkőc(ökkel) és aludjon tovább a párod, másnap csere! Így mindenki tud valamennyit pihenni. Azt hiszem, erről szól a csapatmunka. Erről kellene szólnia!

4. Vagy-vagy. Ha úgy próbálsz jelenleg időt nyerni pl. a munkára, hogy otthon dolgozol, mint én, vagy épp egy a hobbid miatt szeretnél időt nyerni, esetleg könyvmoly vagy, akkor se élj vissza a helyzettel! Ez esetben ne akarj egyben éjjeli bagoly is lenni. A pacsirtasággal jár, hogy este viszont akkor korábban lefekszel. Ne szipolyozd ki a tested, mert az alváshiány nemcsak a munkavégzés hatékonyságán ront, de kiégéshez is vezet, ha soha nem tartasz pihenőt!

5. Néha elég egy rövid szundítás is! Ha pihenésről beszélünk, általában óráig tartó alvásra gondol az ember. Pedig a 15-20 perces rövid szundítások éppen olyan jótékony hatással bírnak. Itt sem szabad persze túllőni a célon, igenis szüksége van a szervezetünknek a mély, regeneráló, pihentető alvásra is, de emellett nem szabad elfelejteni, hog a rövidebb szunyókálások is áldásosak tudnak lenni! 

Nos, alvásra, pihenésre fel! Melyik módszert próbálod ki, hogy új energiákat adj magadnak?

Töltsd le az ingyenes útmutatómat is a 15 lépésről  a lelki egyensúlyhoz!

A szerzőről

Domokos Kata vagyok, Life,- business és karriercoachként, üzleti mentorként  2016 óta segítem női ügyfeleimet abban, hogy megteremtsék azt az életet, amire vágynak.

Hiszem, hogy lehetséges kiteljesedni, felszabadultan élni elfoglalt nőként – család, munka mellett is!

Abban támogatom ügyfeleimet, hogy megteremtsék az egyensúlyt az életszerepeik között és ne kelljen választaniuk aközött, hogy jó anyák, jó társak vagy épp jó munkaerők legyenek. Hiszen mind arra vágyunk, hogy teljes életet élhessünk!

Szívügyemnek tekintem, hogy ezen az úton segítsem a hozzám fordulókat:  online tanfolyamokon, előfizetői klubomban, egyéni konzultációk, csoportos workshopok és elóadások keretében támogatom a tudatos nőket abban, hogy elérjék a vágyott céljaikat és kiteljesedhessenek életükben.

LETÖLTHETŐ ÚTMUTATÓ 15 LÉPÉS A LELKI EGYENSÚLYÉRT

Milyen témák érdekelnek? Válassz kategóriát!

MARADJ VELEM!

LÉGY NAPRAKÉSZ! Vállalkozásfejlesztési módszerek, működő megoldások a hírlevélben
%d bloggers like this: