fbpx

Pomodoro technika

pomodoro technika

Mi is az a pomodoro technika? Paradicsomos módszernek is nevezik ezt az időmenedzsment témakörében ismert technikát.

Hogy miért paradicsom?  A pomodoro technika kitalálója, Francesco Cirillo egy paradicsom alakú konyhai időzítőt használt, hogy a munkavégzést felossza blokkokra. Ez lehet egyébként bármiylen feladatvégzés, de tanulás, házimunka is.

Tény ugyanis, hogy úgy tudunk valóban hatékonyak maradni, hogy ha időről időre pihenőt tartunk a munkavégzés során.

A pomodoro technika a koncentrált feladatvégzést és a szüneteket váltogatja meghatározott időközönként. 

 

 

 

MI IS A POMODORO TECHNIKA LÉNYEGE?

 

 

Az első blokk 25 perces, ekkor koncentrált, megszakítás nélküli munkavégzés folyik. Ezután következik 5 perc szünet.

A szünet után ismét 25 perc munka következik, majd jön az 5 perc szünet.

Ezután ismét 25 perc munka majd 5 perc szünet következik.

A negyedik 25 perces blokk után  egy nagyobb, 20 perces szünetet kell tartani.

Időzítéshez bármilyen órát, stoppert, a gáztűzhely óráját használhatod és vannak mobil applikációk is most már a technikához.

 

MIÉRT JÓ A POMODORO TECHNIKA?

 

A módszer remekül fejleszti a koncentrációs képességet. A lényege, hogy a munkavégzésre szánt 25 percben megszakítás nélkül kell a kijelölt feladatra koncentrálnod.  Ki kell iktatnod minden zavaró körülményt, ami kizökkentene. Nincs telefon, nincs e-mail.

Ha munka közben mégis eszedbe jutna bármi egyéb teendő, ami nem kötődik az éppen végzett feladathoz, akkor írd le gyorsan egy papírra és később foglalkozz vele.

Az idővarázslás ennél a módszernél az, hogy a fókuszált feladatvégzéssel sokkal hatékonyabb tudsz maradni, mintha csak ide-oda kapkodnál a teendőid között.

 

KINEK SEGÍTHET A POMODORO TECHIKA?

 

Ez a technika szuperul működhet azoknak, akik alapvetően olyan típusok, hogy nem tudják kézben tartani az időt.  Ez egy kész módszer, nem kell gondolkodnod, hogyan csináld, ott az időzítő és szól neked, mikor mit kell tenned.

Nagy előnye, hogy ha elkezdesz pomodorozni, akkor előre láthatod a feladat elvégzéséhez szükséges időt. Mivel a gyakorlatban látod, hogy hány részfeladattal végzel egy etapban, kikalkulálhatod, hány etapra van még szükség, hogy a teljes feladat végére juss.

Nem rémiszt el egy nagyobb mennyiségű feladat, hiszen részekre bontva szünetet tartva dolgozhatod fel.

Sok embernek  nehezére esik 45-60 percig fókuszálni egy adott dologra. Gondolj csak a nemszeretem feladataidra pl. Ha te is ilyen típus vagy, nálad jobban működhetnek a rövidebb etapok, azaz a 25 perces podoro.

 

MIKOR NEM MŰKÖDIK?

 

Én személy szerint azt tapasztalom, hogy tanulásnál vagy az igazi FLOW-t jelentő kreatív alkotófolyamatoknál zavaróak a 25 percenkénti megszakítások.

Vannak olyan tevékenységek, amelyek nem tagolhatók ennyire egyértelműen.

Egy nagytakarítást ezzel szemben bármikor meg tudsz szakítani hiszen tudni fogod, hol folytasd, bármikor fel tudod venni a fonalat.

Ami miatt még nehéz használni a Pomodoro technikát az az, hogy nem kezel prioritásokat. Mellette más időmenedzsment technikákat is kell alkalmaznod a feladatok nehézségi fokának felmérésésére és persze a teendők rangsorolásra.

 

Ha van kedved, próbáld ki ezt a technikát te is! 

További idővarázs tippekért nézd meg az idővarázs könyvet!

A szerzőről

Domokos Kata vagyok, Life,- business és karriercoachként, üzleti mentorként  2016 óta segítem női ügyfeleimet abban, hogy megteremtsék azt az életet, amire vágynak.

Hiszem, hogy lehetséges kiteljesedni, felszabadultan élni elfoglalt nőként – család, munka mellett is!

Abban támogatom ügyfeleimet, hogy megteremtsék az egyensúlyt az életszerepeik között és ne kelljen választaniuk aközött, hogy jó anyák, jó társak vagy épp jó munkaerők legyenek. Hiszen mind arra vágyunk, hogy teljes életet élhessünk!

Szívügyemnek tekintem, hogy ezen az úton segítsem a hozzám fordulókat:  online tanfolyamokon, előfizetői klubomban, egyéni konzultációk, csoportos workshopok és elóadások keretében támogatom a tudatos nőket abban, hogy elérjék a vágyott céljaikat és kiteljesedhessenek életükben.

LETÖLTHETŐ ÚTMUTATÓ 15 LÉPÉS A LELKI EGYENSÚLYÉRT

Milyen témák érdekelnek? Válassz kategóriát!

MARADJ VELEM!

LÉGY NAPRAKÉSZ! Vállalkozásfejlesztési módszerek, működő megoldások a hírlevélben
%d bloggers like this: