Hogyan varázsolj időt magadnak a gyerekzsivajos mindennapokban?

Hogyan varázsolj időt magadnak a gyerekzsivajos mindennapokban?

Szeretsz elvonulni és tervezgetni kicsit?

A cipész cipője problémával szembesültem az elmúlt időszakban. Én, aki a  hatékony időgazdálkodás megvalósítását hirdetem anyacoachként, komoly elakadással találtam magam szembe.

Mert rájöttem, hogy egy nap csak 24 órából áll. 🙂

Alaphelyzet

Az egykor sokat alvó kisbabám többet van ébren, erősen fogzik, kézben akar lenni. A gyermek ráadásul hét és fél hónapos kora óta áll (!!!), felkapaszkodik mindenen, ezért szemem nonstop rajta, így aztán kevesebb időm van pl. a bloggal is foglalkozni, mint eddig.

Ezt megfejelve mindenféle rossz nyavalyák megtámadták a csipet-csapatot, így a két ovis srácom egy teljes héttel meghosszabbította az őszi szünetet. Igazán betegek persze nem voltak (értsd. nem volt gond az indiánüvöltve kergetőzés a lakásban), csak éppen közösségbe nem mehettek.

Ergo, ha Máté véletlenül aludt is egy-két órát egyhuzamban napközben, Gergő és Bence itthonléte miatt sem írni, sem dolgozni nem tudtam.  Amikor a nagyok aludtak ebéd után, Máté tuti ébren volt.

Yess!

Emellett persze- figyelve az egészséges egyensúlyra – az estéket sem szeretem állandóan a számítógép előtt tölteni, hiszen akkor van időnk a párommal is kettesben együtt lenni, amikor végre elalszanak a fiúk.

 

Tervek

De a fejem mostanában tele van tervekkel az anyacoaching kapcsán és kéne rá IDŐ is, hogy ezeket valamikor megvalósítsam.

Persze vannak az ötperces műveletek, amiket a holtidőkben gyorsan elvégzek (egy-egy e-mailre válaszolni, feljegyezni az újabb listákat (haha), kitenni egy gyors posztot a Facebookra.

De vannak bőven olyan tevékenységek, amiket csak elmélyülten, maximális odafigyeléssel lehet csinálni, pl. bejegyzés írása a blogra, cikk írása a Babanetre, szakértői blogra, illetve természetesen maga a coaching az anyukákkal.

És ha bővül a kör, amit szeretnék beszuszakolni a 24 órába, akkor az időleges zavarhoz vezet a “rendszerben”, igen, nálam is. 🙂

Mert valahogy plusz időt kell nyernem, azaz szó szerint varázsolnom az újabb feladatra.

Most pl. szeretnék több időt a tanulásra, továbbképzésre, olvasásra. Olvasni viszont nem lehet öt percben. Este meg sokszor már holtfáradt az ember, ezért inkább gyorsan elalszom, mert tudom, hogy Máté hamarosan kelni fog éjszaka (éljen a fogzás…..).

 

Gondolkodjunk!

Így aztán elkezdtem azon gondolkodni, mik a lehetőségek, mikor lenne időm arra, amivel foglalkozni szeretnék. Miről tudok lemondani az új célokért, hogyan tudom átszervezni a dolgokat,  milyen feladatokat tudok eltolni, mert most számomra ennek az új tervnek nagyobb prioritása van!

1. Rájöttem pl. hogy ha egyedül megyek a fiúkért az oviba (már amikor épp nem otthon héderelnek), mert mama vigyáz Mátéra, hogy ne kelljen kivinnem pl. esőben, szélben, hidegben a kicsit babakocsival, akkor a buszmegállóban, a buszon van majd húsz percem olvasni, amíg odaérek az ovihoz. Visszafelé persze már jönnek a srácok, szóval hazafelé már nem működik a dolog, ámde odafelé van erre 20 percem! Hurrá! 🙂

2. Amikor hivatalos ügyet kell intézni, orvosi rendelőben várakozni. Mivel a kópék engem is megfertőztek, lázasan mentem le az orvoshoz és antibiotikum lett a vége… aminek így szoptatás mellett azért annyira nem örülök, de sajnos muszáj volt már. Szóval igen, én ilyen elvetemült vagyok, hogy még betegen, lázasan is azzal töltöttem az orvos rendelőben a várakozás perceit (háromnegyed óra pontosan), hogy szakkönyvet olvastam. Anyaidő!!! 😉 Mert ha valaki igazán akar valamit…

3. És ami a prioritásokat illeti… a blogtevékenységet átcsoportosítva, kissé redukálva,  az esti közös időnkből fél-egy órát lecsípve (attól függ, mikor alszanak el a srácok) olvasással töltök, de este 9-fél 10 magasságában így is abbahagyom, hogy kettesben is tudjunk lenni férjurammal, pl. hogy megnézzünk egy részt a kedvenc sorozatunkból.

4. Ha belegondolsz, nagyon könnyen el lehet csúszni pl. a netezéssel, mikor este végre lerogysz a kanapéra altatás után, ha rajta maradsz a Facebookon, gondolkodás nélkül rákattintasz cuki állatos meg főzős videókra (utóbbi a gyengém, hát nem szuperek???) ahelyett , hogy más hasznos tevékenységet végeznél.

 

Légy tudatos!

Ha ezt is tudatosabban kezeli az ember, máris több ideje lesz arra, ami igazán fontos. Ezért pl. be lehet vezetni, hogy az email-ekre csak egyszer nézel rá naponta, hogy a Facebookot sem görgeted csak megszokásból, hanem kijelölsz egy délelőtti meg egy esti 10 percet, hogy átfusd a történéseket (mondjuk ez rám nem vonatkozik, mert ugyebár ott is gyerekzsivajozom, cserébe viszont a privát profilomat gyakorlatilag egyáltalán nem használom, nem vizslatom célirányosan az idővonalat, csak a gyerekzsivajra lépek be).

Íme néhány apró időnyerési trükk a zsúfolt mindennapokra, gondold végig, Te melyiket építenéd be az életedbe és valósítsd meg már ma!

Én tényleg hiszek a mondásban, hogy arra van időd, amire akarod, de hozzátennék még annyit, hogy  …. és amire tervezel időt magadnak.

Úgyhogy hajrá!

Én megoldottam most ezt az elakadást az időgazdálkodásomban (éljen a self-coaching)… Te hogyan kezeled a sajátodat?

Ha hasznosnak találtad az írást, oszd meg bátran időszűkében lévő anyatársaiddal is! 🙂

 

Save

Save

Save

Mentés

Mentés

Domokos Kata

Domokos Kata

Anyatöltő life és business coach, aki már több ezer édesanyának segített egyensúlyt teremteni az életében, hogy teljes életet élhessenek anyaként is.

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: