Számos édesanya számol be arról a konzultációk során, hogy nehéz átkapcsolnia családanyából dolgozó anya “üzemmódba”. Vagyis a munkahelyén arra gondol, vajon mit csinálhat a gyermeke a bölcsiben/oviban, otthon pedig a családnak dedikált “minőségi idő” alatt megzavarják gondolatait a munkahelyi feladatok. Ismerős? Veled is előfordult már? Ebben a blogbejegyzésben abban szeretnék segíteni, hogyan mit tehetsz azért, hogy sikeres legyen a családanyából dolgozó anya szerepbe átkapcsolás.

CSALÁDANYÁBÓL DOLGOZÓ ANYA – ÍGY KAPCSOLJ ÁT! 

 

ADJ IDŐ MAGADNAK AZ ÁTÁLLÁSRA!

Egy nő életében hatalmas változás az anyává válás, a munkában töltött napok után megszokni, hogy egy csecsemővel vagyunk otthon. Egész más tempó, kihívások,szerepek keretezik a mindennapokat. Anyának sem születünk, hosszú tanulási folyamat ez. S ugyanígy, a munkába visszatérés időszakában is időre van szükség ahhoz, hogy újra felvedd a fonalat és a tempót. Légy türelmes magaddal, adj időt a családanyából dolgozó anya üzemmódba átállásra.

Teljesen természetes, hogy a gyermeked közösségbe szoktatását és ezzel egyidejűleg a munka világába történő  visszatérésedet követő első hetekben gyakran eszedbe jut a a munkahelyeden, mit csinálhat éppen a gyermeked a bölcsiban/oviban. Vajon eszik-e rendesen, mi van, ha hiányzol neki, könnyen beilleszkedik-e egy számára eddig ismeretlen új közegbe.

Való igaz, hogy az otthonlét után éles váltás ismét dolgozó anyának lenni. Ezért is bőven benne van a pakliban, hogy a napi történések, új kollégák, új feladatok, új munkatempó hatása végigkíséri napod a munkaidőő letelte után is és miközben a gyermekeddel kirakózol a nappali szőnyegén délután, elő-előtör a fejedből az, mit, hogyan kell megoldanod másnap a munkahelyeden. Vagy épp az a feladat, amivel nem végeztél aznap. 

 

REGGELI ÁTÁLLÁS: CSALÁDANYÁBÓL DOLGOZÓ ANYA

A reggeli készülődés nem ritkán káoszos egy kisgyermekes családban. (Hogy mit tehetsz azért, hogy zökkenőmentesebben induljanak a reggelek, arról ITT írtam már a blogon. )

Az ébresztés- mosakodás- öltözés- reggelizés, elindulás kavalkádjából kikeveredés után az agyadnak is át kell kapcsolnia és fel kell készülnie a teljesen más jellegű és intenzitású igénybevételre.

Ha bekísérted a gyermekedet a bölcsibe/oviba és elindulsz a munkahelyedre, az utazási időt (ami egyébként gyakorlatilag üresjáratnak tekinthető) tudod felhasználni arra, hogy kicsit kiürítsd az agyadat, mielőtt beleveted magad a munkába. Ha vezetsz, hallgathatsz zenét az autóban, vagy ha szereted a podcastokat, akkor akár azt is. Ez ugyanígy működhet a metrón, buszon, villamoson is, illetve ebben az esetben, mivel nem kell a vezetésre figyelned, akár olvashatsz is. Néhány megálló is sokat számít, ha egyébként este már végképp nincs energiád olvasni, pedig szeretnél.

Az utazási időt persze fordíthatod is a napod, munkád megtervezésére (telefonon, vagy a tervező naptáradban), ez már tényleg ráhangol az előtted álló feladatokra.

 

HELYT ÁLLNI A MUNKAHELYEN DOLGOZÓ ANYAKÉNT

Amint beérsz a munkahelyedre, végezd el a reggeli rutinodat, ami a munkakezdést megelőzi nálad. Ez ugyanúgy működik, mint az otthoni reggeli rutin az öltözéssel, fogmosással stb.

Amíg bekapcsol a géped, készíts kávét/teát magadnak, hozz vizet a monitorod mellé, szellőztess ki. Ha nem egyedül vagy egy irodában, akkor nyilván belefér a reggelekbe, hogy pár szót válts a kollégákkal is. Készíts elő, gondold át a napi feladataidat. Mi a határidős, mi fér még bele a napba? Ha reálisan tervezel, nem érzed az állandó időnyomást magadon, hogy sietni kell, haladni kell, hogy még ez is meg az is beleférjen a munkaidőbe.

Lehet, időbe telik, még sikerül úgy belőni a teendőket, hogy tényleg normál tempóban haladj és végezz. Sokszor persze nem szabad választás kérdése, mi kerül az íróasztalra, ezért fontos, hogy időben jelezd a vezetőd számára, ha kezd túlnőni rajtad a munkamennyiség.

Megeshet, hogy az első időszakban kifejezetten nehéz egy helyben ülnöd és koncentrálni, hiszen valljuk meg őszintén, otthon lévő anyaként a figyelmedet teljesen más jellegű dolgokra kellett fókuszálnod. Tarts szünetet, frissíts fel magad pár nyújtógyakorlattal, szellőztess, járt egy kört. Ne mindig e-mailezz, telefonálj, hanem állj is fel az asztaltól és menj oda a kollégádhoz, akivel valamit meg kell beszélned.

Kezeld helyén az otthoni teendőkkel, gyermekeddel kapcsolatos gondolataidat. Nyugtázd magadban ezeket a gondolatokat és engedd tovább őket. Hisz a gondolatok csak jönnek mennek, több ezer van belőlük naponta. Mondd magadban: a gyermekem jó helyen van, én most dolgozom, délután találkozunk és újra együtt leszünk.

 

A MUNKAIDŐ LEZÁRÁSA

Elkerülendő, hogy otthon is a munkahelyeden félbemaradt feladataidon agyalj, jobb, ha még ott helyben mindent megteszel azért, hogy ténylegesen le is zárd és magad mögött hagyhasd a munkanapot. Amivel nem végeztél, jegyezd fel, hagyd az asztalon, hogy másnap tudd, honnan kell folytatnod. Tudod, ha leírod a teendőket, máris nem az agyadban foglalnak feleslegesen tárhelyet. Természetes, hogy sietsz, rohansz a gyermekedért, ám éppen ezért fontos, hogy tudatosan inkább fejezd be 10 perccel hamarabb a munkát és ne utolsó pillanatban nyomd ki a számítógépedet hogy tényleges vele tudj lenni, amikor újra találkoztok. Úgy értem nem csak testben, de lélekben is. 🙂 

Pakolj össze, zárd le a munkát, hagyj rendet az íróasztalon. Ez már egy átvezetés a délután további részéhez.

 

DOLGOZÓ ANYÁBÓL CSALÁDANYA – ÁTKAPCSOLÁS

Megint a munkahelyedről a bölcsibe/oviba eljutás idejét tudod kihasználni arra, hogy fejben is megérkezz a nap hátralévő részében előtted álló feladatokhoz. Használhatod mini énidőként is ezt az időtartamot, vagy ahogy reggel megtervezted a munkádat, úgy átgondolhatod, mit kell még megcsinálnod, ha hazaérsz.

 

ÚJRA EGYÜTT!

Valószínűleg nem csupán a gyermekednek, de neked is szükséged van arra, hogy az egész napos különlét után újra kapcsolódjatok egymáshoz. Sok édesanya, akikkel dolgoztam, lelkifurdalást érez, hogy a vacsorakészítés, otthoni feladatok mellett nincs elég ideje játszani délutánonként a gyermekével. Ha jó idő van, ne is hazafelé vegyétek az irányt, sétáljatok egyet, menjetek el egy játszótérre legalább egy húsz percre.

Az otthoni teendőket átkeretezve, akár közös tevékenyésgként is végezhetitek a gyermekeddel amiben már tud segíteni. Erről itt írtam már. 

Közben lehet beszélgetni, megvitatni, kivel mi történt a nap folyamán.

Azt is megteheted, hogy hazaérkezés után kijelöltök azonnal 20 perc közös játékidőt, amikor tényleg csak a gyermekeddel foglalkozol és azt játszotok, amit szeretne. Tapasztalatom szerint a gyerekek utána könnyebben “elengednek” házimunkát végezni, ha ők már részesültek az anyával töltött időből és kizárólagos figyelmből.

Ha otthon eszedbe jut a munkahelyed, gondolj arra, hogy a munka megvár. Amennyiben a munkaidő végén tényleg lezártad a napot és lejegyezted hol kell másnap felvenned a fonalat (ugye így tettél? ;-), akkor nem is érdemes tovább ezzel terhelni a gondolataidat. Élvezd az együttlétet a szeretteiddel! 

 

Remélem, ez a néhány ötlet neked is segít, hogy családanyából dolgozó anya üzemmódba (és vissza) tudj kapcsolni!

Töltsd le innen azt a összefoglalót, ami segít megteremteni az egyensúlyt életszerepeid között (ajándék checklistát is küldök hozzá!)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

%d blogger ezt szereti: