fbpx

A megfelelési kényszer elengedése

megfelelési kényszer elengedése

A megfelelési kényszer elengedése nélkül nem tudunk felszabadultan élni. Márpedig mindannyian vágyunk a belső harmóniára. 

Mégis, mi elfoglalt nők olyan sok irányban próbálunk jól, sőt, tökéletesen teljesíteni, megfelelni, hogy gyakran szerepkonfliktusba kerülünk a mindennapokban.

Gondolj csak bele, hogyan próbálsz egy átlagos napon lavírozni az életszerepeid között? Mire is gondolok?  Folyamatosan azon pörögsz, hogy hogyan legyél gondoskodó édesanya, hogyan teljesíts jól a munkahelyeden, hogyan fordíts időt a párodra, tartsd kézben az otthoni dolgokat?

Az eszeddel persze jól tudod te is azt, hogy az úgysem valószínú, hogy mindenki teljesen elégedett lesz azzal, amit csinálsz.

 • Ha iszsz szoptatsz, akkor szembetalálkozol a régi iskola élharcosaival, akik szerint márpedig háromóránként kellene etetned a babádat.
 • Ha gyerek mellett dolgoznál, akkor önző vagy, talán ezt is megkaptad már.
 • Ha nem készítesz hatfogásos karácsonyi menüt, akkor meg csapnivaló háziasszony vagy. Szintén egy klasszikus elvárás, igaz?   

Véleménye persze mindenkinek van rólad, a tetteidről, a hiányosságaidról. Tudjuk, az ingyen van.

A nagy igyekezetben pedig, hogy megpróbálsz mások elvárásainak megfelelni, mindig elsikkad a lényeg!

 • Mi is az, amit te igazán szeretnél?
 • Mi az, amire te valójában vágysz?
 • Milyen életet szeretnél teremteni magadnak?

Közhely, de igaz, hogy csak egy életünk van. Ezért a legjobb amit tehetünk, ha a saját szánk íze szerint éljük, ehhez pedig fontos lépés a megfelelési kényszer elengedése.

Tudom, könnyű azt mondani, hogy engedd el… vélhetően már gondoltál erre te is, lehet mégsem megy olyan egyszerűen.

Hoztam most néhány kérdést, amelyeket  feltehetsz magadnak időről időre, s amik neked is segíthetnek megszabadulni a béklyóidtól. Lássuk most ezeket!

 

A MEGFELELÉSI KÉNYSZER ELENGEDÉSE

megfelelési kényszer

 1. Kinek származik előnye ezekből az elvárásokból?
 2. Mennyire reálisak ezek az elvárások?
 3. Meg tudok felelni valamennyinek egyszerre?
 4. Az elvárások ütik egymást?
 5. Ezekkel az elvárásokkal egyetértek vagy csak mások várják el tőlem ezeket a dolgokat?
 6. Mi történik akkor, ha valaki másnak lát, mint amilyen vagyok?
 7. Van befolyásom arra, hogy mások mit gondolnak rólam?

 

Készíts egy csésze teát vagy kávét, ülj le egy nyugodt 10 percre és gondold végig, írd is le a saját válaszaidat és gondolkodj el kicsit azon, milyen felismerésekre jutsz, ha teljesen őszinte vagy magaddal. A hogyan tovább is a te döntésed! Remélem hasznos gondolatébresztőnek találod ezeket a kérdéseket és elindítanak benned valamit, hogy te is le tudj számolni a megfelelési kényszerrel!

Nézd meg az alábbi videót is a témában:

 

A szerzőről

Domokos Kata vagyok, Life,- business és karriercoachként, üzleti mentorként  2016 óta segítem női ügyfeleimet abban, hogy megteremtsék azt az életet, amire vágynak.

Hiszem, hogy lehetséges kiteljesedni, felszabadultan élni elfoglalt nőként – család, munka mellett is!

Abban támogatom ügyfeleimet, hogy megteremtsék az egyensúlyt az életszerepeik között és ne kelljen választaniuk aközött, hogy jó anyák, jó társak vagy épp jó munkaerők legyenek. Hiszen mind arra vágyunk, hogy teljes életet élhessünk!

Szívügyemnek tekintem, hogy ezen az úton segítsem a hozzám fordulókat:  online tanfolyamokon, előfizetői klubomban, egyéni konzultációk, csoportos workshopok és elóadások keretében támogatom a tudatos nőket abban, hogy elérjék a vágyott céljaikat és kiteljesedhessenek életükben.

LETÖLTHETŐ ÚTMUTATÓ 15 LÉPÉS A LELKI EGYENSÚLYÉRT

Milyen témák érdekelnek? Válassz kategóriát!

MARADJ VELEM!

LÉGY NAPRAKÉSZ! Vállalkozásfejlesztési módszerek, működő megoldások a hírlevélben
%d bloggers like this: