gyerekzsivajMost elmondok egy történetet. Vasárnap tartottuk Máté keresztelőjét. Tudtam, hogy három gyerekkel egyedül otthon nem lesz egyszerű a készülődés, plusz szombaton programom is volt, így aztán már jó előre – amúgy gondos anya módján – kitaláltam, hogy mi lesz a menü és persze fel is osztottam a napokat, hogy mikor mit fogok elvégezni ahhoz, hogy minden meglegyen a hétvégére, legyen rend és kaja és ne ússzak el semmivel.

De aztán.

 • Máté sosem akkor aludt, amikor nekem terv szerint szükségem lett volna arra, hogy aludjon, vagy legalábbis ne ölbe gyerek módjára viselkedjen, hiszen haladni akartam – a takarítással, a süteményekkel – a teendőimmel.
 • A másik két kópé felett döntőbíráskodtam a nap nagy részében.
 • Ezek hárman sosem aludtak egyszerre, ami persze minden problémámat megoldotta volna.
 • Mint tudjátok, házhozszállítással intézem a bevásárlást – férjkímélő és időtakarékossági szempontból – , de valamiért elrontottam a rendelést és egy-két alapanyag lemaradt a listáról (vélhetően megint megzavart valaki a rendelés leadása közben….) egy a lényeg, ÚJRATERVEZÉS vált szükségessé a menü terén.
 • Hét közepén hordozóstól-gyerekestől térdre estem az utcán, mint a magyar ökör. Így ennek megfelelően nem voltam a topon az ilyen rendezvények előtt szokásos “sürgés-forgás” közepette.

Tehát ez volt a kiindulási alap.

És mi történt a hét végére?

Volt keresztelő?

Igen volt.

Kaptak enni, inni a vendégek?

Igen, kaptak.

Minden egyben volt?

Igen, minden és mindenki a helyén volt, azt gondolom, jól sikerült a kis herceg keresztelője.

És el kell mondjam, ebben nagy szerepe volt az ÚJRATERVEZÉSNEK.

gyerekzsivajA “Time management” fogalmába ugyanis beletartozik az, hogy nem minden alakul úgy, ahogy eredetileg elterveztük. Hogy rajtunk kívülálló okok miatt is módosítani kell néha/sokszor a dolgokon.

A lényeg ilyenkor a következő:

   1. Megáll
   2. Szusszan
   3. Nyugtázza, hogy ÚJRATERVEZÉST igénylő helyzet állt elő
   4. Felméri a terepet
   5. Végiggondolja, hogyan juthat el mégis a céljáig az eredeti tervek átdolgozásával vagy új terv kidolgozásával
   6. Mindeközben nem pánikol
   7. Kitalálja a b-verziót
   8. Végrehajtja

+1 Fenntartja magának a változtatás jogát c-verzióra, ha szükséges, de időszűke miatt azért jobb, ha törekszik arra, hogy a b-verzió után neki felróható figyelmetlenségből, feledékenységből ne merüljön fel újabb beavatkozást igénylő váratlan fordulat. Tehát KONCENTRÁL (kialvatlanul is… 🙂 )

Azt hiszem ennyi.

Szóval, kedves anyatársak. Ismerős a helyzet? Ugye a Ti életetekben sem alakul minden úgy, ahogy megálmodtátok? Közbejön valami, elromlik, nem ér rá stb. És hogy reagáltok ilyenkor? Dühösek lesztek? Bepánikoltok? Feladjátok? Remélem egyik sem. Ha megpróbáljátok eleve bekalkulálni az életetekbe a nem várt fordulatot, mint lehetőséget, máris lazábban fogadjátok, amikor bekövetkezik.

Minden hozzáállás kérdése, nemigaz? És az pedig rajtatok múlik, így hát hajrá, nincsenek lehetetlen helyezetek, csak (feleslegesen) pánikoló anyukák!

Te mit gondolsz a témáról? Mikor esett meg veled utoljára, hogy az élet keresztül húzta számításaidat egy program tervezése vagy elintéznivaló ügy kapcsán? Sikeresen megoldottad végül?

 

 

 

 

 

Save

Save

Save

Save

Domokos Kata

Domokos Kata

Anyatöltő life és business coach, aki már több ezer édesanyának segített egyensúlyt teremteni az életében, hogy teljes életet élhessenek anyaként is.

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: