fbpx

Priorizálás anyáknak, avagy hogyan döntsd el, mi a fontos?

priorizálás anyáknak

Priorizálás anyáknak, prioritások állítása anyaként- hangzatos és népszerű szlogenek ezek manapság. De hogyan is döntsd el, hogy mi az igazán fontos? Merthogy igazából minden az, nem igaz? 😉 Valójában elfoglalt nőként talán annak örülnénk a leginkább, ha valamennyi élethelyzetben, minden szerepünkben 110 %-ot tudnánk nyújtani.

Lehetséges ez? Nem hinném.

Minden egyes nap csak 24 órából áll és ezt kell beosztani. Ebben pedig nem férhet bele minden. Ebből következően muszáj felállítanunk egy rangsort. 

És hidd el, tééényleg, csak önmagadnak ártasz vele, ha azon stresszelsz állandóan, hogy mindenben maximumot próbálsz nyújtani.

Sem idő, sem energia nincs annyi, hogy tökéletesek legyenek a mindennapok! Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetnének olyanok, amelyekben a tökéletlenség ellenére is jól érezhetjük magunkat! Ebben szeretnék most segíteni!

PRIORIZÁLÁS ANYÁKNAK

 

 

Mutatok egy egyszerű módszert arra, hogyan is súlyozd a feladatokat, a rád irányuló elvárásokat. Átkeretezheted a megfelelési kényszeredet annak érdekében, hogy valóban a számodra fontos emberekkel és teendőkkel foglalkozz. A cél: a saját prioritásaid megtalálása.

MIT IS KELL TENNED EHHEZ? 

  1. Első lépésként tudatosítsd magadban, melyek is azok az alapvető értékek az életedben, melyeknek ha a birtokában vagy, akkor boldognak érzed magad és úgy gondolod, mindened megvan, amire igazán szükséged van.
  2. Másodszor: minden döntéshelyzetben azt mérlegeld, megfelelnek-e tetteid, a törekvéseid ezeknek az alapvető elveknek.

 

DE HOGYAN KUTASD FEL, MIK IS A TE ALAPVETŐ ÉRTÉKEID (PRIORITÁSAID)? 

Fogj egy papírt és írd le: „a legboldogabb akkor vagyok, amikor…. és írj le mindent, ami eszedbe jut. Minden gondolatot, érzést, ami 2-3 perc alatt bevillan.

Ezekhez a gondolatokhoz könnyebben tudod társítani majd az alapvető értékeidet.

Amikor súlyoznod kell és nem dönthetsz kétféleképpen, egyértelmű lesz a választásod, ha ismered a saját prioritásaidat az egyes értékek összeütközése esetén!

  • Pl. körbenézel a szobában és roppant mód zavarnak a földön szétterülő legó kupacok. Leülsz Te is játszani a gyerekekkel és legyintesz a háttérben hívogató mosatlan edényekre, vagy kérsz öt perc türelmet, amíg elpakolsz a konyhában és letelepszel a gyerekek közé. Vagy kicsit összerámoltok együtt a szobában és utána ültök le legózni? 
  • Ha este dolgoznod kellene még, de a párod egy film-nézésére csábít, mit választasz? Hány este dolgozol a héten például?
  • A hétvége a nagytakarításé és a főzésé vagy a családi programokat részesíted előnyben?
  • Ha választanod kell, hogy elmenj egyedül otthonról, a teendő listádat fogod kivégezni és elintézed a csip-csup ügyeket (DM, gyógyszertár, kesztyű-vásárlás az ovisnak, aki megint elhagyta a fél párat)? Vagy mindezt megpróbálod a gyerekekkel együtt elintézni és inkább felhívod a barátnődet, hogy üljetek be egy kávézóba egy órára?

Naponta számtalanszor kell döntenünk, priorizálnunk. Sokat elárul Rólad az, milyen irányban mozdulsz ezekben az esetekben! És az sem biztos, hogy mindig ugyanúgy döntenél, ez is sok mindentől függ! 

 

NINCS ROSSZ VÁLASZ!  

Azt is hangsúlyozni kell, hogy nincsenek jó vagy rossz választások, csak annyi bizonyos, hogy TE választasz és hogy valami alapján teszed ezt! A priorizálás a te értékrendedet tükrözi, ennek megfelelően az számít, hogy neked megfelelő legyen. 

Ismerek egy édesanyát, aki a fenti példánál maradva pl. egy klubtalálkozón erről azt mondta, Ő képtelen a közös játékra figyelni mindaddig a gyerekeivel, amíg halomban áll a konyhában a mosatlan. Így az ő gyerekei kicsi koruktól azt szokták meg, hogy elmolyolnak kicsit addig, (pl. gyurmáznak az ebédlőasztalnál) amíg ő gyorsan végez a mosogatással. Cserébe viszont utána egy órán át osztatlan figyelmet kapnak és együtt tudnak játszani az anyukájukkal. 

Szerencsére nem vagyunk egyformák, ezért megítélni sem szabad egymást, ki hogyan mérlegel egy adott szituációban. Járjon el mindenki a saját lelki békéje, a lehetőségei és aszerint, ahogy az a családjában megoldható és jól működik!

Én ebben hiszek, mert azt látom, úgy tudnak a hozzám forduló elfoglalt nők kiteljesedni valamennyi szerepükben, ha egyáltalán kapnak lehetőséget saját preferenciáik szerint mérlegelni és nem akarnak állandóan mások elvárásainak megfelelni! Olvasd el itt Mónika történetét vagy itt Niki történetét, ők hogyan alakítottak ki jobb időbeosztást gyermekeik mellett. 

Próbáld ki ezt a módszert, keresd meg a saját prioritásaidat és válaszd mindig azt az utat, amely a fontossági sorrendednek megfelelő!  

A szerzőről

Domokos Kata vagyok, Life,- business és karriercoachként, üzleti mentorként  2016 óta segítem női ügyfeleimet abban, hogy megteremtsék azt az életet, amire vágynak.

Hiszem, hogy lehetséges kiteljesedni, felszabadultan élni elfoglalt nőként – család, munka mellett is!

Abban támogatom ügyfeleimet, hogy megteremtsék az egyensúlyt az életszerepeik között és ne kelljen választaniuk aközött, hogy jó anyák, jó társak vagy épp jó munkaerők legyenek. Hiszen mind arra vágyunk, hogy teljes életet élhessünk!

Szívügyemnek tekintem, hogy ezen az úton segítsem a hozzám fordulókat:  online tanfolyamokon, előfizetői klubomban, egyéni konzultációk, csoportos workshopok és elóadások keretében támogatom a tudatos nőket abban, hogy elérjék a vágyott céljaikat és kiteljesedhessenek életükben.

LETÖLTHETŐ ÚTMUTATÓ 15 LÉPÉS A LELKI EGYENSÚLYÉRT

Milyen témák érdekelnek? Válassz kategóriát!

MARADJ VELEM!

LÉGY NAPRAKÉSZ! Vállalkozásfejlesztési módszerek, működő megoldások a hírlevélben
%d bloggers like this: