Hogyan legyél türelmesebb szülő? Ez az a kérdés, ami minden gyakorló édesanyát foglalkoztat. 

Amikor megszületik a gyermeked, eszedbe nem jut, hogy a karjaidban édesdeden szuszogó csöppség egy szép napon majd olyan érzéseket ébreszt benned, hogy mindjártazonnaldetüstént elő kell kapnod a hétmérföldes csizmádat és kirohanni a világból.

Aztán persze kétségbeesel, hogy valamit biztosan és végérvényesen elrontottál. Illetve hogy tuti rossz szülő vagy, mert a gyerkőc egyik fülén be, a másikon ki, amit mondasz. Nem fogad szót, felesel és már egyáltalán nem az az édes cukipofa, aki babakorában volt. De ez teljesen természetes folyamat…

HOGYAN LEGYÉL TÜRELMESEBB SZÜLŐ? 

Ahogy nyílik a gyermeked értelme, akarata, úgy próbálgatja a határokat is. Ez a fejlődés része, csak épp nekünk, szülőknek igen idegölő pillanatokat (mit pillanatokat, hosszú perceket!!!) tud szerezni néha (gyakran!?) az egyébként imádott gyermek.

Ekkor jön az, amit mondani könyebb, mint gyakorolni: TÜRELEM! TÜRELEM!

 

NICSAK, KI BESZÉL?

Imádom, amikor valaki szülőnevelési célzattal mondogatja, hogy a mai anyukák és apukák nem elég türelmesek a gyerekekkel. Erről azt gondolom, hogy könnyű türelmesnek lenni akkor, ha valaki tévében lát csupán gyerekeket vagy csak néhanapján van együtt mondjuk egy-két-három-? örökmozgó gyerkőccel és nem 0-24-es szolgálatban a hét hét napján.

Sokat segít a helyzeten az is, ha az illető nem kialvatlan évek óta. Ezer százalék, hogy én is mókásnak és bájosnak találnám, a földhöz vágódós hisztiket, ha azt mondjuk kétnaponta csak egyszer látnám. Vagy a fél napos nyávogásokból nekem csak öt percet kéne végighallgatnom.  😀

De azt hiszem, ezen minden gyerek és szülő keresztül megy, úgyhogy én is próbálom mantrázni olykor magamnak, hogy idővel ez is elmúlik.

Persze a pillanat hevében nem egyszerű dolog ám megőrizni a hidegvérünket, ezért összegyűjtöttem néhány  módszert, ami segíthet, hogy higgadtabban kezeld azokat a a helyzeteket, amelyek anyaként rendszerint kihoznak a béketűrésből.

Alvás

türelmesebb szülőNem véletlenül helyeztem a lista elejére az alvást. Most, hogy jó pár éjszakázós év  után megint tudok egyhuzamban aludni hosszú órákat, sokkal kipihentebb vagyok. Ezáltal persze, hogy sokkal nyugodtabban is reagálok stresszhelyzetekben, mint amikor örökké kialvatlan és nyúzott voltam. Szerintem a megfelelő alvásmennyiség kulcsmomentum ahhoz, hogy legyél türelmesebb szülő. Jó, tudom, ez sokszor nem választás kérdése, hiszen lehet, hogy te épp most vagy abban a helyzetben, hogy éjszaka is kelned kell kisebb gyermekedhez. Megesik, hogy nappal sem tudsz lepihenni, mert a nagyobb gyerkőc nem ugyanakkor alszik, amikor a kicsi, vagy esetleg már egyáltalán nem alszik.

De a lényeg, az általános recept, ami szerintem kulcsfontosságú, hogy álld a sarat a rázós helyzetekben, hogy a lehetőségeidhez mérten pihenj, amennyit csak tudsz. Feküdj le hamarabb este. Néha persze belefér, hogy egy jó film miatt tovább maradsz fenn, de hidd el, hosszú távon nem éri meg. Kisgyereknél nem tudhatod előre, mit hoz az éjszaka,  vagy a másnap, Te viszont ezzel a plusz pihenéssel is tehetsz a saját nyugalmadért. Hagyd a közöségi médiát és menj aludni!  😉  Hogyan alhatsz vajon többet anyaként? Erről már itt írtam korábban. 

Anyaidő

türelmesebb szülőAhhoz, hogy anyaként jól érezd magad a bőrödben, feltétlenül van szükség van, hogy néha kiszakadj az anyaszerepből és feltöltődj, energiát nyerj máshonnan is. Ezért javaslom, hogy próbáljátok családilag azt megszervezni, hogy legalább hetente pár órára el tudj menni otthonról. Természetesen gyerekek nélkül. Akár egy barátnős talákozóra, akár sportolni, vagy amihez épp kedved van. A mozgás pl. remekül kikapcsolja, kiszellőzteti az agyat. Anya barátairól itt is olvashatsz a blogon.

 

Számolj tízig magadban!

Itt már a konkét szituációkra gondolok, amikor igazi kihívás, hogy hogyan is lehetnél türelmesebb szülő.  Pl. a gyermeked már megint kiöntötte a kakaót, vagy harmadszorra öltözteted át és még a nap sem kelt fel. Vagy éppen már megint egymást hajkurásszák a gyerekek a lakásban, mert a kicsi megkaparintotta a nagy kedvenc autóját/Barbie-ját/kismackóját stb.

A “számolj tízig” módszert azoknak ajánlom, akik egy fokkal nyugodtabb alaptermészetűek, mint én, vagy olyan helyzetekre, amikor nem nagyon vagy frusztrált (még). Első nekifutásra még nálam is működik, csak mikor már ötödször veszem vissza a kis tolvajtól azt a fránya autót vagy mackót, akkor tűnik reménytelennek a számolás. A számolás titka az, hogy ha te higgadtan lépsz be egy konfiktushelyzetbe, azzal a nyugalmat is beviszed a csatatérre és ezzel segítesz a gyerekeknek is higgadtan reagálni arra, amit mondasz.

 

Lépj ki a szituációból!

Ez a módszer még az igazán forrófejűeken is segíthet. Ha elmész a helyszínről azon nyomban, és mondjuk tíz (húsz, harminc….) másodpercet egy másik helyiségben tartózkodsz, mielőtt beavatkoznál, az idő alatt vehetsz pár mély levegőt. Meggyőzheted magad, hogy te vagy az okos felnőtt, akinek jó példát kell mutatnia stb. stb. 😀 Kivéve persze, ha a helyzet nem tűr halasztást és azonnal be kell avatkozod, mert a gyermek testi épsége van veszélyben.

Ám ha van lehetőséged kivonni magad a helyzetből és higgadtan visszatérni, hidd el, rém büszke leszel utána magadra! Mert azt látják a gyerekek, hogy az ingerültségnek még a szele sem érintett meg, annak ellenére, hogy a virágföldet már megint kiszórta az az édes csöppség a padlószőnyegre… A másik segéderő pedig, ahelyett, hogy szólt volna neked, segített a delikvensnek alaposan belekenni a nedves földet a szőnyegbe a méretes traktor kerekeivel…  😈

 

Készülj fel a rázós helyzetekre!

türelmesebb szükőMivel ismered magad és tudod, mik azok a helyzetek, amelyek rendszerint kihoznak a sodrodból, azt hiszem, hogy a tudás birtokában akár fel is készülhetnél ezen helyzetek bekövetkezésére.

Annyit kell tenned, hogy nyugodt pillanatodban képzeld el, mi lenne részedről a helyes viselkedés, ha megint előáll az ominózus szituáció, ami rendszerint felbosszant.

Pl. amikor minden lében kanál gyermekedet megint úgy találod a fürdőszoba kilépőn, hogy a szőnyegtisztítás jegyében jól átitatta a szövetet egy fél flakon mosószerrel. Te persze ezalatt gyanútlanul teregetted a ruhákat az erkélyen, mivel sajnos még nem fejlődött ki az a képességed, hogy nagy hatótávolságon belül hallj és hátul is láss a szemeiddel…. 😆 .

Megjegyzem, hogy a bejegyzésben olvasható bármi hasonlóság fiaim napi szintű jótéteményeivel pusztán a képzelet szüleménye….  😉

Nos a második ilyen alkalom után – nyilván helyesen – dönt úgy az anyuka, hogy a mosószert inkább egy magasabb polcra teszi/elzárja. Mert bár az elsőszülöttnek ilyen ötletrohamai sosem voltak, rá sem nézett soha semmilyen flakonra, nyilvánvaló, hogy a második csemete valamiért nagyon is szereti a rendszeres sk. szőnyegtisztítást.

Szintén egy példa: hogy ha tudod, hogy a reggeli elindulás otthonról mindig egy tortúra, és még frusztrálóbb a dolog, ha  időre kell mennetek, akkor készülj fel előre. Pl úgy, hogy eleve több időt szánsz az elindulásra. Hamarabb kelted fel a gyerkőcöt reggel vagy nem enged a reggeli mesenézést (vagy csak rövidebb ideig). Az is jó megoldás, ha bevezeted, hogy rögtön felkelés után fel kell öltöznie, így nem akkor megy a huzavona percekig, hogy melyik pólót vegye fel, amikor már indulnotok kellene. Erről ITT már írtam részletesebben. 

 

Jutalmazd magad!

Úgy gondolom, kijár neked is a képzeletbeli vállon veregetés egy-egy idegpróbáló helyzet higgadt kezelése után. De ugyan ki tenné meg ezt neked napi szinten?! Ajánlok valakit! Ott vagy Te magad! Légy minden alkalommal büszke arra, ha sikeresen vettél egy akadályt, higgadt és türelmes tudtál maradni egy-egy embert próbáló helyzetben is! 

Remélem ez a néhány gondolat neked is adott ötleteket ahhoz, hogyan legyél türelmeseb szülő! Iratkozz fel az Anyatöltő Youtube csatornára is, ahol rendszeresen osztok meg anyatöltő tippeket, ötleteket! 

 

SZERETNÉL TE IS KIEGYENSÚLYOZOTTABB ANYA LENNI?

VÁGJ BELE A 30 NAPOS KIHÍVÁSBA!

Önfejlesztő gyakorlatsor kisgyerekes anyáknak

JELENTKEZZ ITT

 

Mentés

Mentés

Mentés

%d blogger ezt szereti: