fbpx

Szakíts az elvárásokkal!

szakíts az elvárásokkal

Azért, hogy a karácsony valóban szeretetben, békességben teljen, javaslom, hogy szakíts az elvárásokkal! Az ünnepek közeledtével jól látszik, hogy ki mennyire igyekszik  megfelelni a család – a családi hagyományok által támasztott elvárásoknak.  Kötelező menetrend, kötelező karácsonyi fogások, ajándék az egész családnak.

Bár ez a példa most aktuális, igazából bármely szürke hétköznapon feltehetjük a kérdést magunknak: kinek is akarunk megfelelni?

Kinek a véleménye számít? Mi lesz, ha nem úgy cselekszünk, ahogy azt mások helyesnek gondolják?

SZAKÍTS AZ ELVÁRÁSOKKAL!

 

 

Felnőtt emberek lévén, egyrészt furcsa, másrészt elgondolkodtató, ha még mindig attól függ, hogy ki mit főz, hogyan készülődik, hova megy, hogy mit várnak tőle mások.

Ez az örök megfelelési kényszert sajnos nagyon sok elfoglalt nő ismeri. Mindez egyben kitűnő stresszforrás is, hiszen egy egész családot menedzselni, úgy, hogy az mindenkinek kedvére való legyen, nos egész egyszerűen fizikai képtelenség!

A legkeményebb dió talán mégis az, amikor mi magunk is elhisszük, hogy ezek az útmutatások, irányok megkérdőjelezhetetlenek és már gondolkodás nélkül, megszokásból is megyünk-megyünk a kijelölt úton.

Itt az idő, hogy szakíts az elvárásokkal!

MIÉRT AKARUNK MEGFELELNI? 

Csak önmagad dolgát nehezíted meg, ha megpróbálsz mindenkinek megfelelni, merthogy az egész egyszerűen nem lehetséges. Tudod jól, hogy mindig lesz olyan, akinek nem tetszik, amit és ahogy csinálsz.

Éppen  ezért, egyszerűbb – különösen most, az ünnepi készülődés időszakban – ha megtalálod a saját utadat, a saját jó megoldásaidat, ami neked megfelel és amiben örömödet is leled! Ez utóbbi borzasztóan fontos dolog! Mert hiába állsz egész nap a konyhában, hogy hatfogásos karácsonyi menüsort prezentálj, ha már éppen csak össze nem rogysz a fáradtságtól…

 

KELL AZ AZ EGYENSÚLY!

szakíts az elvárásokkalMi lenne, ha inkább megtalálnád az egyensúlyt? Hogy készülődsz is, odateszed magadat, ugyanakkor ezt nem végkimerülésig teszed, hanem kényelmes tempóban, saját igényeid szerint. Valahogy úgy, hogy jól is érezd magadat közben! Hogyan tudod ezt vajon megtenni? Hogyan szakíts az elvárásokkal?

Hoztam néhány kérdést, ami talán segít kicsit rendet tenni a fejekben! 🙂

Ha egy újabb kérés, felkérés, feladat, elvárás talál meg, futtasd végig ezeket magadban:

1. Kinek származik előnye ezekből az elvárásokból? Kinek fontos, hogy ez így legyen? (Számít a gyerekemnek? Nekem? A páromnak? Vagy csak a kinyilatkoztatónak fontos?)

2. Mennyire reálisak ezek az elvárások? (Meg tudom ezt ép ésszel szervezni a gyerekek mellett? Beleillik az értékrendembe? Van már saját, működő megoldásom erre a javasolt helyett?)

3. Meg tudok felelni több  elvárásnak egyszerre? Mi van, ha elvárások ütköznek?(Ilyen is van, így a legjobb, amit ilyenkor tehetsz, ha azt választod, mellyel saját értékrendet szerint is tudsz azonosulni!)

4. Ezt én is akarom igazából? Vagy csak szeretnék másnak megfelelni, másnak a kedvében járni? (Ez itt a nagy felismerések pillanata lehet! :-))

5. Mi történik akkor, ha nem fogok így cselekedni (Összedől a világ? Sértődés lesz? Megéri? Nagy áldozat ez tőlem cserébe azért, ami vár rám? Felfújt lufi az egész?)

6. Van befolyásom arra ,  hogy mások mit gondolnak rólam? (És sokszor itt van ám az eb elhantolva.. mert van, hogy bármit teszel is, úgysem fog megfelelni. Megéri akkor törni magad!?)

Hiszek abban, hogy az életben nincsenek kötelező helyes irányok. Több jó út is létezik! 

 

EZ A TE ÉLETED! 

Hisz ez a mi életünk, benne a mi mindennapjainkkal. Nekünk ketyeg  a hatvan perc óránként, ránk lesz hatással, mire fordíthatjuk és hogyan.

Tudom, sokakat visszatart az, hogy lerontanak egy képet magukról, éppen  ezért fontos a mérlegelés az 5. pontban. Mert nem biztos, hogy hosszú távon megéri, ha valamire nemet mondasz és sértődés lesz belőle.

De a lényeg itt: hogy te dönts erről is. Mi az, amit bevállalsz és milyen áron, mi az, ami belefér és vállalod. Ez is a te felelősséged, de fontos, hogy a te életed kormánya a te kezedben legyen!

És ne azért tégy így vagy úgy, mert mások úgy szeretnék. Előbb gondold végig minden oldalról!

 

BOLDOG KARÁCSONYT! 

Ezt a bejegyzést azért írtam, mert látom, milyen sokaknak nehezükre esik egyszerűen nemet mondani, kiállni a saját véleményük, elképzeléseik mellett, pusztán azért, mert tartanak attól, hogy mit gondolnak róluk mások, vagy hogy sértődést, rosszallást vívnak ki, ha ellentmondanak. És most jönnek az ünnepek. És nagyon nem erről kellene szólniuk…

Nehéz ezt elengedni, mégis: a saját jóllétéért, jó hangulatáért mindenki maga felelős, így nem önző dolog az, ha aszerint cselekszik, ahogy ő maga is jónak látja!

Ezért, kedves olvasóm, itt a remek alkalom, hogy ezúttal valóban olyan ünnepet készíts elő a szeretteidnek, amely ténylegesen a te szívedből jön!

 

MI AZ IGAZÁN FONTOS? 

szakíts az elvárásokkalHa úgy teszik, főzz csak egyfélét és hasalj inkább a padlón legót-puzzle-t rakva a gyerekeiddel!

Nem biztos, hogy kötelező kivikszolni az egész lakást karácsony előtt.  

Ne vállalj be kötelező rokonlátogatási köröket, ha legszívesebben otthon lennétek a kis családdal.

Ha ahhoz van kedvetek, legyetek kényelmes farmerban, pólóban szenteste is… ki mondta, hogy kötelező az ing, az alkalmi ruha?

Néha csupán ilyen apróságokon múlik, hogy szakíts az elvárásokkal. 🙂

Eláruljak egy titkot? Mikor már nagyon unjuk a hagyományos karácsonyi zenéket, mi egy latin Christmas mixet szoktunk feltenni és nálunk már egyébként hagyomány, hogy erre díszítjük a karácsonyfát együtt a gyerekekkel minden 24-én. Skandalum, ejh?! 🙂 És Billy Mack bácsi is nagy kedvenc a Igazából szerelemből! Nem egy klasszikus Jézuska-várás, ugye? 🙂

Meglehet, de mi így öten így érezzük jól magunkat és mi ezt fontosabbnak tartjuk, minthogy a kis karácsony-nagy karácsony szóljon, csak mert az jobban illik a hagyományos ünnepi körítéshez.

Mi saját hagyományokat teremtünk és ez a legtöbb, amit te is adhatsz a családodnak: egy kötelező menetrendtől, elvárásoktól mentes, jó hangulatú, örömteli karácsonyi élményt, ami rólatok szól, amiben ti érzitek otthonosan magatokat! Ezt kívánom nektek is! Legyen így idén karácsonykor!

https://www.youtube.com/watch?v=RkZ7smusGAY 

 

 

 

A szerzőről

Domokos Kata vagyok, Life,- business és karriercoachként, üzleti mentorként  2016 óta segítem női ügyfeleimet abban, hogy megteremtsék azt az életet, amire vágynak.

Hiszem, hogy lehetséges kiteljesedni, felszabadultan élni elfoglalt nőként – család, munka mellett is!

Abban támogatom ügyfeleimet, hogy megteremtsék az egyensúlyt az életszerepeik között és ne kelljen választaniuk aközött, hogy jó anyák, jó társak vagy épp jó munkaerők legyenek. Hiszen mind arra vágyunk, hogy teljes életet élhessünk!

Szívügyemnek tekintem, hogy ezen az úton segítsem a hozzám fordulókat:  online tanfolyamokon, előfizetői klubomban, egyéni konzultációk, csoportos workshopok és elóadások keretében támogatom a tudatos nőket abban, hogy elérjék a vágyott céljaikat és kiteljesedhessenek életükben.

LETÖLTHETŐ ÚTMUTATÓ 15 LÉPÉS A LELKI EGYENSÚLYÉRT

Milyen témák érdekelnek? Válassz kategóriát!

MARADJ VELEM!

LÉGY NAPRAKÉSZ! Vállalkozásfejlesztési módszerek, működő megoldások a hírlevélben
%d bloggers like this: