Játszmák… miért ne menj bele?

Játszmák… miért ne menj bele?

Bárcsak minden sima ügy lenne az életben, minden élethelyzetünkben flottul kommunikálnánk, ne lennének félrement üzeneteink, rosszul értelmezett gondolataink.

Néha elég egy rossz hangsúly, egy furcsa grimasz és máris magyarázhatjuk a bizonyítványt!

Valójában az is teljesen mindegy, hogy gyerekkel vagy felnőttel állunk szemben, nap mint nap rengeteg játszmába keveredhetünk bele!

Vagy… dönthetünk úgy is, hogy NEM megyünk bele játszmákba!

 

Miért kerüld el a játszmát? 

 

1. Mert nem éri meg…

Vannak azok a szituációk, amikor egyszerűen nem éri meg. Mert többet veszítünk vele, mint nyerhetünk. Minek konfliktusba keveredni apró-cseprő dolgokon, amiknek igazából semmi jelentőségük?

Az a baj ezzel, hogy legtöbbször csak utólag látjuk meg, mennyire jelentéktelen ügy is volt, amiben bolhából elefántot csináltunk!

Mondjak példát? Ki hogy hajtogatja a ruhát, miért oda teszi, miért nem amoda? Miért nem megy lassabban, gyorsabbban, miért dudál? Miért nem adja oda a játékot a másiknak? Miért nem jó a kék pulcsi?

Miért, miért, miért? Szavakon lovagolunk sokszor, egy legyintés, félrenézés helyett vagy vitás helyzetben alternatíva keresés helyett.

Igazából a legtöbb esetben ilyenkor csak önmagunkat bosszantjuk, amikor túllihegünk helyzeteket. Mert van olyan, hogy 5 perc múlva már nincs jelentősége az 5 perccel korábbi helyzeteknek…

Bár tudom, könnyű mondani, hogy “lapozz” inkább ilyenkor, mégis ezt mondom. Hidd el, gyakorlás kérdése! 🙂 Mérd fel, akár csak 5 perc távlatában is, megéri ölre menni a saját igazadért?

Ha számodra fontos dologról van szó, mert az alapvető értékrendedet, a jómodort, tiszteletet érintő kérdésről van szó, természetes, hogy szeretnél ennek érvényt szerezni, de egyébként mi veszteni valód van?

 

2. Mert nem vagyunk egymás ellenségei

A másik dolog, amiért nem érdemes belemenni a játszmákba az az, hogy lehet, nem szándékosan “ellenkezik” velünk az illető, akivel éppen konfrontálódni készülünk! 

Végső soron, mindenki gondolhat mást mint mi, nem kell egy véleményen lennünk bizonyos dolgokkal kapcsolatban, nem igaz?

Mindenki szabadon gondolhat hülyeségeket is akár és tévedni sem bűn.

Ha ebből indulunk ki és nem könyveljük el, hogy a másik fél (az az áldott jó gyermekünk például 🙂 ) biztosan MÁR MEGINT keresztbe akar tenni nekünk, talán kevesebb vitával megússzuk a kényes helyzeteket!

Felnőttek közötti párbeszéd esetén is kifejezetten hasznos lehet mondjuk ilyenkor a pontosítás, egy visszakérdezés, hogy valóban jól értettük-e,  amit hallottunk, amit mi kihallottunk a másik mondanivalójából.  Még az is megeshet, hogy mi tévedünk, vagy nekünk nincs igazunk! 

 

3. Mert miénk a döntés, min húzzuk fel magunkat!

Jó, ha észben tartjuk, hogy a legnagyobb  igazság az, hogy a saját lelki békénkért első sorban mi magunk vagyunk a felelősek! Nem mások húznak fel minket, hanem a mi válaszreakciónk lesz az valamire, hogy felhúzzuk magunkat.

S ha már itt tartunk, dönthetünk akár úgy is, hogy nem húzzuk fel magunkat!

Nem egyszerű ezt választani és sokat kell gyakorolni, ha eddig nem így működtél! 

És még olyan esetekben is dönthetünk így, ha kiderül, hogy nem értettük félre a szándékot és valóban fogást, támadási felületet kerestek rajtunk!

Ugye, hogy mennyivel nagyvonalúbb és elegánsabb felülkerekedni és nem belemenni egy játszmába, mint vért izzadni azon, hogy olyan embernek bizonyítsuk az igazunkat, akinek mondjuk éppenséggel az okoz örömet, hogy minket bosszúsnak, feldúltnak vagy akár sebzettnek lásson?

Ez esetben egy a lényeg: ha a másik fél támadóan lép fel, kérd ki magadnak a hangnemet, de ne menj bele a vagdalkozásba. Lépj ki a szituációból, hagyd ott a másikat.  Szögezd le, hogy számodra eddig és ne tovább. És lapozz. Te ne légy partner a játszmához, főjön csak a másik a saját levében. 

 

Ez csak három egyszerű érv amellett, hogy miért ne menj bele játszmákba.

Ha azt is szeretnéd megtanulni, hogyan valósíthatod meg mindezt a gyakorlatban, hogy hogyan kommunikálhatsz határozottan, ámde kedvesen és elegánsan, nézd meg a békés önérvényesítés anyaként coaching csoportot ITT! És ha szeretnél részt venni, kérj értesítést a legközelebb csoport indulásáról! 

Domokos Kata

Domokos Kata

Anyatöltő life és business coach, aki már több ezer édesanyának segített egyensúlyt teremteni az életében, hogy teljes életet élhessenek anyaként is.

%d blogger ezt szereti: