fbpx

Játszmák… miért ne menj bele?

játszmák

Minden kapcsolatban előfordulhatnak játszmák. Sajnos, ezek mérgezik a kapcsolatainkat. Eric Berne megfogalmazása szerint a játszma kiegészítő, rejtett tranzakciók sorozata, amely előre látható kimenetel felé halad.

Gyakorlatilag régi lemezek, amiket újra és újra felteszünk egy konfliktusos helyzetben, s melyekben nincs előrelépés, nincs megoldás. 

Bizonyára te is nem egyszer kívántad már, hogy bárcsak minden sima ügy lenne az életben, minden élethelyzetünkben flottul kommunikálnánk, ne lennének félrement üzeneteink, rosszul értelmezett gondolataink.

Néha azonban elég egy rossz hangsúly, egy furcsa grimasz és máris magyarázhatjuk a bizonyítványt!

Valójában az is teljesen mindegy, hogy munkáról vagy magánéletről beszélünk, nap mint nap rengeteg játszmába keveredhetünk bele!

Vagy… dönthetünk úgy is, hogy NEM megyünk bele!

JÁTSZMÁK… MIÉRT NE MENJ BELE?  

1. MERT NEM ÉRI MEG! 

Vannak azok a szituációk, amikor egyszerűen nem éri meg. Mert többet veszíthetsz vele, mint nyerhetsz. Minek konfliktusba keveredni apró-cseprő dolgokon, amiknek igazából semmi jelentőségük?

Az a baj ezzel, hogy legtöbbször csak utólag látjuk meg, mennyire jelentéktelen ügy is volt, amiben bolhából elefántot csináltunk!

Mondjak példát? Ki hogy hajtogatja a ruhát, miért oda teszi, miért nem amoda? Miért nem megy lassabban, gyorsabbban, miért dudál? Miért nem szól/beszél sokat? 

Miért, miért, miért? Szavakon lovagolunk sokszor, egy legyintés, félrenézés helyett vagy vitás helyzetben alternatíva keresés helyett.

Igazából a legtöbb esetben ilyenkor csak önmagadat bosszantod, amikor túllihegüsz helyzeteket. Mert van olyan, hogy 5 perc múlva már nincs jelentősége az 5 perccel korábbi helyzeteknek…

Bár tudom, könnyű mondani, hogy „lapozz” inkább ilyenkor, mégis ezt mondom. Hidd el, gyakorlás kérdése! 🙂 Mérd fel, akár csak 5 perc távlatában is, megéri ölre menni a saját igazadért?

Ha számodra fontos dologról van szó, mert az alapvető értékrendedet, a jómodort, tiszteletet érintő kérdésről van szó, természetes, hogy szeretnél ennek érvényt szerezni, de egyébként mi vesztenivalód van? A játszmák csak a feszültséget fokozzák, nem visznek előbbre a megoldás felé!

 

2. MERT NEM VAGYUNK EGYMÁS ELLENSÉGEI!

játszmákA másik dolog, amiért nem érdemes belemenni a játszmákba az az, hogy lehet, nem szándékosan „ellenkezik” veled az illető, akivel éppen konfrontálódni készülsz! 

Végső soron, mindenki gondolhat mást mint te, nem kell egy véleményen lennünk mindig minden dologban, nem igaz?

Mindenki szabadon gondolhat hülyeségeket is akár és tévedni sem bűn.;-) 

Ha ebből indulsz ki és nem könyveled el, hogy a másik fél biztosan MÁR MEGINT keresztbe akar tenni nekünk, talán kevesebb vitával megúszhatod a kényes helyzeteket!

Redközötti párbeszéd esetén is kifejezetten hasznos lehet ilyenkor a pontosítás, egy visszakérdezés, hogy valóban jól értettük-e,  amit hallottunk, amit mi kihallottunk a másik mondanivalójából.  Még az is megeshet, hogy te tévedsz vagy épp nem a közlés céljának megfelelően értelmezed a hallottakat! 

 

3. MERT MIÉNK A DÖNTÉS, MIN HÚZZUK FEL MAGUNKAT! 

Jó, ha észben tartod, hogy a legnagyobb  igazság az, hogy a saját lelki békédért elsősorban te magad vagy felelős! Nem mások húznak fel téged, hanem a te válaszreakciód lesz egy érzelmileg túlfűtött helyzetben az, hogy felhúzod magad!

S ha már itt tartunk, dönthetsz akár úgy is, hogy nem húzod fel magad. 

Nem egyszerű ezt választani és sokat kell gyakorolni, ha eddig nem így működtél! De fejlődni, változni sosincs késő!

És még olyan esetekben is dönthetsz a békés megoldás mellett, ha utóbb kiderül, hogy nem értetted félre a szándékot és valóban fogást, támadási felületet kerestek rajtad!

Ugye, hogy mennyivel nagyvonalúbb és elegánsabb felülkerekedni és nem belemenni egy játszmába, mint vért izzadni azon, hogy olyan embernek bizonyítsuk az igazunkat, akinek mondjuk éppenséggel az okoz örömet, hogy minket bosszúsnak, feldúltnak vagy akár sebzettnek lásson? Erről mit gondolsz? 

Ez esetben egy a lényeg: ha a másik fél támadóan lép fel, kérd ki magadnak a hangnemet, de ne menj bele a vagdalkozásba. Lépj ki a szituációból, hagyd ott a másikat.  Szögezd le, hogy számodra eddig és ne tovább. És lapozz. Te ne légy partner a játszmákhoz, főjön csak a másik a saját levében.  

Ez csak három egyszerű érv amellett, hogy miért ne menj bele játszmákba. Minél többet gyakorolod ezt a szemléletet, annál könnyebben tudsz békésebben reagálni a rázósabb helyzetekben is! A játszmákról részletesen olvashatsz Eric Berne: Emberi játszmák című könyvében.

Tarts velem a békés önérvényesítés online kurzuson, ahol asszertív kommunikációs technikákat tanulhatsz azért, hogy könnyebben állj ki magadért és elkerüld a felesleges konfliktusokat. Részletekért KATTINTS IDE! 

 

A szerzőről

Domokos Kata vagyok, Life,- business és karriercoachként, üzleti mentorként  2016 óta segítem női ügyfeleimet abban, hogy megteremtsék azt az életet, amire vágynak.

Hiszem, hogy lehetséges kiteljesedni, felszabadultan élni elfoglalt nőként – család, munka mellett is!

Abban támogatom ügyfeleimet, hogy megteremtsék az egyensúlyt az életszerepeik között és ne kelljen választaniuk aközött, hogy jó anyák, jó társak vagy épp jó munkaerők legyenek. Hiszen mind arra vágyunk, hogy teljes életet élhessünk!

Szívügyemnek tekintem, hogy ezen az úton segítsem a hozzám fordulókat:  online tanfolyamokon, előfizetői klubomban, egyéni konzultációk, csoportos workshopok és elóadások keretében támogatom a tudatos nőket abban, hogy elérjék a vágyott céljaikat és kiteljesedhessenek életükben.

LETÖLTHETŐ ÚTMUTATÓ 15 LÉPÉS A LELKI EGYENSÚLYÉRT

Milyen témák érdekelnek? Válassz kategóriát!

MARADJ VELEM!

LÉGY NAPRAKÉSZ! Vállalkozásfejlesztési módszerek, működő megoldások a hírlevélben
%d bloggers like this: