fbpx

Jobb időbeosztás gyerek mellett – Mónika története

jobb iddbeosztás gyerek mellett

A jobb időbeosztás gyerek mellett sok édesanyának okoz fejtörést. Ebben a bejegyzésben szeretnék neked megmutatni egy sikertörténetet, egy utat, amit egy időzavaros anyuka járt végig. Hogyan is lehet jól működő időbeosztást kialakítani a gyerekzsivajos napokon? Erről szól ez az esettanulmány. Mónika történetét mutatom be.

JOBB IDŐBEOSZTÁS GYEREK MELLETT

 

KIINDULÁSI HELYZET

Mónika első kisfiával van otthon, aki most 10 hónapos.  Úgy érezte, a kisfia mellett nincs ideje arra, hogy rendben tartsa a lakást, hogy háztartást vezessen, örökös dilemmája volt, hogy mikor főzzön pl. Ráadásul van egy kertjük is. 

Nehézséget jelent számára, hogy a kisfia mellett kell feküdnie, amikor alszik napközben, ezért a gyermek  alvásidejében sem tud haladni semmivel.

Mónika nyelvvizsgára készül, erre is szeretne tanulni.

A férje, amikor munkából hazaér megy is ki a kertbe, annyi a tennivaló, tehát nem működött az sem, hogy este rábízza a kicsit, hogy addig főzzön pl. 

Noha apósáék közel laknak, Mónika nem szívesen kéri meg anyósát, hogy vigyázzon a kicsire, mert úgy érzi, anyósa túlságosan beleszól a gyerekgondozási kérdésekbe. Nincsenek egy hullámhosszon. 

Néha az édesanyja elutazik hozzájuk egy-egy napra, akkor ketten próbálják felszámolni az őskáoszt. 

Mónika nyár elején úgy döntött, belevág a 10 hetes Idővarázs Tanfolyamba. Mi ez a tanfolyam? IDE KATTINTS!

 

AZ ELSŐ EREDMÉNYEK

Mónika visszajelzése, a 4. héten arról, hogy haladt a tanfolyami anyagokkal: 

„A napi tevékenységeimet kézzel írva vezettem egy kis füzetben. Az eredménye ennek a feladatnak az volt, hogy még jobban ledöbbenve lássam, amit eddig is tudtam, hogy mennyire kifolyik az idő a kezemből, milyen sok az elvesztegetett időm.
A 3. heti anyagot is feldolgoztam már és tudatosan próbálom alkalmazni, habár még sok mindenen van javítani való. Pl. a közösségi oldalak megnézését még szigorúbban be kell szabályoznom, még mindig észrevétlenül sok idő úszik el ott.
Viszont ennek ellenére elkezdtem tudatosan alkalmazni az üresjáratokra. Pl. amíg a kisfiam alszik, de nem tudok mellőle felkelni, tanulással töltöm az időt (angol felsőfokú nyelvvizsgára készülök és most már tanári segítséget is igénybeveszek. Íígy nem tudok úgy halogatni, be vagyok szabályozva – ez már a 4. heti feladathoz is kapcsolódik).
A párhuzamos tevékenységeket is elkezdtem tudatosan alkalmazni, itt a házimunka (mosogatás, vasalás, főzés) közbeni hanganyag hallgatást csinálom (nyelvvizsgára készülés szintén).
Próbálok minél több ilyesmit alkalmazni, bevezetni, hogy hatékonyabb legyek.
Van egy tevékenységem, ami nem tudom, hogy life hackingnek tekinthető-e. Az a lényege, hogy naponta 2x (reggel és este) 2-2 percig időzítő használatával egy-egy kritikus ponton (pl. előszobaasztal, íróasztal) pakolászok, selejtezek, így rend lesz azokon a helyeken, de mégsem töltök vele sok időt.

TERVEZÉS

A 4. heti anyag is nagyon tetszik, most ezzel foglalkozom épp, és a heti tervezéses anyag is nagyon jó. Annyira aktuális nekem most mindez és én szeretek tervezni, még ha borul is minden sokszor, de szeretem a kereteket és nemvagyok egy nagyon spontán ember ez is biztos.
Gyűrűs kalendáriumokat használok tervezéshez. Van egy A5-ös itthonra és a Personal a naptárral, ami a táskámba is belefér. Ráadásul ezzel a kreatív hobbimnak is hódolhatok a funkción kívül, scrapbook technikával borítók készítése az egyes kategóriáimhoz, naptárdíszítés, stb. Ez is egy énidő, hobbi, amire szeretnék időt szakítani és bevezetni. Plusz a sport, tornázás,ami már nagyon hiányzik. 
Most azon dolgozom, hogy egyensúlyba hozzam az anya, a társ, a háziasszony és az ÉN szerepeim. Ezek élveznek fő prioritást, utána a családom és a barátok, de ha már az első négy egyensúlyban lesz nagyjából, akkor boldog ember leszek. Habár most már egyre jobban megy ez is, a depresszióm rengeteget javult, már már mondhatom, hogy el is múlt. 🙂 És ebben nagy szerepe van az iránymutatásaidnak, amit nagyon nagyon köszönök! 🙂 „

A KONZULTÁCIÓK

Mónika igénybe vette a tanfolyamhoz járó 3 konzultációs alkalmat is. 
 1. A közös munka során feltérképeztük, melyek azok a tevékenységek, amikkel nem halad, amelyeknél szüksége lenne plusz időre. 
 2. Kiderült, hogy a vasalást mindig csak halogatja. Kidolgoztunk közösen egy haditervet arra, hogy ezt a nemszeretem teendőjét fel tudja számolni.
 3. Mónika elkötelezte magát amellett, hogy az időrablók kiiktatására időzítőt fog használni, így maximum 10 percet tud „görgetni” és abba kell hagynia a közösségi médiafelületeken is a kalandozást. 
 4. Elkezdtük a napi tervezést bevezetni és megnéztük, mennyire tud haladni a kitűzött feladatadaggal. Ha sok volt, akkor át kellett gondolni, valójában mi is fér bele egy napba. Meghatároztuk, mik azok a dolgok amiket tud akkor végezni, ha a kisfia ébren van, s mi az, amit akkor tud csinálni, amikor mellette kell feküdnie, mikor alszik. 
 5. A napi tervezés mellett összeszedtük azokat a projekteket, amelyekre Mónika még a napi kötelezőn túl időt szeretne fordítani és megnéztük, hogyan tudja ezeket napi szinten beépíteni az időbeosztásába. 

EREDMÉNYEK

Mónika:
 1. Kivasalta a nagy kupac ruhát, amit korábban felhalmozott. 
 2. Tanulja az angolt.
 3. Teendőit heti rugalmas tervezéssel bontja napi feladatokra.
 4. Visszaszorította az időrablóit.
 5. Tud segítséget kérni, a kamratakarításban édesanyja segített legutóbb neki. 
 6. Tökéletesre törekvés helyett a realitások talaján marad és elfogadja, hogy vannak könnyebb és nehezebb napok, ezért kevésbé stresszel rá arra, ha borulnak a tervei.
 7. Megtanult újratervezni. 

>> >>>HA SZERETNÉL TE IS EGY JÓL MŰKÖDŐ RENDSZERT ÉPÍTENI ÉS JÓL BEOSZTANI AZ  IDŐDET, VÁRLAK A HAMAROSAN INDULÓ IDŐVARÁZS TANFOLYAMON! 

A szerzőről

Domokos Kata vagyok, Life,- business és karriercoachként, üzleti mentorként  2016 óta segítem női ügyfeleimet abban, hogy megteremtsék azt az életet, amire vágynak.

Hiszem, hogy lehetséges kiteljesedni, felszabadultan élni elfoglalt nőként – család, munka mellett is!

Abban támogatom ügyfeleimet, hogy megteremtsék az egyensúlyt az életszerepeik között és ne kelljen választaniuk aközött, hogy jó anyák, jó társak vagy épp jó munkaerők legyenek. Hiszen mind arra vágyunk, hogy teljes életet élhessünk!

Szívügyemnek tekintem, hogy ezen az úton segítsem a hozzám fordulókat:  online tanfolyamokon, előfizetői klubomban, egyéni konzultációk, csoportos workshopok és elóadások keretében támogatom a tudatos nőket abban, hogy elérjék a vágyott céljaikat és kiteljesedhessenek életükben.

LETÖLTHETŐ ÚTMUTATÓ 15 LÉPÉS A LELKI EGYENSÚLYÉRT

Milyen témák érdekelnek? Válassz kategóriát!

MARADJ VELEM!

LÉGY NAPRAKÉSZ! Vállalkozásfejlesztési módszerek, működő megoldások a hírlevélben
%d bloggers like this: