Vajon ki a jó anya???

Vannak napok, amikor bizonyosan azt gondolod, hogy nem vagy elég jó anya és a gyermekeid jobbat érdemelnek. Olyan valakit, aki sokkal türelmesebb, soha nem emeli fel a hangját. Aki természetesen patyolat rendet tart otthon, mindig meleg vacsorával várja a családot és sosem jutott eszébe, hogy vannak más mesék is a világon, mint a már százszor (rongyosra) olvasott tűzoltós történet. 

KI A JÓ ANYA?  

Ha megállsz egy pillanatra a napi pörgésben, könnyen felismerheted, amikor éppen megpróbálsz megfelelni. Ugyanis ezer felől áradnak feléd is az elvárások.

  • a társadalmilag rád osztott szerepekből
  • a családi mintákból
  • a hagyományos családmodell kliséből
  • a szomszédod homlokráncolásából
  • és sajnos gyakran az anyatársainkból.

Márpedig a saját lelki békéd érdekében nagyon fontos, hogy el tudd engedni ezeket az elvárásokat, hogy ki a jó anya. Először fejben, majd cselekedeteidben is.

 

MÉGIS KINEK AKARSZ MEGFELELNI? 

ki a jó anyaVajon ki a jó anya? Mikor vagy az? Ha sokáig szoptatsz, hordozol? Ha otthon vagy három évig, vagy hamar visszamész dolgozni és pénzt keresel? Nézőpont kérdése ugye, hogy mit válaszolsz. És attól is függ, ki teszi fel a kérdést!

Mégis, hogyan döntsd el, mikor és hogyan tudsz jó édesanya lenni?

Szerintem a kulcs az, ha te jól érzed magad a bőrödben. Ott, ahol éppen vagy. Az adott körülmények  és feltételek között.

Ezáltal pedig van kedved, erőd, motivációd türelmesnek, kedvesnek lenni a körülötted élőkkel szemben. Elsősorban a kis családod tagjaira gondolok. 🙂

Ha tehát bármely pillanatban úgy érzed, hogy neked sok, nem megy vagy teher, amit és ahogy éppen csinálsz, akkor fontos, hogy ezt felismerd és változtass rajta.

Mert mint tudjuk, abban sosincs köszönet, ha valaki túlfeszül és kiborul.

Ne várd meg ezt a pontot! Ne akard megnyerni a “ki a jó anya?” versenyt, mert hidd el, úgysem nyerhetsz. Nem tudsz úgy élni, hogy az mindenkinek kedvére legyen.

 

MI A MÉRCE?

Az igazi mérce abban, hogy ki a jó anya, az az, amit a veled élő családtagjaid gondolnak rólad. Amit a gyermekeid szemében látsz.

Nem számít, hogy mások mit gondolnak! Legfőképpen azoknak az embereknek a véleménye nem releváns, akik nem is érintettek, csak épp gondolnak valamit vagy van egy véleményük. Véleménye persze mindenkinek lehet. De benne lenni egy élethelyzetben egészen más.

ki a jó anyaHidd el, a gyermeked  akkor is tökéletesnek lát, ha nem vagy mindig türelmes, ha néha úgy érzed, legszívesebben bedobnád a törölközőt.

A férjed pontosan tudja, hogy azon dolgozol, hogy otthont teremts, hogy gondoskodj a gyermekedről, hogy neki jó társa legyél. Látja, hogy megpróbálsz nap mint nap ezer felé szakadni. Mert látja, ugye?

Hiszen nem csak édesanyaként kell helyt állnod és persze igyekszel is mindenhol megfelelni. Szóval nem csak az a kérdés, hogy ki a jó anya, hanem hogy emellett még ki a jó társ, háziasszony, dolgozó nő. Biztos, hogy el akarsz süllyedni az elvárások tengerében?  

Azt gondolom, hogy mivel a kis családod látja testközelből, hogy vannak napok, amikor bizony  igenis erőn felül próbálsz teljesíteni, ezért fontos, hogy az igazi mérce az legyen, hogy nektek, együtt mi a jó.

No meg az, hogy amit és ahogy adsz, az szívből, természetesen jöjjön. Hogy  komfortosan érezd magad az anyaszerepedben. Hogy önazonos tudj maradni.

 

AZ IGAZÁN JÓ ANYÁKRÓL

 Zárásként eszembe jutott még valami.

Tudod, én őszintén hiszek abban, hogy csak az  igazán jó anyák aggódnak azon, hogy jó anyák-e. A többieket ez nem érdekli!

Bátran oszd meg ezeket a gondolatot azokkal, akikre szerinted szintén ráfér egy kis bátorítás, mert néha azt hiszik magukról, hogy nem elég jó anyák!

 

%d blogger ezt szereti: