fbpx

Business coaching dolgozó anyáknak

business coaching dolgozó anyáknak

A business coaching dolgozó anyáknak – miben más, mint általában az üzeti coaching folyamatok? Tapasztalataim alapján elsősorban abban, hogy a kiindulási helyzet pl. egyáltalán nem olyan idilli, mint a blogbejegyzéshez választott kiemelt kép. 

Amióta dolgozó édesanyák jelentkeznek hozzám egyéni konzultációra, egyszer sem találkoztam szimplán a tényleges üzleti elakadásokkal. Egy egyedülálló nő  vagy férfi meglehet valóban „csak” üzleti elakadásokkal küzd, amikor üzleti coachingra foglal időpontot.

Ám család mellett dolgozni nőként – más jellegű és nagyon összetett kihívásokat (is)  jelent. Hogy milyen helyzetben vannak a hozzám forduló kliensek, erről írok a következőkben.

 

BUSINESS COACHING DOLGOZÓ ANYÁKNAK

 

MILYEN ELAKADÁSOKKAL KÜZDENEK A DOLGOZÓ ANYÁK? 

 

1. MUNKA- MAGÁNÉLET EGYENSÚLYA

Egy dolgozó nőnek, ha egyben édesanya is, teljesen más szerepkörben kell helyt állnia és más jellegű feladatai, kihívásai vannak, mint gyermektelen nő vagy akár férfi társainak.

Amíg mások -persze nyilván nem mindig kicsattanó örömmel – de készek túlórát vállalni, hiszen egy szabad estéjük látja „csak” a kárát (és tényleg nem lekicsinyítve  a jelentőségét, hisz mindenkinek a saját élete a legfontosabb) . Ezzel szemben  egy dolgozó anyának futnia kell a gyerekért a bölcsibe, oviba, vacsorát kell tálalnia és esti mesét is várnak tőle a nap végén. Egész egyszerűen sok esetben nem kedv kérdése, hogy tud-e túlórázni, hanem TÉNYLEG nem tud. Várják az otthoni teendői, nevezzük nevén: a második műszak. 

A munka és magánélet egynsúlyának megtalálása talán az egyik legnagyobb kihívás, aminek megoldásában támogatom a klienseimet. 

 

2. HATÉKONY IDŐBEOSZTÁS ÉS FELADATPRIORIZÁLÁS

Másrészt a home office-ban dolgozóknál külön nehézséget jelent, hogy teljesen összecsúszik a munkahelyi környezet az otthonival, a munkaidő az azon kívüli családi idővel. Erről korábban itt írtam egy esettanulmányt a blogon.

Nagyon nehéz tartani a fókuszt a munkával kapcsolatos feladatokon és határidőkön, ha az agyunkban ott pörög, hogy mosni is kellene, meg főzni aznap.

Sokaknak az is kihívás, hogy önállóan osszák be a munkaidejüket. Jellemzően ők azok, akik korábban bejártak a munkahelyükre és megszokták, hogy van a közelben egy vezető, aki kiadja a feladatot, aki nap közben is ellenőrizhet, beszámoltathat. 

 

 

3. CÉLKITŰZÉS ÉS TERVEZÉS

Egyre többen keresnek meg vállalkozást indító vagy már régebb óta vállalkozó édesanyák és átbeszéljük az üzleti céljaikat  és stratégiát, ütemtervet készítünk, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban haladjanak üzleti céljaik felé úgy, hogy a családi életük se sérüljön.

A vállalkozással kapcsolatos célok egyrészt a profittal, növekedéssel kapcsolatosan, ugyanakkor sokakkal a vállalkozói gondolkodásmódot is fejlesztjük. 

A business coaching dolgozó anyáknak ugyanis nem csak a puszta akciótervet jelenti, de az is kiemelkedő jelentőségű, hogy az illető hogyan áll a pl. nyilvános szerepléshez, értékesítéshez, a saját csapat (alvállalkozók) megszervezéséhez, a határok szabásához stb.

 

Ez a belső munka sokszor ugyanolyan fontos, mint a stratégiagyártás, nem ritkán fontosabb.  És az igazi elakadásokat ezzel a belső munkával leljük meg, nem pedig az üzleti tervekben. 

 

4. MUNKAHELYI STRESSZ ÉS KIÉGÉS VESZÉLYE

A hozzám forduló családos klienseim hajnalban/éjszaka, vagy a családi időből bűntudattal lecsípve tudnak csak sok esetben dolgozni ebben a pandémiás időszakban. Sokaknak szakad a nyakába a gyermekfelügyelet is, amikor időszakosan  – egyik napról a másikra – bezárnak óvodák, iskolák vagy akár csak egy-egy csoport/ osztály kerül karanténba.

Ez a bizonytalanság, hogy nem tudjuk, mit hoz a holnap, alapvetően frusztrálja az embereket, pláne, ha előírnak egy karantént és a gyerekek napközben felügyeletét, tanítását is meg kell oldani a saját munka mellett. 

Az elmúlt időszakban sok kiégés közeli állapotban lévő dolgozó édesanya keresett meg. Akiknél már indokoltnak láttam, továbbküldtem őket pszichológiai konzultációra – mivel a kiégés terápiás kezelést igényel. A kiégés megelőzésén azonban lehet dolgozni coaching módszerrel is. 

 

5. MUNKAHELYI KOMMUNIKÁCIÓ FEJLESZTÉSE

A munkahelyi környezet sokszor hátrányos megkülönböztetésseel kezeli a gyermekeseket, hiszen rájuk annyira nem lehet építeni, nem lehet velük számolni. Már az állásinterjúkon is megjelenik sajnos a diszkrimináció.

Sok esetben az önmagukért kiállás, a határok megszabása, az együttműködés kereteinek meghatározása jelent nehézséget klienseimnek. Többeknél a home office-ra váltáson, vagy a munkaidő 8-ról 6/4 órára váltásában gondolkodunk és ennek a munkahely felé történő kommunikálását készítjük elő.  

 

HOGYAN TUD SEGÍTENI A BUSINESS COACHING DOLGOZÓ ANYÁKNAK? 

 A business coaching dolgozó anyáknak nem tanácsadás. Vagyis nem mondom meg, hogy szerintem mi a helyes irány, mit kellene tenned, döntened.  

Közös munkánk során az a cél, hogy a rád – a saját életedre és családodra – szabott megoldást felszínre hozva segítselek abban, hogy a saját utadat tanuld meg járni, azt amely a számodra harmonikus, kiegyensúlyozott és teljes élethez vezethet.

Egy családi optimumot fogunk a szem előtt tartani, hiszen jól tudom, anyaként sokkal több szempontot kell figyelembe venned, ezeket alaposan körbejárjuk a konzultáción.

 

 

BUSINESS, KARRIER COACHING VAGY ÜZLETI MENTORING?  

A konzultációk között elérhető a karrier coaching is, ezt akkor ajánlom, ha azon gondolkozol pl. a gyermekeddel otthon töltött időszakban, hogy nem térsz vissza a korábbi munkahelyedre, ha váltanál más munkahelyre, vagy vállalkozás indításá tervezed. Erre itt tudsz jelentkezni. 

Üzleti mentoring folyamatban vállalkozási ötleted megvalósítása érdekében lépésről lépésre végigvezetlek a virágzó vállalkozáshoz vezető úton. Üzleti stratégia, énmárka építés,tartalomgyártás,marketing területeken tudok segíteni. Ez a folyamat inkább tanácsadás és módszertan átadás, ez nem coaching jellegű. Részleteit itt találod. 

Ha a business coaching érdekel, itt tudsz jelentkezni.

Ha bármelyik területen nehézségeid vannak, keress bátran, fordulj hozzám bizalommal! 

A szerzőről

Domokos Kata vagyok, Life,- business és karriercoachként, üzleti mentorként  2016 óta segítem női ügyfeleimet abban, hogy megteremtsék azt az életet, amire vágynak.

Hiszem, hogy lehetséges kiteljesedni, felszabadultan élni elfoglalt nőként – család, munka mellett is!

Abban támogatom ügyfeleimet, hogy megteremtsék az egyensúlyt az életszerepeik között és ne kelljen választaniuk aközött, hogy jó anyák, jó társak vagy épp jó munkaerők legyenek. Hiszen mind arra vágyunk, hogy teljes életet élhessünk!

Szívügyemnek tekintem, hogy ezen az úton segítsem a hozzám fordulókat:  online tanfolyamokon, előfizetői klubomban, egyéni konzultációk, csoportos workshopok és elóadások keretében támogatom a tudatos nőket abban, hogy elérjék a vágyott céljaikat és kiteljesedhessenek életükben.

LETÖLTHETŐ ÚTMUTATÓ 15 LÉPÉS A LELKI EGYENSÚLYÉRT

Milyen témák érdekelnek? Válassz kategóriát!

MARADJ VELEM!

LÉGY NAPRAKÉSZ! Vállalkozásfejlesztési módszerek, működő megoldások a hírlevélben
%d bloggers like this: