Sajnos a mai napig nem sikerült megoldást találnia az emberiségnek arra a valós igényre, hogy hogyan is csináljunk a 24 órából, mondjuk 28-at, hogy több időnk legyen azokra a dolgokra, amelyekkel végezni szeretnénk a nap folyamán. Pedig a hatékonyságnövelés az időgazdálkodásban kulcsfontosságú, ha jól működő időbeosztást szeretnénk kialakítani a gyerekzsivajos napokon.

Valószínűleg csupán egy dolgot tehetünk az ügy érdekében: javítanunk kell a produktivitásunkat, azaz hatékonyabban kell kihasználni a rendelkezésünkre álló időkeretet. Érdekel a hatékonyságnövelés az időgazdálkodásban? Erről szól a mai bejegyzés.

Hatékonyságnövelés az időgazdálkodásban: így csináld!

 

Ne szakítsd meg!

Ha belekezdtél valamibe, lehetőség szernt ne szakítsd meg, csináld meg egy szuszra. Tudom, könnyen mondom ezt gyerekek mellett, hiszen kb. ötpercenként jelentkezik valaki, hogy szomjas, hogy tele a pelus, meg amúgy is inkább menjünk játszani vele. Ilyen az élet kisgyerekkel. Ám azt megteheted, hogy amint lehetőséged nyílik ismét munkálkodni, haladni valamivel, ahhoz a feladathoz térsz vissza, amit félbehagytál. És addig nem kezdesz el mással foglalkozni, amíg nem fejezted be.

 

Iktasd ki az időrablókat!

hatekonysag az idogazdalkodasbanAkár kimondjuk ezt nyíltan, akár nem, a konzultációk során azért csak kiderül, hogy az anyukák egy része igenis hajlamos rajta ragadni a telefonon. “Ó, most van két perc nyugi, megnézem, mi újság a nagyvilágban (???)” és irány a Facebook, Insta. Aztán mire feleszmélnek, eltelt 15-20 perc.

Nem állítom, hogy ezt akkor teszed, mikor a gyermekkel vagy, de akár a napközbeni alvásidejében vagy este fektetés után “levezetésként” is megesik, hogy értékes időt vesztegetsz a közösségi oldalakon, miközben meg több anyuka panaszkodik arról, hogy semmi énideje nincs, amikor pedig olvashatna, tornázhatna, felnőtt színezőzhetne, vagy amihez épp kedve van.

Nem is beszélve arról, amikor a kisgyermekes pároknak nehéz megszervezni azt, hogy kire bízzák a gyerkőcöt, hogy kettesben is elmehessenek otthonról, miközben este mindketten (vagy egyikük) nyomkodják otthon egymás mellett a telefonjukat.

 

Válassz megfelelő közlési/ügyintézési csatornát!

Sokat segít a hatékonyság javításában, ha nem vesztegetsz időt olyan dolgokra, amelyeket sokkal gyorsabban, egyszerűbben is meg tudsz oldani. Közüzemi számlák rendezése csoportos beszedéssel, vagy online befizetéssel a postán ácsorgás helyett a csekkekkel például. Babakocsin lógós gyerekhaddal bevásárlás helyett kényelmes online bevásárlás otthonról. Sok ideig tarthat egy messenger üzenetváltás, akkor is, ha csak egy gyors üzenetet szeretnél átadni. Csörgesd meg inkább a párod, hogy hozzon már hazafelé kenyeret, ahelyett, hogy hosszan levelezgetnétek. Ha viszont feledékeny típus, vagy  több minden kell a boltból, valószínűleg jobb megoldás, ha elküldöd a listát üzenetben.

Figyeld meg a szokásos ügymeneteidet és gondolkozz el azon, hol lehetne egyszerűsíteni, időt megtakarítani.

 

A tévé ne legyen háttérzaj

Sok anyuka számol be arról, hogy szinte már megszokásból bekapcsolja otthon a tévét. Csak úgy háttérzajnak. Pedig ez nagyon ártalmas  a fókuszált figyelemnek. Ha nem akarsz direktben leülni és elejétől végignézni egy műsort (gyerek mellett ez meg amúgy is esélytelen, ha ébren van, nemigaz?), akkor inkább kapcsold ki a tévét.

A fény és hanghatások megzavarnak a koncentrálásban, kizökkentenek abból a tevékenységből, amit éppen csinálsz.

 

Bontsd kisebb részekre  feladatot

hatekonysag az idogazdalkodasbanHa a célod a hatékonyságnövelés az időgazdálkodásban, akkor amikor nagyobb volumenű feladatot kell elvégezned, oszd részfeladatokra. Gyerek mellett valószínűleg úgysem tudsz egyszerre sok dologgal haladni és csak magadat stresszelnéd vele, ha nem végzel az adott teendővel.

Ha eleve úgy tervezed, hogy csak egy szeletével fogsz foglalkozni az adott napon a saját dolgodat könnyíted meg vele.

Legyen leírva, beütemezve

Ha pedig már részekre bontod a feladatokat,  a visszatérő, szokásos tevékenységeknél legyen ez egy menetrend. Pl. feloszthatod így a takarítást, a főzést, kijelölhetsz ügyintézős napokat. Amúgy is ismered azt az elméletet, hogy ami le van írva, azt kötelezőbb erejűnek érezzük, mint ami csak a fejünkben létezik, hogy ezt is meg kéne csinálni, meg annak is meg kéne lennie. Ha egy megszokott menetrend/ütemterv alapján tevékenykedsz, egy idő után gondolkodás nélkül is tudni fogod, hogy “ja, ma péntek van, ma lesz a menütervezés, a nagy bevásárlás. ”

 

Tarts szünetet!

Néha igenis muszáj megállni a napi tevékenységcunami közepette és pihenőt tartani. Mert nem tudunk reggel hattól este tízig egyfolytában pörögni. És nem az a pihenő, hogy beraksz adag mosást, ugye tudod? Hanem amikor tényleg leülsz pár percre. Vagy készítesz egy kávét. Iszol egy pohár vizet és két percig csak bambulsz ki az ablakon. Napközben, gyerkőc mellett is jól esik néha sort keríteni egy-egy mini szünetre, hogy szusszanj egyet és újult erővel vethesd bele magad utána ismét a gyerekzsivajba.

 

hatekonysag az idogazdalkodasban

Egyszerre csak egy dologgal foglalkozz!

Tudom, édesanyaként te is képes vagy arra, hogy egyszerre ezer felé figyelj, de vannak olyan tevékenységek, amelynél sajnos nem működik a figyelem-megosztás.

Csökken a teljesítmény, növekszik a hibalehetőség, több időt vesz végső soron igénybe befejezni egy feladatot, ha közben mást is csinálsz. Tehát, ha kitaláltad, hogy aznap délelőtt mivel szeretnél foglalkozni, akkor fókuszálj is arra a feladatra. Itt kanyarodunk ugye vissza az első ponthoz: igyekezz megszakítások nélkül haladni a teendőiddel.

Ha közben eszedbe jutna más intéznivaló, inkább írd le gyorsan egy papírra és akkor foglalkozz csak vele, ha a megkezdett tevékenységnek már a végére értél!

 

Engedd el a maximalizmust!

Ha megtanulsz kiegyezni az elég jó megoldásokkal, nem akarsz mindenben tökéleteset alkotni, ha keresed mindenben az egyszerűbb, gyorsabb megoldásokat, töménytelen mennyiségű időt meg tudsz takarítani.

És tudom jól, hogy a legnagyobb gondot sok anyukánál pontosan ez jelenti. Mert azt hiszik, hogy csak az a jó, ami tökéletes. Nem veszik azt figyelembe, hogy a tökéletest milyen áron lehet csak elérni. Ugyanis a tökéletes megoldások hajhászása közben a legtöbben örökké frusztráltnak érzik magukat, méghozzá a saját maguk által támasztott követelményszint és az ahhoz kötődő teljesítménykényszerük miatt.

Kérdezd meg egyszer a párodat, minek örülne jobban: egy mosolygós társnak, akinek még van energiája a nap végén arra, hogy szót váltson vele is, vagy egy háztartási robotnak, aki túlhajtotta magát és már megszólalni sincs kedve este!

 

Remélem ez a néhány gondolat segít abban, hogy  a hatékonyságnövelés az időgazdálkodásban ne csak kósza ábránd maradjon számodra és hogy sikerüljön jobban gazdálkodnod az időddel!

gazdalkodj okosan az idoddel

 

Nézd meg ITT a Gazdálkodj okosan az időddel! 66 idővarázs módszer anyáknak című könyvet és tanuld meg jobban beosztani az idődet gyermek mellett is! 

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is.

 

 

%d blogger ezt szereti: