Ecet nap!

Aki ismeri az öko szemléletű háztartás alapjait vagy most ismerkedik vele, az bizonyára elsők között találkozott a háztartási ecettel, mint általános tisztítószerrel, zsíroldóval. Ma én is ezzel foglalkozom. Ma ecet nap van!

Hogy mi az ecet nap? Már jó ideje bevezettem, hogy hetente egyszer (mikor a konyhát takarítom) bevetem az ecetet minden fronton. Így egyrészt nem marad ki semmi, hisz ecet nap van, másrészt egyben letudom a fincsi ecet szagot is…  😯 

Tehát veszek két liter háztartási ecetet és hajrá! De menjünk csak végig a programpontokon szép sorjában!

ecetnap2Elsőként feltöltöm csapvízzel a vízforralót majdnem színültig és hozzáöntök kb. két dl ecetet. Azért csak ennyit, mert mivel rendszeresen ecet napozom, nem olyan vízköves a készülékem, de ha Te most kezded, készítheted töményebbre is az ecetes vizet.

Amíg a víz felforr átnyargalok a mikróhoz. Üvegtálba vagy bögrébe félig öntök vizet és felöntöm (na mivel?  😀 ) ecettel. ecetnap3Öt percre időzítem, akkor már forr a keverék és a felszálló ecetetes gőz szépen feloldja a mikróban lerakódott zsíros ételfoltokat.

Az öt perc az én ezer éves mikrómnak kell, nagyobb teljesítményű készüléknél kevesebb lesz, amikor látod, hogy már forr a víz az edényben (célszerű ezért inkább valami laposabb edényt választani) akkor körülbelül jó is lesz.

ecetnap4Amíg a mikró és a vízforraló dolgozik, a gáztűzhelyemet áttörlöm a porlasztós fejű flakonba töltött ecetes vízzel. (Ugye már mondtam korábban, hogy jó lesz félretenni egy kiürült flakont? 😉 ) Alaposan befújom a felületet, hagyom állni, míg a többi ecet napos teendőmet végzem.

Mert közben kész a vízforraló és a mikró.

ecetnap5A remélhetőleg ezen a pontnál éppen üres és tiszta mosogatótálcába a lefolyóhoz teszek 3-4 evőkanál szódabikarbónát (öko szemléletű háztartásban az is alap!) és rázuttyantom a mikrós és a vízforralós vizet. Jól átmossa a vízvezetéket, viszi magával a zsírt, jó hallani mikor “kotyog” belül a rendszer. Ha ezt a műveletet hetente egyszer elvégzed, jó eséllyel megúszhatod a dugulásokat!  😀 Közben újratöltöm a vízforralót, elindítom megint, ha kész, ismét megy a lefolyóba. És még egy menet, de azt már nem oda öntöm, csak várd ki a végét!

ecetnap6

Kicsit szakadjunk el a konyhától. Ha épp nem megy a mosógéped, ami tudom, kisgyerekes családoknál ritka, és van otthon egy liter ecetet bontatlanul, akkor egyszerűen önts bele a dobba és indíts el egy magas hőfokú mosást. Szépen leszedi a vízkövet, meghosszabbítja a mosógéped élettartamát (ugyanezt alkalmazhatod a mosogatógépre is). Ezt a módszert azért nem kell hetente alkalmaznod, én pár havonta szoktam, mikor eszedbe jut, hogy de rég is csináltad már… na akkor már pont jó az időpont rá!  😉

ecetnap7Tükröm-tükröm. Igen, a szórófejes flakonból spriccelj a tükrökre, de általános tiszttószerként áttörölheted vele a mosdót is.

Ha visszamész a konyhába és még bírod, áttörölheted az ecetes vízzel a konyhapultod felületét is. Elárulom, én nem vagyok az a kimondott mazochista típus, halaszd nyugodtan Te is máskorra a teljes pulttörlést.  😀 Már az is segít, ha kézközelben tartod a flakont és az esti konyhai mosogatás és romeltakarítás során nagyjából áttörlöd vele a pultot!

Ugye még emlékszel? Maradt egy teljes töltet víz a vízforralódban, mostanra már vélhetően langyos, ha pedig mazochista voltál, talán egészen le is hűlt!

Nos, én ezt a vizet még nem innám meg, de csak úgy kilocsolni sem szeretem. Szóval fogok egy üres ásványvízes flakont (melyről leszedem a címkét, így tudom, hogy forralt víz van benne) beleöntöm. S hogy mire használom? Gőzölős vasalóba, a gyerekek levegőpárásítójába. Harmadik forralás volt, szerintem már ecet sincs benne, mégis így szoktam a lelki békém kedvéért. A negyedik forralást már elkészítem teának. Jól is esik az ecet nap végénmire mindennel végzel!

Ha még többre vágysz: főzd ki a kávéfőződ ecettel, vagy tedd az öblítő adagolóba a mosógépbe, amikor mosol (lásd: Öko mosás).

Kipróbált és bevált egyéb ötleted van az ecet öko felhasználására? Oszd meg velem itt a blogban vagy a Facebook oldalunkon!

 

Mentés

Domokos Kata

Domokos Kata

Anyatöltő life és business coach, aki már több ezer édesanyának segített egyensúlyt teremteni az életében, hogy teljes életet élhessenek anyaként is.

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: