Néhány gondolat az újdonsült anyukákhoz

gyerekzsivajSzerintem mi anyák néha hajlamosak vagyunk túlkombinálni és túlgondolni dolgokat, amivel aztán csak a magunk életét nehezítjük meg. Ez különösképpen az első gyermekes anyukákra jellemző – nem megbántva Őket, hisz mindenki így kezdi, tehát bizony én is voltam egykor első gyermekes anyuka.

Az elvárásokat azonban legtöbbször magunk támasztjuk önmagunkkal szemben. Hogy milyen tévhitekben is élünk? Lássuk csak!

1. Mindent nekem kell megoldanom!

Nem, ez nem igaz. A gyermeket ketten, a pároddal együtt vállaltátok és nem csak a kellemes részeket, hanem a nehéz időszakokat is. Tudom, még ma is az általános vélekedés az, hogy a gyermeknevelés elsősorban az anya dolga, hiszen Te vagy a kicsivel otthon. De ha Te éjszakázol a babával és hagyod pihenni a férjed, mivel neki másnap dolgoznia kell menni és Te sosem alszod ki magad emiatt, akkor elbillen az egyensúly. Egy zombi anya pedig egyáltalán nem jó társ! :mrgreen:

Én nem mondom, hogy Apuka éjszakázzon a kicsivel (pláne, hogy szoptatni mondjuk nem is tudja), de legalább hétvégenként vigye el napközben babakocsival-hordozóval egy-két órára a babát, vagy vigyázzon rá otthon addig, amíg Te is alszol néhány órát egyhuzamban, mielőtt teljesen kikészülsz a kialvatlanságtól.

Apropó feladatmegosztás!

Sok ismerős családnál és nálunk is pl.  a fürdetés az apuka feladata és a gyerekek is élvezik. Ez az Ő közös idejük Apával, hisz napközben alig találkoznak. Amíg a fiúk pancsolnak, addig én felteszem a lábam és görgetem a Facebookot  romeltakarítok a konyhában vacsora után.

2. Mi lesz az észosztókkal?

Mert bizony abból van bőven. Megfigyelésem szerint olyan szerencsés világban élünk, hogy mindenki kiválóan tud gyermeket nevelni, pláne a másét. Nos, a legegyszerűbb az “egyik fülön-be másikon ki” elvét követned. Úgysem tudsz mindenkinek megfelelni. Egyébként meg Te pontosan tudod, hogy kinek a véleményére, tanácsára hallgatsz, de azt a személyt meg már amúgy is megkérdezted gondolom, amikor elakadtál egy gyereknevelési kérdésben. Ergo, a kéretlen jó tanácsokkal nem kell foglalkozni. Csak összezavarnak és Neked arra a kezdő anyukák bizonytalanságával küzdve most végképp nincs szükséged.

3. Mit szólnak mások?

A gyerkőc veri magát a földhöz a boltban? Hisztizik? Elveszi más gyerek homokozólapátját a játszótéren? Nem fogad szót, mikor azt mondod neki, hogy elég legyen a játékból, indulás haza (Ő meg persze elrohan az ellenkező irányba és azt visítja közben, hogy “nem akarooooook hazamenniiiiiiiii, nemö!”)

Szóval enyhén szólva is cikisnek érzed a helyzetet, mert ugyan mit szólnak mások? Ugyan mit szólnának? Vélhetően nem a tiéd az első gyerkőc, akit nem tankönyvi példaként láttak viselkedni az életben. Küldj egy “ura vagyok a helyzetnek”-mosolyt a nézőközönség felé és tedd, amit helyesnek látsz.

4. Most már akkor mindig így lesz?

Sose fogsz már normálisan aludni? Egyedül pisilni menni? Megszakítás nélkül végigenni egy ebédet? Egyáltalán ülve enni? Ugye tudod folytatni a sort?

Hát van egy jó hírem: ezek mind elmúlnak egyszer, túl leszel ezeken is. De van egy kevésbé jó hírem is: lesz helyettük más, amitől meg később fog majd égnek állni a hajad. De ettől szép az anyaság, nem igaz? Nem tudsz beleunni meg ellustulni, hiszen mindig új kihívások elé állít!

5. Ki az a nő a tükörben?

Nyugi, szülés után csak a sztáranyukák (photoshoppolva, na meg persze nem is hiszem, hogy szoptatnak, mert azt drasztikus fogyókúra mellett nem igazán lehet) meg a kamugépek néznek ki úgy, mint akik egy bikiniversenyre készülnek. Az átlagos nők nem akkor vannak életük legjobb formájában. És hónapokig nem is lesznek a legjobb formájukban. Én nem állítom, mint egyesek, hogy ha kilenc hónapig növesztgetted magad a babáddal együtt, akkor most kilenc hónap kell, hogy leadd a rajtad ragadt súlytöbbletet. Ez egyénenként változó. És az is tény, hogy tenned kell érte. Figyelni az étkezésre és a mozgásra.

Foglalkozz ezzel is persze, hiszen fontos kérés, de most ebben az időszakban talán mégsem ez a legfontosabb!

Engedd el ezt a belső kényszert, adj időt magadnak. És érezd jól magad újdonsült anyaként akkor is, ha van rajtad némi súlyfelesleg.

Ha szeretnél megszabadulni a babahájtól csatlakozz a Facebook zárt csoportunkhoz, ahol fogyni vágyó anyukákkal motiváljuk egymást!

Ha van néhány túl aggódós kezdő anyuka az ismerőseid között, oszd meg velük ezt az írást, hátha hasznos lesz ez a néhány gondolat a számukra is!

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Mentés

Mentés

Domokos Kata

Domokos Kata

Anyatöltő life és business coach, aki már több ezer édesanyának segített egyensúlyt teremteni az életében, hogy teljes életet élhessenek anyaként is.

%d blogger ezt szereti: