fbpx

Énidő anyának!

enido anyanak

A mottónk: ÉNIDŐ ANYÁNAK! Sok hozzám forduló édesanya panaszkodik arra, hogy amióta megszülettek a gyermekei lemondott a  fodrászról, az olvasásról, az önálló gondolatokról, a fürdőszoba intimitásáról, a régen imádott hobbikról! Ha veled is ez a helyzet, akkor tudod, mi kell neked? Énidő! Rendszeres énidő. 

Az énidő nem önzés, hanem a lelki és mentális kiegyensúlyozottság biztosítéka! Különben hogy is bírnánk energiával a mindennapok mókuskerekét?

 

 

MIÉRT KELL AZ ÉNIDŐ ANYÁNAK?

Mert ha Te nem szentelsz rá figyelmet, más biztosan nem fog!

Ja de, lehet mégis! Ám lehet, hogy nem olyan formában, ahogy azt várnád. 🙄

Talán neked is mondta már a párod egy-egy félresikerült napon, hogy most van itt az ideje, hogy sétálj egyet vagy mozdulj ki, bárhova, találkozz bárkivel, csinálj bármit csak csináld, mert sok lesz ez a bezártság, sok lesz az önfeláldozás és persze mártíromság. Ők a jó fej és gondoskodó társak.

A többiek pedig (talán mert nem látják a dráma mögött a valós okokat)  ezt úgy fejezik ki, hogy nemes egyszerűséggel házisárkánynak, morgósnak, zsémbesnek titulálnak. Rosszul esik ugye? Betalált? Van benne igazság? Ugye, hogy ugye?

Szóval ha ilyesmi előfordult már veled is, akkor Te tuti, hogy keveset foglalkozol a saját töltődéseddel, a lelki egyensúlyoddal, az energiaraktárad újratöltésével!

A képlet ugyanis pofonegyszerű: csak az tud kedves, türelmes, higgadt maradni az embert próbáló helyzetekben is, aki jól érzi magát a bőrében, aki megtalálta az egyensúlyát. Illetve aki törődik azzal, hogy időről időre visszabillentse azt, ami már kizökkenni látszik. És nem várja meg, hogy kiboruljon a bili!

Nem gépek vagyunk, hanem emberek. Nehéz időszakok mindannyiunk életében vannak, el is fáradunk. Jogos, hogy olykor egyedül szeretnénk lenni, kell, hogy néha senki ne szóljon hozzánk és a saját gondolatainkba merüljünk (introvertált édesanyák, róluk már korábban írtam ITT). Vagy épp gondtalanul csacsoghassunk bármi másról, mint az anyaság, a számunkra fontos emberekkel (extovertáltak). Esetleg szeretnénk kifutni a világból (sport, testmozgás, rulez!)

Erre mindenkinek szüksége van! Neked is és igen, a párodnak is kell a kikapcs néha. Pusztán csak azért, mert emberek vagyunk és nem egy robotok!

Igenis meg kell adni a testünknek és a lelküknek is a folyamatos öngondoskodás és regeneráció lehetőséget.

Meg kell ezt tennünk, mielőtt elszakadna cérna és olyan viselkedésformák ütköznének ki rajtunk, amiknek eddig csíráját sem nem ismertük fel magunkban!

Ha pedig már érzed-látod, hogy valami nem jó irányba megy, akkor hidd el, most van itt a perc, hogy azt mondd, „STOP!” és változtass!

És meglehet, hogy ez most furán hangzik, de tartozol a gyerekeidnek, a párkapcsolatodnak is azzal, hogy gondoskodsz magadról, mert csak így tudsz hosszú távon őszinte szeretetet, teljes figyelmet adni szeretteidnek.

De kiszipolyozva, agyongyötörve, enerváltan és fásultan nem lehet! Ha már ezt érzed, lehet, hogy a kiégés szélén állsz.

A rendszeres énidő megteremtéséhez az kell, hogy túllépj az esetleges kifogásaidon!

Mert ha nincs rendszeres énidőd, akkor előfordulhat az is, hogy kifogások mögé bújsz! 

A gyermekeidnek például egyáltalán nem ártasz vele és nem lesz lelki sérült, ha néhanapján más vigyáz rájuk délutánonként. Ha alkalmanként néha egyedül apa fekteti le őket.

Amióta édesanya vagyok, én is végigmentem ezen a lelkiismereti úton… és mivel tudom, hogy a szoptatási időszak jóóóóó hosssssszzzzúúúú ideig  a lakásban (max köpésnyi távolságra az otthontól) tart, bizton állíthatom, hogy nem feltétlenül csak a kimozdulás jelentheti az értékes énidőt. Tehát ez a kifogás sem helytálló szerintem.

 

 

 

ÉNIDŐ ANYÁNAK – HOGYAN SZERVEZD MEG?

„Nekem nincsenek nagyszülők a közelben, a párom is sokáig dolgozik este!”-mondod most.

De sok anyukától hallom ezt, az anyaklubokon, a konzultációkon! Hidd el, ezzel sem vagy egyedül!

Ám tudod mit? Én abban hiszek, hogy ha valóban felismered az öngondoskodásodnak a fontosságát, akkor nem a kifogásokat keresed, hogy miért nem tudod ezt megszervezni, miért nem jut rá időd vagy miért is érzed rossz anyának magad, ha néha egyedüllétre vágysz!

 

KERESD A LEHETŐSÉGET!

Inkább keresed a lehetőséget a rendszeres újratöltődésre és továbbmegyek, ha már tudod, mit szeretnél csinálni ebben az önmagadnak dedikált időben, akkor figyelsz arra, hogy rendszeresen meg is szervezed az énidődet!

Persze a töltekezés is más-mást jelent  mindannyiunknak! Intróknak a befelé fordulós, olvasgatós, kádban lazulós fél órák jelenhetik a megkönnyebbülést egy-egy nehéz napon. Az extrovertált típusok barátnőkkel találkoznak, moziba mennek, vásárolni mennek.

Bármi legyen is számodra az, ami tudod, hogy fel fogja tölteni az energiatartalékokat, ne habozz és még ma foglalkozz vele, szervezd meg, alakítsd úgy a napod, hogy legyen lehetőséged szusszanni egy kicsit!

Ajánlok is számodra néhány megoldást. 🙂

 

TIPPEK, HOGY LEGYEN ÉNIDŐD!

 

 

enido anyanak1. Kérd meg  párod, hogy néha váltson fel, gondolkozzatok barterban. Ha neki jár a focinap, neked is jár heti egy jóga. Hétvégén egyk nap aludjon ő tovább reggel és kelj te a gyerekekhez, másnap cseréljetek. Így mindketten tudtok kicsit pihenni. Bővebben arról, hogyan kérd meg a párod, hogy segítsen!

2. Építs támogató hálózatot! Sok édesanyának nincs a közelben nagyszülői segítség. Ezért más anyukákkal (akár szomszédok akár ovistársak szüleivel, barátnőkkel) így vagy-úgy megoldják a dolgot. Ez is működhet barter alapon. Kölcsönösen vigyáztok egymás gyerekeire és akkor mindketten tudtok szusszani egyet. enido anyanak

3. Néha muszáj mindekinek kicsit ellazulni, kizárni a napi stresszt. Anya jó barátja a magnézium, a citromfű és még egyéb praktikákról írtam itt. 

4. Csatlakozz egy támogató közösséghez, beszélgess más édesanyákkal. Látni fogod, nem vagy egyedül a napi kihíváskkal nehézségekkel. Néha az is erőt ad, ha látjuk, másnak sem egyszerűbb és egy cipőben járunk. 

5. Tudom, hogy néha nagyon nehéz megszervezni, hogy eljuss otthonról akár csak fodrászhoz, vagy kozmetikushoz. Nézd meg ezt a 45 perces nagygenerált, amellyel időhatékonyan tudsz szépítkezni otthon is! 

 

AHOGY ÉN TUDLAK TÁMOGATNI

1. Csatlakozz a Balanced Life Clubhoz, és indulj el a teljes életet élő édesanyák útján, akik egy  minden életszerepüket tekintve támogatást kapnak, hogy fejlődni tudjanak, hogy megtalálják az egyensúlyt a az életükben gyerekek mellett is. 

 

2. Végezd el a 30 napos programomat és légy kiegyensúlyozottabb édesanya: Önfejlesztő gyakorlatsor kisgyerekes anyáknakTégy egy lépést kiegyensúlyozottabb önmagad felé! 

Remélem ez a bejegyzés segít megteremteni a saját idődet az öngondoskodásra, hiszen kell az énidő anyának! 🙂    

A szerzőről

Domokos Kata vagyok, Life,- business és karriercoachként, üzleti mentorként  2016 óta segítem női ügyfeleimet abban, hogy megteremtsék azt az életet, amire vágynak.

Hiszem, hogy lehetséges kiteljesedni, felszabadultan élni elfoglalt nőként – család, munka mellett is!

Abban támogatom ügyfeleimet, hogy megteremtsék az egyensúlyt az életszerepeik között és ne kelljen választaniuk aközött, hogy jó anyák, jó társak vagy épp jó munkaerők legyenek. Hiszen mind arra vágyunk, hogy teljes életet élhessünk!

Szívügyemnek tekintem, hogy ezen az úton segítsem a hozzám fordulókat:  online tanfolyamokon, előfizetői klubomban, egyéni konzultációk, csoportos workshopok és elóadások keretében támogatom a tudatos nőket abban, hogy elérjék a vágyott céljaikat és kiteljesedhessenek életükben.

LETÖLTHETŐ ÚTMUTATÓ 15 LÉPÉS A LELKI EGYENSÚLYÉRT

Milyen témák érdekelnek? Válassz kategóriát!

MARADJ VELEM!

LÉGY NAPRAKÉSZ! Vállalkozásfejlesztési módszerek, működő megoldások a hírlevélben
%d bloggers like this: