Ahhoz, hogy szervezettebbek, kiszámíthatóbbak legyenek a mindennapok, elengedhetetlen, hogy előre tervezz. Tudom én, hogy sok a váratlan és előre nem látható faktor, ha kisgyermekes anyuka az ember lánya, mégis azt mondom, amennyire csak lehet, légy tudatos és tervezd meg a mindennapokat!

Hogy miért?

  • A családban mindenki számára tudható, hogy “ki, mikor, merre”, ha le is vannak írva a programok.
  • Látható, mely idősávokba lehet bevállalni még valamit és hol nem érsz rá mással foglalkozni.
  • Be tudod osztani az elintéznivalókat.

Ez csak néhány előnye a rendszeres tervezésnek.

A mai bejegyzés lényege az,hogy ha eddig nem volt szokásod, akkor bizony magát a tervezést is be kell építened a napi/heti rutinok közé. Vagyis tervezd meg, hogy mikor tervezel!  😀 

Hogyan csináld?

1. Jelölj ki a héten egy napot! 

Jellemzően a viszonylag kevésbé kaotikus vasárnap erre talán a legideálisabb, amikor megtervezed a következő hetet.

tervezd megGondold el, melyik az az időpont, ami a legalkalmasabb erre nem hosszú (mondjuk 10 perc), de koncentrációt igénylő tevékenységre. A délutáni pihenés? Vagy csak este fektetés után tudsz rá sort keríteni? A lényeg, hogy amit kijelölsz , az legyen fixen a tervezésre dedikált időpontod minden héten. 

2. Elő a naptárat! 

Asztalit vagy elektronikusat, melyiket szereted jobban? Írj bele mindent, ami előzetesen még nem került bele, amikor tudomást szereztél egy-egy programról, intézni valóról. A színkódolásról szóló bejegyzésben erről írtam már ITT

Ha mindegy mikor foglalkozol az adott dologgal, rögzítsd úgy, hogy ne téveszd azért szem elől. Érdemes ezeknek a terveknek is azért egy végső határidőt adni, különben biztos csak halogatni fogod a végtelenségig őket.

Anyaként gyakori kifogás, hogy semmire sincs időnk… hát ez valóban így van, egészen addig, amíg nem tervezel időt rá! 😉 

Gyakori kérdés, lehet-e duplán vezetni a naptárat? Mondjuk a telefonban és asztalit is mellette. Ez attól függ, hogy valóban használod-e és mire használod őket, mit hova írsz be. Ha ennek is kialakul egy rendszere és valóban ránézel mindkettőre akkor oké.

Így nem fordul elő, hogy a telefonba írsz valamit miközben rutinszerűen csak az asztalit ellenőrzöd esténként, mert ez esetben bizony elmaradhat a telefonba rögzített teendő… 

3. Használd is a naptárat!

A heti tervezés mellett persze fontos, hogy használd is a naptárat, azaz minden este érdemes rápillantani a másnapi tervekre. Ez már a napi tervezés szintje.

Érdemes úgy számolni, hogy ne pakold teljesen tele a napokat, legyen benne azért annyi mozgástér, hogyha hirtelen beesik valami, akkor se dőljön össze a rendszer!

4. Szabd a Ti családotokra!

Több anyuka vallja, hogy hullámzó a teljesítménye, ami az időbeosztást illeti. Ha tudod magadról, hogy a hét elején nagy lendülettel vágsz neki az elinté-zendőknek, ám a hét közepe felé rendszerint van egy mélypontod, akkor ennek ismeretében tudod kialakítani a számodra követhető heti beosztást.

Ne légy önmagad ellensége, figyelj a saját működési sémáidra!

tervezd megMivel a tervezés célja egy család életének, mindennapjainak a menedzselése, ezért nyilván a teendők, intéznivalók  teljesítése sem egy emberes feladat. Gondolkodj csapatban, munkamegosztásban! Legyen mindenkinek meg a saját feladata a rendszerben. Segítsétek egymást, szerintem ez csak így működik! 

Ha szeretnél kialakítani egy rendszert, amivel gyerekek mellett is tartható időbeosztást érsz el és amelyben mindenre és mindenkire lesz időd  a mindennapokban, aki és ami fontos számodra, akkor nézd meg ITT, hogyan tervezem én a napokat a gyermekeim mellett. Tervezd meg te is a napjaidat, gondolkozz előre!

 

gazdalkodj okosan az idoddel

 

Nézd meg ITT a Gazdálkodj okosan az időddel! 66 idővarázs módszer anyáknak című könyvet és tanuld meg jobban beosztani az idődet gyermek mellett is! 

 

 

%d blogger ezt szereti: