Mit is jelent, hogy az időrablók fogságában vagyunk?

Nemrég felmérést készítettem a gyerekzsivajos anyukák zárt csoportjában arról, hogy vajon mi is a legnagyobb gát az édesanyák időbeosztásában.

A szavazás során egy félig vicces-félig komoly megjegyzést tettem (” így legyen lottó ötösöm!”), amikor már elÉg egyértelműen kirajzolódott, hogy a lehetséges válaszok közül  kettő toronymagasan kiemelkedik.

S hogy mi az édesanyák hatékony időgazdálkodásának két legnagyobb gátja? 

a, hajlamos vagyok időt pazarolni (pl. a közösségi média felületein)

b, naaaaagy halogató vagyok

Ez volt az a két válasz, ami magasan a többi előtt végzett a szavazáson. 

Azt tapasztalom a munkám során, hogy az  első akadály, vagyis az időpazarlás érzése legtöbbször az időrabló tevékenységek miatt merül fel az édesanyák életében! Úgy hiszem, megéri külön bejegyzést szentelni a témának, ezért most ezt a gátat fogjuk körbejárni!

MIK IS AZ IDŐRABLÓK AZ ÉLETÜNKBEN?

 

Minden olyan tevékenységet az időrablók közé sorolhatunk, amely elviszi a fókuszt az igazán fontos feladatainkról és hatékonyságromlást eredményez, miközben teendőinket végezzük.

Klasszikusan az időrablók közé tartozik  pl.

  • a közösségi média felületein lógás (Facebook, Intagram, Pinterest, soroljam?),
  • a sorozatfüggőség,
  • a túlzott tévénézés,
  • ha azonnal ugrasz, ha csippan a  telefonod, hogy értesítést, üzenetet kaptál,
  • végtelen telefonbeszélgetések

Ezek mellett persze még számtalan tevékenység, gyakran pótcselekvés rabolja az időnket. Tágabb értelemben időrablónak számít pl. a rossz munkaszervezés is, vagy ha nem tudunk nemet mondani, mindent elvállalunk.

 

MIT IS JELENT, HOGY AZ IDŐRABLÓK FOGSÁGÁBAN VAGYUNK?

 

A valóságban akkor vagyunk az időrablók fogságában, amikor

  1.  hozzá sem kezdünk az időrablók miatt a hasznos, előrevivő tevékenységekhez,
  2. az időrablók kizökkentenek minket a feladataink végzése közben.

Ez a fogság bizony olyan, ami gyakran nem is tudatosul bennünk. Csak azt érezzük,

  • hogy eltelt az egész nap és nem haladtunk semmivel…
  • hogy kifolyik a kezünk közül az idő…
  • gyakran hajtogatjuk, hogy 24 óra semmire sem elég.

időrablók fogságábanHa te is gyakran tapasztalod, hogy esténként nem tudsz elszámolni azzal, hogy mivel is telt el a napod, csak azt látod, hogy sokkal kevesebb dolgot tudtál elintézni, mint amit szerettél volna, akkor kezdhetsz gyanakodni, hogy az időrablók fogságában vagy.

Nem azt állítom, hogy ez biztosan így van, hiszen számos más oka lehet, ha nem jó az időbeosztás gyerek mellett. De amennyire én látom, azért elég gyakori hátráltató tényező ez a kisgyermekes anyák életében!

 

LESZÁMOLÁS AZ IDŐRABLÓKKAL!

 

1. KÖTELEZD EL MAGAD!

Mint sok minden az életben, úgy az időrablókkal való leszámolás is fejben dől el, rajtad áll! Én nem tudom megtenni helyetted azokat a lépéseket, amely rád várnak, ha szeretnél változtatni. Segíteni tudok benne, hogy könnyebb legyen.  De helyetted “dolgozni az ügyön” sajnos nem tudok.

Első lépésként tehát ismerd el magad előtt, hogy az időrablók fogságában vagy és el kell kötelezned magad a változtatás mellett. Meg kell fogalmaznod a saját NOT TO TO listádat, vagyis, hogy mit NEM csinálsz. Jelen esetben azt döntöd el, hogy visszafogod az életedben az időpazarlást. Írd is le ezt az elhatározást és jó, ha szem előtt tartod!

 

2. TERVEZZ!

Ha készen van a NOT to to listád, akkor itt az idő, azt is elhatározni, hogy akkor mivel is fogsz időrablók helyett foglalkozni.

időrablók fogságábanMert a legnagyobb csapda az és ezért kerülünk az időrablók fogságába, mert túl sok szabad idősávval, azaz szabad felhasználású idővel rendelkezel a nap folyamán. Ha nincs egy vezérfonalad, akkor könnyen kifolyik a kezedből a idő. Sorvezető hiányában sajnos hajlamosak vagyunk időmilliomosnak érezni magukat.

Nos, ennek a hozzáállásnak a legtöbbször az a vége, hogy “csak öt percig” Facebookozunk, mielőtt nekiállunk a napi teendőknek, “csak pár percre” megcsörgetjük a kisgyerekes szomszédot, hogy kijönnek-e délután a játszótérre.

Nem, nem! Inkább tervezd meg a napodat előre, írd le, miket kell elvégezned és mivel szeretnél végezni.

 

3. FOGJ BELE ÉS NE TÉRÜLJ EL!

Ha már a terveid szerint látsz neki a napi tevékenységeknek, az jó jel! A következő buktató ott jöhet, amikor letérsz a kijelölt útról. Kerüld ezt el! Könnyítsd meg a dolgod, hogy ne is ess kísértésbe!

Gondolom pontosan tudod, mik a te időrablóid.

Ha netfüggő-telefonnyomkodó vagy, akkor ne tarts a kezed ügyében a készüléket. Legyen egy kijelölt helye a lakásban. Kapcsold ki este 9-10 felé, váljon ez szokásoddá. Reggel ne az legyen az első dolgod ébredés után, hogy a telefonhoz nyúlsz.

Napközben is halkítsd le, így nem fogsz minden értesítésre ugrani. Ha fontos hívást vársz, persze nem kell így eljárni, de alapesetben szerintem mindenki tudja azt, hogy nem várhatja el, hogy állandóan elérhető légy, ha kisgyerekkel vagy otthon. Majd visszahívod az illetőt, amikor neked alkalmas.

 

4. JELÖLJ KI IDŐSÁVOT!

Mielőtt azt gondolnád, hogy egy szigorú menetrenden hajtanálak csak végig és egész nap feladatokat osztanék neked nulla pihenéssel, kikapcsolódással, akkor most megnyugtatlak. 🙂

időrablók fogságábanNem kérem tőled, hogy teljesen lemondj az időrablókról. Hiszen valamiért ezek a tevékenységek fontosak neked, nem véletlenül töltesz velük időt.

Tehát nem a zéró tolerancia-elvet kérem, hogy vezesd be! Csupán azt javaslom, hogy olyan idősávban foglalkozz az egyébként időrablónak száító tevékenységekkel, amikor nem vagy szellemileg a topon  vagy amikor már a napi fontos és sürgős teendőid végre értél. Ha úgy vesszük, lehet ez egyfajta jutalom számodra. Magyarul a Facebook az nem napindító, hanem egy elvégzett munka UTÁN megengedett és valóban 10 perces kikapcsolódás.

Nem kell tehát teljesen kizárnod az életedből ezeket a dolgokat, csak oszd be tudatosan, hogy mikor foglalkozhatsz velük.

 

5. ÁLLÍTS BE IDŐZÍTŐT!

Mindenképpen tedd meg! Mert ha nem teszed, akkor megint csak “rajta ragadsz” a közösségi média felületein, indítod el a következő részt a sorozatból stb…

Abban az esetben is fontos, hogy legyenek időkorlátok felállítva, ha már eljutottál odáig, hogy nem kontrollálatlanul, hanem tudatosan építed be a napodba ezeket a tevékenységeket. 

Ne adj esélyt arra, hogy letérj az útról, ha már elhatároásra jutottl, hogy leszámolsz az időrablókkal! 

 

6. MI IS ÁLL A HÁTTÉRBEN?

Járjuk körbe egy kicsit azt is, mi is állhat valójában a háttérben! Miért fordulsz az időrablókhoz? 

Végső soron oka van annak, hogy egy adott tevékenység mellett teszed le a voksod egy adott pillanatban és nem mással foglalkozol.

időrablók fogságábanVajon mit ad neked? Milyen élménnyel gazdagodsz? Nézd meg, hogy más, hasznosabb tevékenységekkel el tudod-e érni ugyanezt a hatást. Mi elől menekülsz? Fontos kérdés! Mibe nem akarsz belekezdeni? Mi az, ami annyira nem köti le a fgyelmedet, hogy  pótcselekvésbe kezdesz inkább! Mert mondjuk ki , az időrablók fogságában lenni valójában azt jelenti, hogy pótcselekvésekkel ütöd el az értéses időt!

 

7. CSINÁLD MÁSKÉPP!

Ha felismerted a valós okokat, vagyis hogy miért is választasz egy adott döntési szituációban egy időrabló tevénységet ahelyett, hogy valami mással foglalkoznál, akkor gondold végig azt is, kell-e foglalkoznod egyáltalán azzal a dologgal, amit ennyire szeretnél elkerülni!

Nézd meg, neked kell foglalkoznod vele vagy kérhetsz benne segítséget?

Beoszthatod apró részfeladatokra vagy könnyebb lenne egyszerre letudni?

Itt már valójában a halogatott, nem szeretem feladatokról is beszélünk!

Fontold meg, hogy ki tudsz vajon egyezni az egyszerűbb, elég jó megoldásokkal is, ha kiszervezni, delegálni nem is lehetséges az  adott feladatot?

Vajon tudsz-e nemet mondani azokra a teendőkre, amelyek valójában nem is a te feladataid? 

Ezeket a  kérdéseket is mind-mind érdemes átgondolnod, ha te is az időrablók fogságában érzed magad! 

gazdalkodj okosan az idoddel

 

Nézd meg ITT a Gazdálkodj okosan az időddel! 66 idővarázs módszer anyáknak című könyvet és tanuld meg jobban beosztani az idődet gyermek mellett is! 

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! 🙂 

 

%d blogger ezt szereti: