fbpx

Időrablók fogságában!

IDŐRABLÓK FOGSÁGÁBAN

Mit is jelent, hogy az időrablók fogságában vagyunk?

Nemrég felmérést készítettem a közösségemben arról, hogy vajon mi is a legnagyobb gát az elfoglalt nők időbeosztásában.

A szavazás során egy félig vicces-félig komoly megjegyzést tettem (” így legyen lottó ötösöm!”), amikor már elég egyértelműen kirajzolódott, hogy a lehetséges válaszok közül  kettő toronymagasan kiemelkedik.

Mert hogy mi is a hatékony időgazdálkodásának két legnagyobb gátja? 

a, hajlamos vagyok időt pazarolni (pl. a közösségi média felületein)

b, naaaaagy halogató vagyok

Ez volt az a két válasz, ami magasan a többi előtt végzett a szavazáson. 

Azt tapasztalom a munkám során, hogy az  első akadály, vagyis az időpazarlás érzése legtöbbször az időrabló tevékenységek miatt merül fel sokunk életében! Úgy hiszem, megéri külön bejegyzést szentelni a témának, ezért most ezt a gátat fogjuk körbejárni!

MIK IS AZ IDŐRABLÓK AZ ÉLETÜNKBEN?

 

Minden olyan tevékenységet az időrablók közé sorolhatunk, amely elviszi a fókuszt az igazán fontos feladatainkról és hatékonyságromlást eredményez, miközben teendőinket végezzük.

Klasszikusan az időrablók közé tartozik  pl.

  • a közösségi média felületein lógás (Facebook, Intagram, Pinterest, soroljam?),
  • a sorozatfüggőség,
  • a túlzott tévénézés,
  • ha azonnal ugrasz, ha csippan a  telefonod, hogy értesítést, üzenetet kaptál,
  • végtelen telefonbeszélgetések

Ezek mellett persze még számtalan tevékenység, gyakran pótcselekvés rabolja az időnket. Tágabb értelemben időrablónak számít pl. a rossz munkaszervezés is, vagy ha nem tudunk nemet mondani, mindent elvállalunk. Érdemes tudatosítani, ha pazarljuk az időt és picit mögé nézni, vajon mi állhat a háttérben? Miért csináljuk? 

 

MIT IS JELENT, HOGY AZ IDŐRABLÓK FOGSÁGÁBAN VAGYUNK?

 

A valóságban akkor vagyunk az időrablók fogságában, amikor

  1.  hozzá sem kezdünk az időrablók miatt a hasznos, előrevivő tevékenységekhez,
  2. az időrablók kizökkentenek minket a feladataink végzése közben.

Ez a fogság bizony olyan, ami gyakran nem is tudatosul bennünk. Csak azt érezzük,

  • hogy eltelt az egész nap és nem haladtunk semmivel…
  • hogy kifolyik a kezünk közül az idő…
  • gyakran hajtogatjuk, hogy 24 óra semmire sem elég.

Ha te is gyakran tapasztalod, hogy esténként nem tudsz elszámolni azzal, hogy mivel is telt el a napod, csak azt látod, hogy sokkal kevesebb dolgot tudtál elintézni, mint amit szerettél volna, akkor kezdhetsz gyanakodni, hogy az időrablók fogságában vagy.

Nem azt állítom, hogy ez biztosan így van, hiszen számos más oka lehet, ha nem jó az időbeosztásod. De amennyire én látom, azért elég gyakori hátráltató tényező az időpazarlás is a nők életében, miközben a család és a munka között lavíroznak. Benne van a  pakliban, hogy így próbálnak meg lazítani, énidőt nyerni maguknak, persze nem mindegy, ez minek a rovására megy. Szögezzük le, hogy semmi kivetnivaló nincs a sorozatnézésben, a közösségi platformok nézegetésben – mindaddig, amíg ezt mértékkel tesszük. 

 

LESZÁMOLÁS AZ IDŐRABLÓKKAL!

 

1. KÖTELEZD EL MAGAD!

Mint sok minden az életben, úgy az időrablókkal való leszámolás is fejben dől el, rajtad áll! Én nem tudom megtenni helyetted azokat a lépéseket, amely rád várnak, ha szeretnél változtatni.

Első lépésként tehát ismerd el magad előtt, hogy az időrablók fogságában vagy és fontos elkötelezned magad a változtatás mellett. Meg kell fogalmaznod a saját NOT TO TO listádat, vagyis, hogy mit NEM csinálsz. Jelen esetben azt döntöd el, hogy visszafogod az életedben az időpazarlást. Írd is le ezt az elhatározást és jó, ha szem előtt tartod!

 

2. TERVEZZ!

Ha készen van a NOT to to listád, akkor itt az idő, azt is elhatározni, hogy akkor mivel is fogsz időrablók helyett foglalkozni.

időrablók fogságábanMert a legnagyobb csapda az és ezért kerülünk az időrablók fogságába, mert túl sok szabad idősávval, azaz szabad felhasználású idővel rendelkezel a nap folyamán. Ha nincs egy vezérfonalad, akkor könnyen kifolyik a kezedből a idő. Sorvezető hiányában sajnos hajlamosak vagyunk időmilliomosnak érezni magukat.

Nos, ennek a hozzáállásnak a legtöbbször az a vége, hogy „csak öt percig” Facebookozunk, mielőtt nekiállunk a napi teendőknek, „csak pár percre” megcsörgetjük a barátnőnket, hogy van mostanság. 

Nem, nem! Inkább tervezd meg a napodat előre, írd le, miket kell elvégezned és mivel szeretnél végezni.

 

3. FOGJ BELE ÉS NE TÉRÜLJ EL!

Ha már a terveid szerint látsz neki a napi tevékenységeknek, az jó jel! A következő buktató ott jöhet, amikor letérsz a kijelölt útról. Kerüld ezt el! Könnyítsd meg a dolgod, hogy ne is ess kísértésbe!

Gondolom pontosan tudod, mik a te időrablóid.

Ha netfüggő-telefonnyomkodó vagy, akkor ne tarts a kezed ügyében a készüléket. Legyen egy kijelölt helye a lakásban. Kapcsold ki este 9-10 felé, váljon ez szokásoddá. Reggel ne az legyen az első dolgod ébredés után, hogy a telefonhoz nyúlsz.

Napközben is halkítsd le, így nem fogsz minden értesítésre ugrani. Ha fontos hívást vársz, persze nem kell így eljárni, de alapesetben szerintem mindenki tudja azt, hogy nem várhatja el, hogy állandóan elérhető légy. Majd visszahívod az illetőt, amikor neked alkalmas.

 

4. JELÖLJ KI IDŐSÁVOT!

Mielőtt azt gondolnád, hogy egy szigorú menetrenden hajtanálak csak végig és egész nap feladatokat osztanék neked nulla pihenéssel, kikapcsolódással, akkor most megnyugtatlak. 🙂

időrablók fogságábanNem kérem tőled, hogy teljesen lemondj az időrablókról. Hiszen valamiért ezek a tevékenységek fontosak neked, nem véletlenül töltesz velük időt.

Tehát nem a zéró tolerancia-elvet kérem, hogy vezesd be! Csupán azt javaslom, hogy olyan idősávban foglalkozz az egyébként időrablónak számító tevékenységekkel, amikor nem vagy szellemileg a topon  vagy amikor már a napi fontos és sürgős teendőid végre értél. Ha úgy vesszük, lehet ez egyfajta jutalom számodra. Magyarul a Facebook az nem napindító, hanem egy elvégzett munka UTÁN megengedett és valóban 10-20 perces kikapcsolódás.

Nem kell tehát teljesen kizárnod az életedből ezeket a dolgokat, csak oszd be tudatosan, hogy mikor foglalkozhatsz velük.

 

5. ÁLLÍTS BE IDŐZÍTŐT!

Mindenképpen tedd meg! Mert ha nem teszed, akkor megint csak „rajta ragadsz” a közösségi média felületein, indítod el a következő részt a sorozatból stb…

Abban az esetben is fontos, hogy legyenek időkorlátok felállítva, ha már eljutottál odáig, hogy nem kontrollálatlanul, hanem tudatosan építed be a napodba ezeket a tevékenységeket. 

Ne adj esélyt arra, hogy letérj az útról, ha már elhatározásra jutottál, hogy leszámolsz az időrablókkal! 

 

6. MI IS ÁLL A HÁTTÉRBEN?

Járjuk körbe egy kicsit azt is, mi is állhat valójában a háttérben! Miért fordulsz az időrablókhoz? 

Végső soron oka van annak, hogy egy adott tevékenység mellett teszed le a voksod egy adott pillanatban és nem mással foglalkozol.

időrablók fogságábanVajon mit ad neked? Milyen élménnyel gazdagodsz? Nézd meg, hogy más, hasznosabb tevékenységekkel el tudod-e érni ugyanezt a hatást. Mi elől menekülsz? Fontos kérdés! Mibe nem akarsz belekezdeni? Mi az, ami annyira nem köti le a fgyelmedet, hogy  pótcselekvésbe kezdesz inkább! Mert mondjuk ki , az időrablók fogságában lenni valójában azt jelenti, hogy pótcselekvésekkel ütöd el az értéses időt!

 

7. CSINÁLD MÁSKÉPP!

Ha felismerted a valós okokat, vagyis hogy miért is választasz egy adott döntési szituációban egy időrabló tevénységet ahelyett, hogy valami mással foglalkoznál, akkor gondold végig azt is, kell-e foglalkoznod egyáltalán azzal a dologgal, amit ennyire szeretnél elkerülni!

Nézd meg, neked kell foglalkoznod vele vagy kérhetsz benne segítséget?

Beoszthatod apró részfeladatokra vagy könnyebb lenne egyszerre letudni?

Itt már valójában a halogatott, nem szeretem feladatokról is beszélünk!

Fontold meg, hogy ki tudsz vajon egyezni az egyszerűbb, elég jó megoldásokkal is, ha kiszervezni, delegálni nem is lehetséges az  adott feladatot?

Vajon tudsz-e nemet mondani azokra a teendőkre, amelyek valójában nem is a te feladataid? 

Ezeket a  kérdéseket is mind-mind érdemes átgondolnod, ha te is az időrablók fogságában érzed magad! 

 

 

Nézd meg az Idővarázs Tanfolyamomat és dolgozzunk együtt azon, hogy egy olyan időbeosztást alakíts ki, amiben mindenkire és mindenre lesz időd, ami fontos neked.  

 

 

 

A szerzőről

Domokos Kata vagyok, Life,- business és karriercoachként, üzleti mentorként  2016 óta segítem női ügyfeleimet abban, hogy megteremtsék azt az életet, amire vágynak.

Hiszem, hogy lehetséges kiteljesedni, felszabadultan élni elfoglalt nőként – család, munka mellett is!

Abban támogatom ügyfeleimet, hogy megteremtsék az egyensúlyt az életszerepeik között és ne kelljen választaniuk aközött, hogy jó anyák, jó társak vagy épp jó munkaerők legyenek. Hiszen mind arra vágyunk, hogy teljes életet élhessünk!

Szívügyemnek tekintem, hogy ezen az úton segítsem a hozzám fordulókat:  online tanfolyamokon, előfizetői klubomban, egyéni konzultációk, csoportos workshopok és elóadások keretében támogatom a tudatos nőket abban, hogy elérjék a vágyott céljaikat és kiteljesedhessenek életükben.

LETÖLTHETŐ ÚTMUTATÓ 15 LÉPÉS A LELKI EGYENSÚLYÉRT

Milyen témák érdekelnek? Válassz kategóriát!

MARADJ VELEM!

LÉGY NAPRAKÉSZ! Vállalkozásfejlesztési módszerek, működő megoldások a hírlevélben
%d bloggers like this: