gyerekzsivaj anyacoachingFrank Ágnes (Srácnevelde) vendégposztja

Meglepve hallottam szülőtársaimtól évekkel ezelőtt, hogy majd az oviban úgyis megtanítják… Természetesen van nem egy olyan dolog, amire az oviban tényleg megtanítják a gyerekeket, de sok olyan dolog is akad, amit nem az oviban, nem az iskolában kellene megtanulniuk a gyerekeknek. Igaziból nem is tanulniuk kellene, csak ellesni a szüleiktől.

Mi mindenre gondolok?

Amikor azt hallom, hogy majd az oviban úgyis megtanítják szendvicset enni, akkor azért jócskán meglepődöm. Miért? Otthon nem esztek szendvicset? Vajon miért az oviban kell ezt megtanulnia a csöppségnek? Akár a cipőfűző kötését is megtanulhatja otthon a gyermek, nem kell vele megvárni az óvodát – persze nem kell kétségbe esni, tényleg tanítani fogják az óvó nénik is a legalapvetőbb dolgokat is, de ez nem kizáró ok, ettől még otthon is elsajátíthat bizonyos szokásokat, képességeket a gyermek.

Az iskolában is gyakran szembesülök alapvető hiányosságokkal

Udvariasság

Csak ilyen apróságokat hiányolok, hogy például köszön a gyermek a társainak, tanárainak. Ismeri azokat a kifejezéseket, amiket mostanában varázsszavakként már a tantermekben is kifüggesztenek a pedagógusok, hiszen sok gyerek számára valóban az újdonság erejével hat: kérem, köszönöm, légy szíves, bocsánat, stb. Egy egyszerű eldöntendő kérdésre nem annyira jó válasz a „ja”, meg az „aha”, sokkal szebben hangzik az, hogy „igen”.

Megtanítják a pedagógusok, legalábbis megpróbálják megtanítani, de ha otthon soha nem is hallja ezeket a kifejezéseket, akkor számára teljesen idegen lesz mindegyik, nem fog berögződni, nem fogja automatikusan használni egyetlen alkalommal sem. Ha otthon is, rokonságban is teljesen természetes, hogy a felnőttek is, a többi gyerek is úgy szól a másikhoz, hogy megkéri, majd megköszöni, amit tett a társa, ez lesz természetes a csemetének és észre sem fogja venni, hogy ő is használni kezdi.

Házimunkák

Az otthon adódó feladatokat nem igazán lehet megtanítani óvodában, iskolában. Azt, hogy tartson rendet maga körül a gyermek, vagy terítse meg az asztalt, még csak-csak, de hogy az ágyat elrakja maga után, vagy elmosson egy poharat, tányért, nagyobb gyermekek már porszívózzanak, mossák fel a padlót, nyírjanak füvet, iskolában nehezen lehetne kivitelezni.

Pénzügyek

Ebben a kérdésben is ért már néhány meglepetés. Arra a kérdésemre, hogy kik szokták otthon előre eltervezni, hogy mire mennyit költenek, annyi volt a gyerekek reakciója, hogy hát ők nem milliomosok. Mintha csak akkor kellene beosztani a pénzt, ha milliomosok lennénk. Ha kaptak zsebpénzt, vagy ajándékpénzt, azt abban a percben el is költötték (egy olyan srác volt, aki viszont minden pénzét megőrizte, még ő sem tudta, hogy mire akarja elkölteni). Pedig akarva, akaratlanul ebben is a szüleiket fogják utánozni a gyerekek, mindegy milyen példa van előttük.

Kellemes meglepetések is értek

Természetesen létezik olyan gyermek (nem is egy), aki szépen köszön, akárhányszor találkozunk, aki nem zsebre dugott kézzel áll meg előttünk, ha kérdezni akar valamit, aki tud udvariasan kérni és megköszönni! Bizony, ismeri és használja a „varázsszavakat”! Ő bizonyára otthon is hallja ezeket!

Még az olyan srácok között is akadt talpra esett, ügyes gyerek, aki egyébként nem mutat különösebb érdeklődést az udvariasság, tisztelettudó magatartás iránt. Amikor a szekrényre hozzák a srácok a lakatot, de hiába, mert nincs az ajtón pánt, a kis ötödikes nem vár a karbantartó bácsira, saját maga fogja a csavarhúzót és már meg is oldja a problémát. Ő például szokott otthon apukájának segíteni (vagyis nem segíteni szokott, csak ő is figyeli apát, és kipróbálja ő is, amit apa csinál – a segítés ellen tiltakozott, azt mondta, ő nem szokott segíteni!)

Nyilván sok jó példát látott az a fiú is, aki az iskolai kiránduláson észrevette, hogy a meredekebb hegyoldal tetején a tanár nénik megtorpantak, nem mertek elindulni a lejtőn. A kis ötödikes visszamászott, és kezét nyújtotta a csúszós meredek szakaszon, és újra és újra visszament a lejtő tetejére, míg az utolsó félősebb lánynak is segített lejutni a dombról! Úgy sejtem, ő is sok jó példát látott otthon!

Mi mindent lehet még ellesni otthon a szülőktől? Elkezdem a sort, folytasd!

  • késsel, villával enni

Frank Ágnes
www.sracnevelde.hu

Save

Domokos Kata

Domokos Kata

Anyatöltő life és business coach, aki már több ezer édesanyának segített egyensúlyt teremteni az életében, hogy teljes életet élhessenek anyaként is.

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: