Tippek a játékdömping kezeléséhez

Tippek a játékdömping kezeléséhez

Tudom, tudom, sokat írok a rendrakásról, de azt hiszem ez az egyik legnagyobb fejtörést okozó probléma a kisgyerekes családokban. Én gyakorlatilag úgy érzem, hogy egész nap pakolászom és mégsincs soha rend. Természetesen a játékok hada bukkan fel itt-ott-mindenhol, s nem én szórom őket szerteszét: a játékdömpingért három irgalmatlanul aktív fiúgyermek tehető felelőssé!  :-

Elég a játékdömpingből!

Épp ezért egy nap azt mondtam: ebből elég!!! És új szabályok kerültek bevezetésre a játékdömping kezelése érdekében! Először meglepődtek, volt is egy kis ellenállás, de azért most már azt kell mondjam, szépen alakul az új rendszer!

 

1. Csak akkor vehetnek elő új játékot a lurkók, ha az előzőt, amivel játszottak épp elpakolták.

Ezt egy ideig gyakorolnunk kellett, de most már könnyebben elfogadják, mivel következetes maradtam és nem engedtem a huszonegyből.  😉

 

2. A nappali nem játékszoba!

jatekdompingA srácok nem hozhatnak le ömlesztve mindent, csak ami épp az aktuális játékhoz kell. A játékhoz ott az ő szobájuk, ott pakolhatnak (legfeljebb behajtom az ajtót, hogy ne is lássan, mekkora őskáosz uralkodik náluk, úgyis el kell rámolniuk, ha ráuntak,  különben jön az ejnye-bejnye :mrgreen: ). A szobák közti hozom-viszemhez már ajánlottam egy módszert, itt megnézheted.

 

3. Rendszerezni kell a játékokat(tárolódobozok)

Mindennek legyen helye, s oda rakják vissza. A kisebbeknek segítsünk, tanítsuk meg, hogyan kell, a nagyobbacskák már szépen elpakolnak egyedül is. Lehet ezt játékosan is. Utána pedig nagy dicséret jár mindenkinek, hogy milyen ügyes volt. Nem csupán, mert anyának segített, hanem azért is, mert megtanulja, hogy rendben-rendeettebben élni sokkal jobv és kényelmesebb. 

 

4. Csökkents a játékok számát!

Gondold végig, biztos, hogy minden kell még? Nyilván vannak sérült, törött játékok, én egy ideig ezeket ragasztgattam, próbáltam helyrehozni, de ma már nyugodt szívvel hajítom ki a kukába (ha nem látják a gyerekek…). Ha csak néhány doboz játék van a szemük előtt, akkor értelemszerűen csak azt tudják szétpakolni. A többit zárd el a garázsba, padlásra, tárolóba, bárhova, ahol nem bukkannak rá. Ha cserélgeted a dobozokat, akkor a rég elfeledett játékok majd az újdonság erejével hatnak, és jobban értékelik (értsd: kb. öt perccel tovább játszanak vele…  😀 )

 

5. Zárd el a játékokat!

Ha végképp nem megy a gyerekeknek a játékok rendben tartása, rájöttem a tuti módszerre: elzárom őket. Mármint a játékokat. 😈  Nemrég átrendeztük a lakást és a fiúk kaptak egy jatekdompingkülön játszószobát. A férjem találta ki, én pedig örvendeztem (“de jó, még egy helyiség, ahol játékok hevernek majd szerteszét, eddig csak a gyerekszoba és a nappali volt elárasztva, most már ez is…”). A szoba átadásakor leszögeztük: akkor van játszószoba, ha szépen rendben tartják. Ha anyának könyörögni kell a rendrakásért, nem lesz játszószoba! 

Nos, a szavakat tettek követték aznap, mikor felszólításomra, hogy pakolni kéne, középsőm bájos mosollyal arcán közölte, hogy NEM! 😈 Megismételtem a kérést még egyszer, a füle botját nem mozdította. Így aztán jött a “piros kulcs” és bezártam a játszószobát. Kb. három percet hagytam visítani a srácokat (kegyetlen vagyok???) aztán feltettem a kérdést újra. Nos, ezúttal úgy rámoltak, mint a kisangyalok. Azóta nem kellett elővennem a “piros kulcsot”… elég volt megemlíteni a tényt, hogy a játszószoba zárható!  😉

 

Kipróbálod? 

Ezek tehát az én tippjeim a játékdömping kezeléséhez. Neked milyen praktikáid vannak arra, hogy a gyerekek elpakolják a játékaikat és viszonylagos rendet tudj tartani az otthonotokban?

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! 🙂 

Mentés

Domokos Kata

Domokos Kata

Anyatöltő life és business coach, aki már több ezer édesanyának segített egyensúlyt teremteni az életében, hogy teljes életet élhessenek anyaként is.

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: